SZAKMAI HÍREK

A megye kultúrájáért

2010. december 09., 13:05 | MMK | Pisch Anikó

A megyében, a közművelődés és kultúra területén tevékenykedő kollégáknak tartott szakmai napot a Fejér Megyei Művelődési Központ december elsején. A rendezvény megszervezése mellett az MMK az esemény helyszínéül is szolgált.

A nehezen járható utak ellenére közel harmincan érkeztek a megye különböző pontjairól. A megjelentek között voltak művelődésszervezők, intézményvezetők, polgármesterek, civil szervezetek képviselői, és a kistérségi közkincs-kerekasztalok tagjai.

Az MMK igazgatója, Juhász Zsófia felkonferálásában egy rövid filmvetítéssel vette kezdetét szakmai nap, amely témájában és tartalmában is megfelelt a rendezvény lényegének. A film Szabó Ildikó és Tesch Katalin ötlete alapján készült Re-habilitáció címmel, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus "Az én kis falum" elnevezésű 2009. évi public art program keretében. A projekt elsősorban a köztéri művészet megújulására fókuszált, de a kiírásnak megfelelően a film a kistérségek közösségét érintő problémákat mutatja be kortárs eszközök segítségével.

A sokakat elgondolkodtató film vetítése után következett volna L. Simon László országgyűlési képviselő, aki váratlan parlamenti elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni a konferencián. Helyette Dr. Németh János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közművelődési Főosztályának munkatársa tartott előadást. Előadásában rámutatott, hogy a Széchenyi Tervben a kreatív ipar lesz az a kulcsszó, mely motivál bennünket, inspirál abban, hogy újabb nagyobb lélegzetű pályázatokat adjunk be akár, mint közművelődési intézmények, akár mint közművelődési célú civil szervezetek, akár mint önkormányzatok. Bemutatta azokat az új képzéseket is, melyek kellő kompetenciával vérteznek fel bennünket arra, hogy valóban alkalmasak legyünk egy ilyen komoly és összetett, túlzott dokumentálástól sem mentes pályázatokat.

Az ebédszünetet követően az MMK munkatársai folytatták az előadássorozatot. Tolvajné Zalka Éva a megyei közművelődés statisztikai adatait ismertette, melyből a legszembetűnőbb a települések adatszolgáltatásainak hiánya volt. Mindezen adatok nélkül a kistérségekről nem lehet pontos statisztikai elemzéseket készíteni. Éppen ezért lenne szükség egy szakmán belüli kooperáció kialakítására. Fontos volna, hogy az adott településeken is használható adatbázisokat, indikátorösszesítőket vezessenek a kollégák, és ezeket nem csak akkor gyűjtenék össze, amikor a statisztikai adatokat kell leadni, hanem folyamatosan, az év minden napján.

Ez után Gonda Emma az intézmény honlapját mutatta be, kiemelve annak hasznosságát és szükségszerűségét. A www.fejemmk.hu internetes oldalra látogató az MMK részletes programjai mellett információt kap a megyében működő kulturális életről, szakmai képzésekről, hírekről. A honlap lehetőséget ad, hogy a megyében működő amatőr együttesekről is egy átfogó képet kapjanak a kollégák. Szükségszerű, hogy a csoportok bemutatkozói mindig naprakészek legyenek, ezért fontos, hogy a látogatóink érdemben, építő kritikával segítsék munkánkat, és ha tudomásuk van csoport, együttes alakulásáról, akkor azt velünk is közöljék. A honlap arculatának megújulásával az eddigieknél sokkal többen látogatnak el az oldalra, ez által az intézmény ismertsége is nagyobb, valamint kultúra is nagyobb közegben tud terjedni. Komendó Gabriella a kézműves szakkörök munkáiról beszélt, és a jövő évre tervezett programokról.

Ez a nap ismét bebizonyította, hogy szükséges az ilyen szakmai összejövetelek megszervezése. Egymást kell erősítenünk, ezért fontos a napi kapcsolattartás.

Végre sikerült elérnünk, hogy a megye 108 településén dolgozó kollégánkkal tartjuk a kapcsolatot, adatbázisunk teljes. Szeretnénk, ha a tényleg együttműködésekről beszélhetnénk és kollégáink, nem csak akkor keresnének minket, amikor sürgető segítségre van szükségük, hanem akkor is, ha valami olyan változás van készülőben a településen, ami a közművelődést érinti, és esetleg érdekelheti a kollégákat is, vagy, ha munkahelyet változtatnak, és megváltozik a kolléga személye. Szeretnénk, ha lényegesen több programot kapnánk a településekről, melyet nem csak a megyében tudunk terjeszteni, hanem az országos adatbázison keresztül a szomszéd megyékben is.

A hozzászólásokban kollégáink arról panaszkodtak, hogy a mindennapi munka nem teszi lehetővé számukra, hogy képzéseken részt vegyenek. Dr. Németh János megnyugtatásukra mondta, hogy a közeljövőben lesznek olyan képzések, melyek a távoktatás eszközeit fogják alkalmazni, így mindenkinek saját munkahelyén, vagy otthonában lesz lehetősége bekapcsolódni a Life Long Learning folyamatába.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk