FELHÍVÁSOK

XXV. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó 2016

2016. február 06., 11:22 | MMK |

XXV. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó 2016

A Magyar Drámapedagógiai Társaság (MDPT) a megyei szervező intézményekkel és szervezetekkel együttműködve 2016-ban huszonötödik alkalommal hirdeti és szervezi meg a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót (WSO) és Fesztivált.

Hiszünk abban, hogy a gyermekszínjátszás az egyik legkreatívabb tevékenység, amely a gyermek személyiségét komplexen fejleszti, közösséget teremt, és a tevékenység során megtapasztaltatja a közös alkotómunka örömét.

A gyermekszínjátszó csoportok közösségi léte, együttes tevékenysége a szociális fejlődést, a személyiség érését, a társadalomban betöltött szerep elsajátításának kreatív formáit teszi lehetővé. A gyermekszínjátszás céljai közé tartozik olyan kulturált, ismeretekkel bíró, kreatív, rugalmas, empatikus, érvényes és értékes megnyilvánulásokra képes gyermekek nevelése, akik a gyermekszínjátszás adta élmények segítségével kiteljesedhetnek, az értékközpontú, erőszakmentes és toleráns társadalom létrehozásában vállalhatnak fontos szerepet.


A részvétel feltételei: A magyar gyermekszínjátszók felmenő rendszerű találkozójára várjuk minden olyan csoport nevezését, amelynek tagjai legalább 80%-ban 6-15 év közöttiek (általános iskolai korosztály).

A találkozóra - műfaji és tematikai megkötés nélkül - a csoporttagok életkorának, érdeklődésének és képességeinek megfelelő színjátszó előadások nevezhetők. Az előadások ajánlott műsorideje alsó tagozatos csoportoknál 15 perc, felső tagozatosoknál 25 perc. Nem nevezhető az az előadás, amellyel az Országos Diákszínjátszó Találkozón is indulnak. Egy csoport egy előadást nevezhet be.

 

A részvétel regisztrációhoz kötött: a részvétel előfeltétele, hogy a csoport az országos szervezőnél (MDPT) regisztráljon, és befizesse az MDPT számára az (egyszeri) nevezési díjat. A jelentkezési lap beküldéséről és a regisztráció menetéről részletes információ alább olvasható.

A megyei szervezők kérik, hogy a regisztrációs lapot a Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza szervezőjének e-mail címére is küldjék el a jelentkezők: emmagonda@gmail.com. Bővebb információ: Gonda Emma 22-313-175

 

Jelentkezési határidő: 2016. február 29.

 

A rendezvénysorozat szintjei és időbeni lefutása

- megyei és fővárosi bemutatók (március vége-április)

 

Fejér megyei bemutató napja: 2016. április 19. kedd - Művészetek Háza

 

- regionális bemutatók (várhatóan április 29-május 14.)

- országos fesztivál (június 3-4-5.)

 

A felhívás teljes szövege és a letölthető dokumentumok megtalálhatók a http://www.drama.hu/node/656 web oldalon.

 

 


 

KÉPZŐMŰVÉSZETI PÁLYÁZAT

A Magyar Drámapedagógiai Társaság a XXV. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál kiegészítő programjaként képzőművészeti pályázatot hirdet gyermekszínjátszóknak, valamint "emlék-játékot" régi gyermekszínjátszó csoporttagoknak és vezetőknek.

 

1. PRÓBA - JÁTÉK

A fiataloktól az alábbi gondolatok egyikéhez kapcsolódó vizuális alko­tá­sokat várunk:

- a színjátszás és én

- szerepek - helyzetek - gyerekek

- hangulatjelentés a próbákról

- hétköznapi küzdelmeink és sikereink

- ünnepi pillanatok

 

Egyéni és csoportos munkákat egyaránt várunk, melyek felidézik a csoport életének fontos pillanatait, a próbák és előadások hangulatát.

Az alkotásokból derüljön ki, mit jelent számunkra a színjáték, a közösségi alkotás!

A sík és plasztikus alkotások készülhetnek bármilyen technikával - pl. grafika, festés, montázs, kollázs, fotó, agyag, gipsz, drót tárgykonstrukciók.

Az idei évben várunk próbafotókat, werkfilmeket, mini videókat is a csoportoktól.

Kérjük, hogy a beküldött alkotások hátoldalán, vagy a munka mellett tüntessék fel az alábbi információkat: az alkotás címe / a készítő(k) neve / életkora / a színjátszó csoport neve / a vezető neve / címe / telefonszáma / e-mail címe 

 

2. EMLÉK - PRÓBA

A régi gyermekszínjátszóktól, illetve a csoportvezető-rendezőktől azt kérjük, hogy a 25. jubileumi országos találkozó tiszteletére küldjenek egy fotót, és írják meg a hozzá fűződő emléküket, történetüket!

Egy visszaemlékező több fotót (és emléket) is beküldhet. (Az eredeti fotó helyett annak jó minőségben szkennelt változata is beküldhető.)

Az összegyűjtött fotós emlékkönyvet a debreceni fesztiválon kiállítjuk, és igyekszünk minél több felületen megosztani.

 

Beérkezési határidő: 2015. május 15.

Cím: EMLÉK - PRÓBA - JÁTÉK

Magyar Drámapedagógiai Társaság, 1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a.

Illetve elektronikus formában (JPG, JPEG, TIFF, DOCX, DOC stb.): probajatek2016@gmail.com

 

A megyei színjátszó találkozókra is elhozhatják a gyermekszínjátszással kapcsolatos fotós történeteket, illetve a gyermekalkotásokat.

A pályázatokkal kapcsolatban további információ kapható Körömi Gábortól (probajatek2016@gmail.com).

 

A beérkezett alkotásokból a legsikerültebbeket a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó záró rendezvényén, az országos fesztivál programjának részeként kiállításon mutatjuk be. A kiállítás anyagát a www.drama.hu oldalon közzétesszük, és a Társaság későbbi rendezvényein is bemutatjuk.

Tegyük közösen még színesebbé a fesztivált!

 
Kapcsolódó anyagok:

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk