HÍREK

Négy arany is született

2014. április 30., 20:27 | MMK | Fotó: Deák Balázs

A Fonódás Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0537. azonosítószámú pályázatban az "ARTfaktor művészeti verseny" témanapok keretében ma zajlottak a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Fejér megyei bemutatói a Fejér Megyei Művelődési Központban.

A Magyar Drámapedagógiai Társaság a megyei szervező intézményekkel együttműködve - huszonharmadik alkalommal - hirdeti és szervezi meg a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót (WSO).

A magyar gyermekszínjátszók felmenő rendszerű találkozójára a felhívás szerint olyan csoport nevezését várják a szervezők, amelynek tagjai legalább 80%-ban 6-15 év közötti általános iskolások.

A találkozóra - műfaji és tematikai megkötés nélkül - a csoporttagok életkorának és képességeinek megfelelő színjátszó előadások nevezhetők.

A WSO Fejér megyei bemutatója a helyi szervező, a Fejér Megyei Művelődési Központ színháztermében zajlott április 30-án, 15 csoport részvételével. A minősítőre jelentkező csoportoknak idén is lehetőségük volt a környező megyében lévő bemutatóra átkérni magukat, így találkozhattunk Székesfehérváron az érdiek és a fótiak előadásával is. A nap folyamán Székesfehérváron kívül érkeztek még színjátszó csoportok Daruszentmiklósról, Sárbogárdról, Sárszentmihályról, Adonyból és Kápolnásnyékről is.

Az eseményen alsós és felsős csoportok egyaránt részt vettek, de készültek olyan produkciók is, amelyekben együtt szerepeltek a két korosztály képviselői. Az előadások között voltak adaptációk, de csoportvezető által szerkesztett játékokat is láthattunk. A zsűri tagjai Dolmány Mária, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke és Tegyi Tibor drámapedagógus voltak. Mindketten gyakorlott gyermekszínjátszó csoportvezetők, akik folyamatosan látogatják az ország különböző megyéiben szervezett minősítőket. 

A Fejér megyei bemutató műsorának végén - az eredményhirdetést követően - a zsűri tagjai személyes értékelést tartottak a résztvevő csoportok vezetői számára. Sajnos. minden évben megfigyelhető, hogy a darabok rendezői közül kevesen veszik igénybe ezt a lehetőséget, pedig nagyon hasznos lenne meghallgatni a szakmai véleményt minden résztvevő színjátszó csoport vezetőjének. A zsűri tagjai az értékelés során a rendezővel együtt részletesen feltárják az előadás gyengeségeit illetve erősségeit, és ezen kívül tanácsokat is adnak, amelyek segíthetik a csoport munkáját. A Fejér Megyei Művelődési Központ évek óta szervez felkészítő szakmai napot gyermekszínjátszó csoportvezetők számára, ahol elismert drámapedagógusok tartanak előadást. Ezeket az alkalmakat elsősorban a WSO-ra készülő csoportok vezetőinek ajánljuk, és célunk, hogy segítsük az ő munkájukat, hogy minőségében is megfelelő produkciókkal készüljenek, és jobb eredményeket/minősítéséket kapjanak.

Az arany minősítést szerezett produkciók továbbjutottak a Dél-dunántúli Regionális Találkozóra (május 9., Szekszárd), ahol a cél az országos találkozóra való bejutás. Sok sikert kívánunk a Fejér megyei csoportoknak!


 
Kapcsolódó anyagok:

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk