HÍREK

„Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt...!”

2017. február 28., 13:10 | MMK |

A Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület közösen rendezi meg a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny 2016/2017 tanévi, Fejér megyei döntőjét 2017. március 3-án, pénteken 9.30 órától. A Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával megvalósuló eseménynek a Fejér Megyei Művelődési Központ ad otthont.

A Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny a 2016/2017-es tanévben is egyéni, illetve csoportos népdaléneklésre, muzsikálásra hívott minden tehetséges fiatalt. A diákok előadásai először megyei iskolákban csendültek föl, ahol magyar népzene iránt elkötelezett fiatalok léphettek színpadra: énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták és zenekarok. A december óta tartó verseny előválogatóit a folyamatosan emelkedő létszám mellett zenei anyanyelvünk szeretete és tisztelete jellemezte.


A kitartó és elkötelezett zsűri tagjai a hét területi előválogató során összesen 180 produkciót hallgattak meg, a bemutatkozók után fejlesztő, személyre szóló értékeléssel és szakmai tanácsokkal látták el az indulókat és felkészítő tanáraikat. A versenyzők közül a zsűri 95 produkciót delegált a megyei döntőbe, ezen kívül Székesfehérváron mutatkoznak be a Tolna megyéből delegált produkciók is, így a grémium tagjai összesen 101 műsorszámot fognak megtekinteni. A fellépők között énekes és hangszeres szólisták, népdalos csoportok, hangszeres együttesek is hallhatók lesznek.

A végső megmérettetésen közel 650 diák állhat majd színpadra, akiket odaadó munkájukkal és a népzene iránt érzett szeretetükkel összesen 42 felkészítő tanár segített a döntőig való eljutásig. A fellépők arany, ezüst és bronz oklevelet nyerhetnek el, emellett számos tárgyjutalom is gazdára talál. A mintegy 30 oktatási intézményből érkező diákok közül kiválasztott győztesek a zsűri - Juhász Zsófia, Maczkó Mária, Németh István, Vakler Anna és Varró János - javaslata alapján a "Tiszán innen, Dunán túl..." Országos Tanulmányi Versenyre jutnak majd tovább.

A szervezők nagyon büszkék arra, hogy a fiatal és tehetséges énekesek és zenészek - felkészítő tanáraik segítségével - évről-évre tovább éltetik gyönyörűséges magyar népdalainkat, népzenénket. A verseny döntőjére a szervezők és a résztvevők szeretettel várnak minden népzenerajongót a közönség soraiba!

A program:

9.30                       Köszöntők, megnyitó

9.45-12.30           Bemutatkozások I. rész

12.30-13.30        Ebédszünet

13.30-18.00        Bemutatkozások II. rész

19.00                     Értékelés, oklevelek átadása

 
Kapcsolódó anyagok:

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk