MESTERSÉGEK HÁZA

Rác utcai kézműves hét

2012. július 31., 22:43 | MMK | K. G.

A Fejér Megyei Művelődési Központ és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága egy időben két kézműves alkotótábort szervezett felnőttek számára.

A fehérvári skanzen Rác utcája, ahol két kézműves alkotóház, a Fejér Megyei Művelődési Központ - Mesterségek Háza és a Fehérvári Kézművesek Egyesületének - Kézművesek Háza működik, múlt héten, július 22-28. között megtelt felnőtt kézművesekkel, akik bútorfestéssel, bőrművességgel, szálasanyagokkal (csuhé, gyékény alapanyagokkal), a nemezelés technikájával és a fazekas mesterségekkel ismerkedhettek meg.


Gaál János

A bútorfestő szaktábort 2007-ben rendeztük meg először. A tábor képzésein évről-évre más - a történelmi Magyarországon fellelhető - fontos tájegységek örökségét, stílusát ismerhették meg a jelentkezők. Nem titkolt célja volt a táboroknak az is, hogy az élő bútorfestő kultúra mintakincs-változatait mind szélesebb körben megismertesse.

Az idei év különleges szakmai programot is kínált a táborba jelentkezőknek. A szaktábor résztvevői megismerkedhettek a kazettás mennyezetek fajtáival, készítésük és festészetük technikai fogásaival.

Az egyhetes képzés 2012-ben meghívott szakmai vezetője Gaál János főrestaurátor volt, aki szaktekintély a templomkarzatok és kazettás mennyezetek festésében, az alkotótábor vezetője pedig Radetzky Jenőné bútorfestő, népi iparművész volt.

A tábor első alkalommal került a Kézművesek Alkotóháza falai közé, mivel a tábornak korábban otthont adó Mesterségek Házát - az érdeklődők nagy száma miatt - mára már kinőtte.


Kaszás Ákos

A másik épületben, a Mesterségek Házában, a Tölgyes Kézműves táborban több szakmát is kipróbálhattak a résztvevők.

A hét elején Kaszás Ákos népi iparművész nemezelő mester irányításával a táborlakók a nemezelés egyik speciális technikájával ismerkedhettek meg.

A hét második felében bőrműves szakmával és a szálasanyagokkal, csuhéval, gyékénnyel ismerkedtek a tábor lakói.

A bőrműves szakmai képzést Sipos Tamás bőrműves, a népművészet ifjú mestere irányította, a szálasanyagok szakmai oktatását Bárány Mara szálasanyag oktató, népi iparművész vezette.


Zöld Anikó

Sipos Tamás


Varró János

Az egyhetes szakmai programban kézműves műhelylátogatás is volt. A tábor résztvevői fazekas műhelyet tekintettek meg Móron, ahol Kováts Judit fazekasmester, népi iparművész tartott bemutatót és fazekas képzést.

A tábor alatt igen szép és míves alkotások születtek.

A két tábor tagjai esténként közös programokon is találkozhattak, ahol - a hagyományőrzés szem előtt tartásával - népzenével, a kenyérkészítés fortélyaival, a város nevezetességeivel, a Rác utca és a Rác templom történetével ismerkedhettek meg. Mindezt Varró János népzenei oktató, Zöld Anikó kenyérkészítő háziasszony és Sándorovics László, a szerb kisebbségi önkormányzat vezetője tolmácsolta az érdeklődőknek.

A hét mindenki számára hozott szakmai élményeket - ezeket közös ebéd keretében foglalták össze, ahol a résztvevők egybecsengően határoztak arról, hogy jövőre újra találkoznak és folytatják a megkezdett munkát.

A tábor megvalósulását a NKA Közművelődési és Népművészeti Kollégiuma támogatta.


Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk