CIVIL HÍREK

Projektzáró sajtóközlemény

2014. április 10., 13:13 | MART |

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társaságának (M-ART), a TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0369 azonosítószámú pályázata "Megyejáró kreativitás" című projektjének indulásakor beszámoltunk a projekt céljairól és módszereiről, most annak megvalósult formájáról, eredményeiről, és folytatásáról szeretnénk hírt adni.

A Magyar Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága pályázati programjának középpontjában a gyermek, és a tanórán kívüli idő hasznos, értékes eltöltése állt. Az eltérő korú és érdeklődésű fiataloknak kínáltunk kulturált művelődési lehetőséget, melyhez szorosan kapcsolódott a tehetségkutatás, a tehetséggondozás és a közösségfejlesztés. Olyan mese- és gyermekközpontú foglalkozásokat, szakköröket, témanapokat és táborokat sikerült megvalósítanunk a megye iskolás és óvodáskorú lakóinak, melyek változatos kulturális palettával kapcsolódnak be a formális oktatásba. Egészen másként gondolkozunk a szabadidő hasznos eltöltéséről, mint a hagyományos iskolai formák. Programjaink valóban a szabadság jegyében valósultak meg, hiszen tagjaink maguk is alkotóművészek, de közművelődési szakemberek is, és a velünk szoros együttműködésben felkért szakkörvezetők, népművészek, népzenészek, bábművészek, énekesek, zenészek többet és hozzáértőbben tudták motiválni a gyermekeket. Több foglalkozássorozatot indítottunk el a projekt keretein belül, melyeknek kiemelt célja a megyei feladatellátás biztosítása az alkotóművészet és a népművészet területén. A hosszútávú program megismertetésének és partnerek keresésének érdekében felkerestük a megye több iskoláját, óvodáját, művelődési intézményét.

A program keretében indítottunk havi szakkört, heti szakkört, szerveztünk versenyeket, melyeket a megye számos településére tudtuk eljuttatni. A megvalósítás partnertelepülései Szabadbattyán, Magyaralmás, Iváncsa, Beloiannisz, Aba, Fehérvárcsurgó, Alap és Úrhida voltak. A heti rendszerességgel megtartott népzenei szakkörnél fontos szempont volt, hogy a tematika alapján egymásra épüljenek a foglalkozások, valamint olyan előadható műsorszámok készüljenek, melyekkel nem csak szerepelni tudnak majd a településen, hanem versenyezni is megyei, országos eseményeken. A havi rendszerességgel indított szakkörök, a Játékműhely és a Gyermekjátszó táncház játékos, felszabadult foglalkozásai során szinte észrevétlenül jutottak új kompetenciákhoz a gyerekek. A Pásztor faragó szakkör résztvevői a fafaragás alapfogásaival, az alkotás folyamatával ismerkedhettek meg. A Használható természet foglalkozásain a természetben megtalálható növényekből készítettek használati tárgyakat és dísztárgyakat a gyerekek. A Megyejáró tematikus napok programjain énekesek, zenészek, táncosok, színészek léptek fel helyben a kistelepülések intézményeiben, a Mesék és hősök témanapokon a mesék különféle fajtáival ismerkedhettek meg játékos formában a gyerekek. A pályázat keretében lehetőségünk volt művészeti versenyek kiírására, melynek során öt tehetségkutatással egybekötött minősítő versenyt szerveztünk. A versenyeken szakavatott zsűri értékelte a pályázókat, fellépőket.

Sajnálatos, hogy ez a kreatív sorozat most véget ért, de bízunk benne, hogy egy újabb pályázat keretein belül folytatódhat majd a megkezdett munka.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk