HÍREK

Nagylókon mindig süt a nap?

2014. október 20., 22:09 | MMK | Dr. Major Lászlóné, fotó: Győző Ákos

A Fejér Megyei Művelődési Központ és a Fejér Megyei Népzenei Műhely rendszeresen "viszi" és szervezi programjait a megye különböző kistelepüléseire, főként olyan helyekre, ahol a település és a művelődési ház vezetése is olyan szeretettel és örömmel fogadja a programot, mint ahogy teszik ezt a nagylókiak, évek óta.

Tóth József polgármester köszöntője után a házigazda nagylóki Bakák népdalcsokra nyitotta meg a XVIII. Térségi és Országos Népzenei Minősítőt 2014. október 19-én a nagylóki Közösségi Házban.

A rendezvényre 8 csoport érkezett, közülük öt együttes kért országos minősítést, három népdalkör pedig a szakmai zsűri útmutatását kérte. A vendégeket ezúttal is gyönyörű dekoráció, friss pogácsa, ízletes tea fogadta, és - mint az egyik résztvevő megjegyezte - "Nagylókon mindig süt a nap, amikor ide érkezünk..... Ezt vajon hogy intézik el?"


A Fejér Megyei Művelődési Központ nevében Juhász Zsófia igazgató üdvözölte  a vendégeket, és megosztotta a résztvevőkkel gondolatait, miért is tartjuk fontosnak - bármilyen pénzügyi, működési nehézségek ellenére is - , hogy a népdalkörök, citeraegyüttesek és szólisták számára évente két alkalommal,  a KÓTÁ-val közösen megrendezzük az országos és térségi minősítőt.

A köszöntők után a nyolc csoport bemutatkozása következett a szakmai zsűri előtt, melynek tagjai voltak:

 

Maczkó Mária népdalénekes, népzene-pedagógus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára

Papp Ágnes népdalénekes, népdaltanár, a budakalászi KALÁSZ Művészeti Iskola tanára

Birinyi József népzenekutató, a KÓTA társelnöke, a Hungarikum Szövetség elnöke.

 

A bemutatók után ebédszünetet tartottunk, majd a zsűri tanácskozásra vonult vissza. A résztvevők a nagylóki közösségi ház színháztermében gyülekeztek, ahol a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola népzene tanszakos növendékei kis műsorral, hangszeres összeállításokkal kedveskedtek a vendégeknek, Kneifel György népzene-pedagógus vezetésével.

Az érdeklődők a gyöngyfűzés, gyöngyékszerek készítésének rejtelmeivel is megismerkedhettek, Komendó Gabriella kolléganőnk jóvoltából. Nagyon vártuk a zsűri értékelését, közös énekléssel múlattuk az időt az eredményhirdetésig, míg a grémium hosszú értekezés után végre megjelent az oklevelekkel.

Az országos minősítő rendszer és a KÓTA kritériumai alapján az alábbi, nagyon szép eredmények születtek:

név / együttes neve

település

oklevél

csoportvezető

Gerlice Citerazenekar

Sárosd

ARANYPÁVA

Nagy Imola

Pintér József

Marcali

EZÜST

Pintér József

Élő Ősz Nyugdíjasklub és Ködmön Citerazenekar

Seregélyes

ARANY

Nagy Imola

Kéthelyi Asszonykórus

Kéthely

EZÜST

Illésné Bene Judit

Esthajnal Nyugdíjas Klub és Cirbolya Citerazenekar

Lepsény

ARANY

Nagy Imola


A Nagylóki Bakakórus, a tatabányai Berek Dalkör és a Nagylóki Népdalkör ezúttal nem kért minősítést, a zsűritől a munkájukhoz, további fejlődésükhöz kaptak szakmai észrevételeket, útmutatást.

Szeretettel gratulálunk a fényes oklevelekhez, további szép sikereket kívánunk!

Köszönjük Tóth József polgármester úrnak és Nagylók községnek, valamint Bakonyi Ágotának, a művelődési ház vezetőjének és munkatársainak, hogy  befogadták a rendezvényt, és ilyen kedves, segítő házigazdák voltak.

Jöhetünk máskor is??Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk