HÍREK

Virágzik a Fejér megyei színjátszás!

2015. április 17., 21:32 | MMK | Sz. E., fotó: Exner Fanni és Györe Dávid

A Magyar Drámapedagógiai Társaság a megyei szervező intézményekkel együttműködve - huszonnegyedik alkalommal - hirdette és szervezte meg a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót (WSO).

 

A magyar gyermekszínjátszók felmenő rendszerű találkozójára a felhívás szerint olyan csoport nevezését várták a szervezők, amelynek tagjai legalább 80%-ban 6-15 év közötti általános iskolások. A találkozóra - műfaji és tematikai megkötés nélkül - a csoporttagok életkorának és képességeinek megfelelő színjátszó előadások voltak nevezhetők.


A WSO Fejér megyei bemutatója a helyi szervező, a Fejér Megyei Művelődési Központ színháztermében zajlott április 16-án, 8 csoport részvételével. A nap folyamán Székesfehérváron kívül érkeztek még színjátszó csoportok Sárszentmihályról, Kápolnásnyékről, Baracsról, Sárbogárdról, Enyingről és Berhidáról.

Az eseményen alsós és felsős csoportok egyaránt részt vettek, de készültek olyan produkciók is, amiben együtt szerepeltek a két korosztály képviselői. Az előadások között voltak adaptációk, de csoportvezető által szerkesztett játékokat is láthattunk.

A zsűri tagjai Szakall Judit, Csokonai-díjas gyermekszínjátszó rendező és Egervári György színházpedagógus voltak. Mindketten gyakorlott gyermekszínjátszó csoportvezetők, akik folyamatosan látogatják az ország különböző megyéiben szervezett minősítőket. 

Az eddigi évekhez képest idén egytől egyig minden produkció remek, izgalmas, szórakoztató volt, ám szinte mindegyik mély üzenetet tartalmazott. Olyan témákat dolgoztak fel, ami főként a fellépők korosztályát érinti, így még jobban bele tudták élni magukat a játékba. A szakmai zsűri szerint is nagyon színvonalas volt az idei év előadásai, mindenkit csak biztatni tudtak a folytatásra.

A Fejér megyei bemutató műsorának végén,  az eredményhirdetést követően a zsűri tagjai személyes értékelést tartottak a résztvevő csoportok vezetői számára. Az eddigi években megfigyelhető volt, hogy a darabok rendezői közül kevesen vették igénybe ezt a lehetőséget, ám idén szinte minden csoportvezető szívesen hallgatta a részletes értékelést, amit a szakmai bírák tartottak. A zsűri tagjai az értékelés során a rendezővel együtt részletesen feltárták az előadás gyengeségeit, illetve erősségeit, és ezen kívül tanácsokat is adtak, amelyek segíthetik a csoport munkáját.

A Fejér Megyei Művelődési Központ évek óta szervez felkészítő szakmai napot gyermekszínjátszó csoportvezetők számára, ahol elismert drámapedagógusok tartanak előadást. Ezeket az alkalmakat elsősorban a WSO-ra készülő csoportok vezetőinek ajánljuk, és célunk, hogy segítsük az ő munkájukat, hogy minőségében is megfelelő produkciókkal készüljenek, és jobb eredményeket/minősítéséket kapjanak.

 

A bemutatón született eredmények:

 

Abrakacsiribi Vörösmarty Színpad, Kápolnásnyék - EZÜST, Az ördög három aranyhajszála, Kiss Zoltánné

Mákvirágok színjátszó csoport, Sárszentmihály - BRONZ, Állati!, Bozai Éva

Bongó és Csalamádé Mix, Magyarpolány - ARANY, Szelence, Benkó Zsófia Anna

Szézsi Színkör, Baracs - BRONZ, A három fiú szerencséje, Újvári Csilla

Petőfi Kisszínpad, Sárbogárd - EZÜST, de regionális találkozóra javasolt, A telhetetlen feleség, Huszár Károly

Tinó-Diák, Enying - EZÜST, Zoom, Milei Róbert

PERSZE ÉS PERESZKE, Berhida - EZÜST, Időben szólunk!, Fésüs Éva

 

Az arany minősítést szerezett produkció automatikusan továbbjutott a Dél-dunántúli Regionális Találkozóra (május 8., Dombóvár), ahol a további minősítésen kívül cél az országos találkozóra való bejutás. Ám idén egy ezüst minősítést szerzett csoportot is javasolt a zsűri a továbbjutásra, hiszen látják benne a lehetőséget és a szakmai tanácsok után bíznak benne, hogy sikeresen fognak szerepelni a Regionális Találkozón és meg fogják állni a helyüket.

 

Sok sikert kívánunk a Fejér megyei csoportoknak!

 

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk