HÍREK

Tojásdíszítők találkoztak Fehérváron

2012. február 25., 20:14 | MMK | L. M.

Országos Tojás Triennálét rendeztek február 25-én, szombaton a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában.


A bemutatók élénk érdeklődés
mellett zajlottak

A Fejér Megyei Művelődési Központ (MMK) és a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület rendez­vé­nyére hazai és határon túli tojásdíszítőket is meghívtak. A tojásdíszítés hagyományos népművészeti motívumait, technikáját alkalmazó kézművesek alkotásaiból kiállítást is rendeztek, ami március 11-ig látható az intézmény aulájában.

– Az Országos Tojás Triennálét azért hívtuk életre 2006-ban, mert a megyében alig festettek tojásokat  – mondja az előzményekről Komendó Gabriella, az MMK népművészeti referense.  – Az első találkozó célja csak a tojásdíszítés népszerűsítése volt, a második találkozón már neves tojáshímzők mutatták be a gyűjtési módokat és a jellegzetes stílusokat. Idén a találkozó fő témája a böjt, a tojáspályázatra pedig hagyományos, elsősorban virágmotívumokkal, címerrel vagy felirattal díszített tojásokat vártunk. A találkozó újdonsága a drótos tojás  – ezt a különleges rátétes technikát az országban csak egy népi iparművész, a szarvasi Uhljar Mátyásné alkalmazza.


Sokan voltak kíváncsiak
a korbácsfonás műhelytitkaira

A találkozón a népművészek be is mutatták az általuk használt "hímzési" módszereket, így az említett drótos tojás mellett készültek festett, karcolt, berzselt, írókázott és patkolt tojások is – sőt, Koszpek József világbajnok tojáspatkoló még egy tojásban berendezett kovácsműhelyt is kiállított. A látványosan díszített tojásokból természetesen vásárt is tartottak.

A tojásdíszítési eljárások mellett egy Fejér megyei húsvéti szokás, a sibálás kellékeként szolgáló korbács készítésével is megismer­ked­het­tek az érdeklődők. Lőrincz István kosárfonó mester a jelenlévőknek a sibakorbács fonásának műhelytitkai mellett szívesen mesélt erről a termékenységvarázsló népszokásról, ami Páz­mándon máig él.

A délután kezdődött szakmai előadások témái a böjt körül csoportosultak, de szó esett Fehérvár és környékének húsvéti szokásairól, valamint a húsvét színeiről, jelképeiről és szimbólumairól is.

A böjti ételek receptpályázat eredményei:

I. helyezett: Bércziné Szendrő Csilla - Szegények tésztája (álivánka)
II. helyezett: Bércziné Szendrő Csilla - Zakuszka
III. helyezett Polinger Mihályné - Krumplikása

Külön dicséretet kapott Daru Péterné a böjti bableves tálalásáért.


Programok

Jól értem a gyerekemet?

2018. február 27. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Belső alkímia meditáció

2018. március 5. (hétfő) 17:30

Művészetek Háza, Lila terem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk