KIÁLLÍTÁSOK

Vándorlegények és vándorleányok találkoztak

2011. szeptember 18., 10:18 | MMK | L. M.

Eredményesnek és sikeresnek értékelte a IX. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat szövés és nemez kategóriájának szeptember 17-i találkozóját és kiállítását F. Tóth Mária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nyugalmazott vezető főtanácsosa, a zsűri tagja. A pályázatra magyarországi, és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos szövés, vászonszövés, nemezelés tevékenységekkel foglalkozó 11-25 év közötti fiatalok nevezhettek.


A találkozót Vargha Tamás,
a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg
a Mesterségek Háza udvarán

A szakmai találkozót most először szervezte meg a Fejér Megyei Művelődési Központ, átvéve a feladatot a szakterület korábbi gondozójától, ahol megszűnt a szakmai háttérintézmény.

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy idén mi rendezhettük meg eme hagyományos kézműves szakma megmérettetési, bemu­tat­ko­zási lehe­tőségét – mondta a Rác utcai Mesterségek Háza udvarán összegyűlt résztvevőket köszöntve Juhász Zsófia, az intézmény igazgatója. – Több évtizedes szakmai munkánk bizonyítja, hogy a szakterületnek elhivatott művelői és támogatói vagyunk: szövőműhelyünk a hetvenes évek óta működik, a műhely munkáját segítő alkotó­tá­borokat, szakmai napokat is hetedik éve szervezzük.

Juhász Zsófia arra is emlékeztetett, hogy a találkozót éppen a Kulturális Örökség Napjai idején rendezik, és épített örökségünk mellett ugyanolyan fontos az is, hogy milyen szellemi örökséget adunk tovább utódainknak: népművészeti és kézműves hagyományaink fontos részét képezik ennek a szellemi örökségnek.


A résztvevők emlékszöget ütöttek be
a vastuskóba

– Örömmel tettem eleget a felkérésnek, hogy én nyissam meg a találkozót – vette át a szót Vargha Tamás, a megyei közgyűlés elnöke. – A pályázatot novemberben záró Vándorlegény-konferencia címe ugyanis azt jelzi, hogy ezek a fiatalok – akik között egyébként több leányt látok, mint legényt – alaposan elmélyednek ezekben a kézműves szakmákban, ahogy tették ezt annak idején a vándorlegények, akik a világot járva minden­hon­nan összeszedték a szakmai fogásokat, és ezekkel az ismeretekkel felvértezve tértek vissza, hogy itthon műveljék a választott mesterséget.

A találkozó résztvevői – elsőként a megyei közgyűlés elnöke – a Barátok zenekar muzsikájával kísérve emlékszöget ütöttek be az udvaron található vastuskóba. A régi időkben ugyanis a vándorlegények szöget vertek be emlékül minden olyan város vastuskójába, ahol megfordultak – többnyire azért, hogy kitanuljanak egy mesterséget.

A szakmai nap előadásokkal folytatódott a Mesterségek Házában: Lőrincz Etel textilművész "Két szakma, egy műhely" címmel tartott előadást a szövés fejlődéséről, Kaszás Ákos nemezműves pedig "Szűr - aba - nemez" című előadásában a Kárpát-medencében fellelhető nemezfajtákról beszélt.

A kiállítást F. Tóth Mária nyitotta meg,
és ő adta át a díjakat is

A találkozó zárásaként a Művészetek Háza harmadik emeletén nyílt meg a pályázat ezen kategóriájának kiállítása, amelyet október 2-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. A díjazott munkák innen a többi kategória nyertes pályázati alkotásaival együtt Debrecenbe költöznek, ahol az országos tárlat keretein belül november elejétől egy hónapon át láthatóak.

Az Alba Regia Táncegyüttes ifjú táncosainak produkciója után a kiállítást F. Tóth Mária, nyugalmazott vezető minisztériumi főtanácsos, a pályamunkákat értékelő zsűri tagja nyitotta meg, aki megköszönte a szervezők remek munkáját. „Úgy érzem, gyökeret vert itt ez a találkozó” – mondta, és reményét fejezte ki, hogy két év múlva újra itt rendezhetik meg a Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat szövés, nemez kategóriájának találkozóját.

A pályázatra áttérve sikeresnek és kiemelkedőnek nevezte az idei rendezvényt – annak ellenére, hogy most kevesebben pályáztak, mint az előző alkalommal. Ennek az az oka, hogy sorra szűnnek meg azok azok a szakok, vagy maguk a szakiskolák, ahol a fiatalok szövést, nemezelést tanulhatnak. Emlékeztetett rá, hogy a pályázatot 1995 óta kétévente hirdetik meg, és az indulás éve óta tizedére csökkent a háttérintézmények száma. Ennek ellenére most is közel hatvanan pályáztak több mint száz alkotással, és az erős „felhozatalt” jelzi, hogy szinte valamennyi pályázó munkáját elfogadta a zsűri, és majdnem az összes pályamunka szerepel is a kiállításon, alig néhányat kellett elutasítani.

A megnyitó után adták át a díjazottaknak az okleveleket és a díjakat, amelyeket többnyire Fejér megyei iparművészek ajánlottak fel.A IX. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat szövés, nemez kategóriájának díjazottjai:

Vászon szőttes 16-25 éves egyéni kategóriában:
I. Petrovics Nikolett Nádudvar, oktató: Galánfiné Schmitt Teréz
II. Venczel Eszter Nádudvar, oktató: Galánfiné Schmitt Teréz
III. Takács Dóra Bonyhád-Majos, oktató: Lőrincz Aladárné

Vászon szőttes 16-25 éves csoportos kategóriában:
I. Ady Endre ÁMK - Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskolája
    Oktató: Galánfiné Schmitt Teréz
I. Bálicsi Integrációs Nevelési-Oktatási Központ, Pécs
    Oktató: Lőrincz Etel
III. Vörösmarty M. ÁMK Vászonszövő Szakköre, Bonyhád
    Oktató: Lőrincz Aladárné

Szőnyegszövés 11-15 éves csoportos kategóriában:
Különdíj: Kézműves Szakiskola és Alapfokú. Művészeti. Iskola, Szlovák Iskola, Békéscsaba
    Oktató: Dr. Illés Károlyné

Szőnyegszövés 16-25 éves egyéni kategóriában:
III. Gábor Kinga Katalin, Doboz

Szőnyegszövés 16-25 éves csoportos kategóriában:
I. Ady Endre ÁMK - Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskolája
    Oktató: Galánfiné Schmitt Teréz
II. Kövesi E. Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium, Budapest
    Oktató: Pázmányi Judit
III. Bálicsi Integrációs Nevelési-Oktatási Központ, Pécs
    Oktató: Lőrincz Etel, Tukora Istvánné
Különdíj:
Kozmutza F. Óvoda, Általános Iskola, Speciális Készségfejlesztő Szakiskola és Kollégium, Veszprém
    Oktató: Farkas Balázsné

Nemez 11-15 éves csoportos kategóriában:
I. Ady Endre ÁMK - Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskolája
    Oktatók: Árvai Anikó, Vetró Mihály

Nemez 16-25 éves csoportos kategóriában:
I. Endre ÁMK - Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskolája
    Oktatók: Árvai Anikó, Vetró Mihály

Nemez 16-25 éves egyéni kategóriában:
II. Szakady Kincső, Gorvai Hajnalka, Sipos Zita, Nádudvar
    Oktatók: Árvai Anikó, Vetró Mihály

 
Kapcsolódó anyagok:

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk