PÁLYÁZATI HÍREK

Zenei társasjátékok - a Sáry-módszer alapjai

2012. január 27., 21:47 | SZFE |

90 órás pedagógus-továbbképzés indul a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, képzésvezető: Sáry László.
 
A továbbképzés célja:
a bennünk levő teremtő (kreatív) fantázia működésének gyakorlása, a memória fejlesztése és a társas zenélés gyakorlatának bevezetése
. Ezen alapvető momentumok minél hatékonyabb megvalósítása és elérése céljából a társasjáték gyakorlatai könnyen felfogható, nyitott de ugyanakkor pontosan körülhatárolt formavilágú zenei anyagból épülnek fel. Az egyes feladatokban benne rejlő konstruktivitást igyekszik más-más ötlettel kibontani.

Arra törekszik, hogy a darabok zeneileg önállóak legyenek, önmagukban is teljes képet adjanak a játékosoknak és hallgatóknak egyaránt. Az anyag feldolgozásában és realizálásában szem előtt tartja az egyszerű, de minden pillanatban ellenőrzött, irányított zenei folyamatok és pontosan körülhatárolt formák gyakorlását. Egy-egy gyakorlatnak többféle megvalósítási lehetősége van, aszerint, hogy a játékos hogyan oldja meg feladatát. A gyakorlatok zenében járatlan emberekkel is előadhatók, de komolyzenei képzettséggel rendelkező hangszeres vagy énekes játékosnak is feladatot jelenthetnek. Fontos, hogy az általános megbeszélések után a megoldásokra a játékos maga jöjjön rá, és próbáljon kitalálni annyi változatot, amennyit csak tud. Így az anyag feldolgozása az ő tapasztalatát fogja alkotó módon gazdagítani, nem készen kapott sémákat és formulákat fog ismételni.
 
A résztvevők teljesítményében a folyamat során érzékelhetővé válik, hogy a gyakorlatok tanulása és kivitelezése során a zenei készségek mellett fejlődik a koncentráló képesség, a pontosságra való törekvés, az egymásra figyelés, továbbá gazdagodik a fantázia, élénkül a kreativitás, erősödik a csoport tudat, módosul a döntésképesség és változik az én-kép, amely a későbbiekben a résztvevők pedagógiai viszonyrendszereit is pozitív módon befolyásolhatják.
 
Nyilvántartási szám: 100 004/287/2011.
Jelentkezés feltétele: pedagógus diploma
Jelentkezési határidő: 2012. február 8.
Első képzési nap: 2012. február 25.
Képzés díja: 100.000 Ft.

Érdeklődni lehet e-mailben: pasztor.brigitta@szfe.hu, valamint a 1/338 4715 ?ös telefonszámon.
Jelentkezési lap itt (http://szfe.hu/hu/kepzes/23/zenei-tarsasjatekok-a-sary-modszer-alapjai) letölthető.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk