ÓPERENCIA

Minden, ami játék - „Óperencián innen és a tanórán túl”

2013. február 19., 09:42 | MMK |

Ráckeresztúron a Petőfi Sándor Általános Iskolában, Ercsiben a Napfény Óvodában, Székesfehérváron a Palotavárosi Óvodában és az István Király Általános Iskolában még január hónapban elindultak az „Óperencián innen és a tanórán túl” című program Játékkészítő műhely havi szakkör foglalkozásai.

 

Játszani mindenki szeret, ezért választottuk foglalkozásaink eszközeként a játékot. Együtt készíthetünk játékokat különféle módokon, persze az adott korcsoportnak megfelelően. Megízleltetjük, milyen jó játék maga a játékkészítés is. Különleges és érdekes dolog a játékot együtt megtervezni, elkészíteni és a magunk által kitalált szabályok szerint játszani. Ez a gyermekektől teljesen más gondolkodási módot igényel, mint a már kész játékokkal való játék. A játékkészítés közben fejlődik az empátiás készségük, a felnőttekkel, társakkal való viszonyuk. A próbálkozások, az új dolgok kitalálása kreativitást, kitartást igényel a gyerekektől. A sikeres megoldás után nő az önbizalmuk. Az örömmel végzett tevékenységben összefonódik a játék és a munka, ráérezhetnek az egymásra való odafigyelésre is. Megtanulnak együttműködni; a sikert és a kudarcot méltó módon viselni. A jó játék mindig erőfeszítést, aktív tevékenységet kíván, mindig felelősséggel kell játszani. A legegyszerűbb játékban is fontos szerepe van a figyelemnek, az emlékezetnek, a képzeletnek. A különböző típusú játékok fejlesztik a felfogóképességet, a logikus gondolkodást is.

 

Hónapról hónapra új kihívások várnak a gyerekekre. Az első foglalkozásokon ismerkedtünk, kész játékokkal játszottunk: rész-egész pajzsépítővel és igaz-hamis kártyás játékkal. Az iskolások már ezen a foglalkozásokon elkészítették első önálló játékkészletüket.

 

Programok

Jól értem a gyerekemet?

2018. február 27. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Belső alkímia meditáció

2018. március 5. (hétfő) 17:30

Művészetek Háza, Lila terem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk