HÍREK

Színes forgatag Szent István városában

2014. augusztus 20., 20:06 | ÖKK |

Szent István ünnepén a csúcspontjához érkezett a 2014-es Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata, amelynek keretében egész nap a "Királyi városunk - Tele élettel!" színes eseményei csalogatták az embereket a Belvárosba. A Fő utca számos pontján kiállításokkal, játszóházakkal, interaktív játékokkal, zenés fellépésekkel, koncertekkel, akrobatikus bemutatókkal és számos egyéb érdekességgel várták a családokat.

A délelőtti esős időjárás ellenére is sokan érkeztek a Belvárosba augusztus 20-án, hogy részt vegyenek a "Királyi Városunk - Tele Élettel" programjain. A sakk szerelmesei szimultán játszhattak Szabó Krisztián sakkmesterrel a Szent István Király Múzeum előtt. Az intézményben Borbély Béla Szent László hermája fotókiállításához kapcsolódóan kézműves foglalkozásokkal és kvíz kérdésekkel, valamint óriáskirakóval várták az érdeklődőket.


A múzeum "kosaras" kapualjában a Fejér Megyei Ifjúsági Értékőr programban résztvevő települések, Pusztaszabolcs, Rácalmás, Mezőszilas és Igar fiataljai mutatkoztak be. Az értékkuckókban népszerűsítették a projekt során a településükön általuk felkutatott értékeket, és az értékőr tevékenységet is.

A Vörösmarty Színházban a legkisebbeket a mesék világába kalauzolták. A kis királylányok és királyfiak várat építhetek, kifoghatták a kívánságot teljesítő aranyhalat, és a falovacska húzó versenyben az is kiderült, kinek a leggyorsabb a táltos paripája. Az Igézőben pedig telt ház előtt elevenedett meg Estefán kerál legendája a Szabad Színház előadásában.

A bátor lovagok és lovaginák István várában tusakodhattak a Magyar Király Szálló mellett felállított, szalmabálákkal övezett udvarban. A jeles vitézek csúzlival legyőzték a pogányokat, bekötött szemmel sütötték a kemencében a friss cipókat, megszámolták, hány szöcske fér meg egy ivóban, és a legerősebbek különböző méretű és súlyú eszközökkel mutathatták meg a királyi városokba vezető utakat. A hat tusát teljesítő, Vitézlevéllel rendelkezőknek arra is volt lehetősége, hogy jelmezbe bújva, a trónra ülve elkészítsék első királyi fotójukat.


Az időjárás kegyes volt a királyi koronázóváros legnagyobb ünnepén. A délutáni napsütésben már több ezren sétáltak a belvárosi forgatagban, ahol Lóki György fősolymász sólymot röptetett, és bemutatta a vadmadár-udvartartás több lakóját is.

A már szárnyukat bontogató, fiatal tehetséges zenészek, énekesek is színpadra léphettek. Hangulatos órát tölthettek el mindazok, akik betértek a Vörösmarty Színházba. A  "Dobbantó" program keretében a Silent Frequency, az Absolute Special, és a Nem Tévedés zenekarok, valamint Hajas Ádám szóló, Kovács Barbara és Etl Bálint duett, és Ferenczy-Nagy Boglárka, Ferenczy-Nagy Levente és Makay Zsolt trió előadásában a legkülönbözőbb műfajok dalait hallhatta a  Cyrano Caféban megpihenő, zenekedvelő közönség.

A nap során több alkalommal is feltűntek a gólyalábas Langaléta Garabonciások, akik a nézelődők közül az ifjú "Istvánokat" és "Gizellákat" kiválasztva tartottak keresztelőt, meglovagoltatva paripájukon a lelkes vállalkozókat. Hrisafis Gábor artista- és bohócszámokkal, míg Dvorák Gábor pantomimes bemutatóval szórakoztatta a nagyérdeműt, aki nagy tapssal jutalmazta a vidám előadásokat.Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk