HÍREK

A foltvarrás költészete

2017. április 13., 00:01 | MMK | L. M.

Polyák Ildikó textilművész alkotásaiból "Én, József Attila, itt vagyok!" címmel nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében.  A költészet napja alkalmából rendezett tárlat megnyitóján az alkotó tartott tárlatvezetést.

A kiállítóterem egyik felében látható kollekció darabjait József Attila versei inspirálták, és először 2014 tavaszán volt látható Budapesten. A terem másik felében az alkotó számára kimagasló szellemiségű hősöket láthatunk, quilt technikával készült textilképeken. A kabátokra emlékeztető képek mindegyike izgalmas felületi játékkal, intenzív színélménnyel, strukturált szimbólumrendszerrel idézi fel a tizenkét ismert - többnyire megosztó - szellemiséget, Ghanditól Nagy Imrén át Ülő Bikáig.


Polyák Ildikó, a Magyar Foltvarró Céh elnöke mintegy húsz éve foglalkozik foltvarrással. Az elmúlt évtizedben saját festésű és mintázású textilekből - a foltvarrás alapvető szabályainak tiszteletben tartásával - faliképeket készít. Egyéni alkotóként és a Modern Műhely tagjaként számtalan hazai és nemzetközi kiállításon vett részt.

A civilben magyar-angol szakos főiskolai tanár a tárlatvezetésen elmondta: a patchwork számára nem pusztán hobbi, hanem alkotóművészet, mert úgy érzi, ezzel valami maradandót hoz létre. A napi munkája mellett viszonylag kevés ideje jut a foltvarrásra, leginkább a vizsgaidőszakokban és a nyári szünet idején tud varrni, ezért például a tizenkét hős is nagyjából egy éven át készült. Az alkotásokat közelről megnézve látszik az elképesztően alapos munka, a rengeteg tűzés ("rendesen gazdagítom a cérnagyárakat" - mondta nevezve), így nem csoda, hogy hosszú idő kell az elkészítésükhöz.

A megnyitón természetesen számos fehérvári foltvarró volt jelen, köztük Tolvajné Zalka Éva is, aki a Művészetek Házában vezetett foltvarró klubot: az intézmény igazgatója, Juhász Zsófia a megnyitó közönségét köszöntve felidézte, hogy ő maga is Éva egyik ilyen technikával készült táskáján keresztül ismerkedett meg a foltvarrással.

A kiállítás április 30-ig látogatható, vasárnap kivételével naponta 10-18 óráig.

 

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk