HÍREK

Az óceán bűvöletében

2012. február 09., 23:18 | MMK |

Vasné Katona Hajnalka festményeiből Férjem emlékére címmel nyílt tárlat a Művészetek Háza kiállítótermében. A tengert, óceánt, természeti tájat ábrázoló, többnyire fotórealisztikus képek március 3-ig láthatók a falakon.


Vasné Katona Hajnalka

A pápai születésű festőművész így vall önmagáról: "Már gyermekkoromban nagy érdeklődéssel fordultam a természet szépsége felé, és környezetemben megragadott minden olyan tárgy, jelenség, ami művészi ábrázolással kifejezhető volt. Tizenhárom, tizennégy éves koromban minden szabadidőmet képek, főleg tájképek festésével töltöttem. Nagy hatással volt rám nagymamán, aki hivatásszerűen foglalkozott festészettel és restaurálással." Aztán egy ideig felhagyott a festéssel: a Szegedi Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát, és technikatanárként több mint negyven éven keresztül a gyermekeknek adta át tudását, fejlesztette kézügyességüket, alakította ízlésvilágukat. A festéshez nyugdíjba vonulása, és férje 2002-ben bekövetkezett halála után tért vissza. Munkái 2004 óta láthatóak egyéni és csoportos tárlatokon, tagja a Kassák Alkotóművészek Társasága Egyesületének és az Országos Képző és Iparművészeti Társaságnak.

A művészt és alkotásait Hucskóné Kovács Mária, a Kassák Alkotóművészek Egyesületének elnöke a következő gondolatokkal ajánlotta a jelenlévők figyelmébe:


Hucskóné Kovács Mária
az alkotóról és műveiről is beszélt

"Hajnalka a Férjem emlékére címet adta a kiállításnak, ez a cím sajnos abból a szomorú tényből következik, hogy tíz éve vesztette és temette el férjét, akit itt, Székesfehérvárott ismert meg 14 éves korában. Az ismeretségből szép és tartalmas házasság lett, amit a gyógyíthatatlan betegség szakított meg. Ehhez a csodálatos városhoz most is komoly családi és baráti kapocs köti Hajnalkát.

Miközben készültem a megnyitóra, a kiállítás címéről eszembe jutott Gyökössy Endre református lelkész, pszichológus csodálatos idézete, amit megosztanék önökkel, így hangzik: "Rettenetes és édes adomány, hogy emlékezni tudunk." Szép is igaz szavak ezek, rettenetes, mert a fájnak az emlékek, hiszen a hiány a veszteség nagy, de édes is, hiszen a felmerülő emlékektől boldogok is lehetünk, katarzishoz juthatunk el emlékeink által.

Sokat gondolkodtam, hogyan szóljak önökhöz, amikor a kiállító művészről akarok beszélni. Hiszen sokan ismerik, szeretik őt. Arra az elhatározásra jutottam, hogy elmondom, milyennek ismertem meg én őt, az alkotó EMBERT.


Az élet útja

Hajnalkában megismerkedésünk óta egy nyílt, másokra odafigyelő, szerény, de véleményét képviselni tudó asszonyt, művészt ismertem meg. Aki igen könnyen veszi fel egy társaság rezgését úgy, hogy egyéniségével gazdagítja azt. Ezek a tulajdonságok nem véletlenül jellemzik őt, hiszen a bika jegyében született. Gyermekkorában kezdett festeni, főleg tájképeket - ez a természetszeretet tetten érhető ezen a kiállításon is, hiszen a kiállított hetvennégy alkotás nagy része természeti tájat, leginkább, tengert, óceánt, azaz vizet ábrázol. Ez a szerelem köthető ahhoz a családi tényhez, hogy Hajnalka egyik leánya Ausztráliában él és igen sok víz választja el őket egymástól, illetve ezen a tájak nagy részét nála járva Hajnalka a valóságban látta.

A víz az ezotériában nőies, befogadó elem, és nagy szerepet játszik érzelmi életünkben. Ez azért érdekes, mert a bika föld jegyű csillagjegy, és Hajnalka alkotásai esetében mégis a szabadságot, a szárnyalást jelenti. Ezeket, a vizes képeket követi másik kedvenc témája, nevezetesen a szikla, szurdok, kanyon, hegy. A másik teremben pedig szépséges virágképek simogatják a szemünket. Ezek sem véletlenek, Hajnalka esetében ugyanis kifejezi a négy alapelem együttes hatását: a virág a Földből növekszik az Ég felé, a fejlődéséhez Vízre és Tűzre (a Nap fényére, melegére) van szüksége. A virágok általában az életerőt, életörömöt, a halálon való diadalt jelképezik. Ezek a képek azt mesélik el alkotójukról, hogy? aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet!


Az óceánhoz személyes élmények kötik
az alkotót: egyik lánya Ausztráliában él

Hajnalka alkotásait olajjal és temperával készíti. Képein átsüt a mindig kedves mosolygós egyénisége, aki a szépség megmutatására törekszik. Egry József szerint "egy műnek a való értékét csak maga a mű mondhatja el, mások csak beszélhetnek róla." Engedjék meg, hogy egy kicsit mégis beszéljek a képekről, pontosabban kicsit irányítsam a figyelműket a kiállított művek között, felvállalva, hogy szubjektív gondolatok vezetnek a kalauzolásban. Hajnalka keresi ez új kifejezési módokat, ezért feltétlenül időzzenek el az új technikával készült virágképei előtt: technikája által beléphetünk egy bimbó, egy szirom, egy virág belsejében. Bátran mondom fantasztikusak, öröm megállni előttük.

Következő ajánlatom Hajnalka óceán sorozata, ami azonnal magával ragadja a látogató figyelmét. Továbbá kedvenc képemre, egy vörösen izzó alkotásra irányítanám a figyelmüket, ami Az élet útja címet viseli - számomra ez igen megragadó, elgondolkodtató mű. Mellette található Hajnalka legújabb alkotása, a Melbourne 12 apostol naplementében című képe, ami szintén kedvenc képemmé vált. Végül a miniképek tárlójára irányítanám figyelmüket, amit  Hajnalka két pályázatra készített, és nekem, aki imádja a várakat, nagyon a kedvemre való, természetesen a mini tájak is fantasztikusak."

A március 3-ig látható kiállítás megnyitóján a Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei muzsikáltak.
Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk