HÍREK

Népzenészek találkoztak

2014. május 27., 20:00 | MMK |

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezte meg 2014. május 24-25-én a "Ne bánd édes virágom...!" című népzenei programsorozatot.

 

 

1. SZAKMAI NAP 2014. május 24.

 

 

Népdalkör- és citerazenekar-vezetők, valamint népdalénekesek felkészítői, - összesen 22 fő - vett részt a szakmai előadásokon, a Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Házában.

A Népzenei Műhely Egyesület szervezői évről-évre igyekeznek segítséget nyújtani a népdalénekesek és népdalkörök munkájához, útmutatót adni a felkészüléshez, minősítőkön való megmérettetéshez. Álláspontjuk szerint, amíg egy énekes szólista vagy csoport a saját "közegében", iskolájában, falujában? stb. lép fel, a siker garantált, de aki vállalkozik arra, hogy szakmai zsűri előtt, megyei, térségi vagy akár országos versenyeken is bemutatkozzon, ott a legkülönfélébb szakmai szempontoknak is meg kell felelniük a versenyzőknek.


Megyénkben a népdaléneklési versenyeknek immár nagy hagyománya van, a népzenei gyűjtőutaknak, a táncház-mozgalomnak köszönhetően csodás hangzóanyagok állnak a pedagógusok és a dalkörvezetők rendelkezésére. Vannak, akik félve nyúlnak ezekhez a szakmai anyagokhoz, de az utóbbi évek tapasztalata, hogy az országos szakmai elismerésnek örvendő munkatársak, akik a zsűrikben ülnek, rengeteg olyan hasznos tudással vértezik fel a felkészítőket, melyeket szívesen beépítenek a tanítási, módszertani munkájukba. Ez volt a cél és a fő irányelv a szakmai konferencia szervezői számára is, hogy az ismeretek átadásának egy újabb, minden érdeklődő számára elérhető fórumot teremtsenek.

A konferencia előadói  Papp Ágnes és Varró János voltak, akik maguk is aktív népzenészek, népzene-pedagógusok, csoportokat vezetnek, szólistákat készítenek fel, és az ország számos településén a népzenei és népdaléneklési versenyek zsűrijében tevékenykednek. Legutóbbi benyomásaik közül megosztották a résztevőkkel az egyik "legfrissebb" esemény, a Fejér Megyei Népdaléneklési verseny előválogatóin és döntőjén tapasztaltakat.

Varró János előadásában kitért a dalcsokrok összeállításának szempontjaira, a dalok "összeválogatásának", a hangnemek, tempók megválasztásának kulisszatitkaira. Szó esett a színpadi megjelenésről, a csoport személyi összeállításáról. Papp Ágnes hangsúlyozta, a népdalok éneklése mindig is egy közösségi műfaj és tevékenység volt, most is akkor tud egy csoport vagy szólista hiteles lenni, ha a kiválasztott és előadott népdalok valóban szívből jönnek, illeszkednek az előadó egyéniségéhez, habitusához.

A program első részében szó esett még a hangképzésről és előadói stílusokról, az egyes korosztályok életkori és hangi adottságairól, valamint a   csoport működtetésének nehézségeiről. A résztvevők saját, személyes kérdéseiket is feltehették az előadás végén.

A tapasztalatok cseréje a szünetben is folytatódott, a szervezők frissítővel és uzsonnával kedveskedtek a konferencia résztvevőinek.

A második rész kezdetén Papp Ágnes "beénekeltette" a csoportot, mert a beéneklés fontossága és technikái is szerepeltek a témák között. Varró János a csoportok és szólisták hangszeres kíséretének lehetőségeit ismertette, a legtöbb településen biztosan találunk citerásokat, furulyásokat, vagy akár egyéb népi hangszereken játszani tudó muzsikusokat. Ha semmi más lehetőség nincs, a ritmushangszerek (köcsögduda) is segíthetik, színesíthetik az előadott népdalcsokrokat.

Az előadók a forrásanyagok és hozzáférhetőségeik (kiadványok, internetes elérhetőségek) ismertetését követően a hozott kották és hangzóanyagok segítségével, a résztvevők bevonásával, közösen állítottak össze négy dalcsokrot.

 

- Mezőföldi csokor Pesovár Ferenc perkátai gyűjtéseiből
- Tolna megyei dalcsokor
- Nagykunsági dallamok
- Pünkösdi dallamok

 

A kellemes és hasznos napot az egyéni konzultációk zárták, a dalkörök vezetői a saját csoportjuk problémáit, nehézségeit szűkebb körben is elemezték a konferencia előadóival.

 


Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk