ÓPERENCIA

Projektzáró sajtóközlemény

2014. június 17., 23:55 | MMK |

A Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza, a TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0158 azonosítószámú pályázata "Óperencián innen tanórán túl" című projektjének indulásakor beszámoltunk a projekt céljairól és módszereiről, most annak megvalósult formájáról, eredményeiről szeretnénk hírt adni.

A hosszú távú program megismertetésének és partnerek keresésének érdekében felkerestük a megye több iskoláját, óvodáját. A programokat előzetesen egyeztettük az oktatási intézmények vezetőivel. Áttekintettük, hogy az elmúlt években milyen sikeres közös programjaink voltak és lehettek volna, ha kaptunk volna kellő támogatást. Intézményünk alapfeladatainak ellátására nem kap támogatást, pedig elvárás, hogy a kulturális intézmények szélesebb körben kapcsolódjanak be a formális oktatásba. Elsősorban a kistelepülési intézményekre koncentráltunk, hiszen ezeken a településeken, és főként Fejér megye déli részén, nem jutnak ugyanolyan lehetőségekhez a gyermekek és fiatalok, mint a nagyvárosi óvodákban és iskolákban.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósult, a Fejér Megyei Művelődési Központ által kidolgozott projekt nem nélkülözte a nevelési-oktatási intézmények óvodai vagy iskolai pedagógiai programjának megvalósítását támogató, kínálatát gazdagító tanórai, tanórán kívüli, szabadidős tevékenységek megvalósulását, és olyan izgalmas terület fejlesztésére adott lehetőséget, mely az elmúlt években nem tudott ekkora forrást elérni.

A projekt során partnereinkkel kulturális értelemben vett prevenciót, értékközvetítést, személyiségformálást, tehetségkutatást, tehetséggondozást valósítottunk meg, és olyan fejlesztést elősegítő megoldások kialakításra törekedtünk, amelyet átfogóan közművelődésnek, közösségfejlesztésnek nevezünk, és amely az óvodai nevelésben, a tanórán kívüli oktatásban a kompetenciafejlesztésnek egy teljesen új megközelítése. Több foglalkozássorozatot indítottunk el a projekt keretein belül, melyek a következő csoportokban kerültek megvalósításra: Havi szakkörök, Témanapok, Táborok és Versenyek. A havi szakkörök több témakört öleltek fel, volt köztük gyermekjátszó táncházi szakkör, játékkészítő műhely, textil szakkör, fafaragó szakkör, ünnepeink, népi szokásaink hagyományőrző havi szakkör. Az óvodai szakköröket a sok ismétlés, az iskolai szakköröket az új ismeretek sokasága jellemezte. A tájoltató programok és a mesenapok témanapjain tapasztalati úton szereztek ismereteket a gyermekek. Az olvasótábor és népművészeti alkotóhét lehetőséget teremtett a résztvevőknek, hogy közösségben, de mégis egyéni utakon haladva ismerjék meg akár az olvasás, akár a népművészet szépségeit. A Fejér megyei néptánc versenyen elsősorban azok az iskolai csoportok, műhelyek mutatkozhattak be, akik nem művészeti iskolák keretein belül végzik a munkájukat, hanem normál általános iskolában egy lelkes pedagógus irányítása mellett. A versenyeken lehetőségük volt ezeknek a csoportoknak, hogy oklevelet szerezzenek, amivel igazolhatták saját maguknak, és társaiknak, hogy amit csinálnak, és ahogy csinálják, az jó.

Sajnálatos, hogy ez a sorozat most véget ért, de bízunk benne, hogy egy újabb pályázat keretein belül folytatódhat majd a megkezdett munka.

Programok

Jól értem a gyerekemet?

2018. február 27. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Belső alkímia meditáció

2018. március 5. (hétfő) 17:30

Művészetek Háza, Lila terem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk