HÍREK

Alapról Szabadhídvégre vándorolt a „Fejér megye népművésze” című kiállítás

2014. június 18., 22:18 | MMK | K. G.

2014. június 14-én  a szabadhídvégi Református Parókia kiállítótermében nyílt meg a Fejér megyei és dunántúli népi kézműves alkotásokat bemutató vándorkiállítás. A tárlatot az Együtt Szabadhídvégért Egyesület elnöke, Benke Valéria ajánlotta a helyi közönség figyelmébe.

„Nagy megtiszteltetetés számunkra, hogy részesei lehetünk a megyét bebarangoló kiállítás-sorozatnak, s helyben tekinthetjük meg a megye kiemelkedő, díjnyertes népművészeinek alkotásait.

Nemes kezdeményezés, hogy a gyűjteményt az arra igényt tartó községekbe eljuttatják, s ott hetekig megtekinthető, sőt az érdeklődők részére kézműves előadást, bemutatót is tartanak.


A népi értékek továbbörökítése nagyon fontos, hisz eleink mindennapi életének egy-egy mozzanatával csak így ismerkedhet meg az utókor. Ez lehet tárgyi, életmódbeli, viseleti, mesterségi hagyaték.

Szerencsések azok a települések, ahol van tájház, alkotóház, s lehet ismerkedni a régiségekkel, viszont büszkék lehetünk, hiszen van elkötelezett népművésze településünknek: Fülöp Erzsébet viseletkészítő, az ő alkotása is látható ezen a kiállításon.

A településünkhöz igen közeli Enyingen és környékén is élnek kézműves mesterek, akik szívesen mutatják be a mesterségüket.  A Cserepes csűr vezetője, Kató Balázs, aki idén kapta meg a Fejér megye népművésze címet, valamint a szintén Enyingen élő Szíjgyártó család, Fodor Balázs és Fodorné Máté Rita, vagy a tojásfestő Lisztné Lampert Piroska.

Nagyon remélem, hogy lesz a településünkön egy porta, ahol tudjuk fogadni a közelben és távolabb élő megyei kézműveseket, ahova a faluban még fellelhető népi értékeket össze lehet gyűjteni.

Gratulálunk e program megvalósulásához a megye díjazott népművészeinek, s kívánjuk, hogy legyen eredményes, sikeres a további tevékenységük, hisz a jövő sikere a múlt ismeretén alapul. Ezen gondolatok jegyében a kiállítást megnyitom” – zárta gondolatait Benke Valéria.

 

A június 25-ig látogatható kiállítás megnyitóján Molnár Boglárka népzenész citerázott és mezőföldi népdalokat adott elő.

A vándorkiállítás 2014. június 27-én újabb helyszínre, Lajoskomáromba érkezik, hogy a tárlat ott is bemutassa Fejér megye és a Dunántúl népművészetét.

 Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk