HÍREK

Körbe nemezeltük, szőttük a Rác utcát

2014. október 28., 22:30 | MMK | K. G., fotó: K. G, Gy. Á.

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága, a Fejér Megyei Művelődési Központ és a Fehérvári Kézművesek Egyesülete október 25-26-án Nemezművészeti és szövő napokat szervezett a Rác utcában.

Az év első felében tartottuk Elfeledett mezőfalvi mesterségek címmel nemezelés és gyapjúfeldolgozás témakörében szakmai előadássorozatunkat. A rendezvény zárásakor merült fel, hogy az év második felében indítsunk el egy új programsorozatot, melynek első rendezvényére Nagy Mari és Vidák István textilművészeket, a népművészet mestereit és lányukat, Vidák Anna textilművészt, a népművészet ifjú mesterét hívjuk meg.


A szakmai napokat a Rác utcában, két kézműves házban szerveztük: a nemezelés szakmai előadásait és gyakorlati bemutatóit a Fejér Megyei Művelődési Központ Mesterségek Házában, a szövését a Fehérvári Kézművesek Egyesületének Kézműves Házában.

A programot Nagy Mari előadásával indítottuk "Asszonyélet és textilek" címmel, melyben a Türkmenisztánban, Indiában, és Kirgíziában tett gyűjtőútjairól tartott beszámolót.

Noha őseink még nemezsátrakban laktak a honfoglalás előtt, a nemezkészítés ismerete gyakorlatilag kihalt hazánkban. Nagy Mari és Vidák István 1983-ban tette az első eurázsiai tanulmányutat a nemez nyomában, gyűjtöttek Európában és Ázsiában is, mintegy 20 országban végeztek kutatásokat. Munkájuknak köszönhetően a nemez ismertsége egyre bővült, számtalan nemezművészeti tanfolyamot, képzést, tábort szerveztek az idők folyamán.

A szakmai előadást követően a résztvevők választhattak: Nagy Mari irányításával az előadáson látható nagy imatakarók mintájára kisebb nemezlapokat készíthettek, vegyi, vagy növényi festett gyapjúból, illetve Vidák Anna vezetésével nemezékszereket, virágokat, viselet-kiegészítőket készíthettek.

A másik épületben, a Kézművesek Házában Vidák István mutatta be a nemezsátrak összeállításához használatos szövött, fonott szalagok készítésének technikáját. Másnap képes beszámolót tartott 2014-es törökországi gyűjtőútjáról, valamint a szalagok szövésmintáinak gyűjtéséről és készítésük technikájáról.

A második nap végére mindenki igyekezett befejezni az előző napon elkezdett munkáit.

A kétnapos programon nagyon sok érdeklődő - főleg Székesfehérvár és környékének lakói, sokan családostól - vett részt a nemezművészeti és szövő napokon.

A következő nemezelős hétvégét jövőre tervezzük, ahol ismét körbenemezeljük az utcát. Várjuk azok jelentkezését, akik szeretnének belekóstolni a nemezelés mesterségébe és szép iparművészeti tárgyakat, viselet-kiegészítőket szeretnének készíteni.


Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk