HÍREK

Nagypénteki tojásfestés

2015. április 08., 23:45 | MMK | K. G.

Április 4-én, nagypénteken a Játszótárs Játékkészítő Műhely és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága tagjainak közös szervezésével húsvéti játékokat és tojásfestés rejtelmeit ismerhették meg az érdeklődők.

A Mesterségek Háza két termében tartottuk a foglalkozásokat - kint igazi szeles idő fogadott mindenkit, ennek ellenére nagyon sokan látogattak el a rendezvényre. A nagyteremben szervezett kézműves foglalkozáson résztvevők a nagypénteki tojásfestés hagyományait ismerhették meg a megye két tojásfestőjétől. Zsovák Klára írókázós tojásdíszítési technikáját, Gelencsér Julianna a berzseléses tojásdíszítési fortélyait mutatta meg az érdeklődőknek.


"Az alkotóházban mindig nagypénteken tartjuk a tojásfestést, mert a nagypéntek a tojásfestés ideje" - indította a tojásfestő bemutatóját Zsovák Klára. A bemutatók közben megtudhattuk, hogy a tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek legősibb jelképe, így a festése díszítése is nagyon ősi időkre vezethető vissza. A leggyakrabban használt szín a piros, magyarázata az, hogy bizonyos színeknek védő erőt tulajdonítottak, de a hagyomány szerint a nagypénteken festett tojásoknak igazi mágikus ereje van. A tojások piros színe egyes feltevések szerint Krisztus vérét jelképezi. A tojásfestés szokása, s a tojások díszítése az egész világon elterjedt.

A tojásfestő bemutatók mellett, az alkotóház kistermében a Játszótárs Játékkészítő Műhely tagjai is várták a fiatalokat. Sevella Zsuzsanna és Gonda Emma szakmai irányításával izgalmas papír megmunkálási technikákat próbálhattak ki a gyerekek és a felnőttek egyaránt. Készültek papírcsíkok ragasztásával tojásos üdvözlőlapok, az ünnepi asztalra virágos ültetőkártyák spirelli technikával. A legkisebbek a mozaikok ragasztásában merülhettek el. Minden egyes darab egyedi és megismételhetetlen lett.

Késő délután a gyerekek nagy örömére, a rossz idő ellenére is megszerveztük a tojásvadászatot a Mesterségek Háza udvarán.

Programok

Világjelek

2017. október 4. (szerda) 17:00
- 2017. október 29.

Művészetek Háza, kiállítóterem

Csajos est: Zsebünkben a boldogságunk...?

2017. október 25. (szerda) 18:00

Barátság mozi

Játékok textilből, fából, termésekből

2017. október 26. (csütörtök) 09:00

Mesterségek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk