HÍREK

Hagyományőrzés népdalokkal, népzenével

2016. január 14., 16:24 | MMK, ÖKK | Fraller Ildikó, fotó: Simon Erika (ÖKK) és Kelemen Anna

A Ciszterci Szent István Gimnáziumban tartották január 13-án a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny harmadik előválogatóját a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében. A területi forduló legjobbjai a megyei döntőbe jutnak, amit február 26-án rendeznek Adonyban.

A több évtizedes hagyománnyal bíró verseny fordulóját a Nemzeti Kulturális Alap és dr. Cser Palkovics András polgármester támogatásával rendezték meg. A találkozó célja, hogy az általános- és középiskolákban, valamint a művészeti iskolai keretek között működő csoportok és szólisták bemutatkozási lehetőséget kapjanak, és hogy a szebbnél szebb magyar népdalok megszólalhassanak.


A megmérettetés előtt a résztvevőket Juhász Zsófia, a Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója és Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke köszöntötte. Juhász Zsófia kifejezte, hogy a szervezők számára mekkora öröm az az érdeklődés, amit a fiatalok az egész megyét érintő verseny irányában tanúsítanak: "Egyre több diák és pedagógus vállalkozik arra, hogy közönség előtt mutassák meg tudásukat. Ezen az eseményen nem osztunk ki arany, ezüst vagy bronz minősítést, szeretnénk hangsúlyozni a program 'találkozó' jellegét. A zsűri döntése alapján a legjobbak a megyei döntőbe jutnak be."


Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke


Földi Zoltán köszöntőjében elmondta, hogy a népdalokhoz, a népzenéhez kapcsolódó kulturális rendezvények, versenyek különösen fontosak abban a városban, amelyhez annyira szorosan kötődik Pesovár Ferenc munkássága. Ahogy fogalmazott, a verseny szellemiségében méltó a névadójához, hiszen azoknak a népi értékeknek az átörökítését foglalja magában, amelyek a magyar kultúra alapját képezik: "A mai válogatón megjelent gyermekek és fiatalok a zálogai annak, hogy a népművészet Fehérváron és Fejér megyében élő kultúra. Azokban, akik ma itt népdalokat énekelnek, vagy népi hangszereket szólaltatnak meg, megvan a vágy, hogy ezt kincset továbbadják: ők felismerték a népi kultúrában rejlő szépséget, és így, hogy a lelkükben elevenné válik egy-egy érzés vagy gondolat, így válhat valóban elevenné a népi hagyomány. A népdalok és a népzene művelése egyfajta emlékezés is, ami a magyar kultúra megértésének és átélésének az alapja."

Földi Zoltán megköszönte a fiatal előadóknak, hogy foglalkoznak a népdalokkal és a népzenével, amely kincsből rajtuk keresztül a hallgatóság is részesül. Zárszavaiban Kodály Zoltánt idézte: "Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza."

Az éneklés felszabadító érzés, örömforrás, történjék akár egyénileg vagy csoportosan, szólistaként vagy hangszeres kísérettel. A verseny lényege, hogy a népdalok éneklésével tovább éljen a népművészet, és a különböző tájegységek népdalainak bemutatásával fennmaradjanak a magyar népzene kincsei. Ebben a tanévben összesen 160 produkció nevezett, ami több mint 600 fellépőt jelent: vannak közöttük népi hangszeres előadók és hangszerkísérettel éneklő csoportok vagy szólisták is. A szerdai előválogatón 19 előadás hangzott el.


A zsűri


A szakmai zsűri tagjai január 13-án Berki Lilla népdalénekes, népzene-pedagógus, a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára, Németh István népzenegyűjtő, népzenekutató, a Zenetudományi Intézet munkatársa és Varró János népzene-pedagógus, Megyei Príma díjas népzenész, a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára voltak. A zsűri az előadókat és felkészítő tanáraikat visszajelzéssel, útmutatással segíti az előválogatókon, és a legjobb énekes és hangszeres produkciókat a megyei döntőbe delegálja.


A verseny hat területi előválogatójából kettő már decemberben lezajlott, a mait pedig még három követi: január 15-én Dunaújvárosban, 27-én Tordason, valamint február 12-én Abán. A megyei döntőt február 26-án, 10 órakor rendezik Adonyban, a Közösségi Kulturális Központ és Könyvtárban.

 

A területi előválogatón a zsűri 19 produkciót hallgatott meg, közülük 12 műsorszámmal az adonyi (megyei) döntőn újra színpadra léphetnek az énekesek, népi hangszeresek:

 

Csicsergők (Ciszterci Szent István Gimnázium)

Légrády Eszter - Gubinecz Ákos (Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola)

Majoros Zsófia (Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola)

Sturcz Noémi (Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola)

Schwarcz Ildikó - Zsámboki Judit - Reim Roxána (Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola)

Szanyi Bettina (Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola)

Takáts Hedvig Adél (Ciszterci Szent István Gimnázium)

Turbucz Dániel (Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola)

Marton Bendegúz (Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola)

Kovács Luca Sára (Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola)

Tüttő Balázs - Tulipán Zsombor - Várai Áron (Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola)

Szarvas Kata (Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola)


Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk