HÍREK

Néptáncosok találkoztak

2016. december 04., 15:39 | MMK | Majorné Kati

A Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek VIII. Minősítő Fesztiválját ezúttal Abán rendezte meg a Megyei Művelődési Központ és a házigazda Sárvíz Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

A korábbi években a találkozó november hónapban zajlott, idén technikai okok miatt december 3-án, Ferenc napján jöttek össze a néptáncosok, mely napot a hagyományban "disznóölőnek" is szoktak titulálni. Itt is minden adott lett volna ehhez a hagyományhoz, a kora reggeli csípős hideg, az érkező vendégek jókedve, a házigazdák szíveslátása? de a disznóvágással kapcsolatos teendőkre nem jutott volna ideje senkinek, hiszen az iskola önkéntesei már reggel hét órától kalauzolták az érkezőket az öltözőkbe, a zenekar is hangolt, és megkezdődtek a színpadbejárások, az előkészületek.


A találkozót Kossa Lajos, Aba város polgármestere nyitotta meg, aki baráti szeretettel köszöntötte a fesztivál résztvevőit. Ahogy fogalmazott, a terem fölötti kupolából egy láthatatlan arany szál ereszkedik le, mely a találkozó végére mindnyájunkat összeköt, egybefon majd.

A bemutatóra ebben az évben 9 együttes jelentkezett, közülük 6 csoport minősítő oklevélért is folyamodott, a többiek pedig a bemutatkozás lehetőségért, a többi együttessel való együttlétért és a szakmai zsűritől kapható útmutatásért jöttek el a találkozóra.

A zsűri tagjai Szigeti Angéla, Majoros Róbert és Taba Csaba voltak, valamennyien elismert néptáncos szakemberek, koreográfusok és aktív néptáncpedagógusok.

A fesztivál központi kíséretét ebben az évben is a Galiba zenekar biztosította, a tőlük megszokott igényességgel és precizitással, magas színvonalon oldották meg a koreográfiák zenei kíséretét.

A kilenc együttestől 14 táncos számot láthatott a zsűri és a közönség, a csoportok a magyar nyelvterület számos tájegységéről mutattak be igen változatos összeállításokat. A műsor kedves színfoltja volt a Mórról nevező Rozmaring Német Nemzetiségi Tánccsoport. Saját zenekarral érkeztek, Lendület és Döngölős polkájukkal igazán jó hangulatot teremtettek.

A bemutató végeztével a táncosok és zenészek a "folkkocsmában" múlatták az időt, amíg a zsűri tanácskozni vonult vissza. A Sárvíz AMI népzene tanszakának növendékei húzták a talpalávalót és ízelítőt adtak népzenei tanulmányaikból, Antal István vezetésével.

Értékelésében és összefoglalójában Taba Csaba zsűritag így fogalmazott: ?Ennek a rendezvénynek a létjogosultságát, szükségességét a találkozó során a szakembereknek és résztvevőknek egyaránt volt alkalmuk megtapasztalni!?

A településeken - a sokszor igen nehéz körülmények ellenére - lelkesen munkálkodó táncegyüttesek közül nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy országos minősítőre eljusson, itt Fejér megyében nagyon kiváló kezdeményezés volt nyolc évvel ezelőtt, hogy egy ilyen fórumot teremtettek az amatőr néptáncmozgalomnak.

 

Az alábbi eredmények születtek:

 

Sárvíz Táncegyüttes, Aba: nem kért minősítést

Sárrét Néptáncegyüttes, Szabadbattyán: arany

Baracs Néptáncegyüttes: ezüst

Rozmaring Tánccsoport, Mór: bronz

Alba Regia Senior Táncegyüttes, Székesfehérvár: nem kért minősítést

Nagyvenyimi Táncegyüttes: kiemelt arany

Ikarus Senior Táncegyüttes, Székesfehérvár: kiemelt arany

Figurázó Néptánccsoport, Sárkeresztes: nem kért minősítést

Mezőföld Népi Együttes, Alap: ezüst

 

A zsűritagoktól a csoportok képviselői átvehették az emléklapokat és a minősítő okleveleket, a szervezők és házigazdák nevében pedig Tömör Zsuzsanna igazgató egy mézeskalács szívre hasonlító emlékplakettet adott át az együtteseknek.

Az együttesek által alapított Vándor-díjat (a gyönyörű, faragott pásztorbot Varga Csaba csákberényi fafaragó munkája) a tavalyi nyertes alapi Mezőföld Népi Együttes tagjai adták át az Ikarus Senior Tánccsoport tagjainak. A Vándor-díjat az együttesek saját maguk között ítélik oda és szavazzák meg valamely részvevőnek, így minden évben másik együttes viszi haza egy évre.

A találkozó - ahogyan ez már a korábbiakban is történt - a szakmai grémium és a művészeti vezetők, felkészítők közötti megbeszéléssel zárult.

Köszönjük Aba város, köszönjük Sárvíz AMI, hogy ott lehettünk. A kupolátokból ereszkedő "arany szál" így advent idején különösen szépen csillog, a szerzett élmények és emlékek hosszú időre összekötnek bennünket.

 

Majorné Kati
Megyei Művelődési Központ, Székesfehérvár

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk