HÍREK

Játékok hímes tojásokkal

2015. április 10., 00:32 | MMK | K. G.

Húsvéthétfőn  a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület húsvéti játékra hívta a helyi fiúkat, lányokat.

A programot már 9 éve szervezzük Székesfehérváron, a palotavárosi Királyparkban. A hagyományokat követve mutatjuk be a fiataloknak a régi húsvéthétfői szokásokat, játékokat. A bemutatót és a tojásjátékokat Berta József Király Zsiga-díjas népművelő és Bertáné Beviz Ágnes vezették.


A hímes tojás alkalmi szokáskellék volt. Húsvéthétfőn gazdát cserélt, aztán vagy rögtön elfogyasztották, vagy a tojásjátékok áldozata lett. A tojásokkal való játék lényege mindig a kihívás: ki az ügyesebb, melyik gyerek hímes tojása az erősebb.

A tojásjátékok Fejér megyében is ismert változatai, és azok a játékok, melyeket a Királyparkban is játszottunk:

Tojásgurítás

A gyerekek felsorakoznak egy kisebb domboldalon, mindenki egy-egy tojással, és elgurítják a tojásokat.  Amelyik tojás eltörik, az kiesik a játékból. Az nyer, akinek a tojása épen marad, és a legmesszebbre gurul.

Tojásdobás (pénzérmével)

A tojásdobáló megpróbálja eltalálni a tojást a nála lévő fémpénzzel. Úgy kell dobni az érmét, hogy az élével beleálljon a tojásba.

Koccintás

Két gyermek játszik egymással szemben. A gyerekek marokra fogják a tojást úgy, hogy a hegyesebbik fele felfelé álljon.

Az egyik gyerek tartja, a másik gyerek ráüt a maga tojásával. A lényeg az, hogy az egyik - de csak az egyik! - tojás eltörjön, megrepedjen. Az a nyertes, akinek a tojása épen marad.

Tojásdobás

Két gyermek egymással szemben áll meghatározott távolságra, mindegyik egy-egy tojással a kezében. Vezényszóra egymás felé dobják a tojást úgy, hogy a másik egy lépés távolságon belül elkaphassa, és a tojások ne ütközzenek össze. Ha valamelyik nem tudja elkapni, kiesik a játékból.

Tojásdobálás (csoportos)

Lányok körben állnak, dobálják egymásnak a tojást, míg a fiúk megpróbálják elkapni, ellopni azt. Itt az nyer, vagy kapja meg a tojásokat, aki a legtöbbet gyűjtötte a lányoktól.
Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk