SZAKMAI HÍREK

Rendszeres táncházak
a Fejér Megyei Népzenei Műhely közreműködésével

2010. szeptember 30., 23:25 | MMK | Juhász Zsófia, fotó: Péter Álmos

Intézményünk 150.000 Ft támogatásban részesült a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiumának pályázatán. Ennek köszönhetően október, november és december hónapokban intézményünk közreműködésével zajlanak majd a családi programok a VOKE Vörösmarty Művelődési Házban, havonta egy alkalommal.

A program megvalósításában jelentős részt vállal a 2001 óta működő Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület. A szervezet tevékenysége, célkitűzése a népművészet, benne a népzene hagyományainak, értékeinek, tapasztalatainak kutatása, feldolgozása, terjesztése.

A Fejér Megyei Művelődési Központ a szervezet 2001-es megalakulása óta közösen szervez programokat a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesülettel. Nem csak tevékenységünk, hanem szakmai kapcsolataink is összefonódnak. A megyében végzett munkánkkal egymást erősítjük, a megye népzenei életét gazdagítjuk, színesítjük, értékközvetítő programjainkkal pedig a színvonalat garantáljuk.

Az egyesület megalakulásuk óta havonta egyszer a VOKE Vörösmarty Művelődési Házban ingyenes és igényes programra hívják a családokat. Minden alkalommal 15 órától kézműves fog­lal­ko­záson vehetnek részt az érdeklődők, 16 órától pedig gyerekjátszó táncházban rophatják a táncot kicsik és nagyok.

Igyekeztek ezt az érték- és hagyományközvetítő programot arra a városrészre tenni, ahol ke­ve­sebb a hasonló kulturális rendezvény. Nem gondolják, hogy hosszú távon a belépődíj szedése lenne a megoldás a rendezvény fo­lya­ma­tos­sá­gá­nak megtartására. Hisznek az önkéntes munkában, hisznek az összetartozásban és tudják, hogy csak nívós rendezvénnyel tudnak a nagyközönség elé állni, mely minden korosztály számára vonzó családi programnak minősül.

Ez a program teljesen ingyenes, ezért sok hátrányos helyzetben élő család számára teszi lehetővé, hogy ilyen igényeinek kielégítésének ne a pénz legyen az akadálya.

Intézményünk ott talált kapcsolódási pontot, hogy ennek a rendezvénynek az elérhetőségét meg kell nyitni a kistelepülések felé is. Kiterjedt kapcsolatrendszerünkkel be kívánjuk vonni a környező és távolabb eső kistelepülések családjait is. A kistérségi hálózat kiválóan működik a megyében, és a kistérségi buszok használatával könnyedén megoldható a települések lakóinak beutaztatása. Az igényes kultúrát pártoló családok számára azonban nem jelent kizáró okot, hogy akár önköltségesen beutazzanak a rendezvényre.

Intézményünk a Nemzeti Kulturális Alap Köz­mű­ve­lő­dési programok tájoltatása című pályázatának köszönhetően elindította a "Faluról falura" sorozatot, mely többek között a táncházi rendezvényeket is körbejáratta a megyében. Amennyiben támogatásra méltónak ítélik meg programunkat, úgy ez a lehetőség az idén is megnyílik a kistelepülések előtt.

Az egyesület első rendezvénye 2002. január 26-án volt a Hermann László Zeneiskolában. Azóta a támogatásoknak köszönhetően minden hó­nap­ban (kivétel a júliusi, augusztusi hónapok) megrendezték a családi programot.

A résztvevők létszáma ma akkorára duzzadt, hogy szűkösen férnek el a VOKE Vörösmarty Művelődési Házban. A városban keresik és szeretik a programjukat.
Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk