HÍREK

Városunk vendége: Pósa Lajos

2015. január 15., 11:54 | MMK | Fotó: Posfai Attila

Pósa Lajos, a száz éve elhunyt tanár, költő, író, lapszerkesztő életútját bemutató kiállítás nyílt a Művészetek Háza Nagy Ottó Sándor Galériájában. A 42 tablót felvonultató tárlat február elsejéig látogatható.

A kiállítást Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere nyitotta meg; Pósa Lajosról (1850-1914), a magyar szellemiségű gyermekirodalom megteremtőjéről és első korszakos jelentőségű művelőjéről dr. Csiák Gyula, a Bársony István Alapítvány ügyvezetője tartott ismertetőt, Kozáry Ferenc színművész közreműködésével.


Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a tárlat


Pósa bácsi versein, meséin nőtt fel egy egész ország, legalább három generáció - ám az egykor ünnepelt költő dicsősége a halála óta eltelt száz év során megkopott. Ezért most - határokon átívelő rendezvénysorozat keretében - óvodák, iskolák, könyvtárak, számos kulturális intézmény és több kiadó speciális foglalkozásokkal, a költő verseinek, meséinek előadásával, köteteinek új kiadásaival törekszik megismertetni és megszerettetni a mai olvasókkal az évtizedekig elhallgatott Pósa Lajos életművét.

A Gömöri Fotóklub és a Pósa Lajos Emlékbizottság, e nemes szándékot kiegészítve, fotókiállítással szemlélteti a gazdag és változatos életutat. Korántsem a  teljesség igényével, 42 tablón mutatják be a pálya főbb állomásait és az azokhoz kapcsolódó érdekességeket, kezdve a szülőfaluban, Nemesradnóton, folytatva az iskolái színhelyein, Rimaszombatban és Sárospatakon.

"Ha az irodalomban is osztanának aranyérmeket ugyanúgy, mint az olimpián, akkor Pósa Lajos nyakába három is kerülne. Az egyiket kapná, mint az első igazán magyar és a gyermekekhez szóló kiadvány, Az Én Újságom szerkesztője és motorja; a másodikat kapná azért a fáradtságot nem ismerő közösségteremtő munkáért, amivel létrehozta és működtette a Pósa-asztalt, a harmadikat, pedig mint költő érdemli meg" - mondta bevezetőjében dr. Csiák Gyula, majd beszélt Pósa gyerekkoráról, budapesti pályakezdéséről, első szegedi sikeréről. Pósa Lajos ugyanis Szegeden adta ki első gyereklapját, ennek sikerére figyelt fel az egyik legnagyobb budapesti kiadó, s felkérték Az Én Újságom szerkesztésére, gondozására.

"Pósa Lajos fővárosi lapszerkesztő lett, s élni tudott a lehetőséggel" - folytatta a pályaképet dr. Csiák Gyula. - "Az Én Újságom első bemutató száma 1889 decemberében jelent meg 100 ezer példányban. Ingyen jutott el minden darabja a gyermekekhez. Új hang szólalt meg ezeken az oldalakon. Addig inkább csak német versek magyar fordításával próbálkoztak, de Pósa a magyar írókhoz, a hazai irodalom felé fordult. Elsősorban azokat kereste, akik elfogadták egyik legfontosabb alaptézisét: Ha költő vagy, ne turkálj szemétben! Az első szám első meséjét Bársony István írta, alkotó társai voltak Jókai Mór, Gárdonyi Géza, Benedek Elek, s később Móra Ferenc is. Pósa Lajos nagy érdeme, hogy irodalmunk legrangosabb alkotóit tudta megnyerni Az Én Újságom számára, s legfőbb érve az volt: akit a gyermek kiskorában olvas és megismer, ahhoz felnőttként is hű marad" - mondta a Bársony István Alapítvány ügyvezetője, azt is kiemelve, hogy Pósa Lajos huszonöt éven át végezte ezt a munkát nagy örömmel, folyamatos lelkesedéssel. Száz évvel ezelőtt bekövetkezett halálával sem szűnt meg a lap: 1944. október 15-ig folytatta küldetését.

Dr. Csiák Gyula beszélt a közösségteremtő Pósáról is, akinek Orient vendéglőben lévő asztala körül írók, hírlapírók, művészek vertek állandó esti tanyát, és persze a költő Pósáról is, hiszen számos verseskötete és több mint 50 kötetnyi gyermekverse jelent meg. Pósa mintegy 800 dalt is írt, ebből több mint négyszázat meg is zenésítettek.
Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk