HÍREK

Népdalosok, népzenészek és "aranyeső" Adonyban!

2016. február 27., 14:21 | MMK | M. K., fotó: Takács Fanni

A Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny 2016-os Fejér megyei döntőjének az adonyi Közösségi-Kulturális Központ és Könyvtár adott otthont 2016. február 26-án, pénteken.

A versenyzőket és tanáraikat Ortné Horváth Marianna, a települési önkormányzat Humán Bizottságának elnöke köszöntötte.


A szakmai zsűri a hat területi előválogatóról összesen 86 műsorszámot delegált az adonyi döntőbe, sajnos az influenzajárvány az idén is megpróbálta a létszámot befolyásolni, így a szakmai grémium tagjai előtt 82 produkció mutatkozott be. A magas színvonalú műsort csak egy rövid ebédszünet idejére szakították meg a szervezők, a bemutatkozások egészen 17.00 óráig tartottak.


A zsűri tagjai voltak:

Maczkó Mária Magyar örökség díjas népdalénekes, a népművészet mestere, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára

Juhász Zsófia népzenész, a Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója

Németh István népzenekutató, népzenegyűjtő, a Zenetudományi Intézet munkatársa

Varró János Megyei Príma Díjas népzenész, a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI népzenepedagógusa

Zsikó Zoltán népdalénekes, a Felszállott a páva korábbi döntőse, a Várkert Bazár kulturális munkatársa

Maczkó Mária zsűrielnök értékelésében méltatta a felkészítők áldozatos munkáját, az énekes és hangszeres produkciók őszinte és tiszta, szívből jövő előadásmódját. Úgy vélte, Pesovár Ferenc népzene- és néprajzkutató, a verseny névadója bizonyára örülne, ha láthatná és hallhatná a mostani, tehetséges fiatalokat.

Mária köszönetet mondott a verseny létrehozójának és első szervezőjének, Vakler Annának is, aki sok évvel ezelőtt megálmodta és megszervezte ezt a versenyt. Kérte a versenyzőket, az éneklést és muzsikálást folytassák, napszaktól, évszaktól függetlenül, iskolában és iskolán kívül... Daloljanak, zenéljenek, amikor csak lehetőségük adódik és kedvük van hozzá, hisz a hagyományt nem ápolni kell, mert nem beteg, nem őrizni, mert nem rab, hanem megélnünk kell, mindennapjainkban és ünnepeinken egyaránt!

Az értékelést az oklevelek átadása követte. Az elért eredmények (letölthető) táblázata:

Eredmények »


Számos felajánlás érkezett, sok értékes és - a gyermekeknek nagy örömet okozó - ajándék is gazdára talált.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, Cser-Palkovics András támogatta az előválogatók megrendezését is, a döntőre pedig egy nagyon kedves díjat, egy plüssmedvét küldött, melyet a zsűri az egyik - kiemelt arany minősítést elnyert - székesfehérvári versenyzőnek ítélt oda.

A felajánlások között volt még számos értékes CD-lemez, többek között Zsikó Zoltántól és a Szedtevette zenekartól, egy - magát megnevezni nem kívánó - támogató egy értékes gyermekkerékpárt ajánlott fel.

További felajánlások voltak még (a teljesség igénye nélkül): Székesfehérvár MJV Önkormányzata kiadványokat, CD lemezeket és rengeteg ajándéktárgyat küldött a fellépőknek, Németh Orsi iparművész ékszerkollekciókat ajánlott fel, a Várkert Bazár és Zsikó Zoltán csoportos és családi belépőket. Kelemen Anna iparművész kolléganőnk az eseményre készített plakettjeit ajánlotta fel a versenyzőknek.

Tisztelettel köszönjük a támogatók felajánlásait, a gyerekeknek igazán nagy örömet szereztek vele!

A hosszú napot játszóházzal és kézműveskedéssel színesítő Gonda Emma és Komendó Gabriella, valamint Németh Orsi ékszerkészítők is velünk töltötték a pénteki napot, és izgalmas elfoglaltságot kínáltak a résztvevőknek. Köszönjük munkájukat!

Köszönjük szépen a zsűri munkáját, és nagy köszönet az adonyi Közösségi-Kulturális Központ és Könyvtár igazgatójának, Suszter Lászlónak és valamennyi kollégájának, hogy befogadták a döntőt!

Dr. Major Lászlóné
szervező
MMKTovábbi képek hivatalos Facebook-oldalunkon találhatók.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk