SZAKMAI HÍREK

A szépség a finomságokban, az arányokban, a részletekben rejlik

2012. október 03., 09:27 | MMK | K. G.

A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye nyílt vitanapot tartott szeptember 28-án Budapesten, melyen az alkotók elmondhatták véleményüket, megoszthatták ötleteiket a zsűrizés szempontrendszerének megújításával kapcsolatban.

A Módszertani Műhely 2004-ben a zsűrizés megújításának szándékával hívta létre ebben a témában első szakmai konferenciáját. A találkozónak a kézműves termékeket minősítő szempontrendszer megváltoztatása volt a célja. Ennek köszönhetően tágabb értelmezést nyert, mi számít nívós terméknek.

A nyitás eredményeképpen új szakágakkal bővült a zsűrizhető termékek köre, ugyanakkor szigorodtak egy-egy szakág zsűrizésének feltételei.

A kézművesség bizonyos szempontból azonban továbbra is mintha megrekedt volna: a termékek nagy része nem versenyképes, a mai modern vásárlói réteg igényeit nem elégíti ki.

Azért, hogy a népművészeti termékek valóban versenyképesek legyenek, tovább kell a zsűrizés szempontrendszerét alakítani.

- Célunk, hogy a zsűrizett termékek a hagyományos értékek megtartása mellett a mai kor elvárásainak megfeleljenek, használhatóak, eladhatóak legyenek. Ennek megvalósítását a zsűri és az alkotók közötti párbeszéddel, az alkotók új törekvéseinek figyelembevételével kívánjuk elérni. Ezen kívül kiemelt figyelmet fordítunk a különböző szakágak minősítési szempontjainak egységesítésére is - mondta Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Tárának vezetője.

A találkozón több érdekes téma is felvetődött, így Csupor István etnográfus felvezetőjében elhangzott az az aktuális probléma, hogy újra kellene pontosítani az alapfogalmakat.

Egyes művészeti ágak területén egyre nagyobb az átjárhatóság. A magyar népi iparművészet forrásai a Kárpát-medence népművészete, bizonyos területei a kézműves céhes hagyományokból is merít. Ma a tárgyalkotásnak több ága is érinti képzőművészet bizonyos területeit. Vajon ma mit jelent a népi iparművészet fogalma, mennyire érinti az iparművészetet és mi a határa a két művészeti ágnak?

- A 21. század eleji "népművészet" nem lehet ugyanolyan, mint egy évszázaddal, vagy akár csak 50 évvel ezelőtt, hiszen megváltoztak a társadalmi-gazdasági körülmények, s ezzel együtt az életmód, a szükségletek, az ízlésformáló tényezők. Ez nem jelenti azt, hogy jelen állapotunkban nem beszélhetünk már népművészetről. A fogalom használatát kell megváltoztatni, átértelmezni, mivel olyan tárgyalkotókkal van dolgunk, akik tevékenységükhöz elsősorban a hagyományos tárgykészítési technikákat alkalmazzák, ezt fejlesztik tovább - mondta Csupor István.

Dr. Torma Beatrix stylist, enteriőr- és arculattervező vitaindítójában azt a kérdést hangsúlyozta ki, hogy a mai modern lakberendezés irányzataiban vajon hol a helye a népi kultúrának. Felhívta a figyelmet arra a fontos tényre, hogy a népi iparművészeti, egyéni tervezésű használati tárgyaknak napjaink igényeinek is meg kell felelnie, különben az alkotók holt termékeket hoznak létre - csak a polcokra dolgoznak.

A konferencia szekcióülésekkel fejeződött be, ahol az alkotók szakáganként elmondták a zsűrizés szempontjainak megváltoztatásával kapcsolatos véleményüket.

A konferencia ugyan lezárult, de követi az elhangzott szakmai előadások, a zsűrizést végző szakmai bizottságok és az alkotók véleményének elemzése, összehangolása, mely reményeink szerint egy újabb lépés a kortárs népművészeti alkotások minden szempontból méltó helyének, szerepének megerősítése útján.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk