KIÁLLÍTÁSOK

Évadnyitó tárlat

2014. október 09., 23:45 | MMK | Fotó: Ketskés Nikolett és MMK

Simon M. Veronika képeiből nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. Az alkotót és munkáit Enyedi Béla szépíró ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, közreműködött Stancsics Erzsébet költő, a Táncsics család leszármazottja és Király Nóra hárfaművész.

Rendhagyó esemény részese lehetett az, aki eljött az intézmény képzőművészeti évadát indító kiállítás megnyitójára: ezt bombariadó miatt a III. Béla király téren rendeztük meg, a közönség a képeket csak 18 óra után láthatta.

A Zichy ligetben a távhővezeték cseréje közben talált második világháborús tüzérségi lövedék miatt lezárták a környéket, és több épületet, így a Művészetek Házát is kiürítették a hatóságok ezen a délutánon, így az intézmény melletti parkba költözött a tárlatnyitó. Ezen többek között részt vett Simon M. Veronika első mestere, Bujdosó Dénes, ott voltak a lovagrendek küldöttei, a Móri Borbarát Hölgyek, valamint az általa vezetett SMV 2000 Festőtanoda növendékei és korrepetitorai. A megnyitó után máris bemehetett a közönség az épületbe, megnézni a tárlatot, az esemény zárásaként pedig Simon M. Veronika emléklapot adott át első mesterének, Bujdosó Dénesnek, köszönetképpen a tőle kapott útravalóért.


Simon M. Veronika húsz évvel ezelőtt kezdett festeni


Enyedi Béla bevezetésként dr. Végvári Lajos művészettörténész professzor megnyitó beszédéből idézett, amely 2000. március 10-én, Miskolcon hangzott el:

 

"Kedves Látogatók!

Amikor az ember eljut kiemelkedő szellemű emberek portréját megnézni, akkor eszembe jut az, hogy sok-sok évvel ezelőtt a modern művészet prófétája, Apollinaire azt mondta, hogy már elég volt a fákból, a felhőkből, a csillagokból, az emberekből. A művészet legyen autonóm, szakadjon el mindentől, csak maga legyen.

Ez az után odáig vezetett, hogy létrejött egy teljesen geometrikus művészet, egy tárgytalan művészet, amelyikkel a mai ember nem tud mit kezdeni, mert hiszen csak az ember magányáról szóltak.

Eszembe jut az, hogy jó pár évvel ezelőtt tanítványaim kimentek Párizsba Antay Zsigmond festőművészhez, aki tudott a látogatásukról, és fekete ruhában, fekete nyakkendőben, karszalaggal fogadta őket.

- Mi van? - kérdezték.

- Gyászolom a festészetet, mert meghalt a festészet! - válaszolta.

Hát nem igaz! Arról van szó, hogy a művészet örök, és a művészetre az embereknek mindig szüksége van.

A művészet az ember lelkének a tápláléka, biztató, megtisztító, felszabadító tevékenység.

Örülök annak, hogy manapság - lassan - úgy néz ki, hogy ez az eltemetése a művészetnek, és az úgy nevezett aktív művészet, amelyről annyit látunk még a televízióban is, megszűnt. A művészet és a közönsége is visszatérnek ahhoz a tevékenységhez, amely üzenetet, szellemiséget, emelkedettséget fejez ki.

Nem igaz az, hogy a művészet autonóm, hiszen a művészet mindig valamilyen emberi, vallásos, eszmei elképzelésnek a szolgálatában áll. És ma, amikor tulajdonképpen a világképünk válságban van, még jobban el lehet mondani azt, amit Ady Endre mondott:

??minden egész összetört? - és még jobban kellene arra törekedni, hogy ezt a széttört világképet összeragasszuk, teljessé tegyük."

A művészettörténész gondolatai után Enyedi Béla az alkotót bemutatva elmondta: Simon M. Veronika sok szállal kötődik intézményünkhöz. 1992-ben az itt működő Derkovits Körben kezdett el a festészettel foglalkozni, Bujdosó Dénes keze alatt, aki éppen akkoriban érkezett vissza Hollandiából.

A portréfestés iránti szeretetet, tiszteletet, alázatot első mesterétől tanulta. Portréi az óta elkerültek a világ szinte minden tájára, Los Angelestől Melbourne-ig, Varsótól Jeruzsálemig, Szimferopoltól Kairóig? 

Első önálló tárlatát mestere, Bujdosó Dénes, Bajkai Braun Géza és a Fejér Megyei Művelődési Központ akkori igazgatója, Pálfalvi András válogatta össze, ők hárman zsűrizték első kiállításának anyagát, amely a Vörösmarty Színház galériájában volt látható, 20 évvel ezelőtt.

Az azóta eltelt két évtizedben több művészkör és borrend fogadta soraiba, művei pedig már 18 országban láthatóak. Tudását a 14 éve működő festőtanodában adja tovább tanítványainak, öt városban.


Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk