Galéria

MintaKINCStár napok

A M-ART egyesület a Hungarikum Bizottság pályázati támogatása segítségével MintaKINCStár napokat szervezett Fejér megyében, Sárosd, Nagylók, Aba, Sárkeresztúr települések oktatási intézményeinek bevonásával.

tovább »

Népmesékről vetélkedtek

A Fonódás Kulturális Egyesület és a Játszótárs Játékkészítő Műhely a NEA támogatásával Meséről mesére címmel vetélkedőt hirdetett a 2017/18-as tanévben általános iskolák alsó tagozatai számára.

tovább »

Közel 150 hangszert próbálhatnak ki

Túl a negyvenezredik látogatón, Székesfehérvárra érkezett a "Hangszert a kézbe" fiataloknak szóló programsorozat. A Művészetek Háza színháztermében keddtől péntekig 8.30 és 18.00 óra között várják az érdeklődőket. A hétfő délutáni ünnepélyes megnyitón is a zenéé volt a főszerep.

tovább »

Az ötödik területi válogató

Orosz Ágoston igazgató köszöntötte a Pesovár Ferenc Népdaléneklési és Népzenei Verseny résztvevőit a Ciszterci Szent István Gimnázium dísztermében 2018. február 9-én, ahol a szakmai zsűri (Vakler Anna, Németh István, Varró János) előtt ezúttal 27 műsorszámmal mutatkoztak be a népdalénekes én népzenész fiatalok.

tovább »

Gondos és lelkes felkészítő munka gyümölcse...

Nagyon színes volt a legutóbbi résztvevői mezőny a Pesovár Ferenc Fejér Megyei Népdaléneklési és Népzenei Versenyen, melynek soron következő bemutatója az MMK - Művészetek Házában zajlott 2018. február 7-én.

tovább »

Tavaszvárók

A megyei népdaléneklési verseny sárbogárdi területi fordulóját a "Kultúrházak éjjel-nappal" rendezvénysorozat keretében tartották meg a József Attila Művelődési Házban 2018. február 2-án, pénteken délután.

tovább »

Mobillal másképp

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat keretében nyílt meg a Facebookról ismert MobilArt alkotócsoport Mobillal másképp című kiállítása a Művészetek Háza Nagy Ottó Sándor kiállítóterében. A közösség mostani kiállításán a - 2016-ban feltöltött - legjobb képekből álló válogatást tekinthetik meg a látogatók. A március 2-ig látogatható tárlatot Bakonyi István irodalomtörténész ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

tovább »

Selyemálmok: kendők minden mennyiségben

Balla Gemma textilművész növényi festékkel festett kendőiből nyílt kiállítás a Művészetek Háza földszinti folyosóján szombaton, a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat keretében. A különleges tárlat csak néhány napig, február 10-ig látható.

tovább »

Balázs-napi telt ház a Művészetek Házában

Délelőtt az Egy kupac kufli című népszerű magyar animációs film ingyenes vetítésével és Balla Gemma textilművész növényi festékkel festett kendőinek kiállításának megnyitójával kezdődött, délután pedig számos színes eseménnyel folytatódott a Balázs-napi vendégség, a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozata a Művészetek Házában.

tovább »

A népdalok éneklése nem "házi feladat"

A Pesovár Ferenc Fejér Megyei Népdaléneklési és Népzenei Verseny 2018. évi első területi előválogatóját a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában rendezte meg a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és az Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza. A versenyre 24 produkció nevezett a házigazda intézményből, valamint a Széchenyi István Gimnáziumból, és érkeztek énekesek Rácalmásról, Perkátáról és Baracsról is.

tovább »

Megnyílt az adventi tárlat

Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyei kézműves és iparművészeti alkotók munkáiból rendezte hagyományos adventi tárlatát a Művészetek Háza. A több mint százötven munkát bemutató kiállítás december 31-ig látogatható.

tovább »

Hét tehén az ing ára

Ábel Endre sodronying-készítő munkáiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlatot Somogyi László fafaragó által készített középkori fegyvermásolatok és az I. András Királyi Lovagrend fegyver és zászlógyűjteményei színesítik. A kiállítást Áment Éva, az Iharos Népművészeti Egyesület elnöke ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, a megnyitót követően tárlatvezetést tartott az alkotó.

tovább »

Tornádó hős lesz

Rajzfilmünneppel kezdődött a Barátság moziban, Animókával folytatódott a szombat délután a Művészetek Házában. A moziban a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál gyerekeknek szánt animációs filmjeiből adtunk közre egy csokrot, az Animóka keretében pedig a gyerekek közösen találtak ki és filmesítettek meg egy sárkányos mesét.

tovább »

Terveztünk-alkottunk a Mesterségek Házában

A M-ART egyesület a Fejér Megyei Művelődési Központtal közös szervezésével, a Hagyományok Háza támogatásával 30 órás gyakorlati foglalkozássorozatot indított 13-24 éves fiatalok számára. Olyan jelentkezőket vártunk, akik a kortárs textil és dizájntervezés iránt is érdeklődnek. A szakmai foglalkozás vezetőjének Illés Vandát, a Népművészet Ifjú Mesterét, Junior Prima-díjas alkotót kértük fel.

tovább »

Az aggszakállúak bölcsessége

Kunkovács László Kossuth-díjas fotóművész és etnográfus Belső-Ázsia és Szibéria sziklarajzait és népéletét bemutató fotóiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlatot és az alkotót Bicsák Eszter, a Kossuth Rádió munkatársa ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

tovább »

Éves vándorgyűlést tartott a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete

Nagyszabású, országos találkozót tartottak Székesfehérváron az éremgyűjtők. 22 év után ismét városunkban rendezték meg a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Vándorgyűlését, ez volt a 47. alkalom. A vasárnapi, a Művészetek Házában rendezett nyilvános program keretében éremkibocsátással, kamarakiállítással, Seuso-előadással és díjátadóval ünnepeltek a numizmatika szerelmesei.

tovább »

Új helyen az NMI

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Fejér Megyei irodája 2017. október 2. napjától új címen végzi feladatait.

tovább »

„A kísérletező ember”

Csókos Varga Györgyi és Csákvári Nagy Lajos festőművészek alkotásaiból nyílt emlékkiállítás szeptember 13-án a Művészetek Házában. A szeptember 29-ig látogatható tárlatot a művész házaspár családtagjai, barátai ajánlották a közönség figyelmébe.

tovább »

XVII. Eötvös-napok Ercsiben

Szeptember 1-3. között rendezik meg Ercsiben a XVII. Eötvös-napokat. Pénteken filmvetítéssel, koszorúzással emlékeznek báró Eötvös Józsefre, majd vasárnap estig egymást érik a kulturális- és sportprogamok, szórakoztató események.

tovább »

Nyugalmazott Népművelők IX. Országos Találkozója

A Magyar Népművelők Egyesülete idén is megrendezi a nyugalmazott népművelők országos találkozóját 2017. szeptember 20-21-én, Martfűn.

tovább »

„Összegyűjteni és egybegyúrni a tudásmorzsákat”

A Fejér Megyei Művelődési Központban működő kézműves műhelyekben született alkotásokból látható kiállítás a Művészetek Házában. A szakkörök évadzáró tárlatát Szabó Zoltán, a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum vezetője nyitotta meg, aki beszédében a mesterek tudásának összegyűjtésének és továbbadásának fontosságát hangsúlyozta.

tovább »

Virágosabban és zöldebben

A Rác utcai Mesterségek Háza panelházak között megbújó kézműves alkotóház, melynek udvarát május 31-én délután virágos növényekkel beültettük, hogy kora tavasztól késő őszig vidám, harmonikus környezetben tudjuk tartani kézműves foglalkozásainkat gyermekek és felnőttek számára.

tovább »

Fehérváron találkoztak a Közép-dunántúli kézműves szakkörök

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által szervezett szakmai programnak, a Közép-dunántúli kézműves szakkörök ötödik konferenciájának a Mesterségek Háza adott otthont május 20-án. A szakmai találkozó a Nemzeti Kulturális Alap Népművészet Kollégiuma és a Hagyományok Háza támogatásával valósulhatott meg.

tovább »

Ötödször is keresztülhúztuk!

A"Húzd keresztül...!" Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek V. Fesztiválján idén 23 csoport - közel hatszáz táncossal - vett részt a Fejér Megyei Művelődési Központ ? Művészetek Háza színpadán, 2017. május 20-án.

tovább »

Dinnyésen "páváskodtak" a népdalosok, népzenészek

A remélt jó idő helyett kiadós eső várta a XIX. Térségi és Országos Népzenei Minősítő résztvevőit Dinnyésen, a Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban 2017. május 7-én. A házigazda Iglice Népdalkör tagjai már kora reggeltől várták a dalos társakat, díszítették a termet, előkészítették a rendezvényt, útbaigazították a messziről érkezőket.

tovább »

A zene mindenkié - Éneklő Ifjúság a Táncházban

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottsága felhívása alapján a Fejér Megyei Művelődési Központ 2017. április 6-án Székesfehérváron Éneklő Ifjúság hangversenyt hirdetett a megye általános és középiskolásai részére.

tovább »

A foltvarrás költészete

Polyák Ildikó textilművész alkotásaiból "Én, József Attila, itt vagyok!" címmel nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A költészet napja alkalmából rendezett tárlat megnyitóján az alkotó tartott tárlatvezetést.

tovább »

Lezajlott a megyei döntő

Fejér megye legjobb fiatal népdalénekesei és népzenészei gyűltek össze március 3-án, pénteken a Művészetek Házában, a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny megyei döntőjén. A nap folyamán összesen 99 produkcióban mintegy 450 fiatalt értékelt a szakmai zsűri, akik arany, ezüst, bronz és kiemelt arany okleveleket és értékes tárgyjutalmakat adtak át.

tovább »

Újra útjára indult a Barokk!

A Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés Kollégiuma támogatásával február 24-én nyílt meg a Barokk útja című utazó kiállítás Szabadbattyánban, a művelődési házban. A kiállítás a Fejér Megyei Művelődési Központ Kreatív panel barokk programjának keretében működött Vizuális képzőművészeti szakkör anyagát mutatja be.

tovább »

Egy szebb, és gazdagabb életút lehet a miénk!

A Radnóti Miklós Általános Iskola adott otthont Móron a Pesovár Ferenc Népdaléneklési és Népzenei Verseny fellépőinek 2017. február 15-én. A területi előválogató a hetedik, s egyben az utolsó alkalom volt a bemutatók sorában, hiszen ezután már a megyei döntő következik.

tovább »

Hatodik területi előválogató...

Sok-sok élményt kaptak a nézők és a zsűritagok a népdaléneklési verseny Ciszterci Szent István Gimnáziumban megrendezett területi bemutatóján, 2017. február 10-én. Lacziné Kiss Mária nevelési igazgatóhelyettes köszöntője után Brájer Éva, Székesfehérvár MJV alpolgármestere nyitotta meg a programot, ahol 24 műsorszámmal léptek színpadra a résztvevők.

tovább »

Felszabadultan, saját közösségeinkben dalolni...

A ködös, szürke idő és a tomboló influenzajárvány sem szegte kedvét azoknak a fiatal énekeseknek és muzsikusoknak, akik a Pesovár Ferenc Népdaléneklési és Népzenei Verseny bicskei területi bemutatójára jelentkeztek, hiszen a zsűri ezen a délutánon 40 produkciót hallgatott meg a Prelúdium Alapfokú Művészetoktatási Intézmény dísztermében.

tovább »

A tordasi "állomáson"...

A tordasi Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény minden évben helyet biztosít a Pesovár Ferenc Népzenei és Népdaléneklési Verseny területi előválogatójához. Így volt ez 2017. január 25-én is, az eseményen Kosaras Péter Ákos igazgató köszöntötte a Martonvásárról, Százhalombattáról és a házigazda intézményből nevező énekeseket és hangszereseket.

tovább »

"Nagy és széles kincstár..."

A Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei verseny lovasberényi területi előválogatóját 2017. január 20-án 14.00 órától tartottuk a Reményik Sándor Református Általános Iskolában.

tovább »

Hatvanéves az alkotókör

Jubileumi tárlat nyílt a Művészetek Háza kiállítótermében: az alapításának hatvanadik évfordulóját ünneplő Derkovits Képzőművészeti Kör jelenlegi tagjai állították ki munkáikat.

tovább »

Nem hatottak a péntek 13-i babonák!

Dunaújvárosban, a Móricz Zsigmond Általános Iskolában biztosan nem, ahol Jakabné Józsa Klára, az intézmény igazgatója január 13-án délután 14.00 órakor nyitotta meg a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei verseny területi előválogatóját.

tovább »

Elindult a verseny

A karácsonyi ünnepeket megelőző - néha zaklatott és zsúfolt - időszakban szép és felemelő, egyben a léleknek pihentető élmény volt a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny első területi bemutatójára érkező gyermekek dalcsokrait hallgatni.

tovább »

Néptáncosok találkoztak

A Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek VIII. Minősítő Fesztiválját ezúttal Abán rendezte meg a Megyei Művelődési Központ és a házigazda Sárvíz Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

tovább »

Nép- és iparművészeti zsűrizés Székesfehérváron

Kétszázharminckét alkotással neveztek a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által meghirdetett Közép-dunántúli ipar- és népi iparművészeti pályázatra és kiállításra. Az iparművészeti alkotások minősítőjét november 21-én szerveztük, a népművészeti alkotások zsűrizését pedig november 22-én tartottuk a Művészetek Háza 123-as és 129-es termében.

tovább »

Vetélkedni - megmérettetni jó!

Te vagy, aki léphet! Legyél István király! című társasjátékunkon 9 csapat mérkőzött meg november 10-én délután a Művészetek Házában: 4 székesfehérvári általános iskolából versenyeztek az alsó tagozatos gyerekek Sevella Zsuzsanna játékmester, a játék tervezője vezetésével.

tovább »

Jubileumi tárlat nyílt a Művészetek Házában

Húszéves jubileumát kiállítással is ünnepli a népszerű, festői szépségű helyen működő Lovasberényi Alkotótábor. A november 27-ig látogatható születésnapi tárlatot Horváth Péter lovasberényi festő, a tábor szakmai vezetője nyitotta meg a Művészetek Háza kiállítótermében, közreműködött Varró János népzenész.

tovább »

Jubileumi tárlat nyílt a Művészetek Házában

Húszéves jubileumát kiállítással is ünnepli a népszerű, festői szépségű helyen működő Lovasberényi Alkotótábor. A november 27-ig látogatható születésnapi tárlatot Horváth Péter lovasberényi festő, a tábor szakmai vezetője nyitotta meg a Művészetek Háza kiállítótermében, közreműködött Varró János népzenész.

tovább »

Térségi és Országos Népzenei Minősítő Szabadegyházán

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület a szabadegyházi Nagy László Művelődési Házban rendezte meg az őszi Térségi és Országos Népzenei Minősítőt, a KÓTA felhívása alapján, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

tovább »

Animókáztunk

Október 22-én rendezte meg a Motívum Kulturális Egyesület a hagyományos őszi animációs családi délutánt a Művészetek Házában, a Nemzeti Kulturális Alap és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával.

tovább »

Jó, hogy látlak...

Forró Margit amatőr festő alkotásaiból Jó, hogy látlak... címmel nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlatot Szentes Ottokár képzőművész ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Foglalkozások a „Bregyó” táborban

A Játszótárs Játékkészítő Műhely hetente egy alkalommal tartott foglalkozást idén nyáron Székesfehérvár város Bregyó-közi Napraforgó napközis táborában.

tovább »

Aktívan a neten napközis tábor

Idén 16 gyerek részvételével zajlott az Aktívan a neten napközis tábor. A résztvevő gyerekek zöme idén is alsó tagozatos kisiskolás volt.

tovább »

Lásd BAROKKban a világot!

Lásd BAROKKban a világot! címmel rendeztek kiállítást a 250 éves megújult móri Lamberg-kastély Kulturális Központban.

tovább »

Mesterségek Ünnepén

Nagy örömmel vettünk részt augusztusban a kézművesség, a népművészet legnagyobb hazai rendezvényén. Idén a Budapest Történeti Múzeum egyik udvarában vártuk az érdeklődőket augusztus 18-21. között. Terecskénket otthonosan, játékszoba-szerűen tudtuk berendezni.

tovább »

Négy mesterség tanítása az alkotótáborban

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Művészetek Háza szervezésében 2016. augusztus 1-6. között négy kézműves mesterséggel ismerkedhettek meg a Rác utcai Mesterségek Házában az alkotótáborra jelentkezők.

tovább »

Jubileumi alkotótábor

2016. július 25-től 29-ig már tízedik alkalommal szerveztük meg a Mesterségek Házában az Országos Bútorfestő alkotótábort. Évről évre más - a történelmi Magyarországon fellelhető - tájegység örökségét, stílusát ismerhették meg a jelentkezők. Célunk volt az Erdélyben és Magyarországon még élő bútorfestő kultúra mintakincs változatainak bemutatása, mind szélesebb körben való ismertetése.

tovább »

Képzőművészeti alkotótábor a Vértes lábánál

Július első hetében rendezte meg a Derkovits Képzőművészeti Kör a hagyományos alkotótáborát Móron, a Képző- és Iparművészeti Alapítvány Szabadiskolájában, tizenöt fő részvételével.

tovább »

Animációs filmkészítő tábor a Balatonnál

Jól sikerült táborozásról érkeztek haza a múlt hét végén a Start és az Animono műhely tagjai, valamint négy "külsős" fiatal. Balatonszemesen dolgoztak és pihentek július 11-15. között. A Debreczeni Katalin, Farkas Noémi, Hegedűs Hanna Léna és Lakatos Áron vezette táborozásra a Nemzeti Kulturális Alaptól kaptak támogatást, amiért a pihenés mellett cserébe animációs filmeket és grafikákat készítettek.

tovább »

Alkotótáborok a Művészetek Házában

Intézményünkben 2016-ban is alkotótáborokat szervezünk július első hetétől augusztus utolsó hetéig. Nyári alkotótáboraink sorát július 4-én a Művészetek Házában kezdtük a felnőttek részére XXIII. alkalommal szervezett csipkeverő szaktáborral és a gyermekek számára indított Aktívan a neten kiscsoportos internetes-vizuális alkotótáborral.

tovább »

Évadot zártak a kézművesek

Faragások, szőttesek, hímzések, kosarak, fonott korsók, kerámiák, csuhé- és bőrtárgyak, játékok, ameddig a szem ellát: megnyílt az intézményben működő kézműves műhelyek hagyományos évadzáró kiállítása a Művészetek Háza kiállítótermében.

tovább »

Népdalosaink az országos versenyen

2016. június 4-én a fővárosi Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában (Budapest II. kerület, Marczibányi tér 1/a) rendezték meg a "Tiszán innen, Dunán túl..." Országos Népdaléneklési Minősítő Versenyt.

tovább »

Fontunk, szőttünk, arattunk

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által szervezett szakmai programnak - a Fonódó szálak, aratódíszek ünnepe szakmai találkozónak - az Evangélikus Gyülekezeti Ház adott otthont május 21-én Sárbogárdon.

tovább »

Hatszázan ropták

2016. május 20-21-én rendezték meg a "Húzd keresztül...!" Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek IV. Fesztiválját Székesfehérváron, a Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Házában. Az esemény társsszervezői a Motívum Kulturális Egyesület és az Alba Regia Táncegyesület voltak.

tovább »

Igazi csapatmunkák a találkozón

Május 11-én a Művészetek Házában rendeztük meg a Gyermekbábosok Fejér Megyei Találkozóját, az NKA támogatásával. A találkozón szereplő csoportokat dicséret illeti kitartó munkájukért, és köszönet azért, hogy vállalták a szereplést, a megmérettetést.

tovább »

Posztolj verset!

A Játszótárs Játékkészítő Műhely és a Művészetek Háza nevében másodszor biztattunk mindenkit, hogy csatlakozzon hozzánk és a Posztolj egy verset az utcára akcióhoz!

tovább »

Aranyszőrű báránykával táncoltunk

A zámolyi Csanádi Imre Általános Iskola második osztályos tanulói az Aranyszőrű bárányka című mesével ismerkedhettek meg A Mesevarázs sorozat legutóbbi foglalkozásán.

tovább »

Játszani jó! Móron is

Április 29-én hetedik alkalommal szervezte meg a Fonódás Kulturális Egyesület a Játszani jó! című konferenciát.

tovább »

"Lám, én milyen víg vagyok..."

"Galga partján kizöldült már a nyárfa..." címmel a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ szakmai napot tartott a népdalok kedvelőinek a Nagylóki Közösségi Házban, 2016. április 24-én, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

tovább »

Aranydiplomás kórusok

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottsága felhívása alapján a Fejér Megyei Művelődési Központ 2016. április 19-én Székesfehérváron Éneklő Ifjúság hangversenyt hirdetett a megye általános és középiskolásai részére.

tovább »

Ismerkedés a népi kézművességgel

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák III. Országos Hétvégéje című, francia kezdeményezésű európai sorozathoz a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete tagjaként már harmadik alkalommal csatlakozott a Mesterségek Háza. Ennek a tematikus hétvégének az volt a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a népi alkotóházakra és a kézműves műhelyekre, megmutathassuk, milyen fontos kulturális értékek hordozói ezek a helyszínek.

tovább »

A pasztell varázsa

"Szép az, ami érdek nélkül tetszik" címmel Makai Krisztina alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A festőt és munkáit Horváth Péter lovasberényi festő ajánlotta a megnyitó közönségének figyelmébe, közreműködtek a Kodály Zoltán Általános Iskola és AMI 4. é osztályos tanulói.

tovább »

Hímes tojásokkal játszottunk

Húsvéthétfőn a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Fejér Megyei Művelődési Központ húsvéti játékra hívta a helyi fiúkat, lányokat.

tovább »

Húsvéti hagyományos foglalkozások és játékok

Március 25-én, nagypénteken a Játszótárs Játékkészítő Műhely és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága tagjainak közös szervezésével húsvéti játékokat és tojásfestés rejtelmeit ismerhették meg az érdeklődők.

tovább »

Néptáncversenyen vendégeskedtek a játékkészítők

Az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola március 12-14. között rendezte meg az Oktatási Hivatallal közösen a VI. Országos Tanulmányi Néptáncversenyt.

tovább »

Papucsot szaggattunk

Mesevarázs címmel új sorozatot indítottunk óvodásoknak és alsó tagozatosoknak. Tematikus napjaink eszköze a mese és a játék.

tovább »

A látásmódtól a színekig

Dóri Éva szobrászművész, intézményvezető tartott szakmai konzultációt a Művészetek Házában amatőr alkotók számára tegnap délután.

tovább »

Matyók és betyárok

Fazekasok és fazekas népi iparművészek munkáiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében: a látványos tárlat két, tőlünk kissé távolabb eső vidék, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőkövesd és a zalai Alsópáhok fazekasságának sajátos világával ismerteti meg a fehérváriakat.

tovább »

Játszótárs-képző pedagógus klub

Második alkalommal jöttek össze a januárban alakult klub tagjai.

tovább »

Ha év eleje, akkor Játszani jó! konferencia

A Fonódás Kulturális Egyesület és a Művészetek Háza újból megszervezte az immár hagyományos szakmai programját pedagógusoknak és közművelődési szakembereknek.

tovább »

Tavaszi, nyári hagyományok - foglalkozások iskolai csoportok számára

A Mesterségek Házában elindultak a februártól júniusig tervezett, iskolás csoportok számára szervezett, jeles- és ünnepnapokhoz kötődő kézműves bemutató foglalkozások. A programsorozatra Székesfehérvár és környéke iskoláinak csoportjai jelentkeztek és továbbra is várjuk jelentkezésüket.

tovább »

Célegyenesben a verseny

<ő>A Pesovár Ferenc Népzenei és Népdaléneklési Verseny 2015/2016 évi területi előválogatói közül az utolsót, azaz a hatodikat rendezte meg közösen 2016. február 12-én Abán, a Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola és a székesfehérvári Művészetek Háza. A versenyre minden eddiginél több, mintegy 40 produkció jelezte részvételi szándékát. tovább »

Színes pillanatok

Karakteres formák, színes képi világ, a vidéki és városi élet pillanatai sorakoznak a Művészetek Háza kiállítótermének falain: megnyílt az intézmény idei első kiállítása a Lovasberényi Szín-Kör Egyesület munkáiból.

tovább »

Farsang farka a Művészetek Házában

Az intézményben működő kézműves szakkörök nyílt napjával és a Dí-nom dá-nom című farsangi rendezvénnyel várta ma a családokat a Művészetek Háza. A már másodszor megrendezett ingyenes eseménysorozattal a Kultúrházak éjjel-nappal országos programhoz csatlakozott a ház.

tovább »

Jó dalválasztások, találó összeállítások

Tordason a Sajnovics János Általános Iskola és AMI fogadta be már sokadszorra versenyünk soron következő területi előválogatóját, 2016. január 27-én. Köszönet érte Kosaras Péter Ákos igazgatónak, Fazekasné Domak Anikó népzenepedagógusnak és valamennyi kollégájuknak, akik segítettek a szervezésben.

tovább »

Kreatív dalcsokrokkal érkeztek

Az időjósok által előrevetített havazás Dunaújvárosban és környékén szerencsére elmaradt, így a Pesovár Ferenc Népdaléneklési Verseny területi előválogatójára gond nélkül el tudtak jönni a környékbeli versenyzők is, 2016. január 15-én.

tovább »

Hagyományőrzés népdalokkal, népzenével

A Ciszterci Szent István Gimnáziumban tartották január 13-án a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny harmadik előválogatóját a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében.

tovább »

Kalandozás a barokk korban

A Fonódás Kulturális Egyesület Játszótárs Játékkészítő Műhelye 2015 őszén Ismered? Ismerd meg a barokk Székesfehérvárt! címmel általános iskolai osztályoknak az iskolai oktatást, nevelést kiegészítő foglalkozásokat hirdetett.

tovább »

Évet zárt a honismereti egyesület

A Fejér Megyei Honismereti Egyesület december 29-én tartotta évzáró rendezvényét a Mesterségek Házában, az egyesület vendéglátója a Játszótárs Játékkészítő Műhely volt.

tovább »

Advent a Rác utcában

December 20-án a negyedik adventi hétvégével zárult a Játszótárs Játékkészítő Műhely és a M-ART közös adventi programja a Rác utcában, a Mesterségek Házában.

tovább »

Lovasberényben folytattuk

A lovasberényi Róna József Művelődési Ház és Könyvtár adott helyet a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny ez évi, második területi előválogatójának december 15-én.

tovább »

Elindult a verseny

2015. december 9-én, a székesfehérvári Széna téri Általános Iskolában kezdődtek meg a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny 2015/2016-os területi előválogatói.

tovább »

Adventi hangulatban

Betlehemek, színes szőttesek, formás kerámiák, hímzett terítők, faragott és csuhéból készült tárgyak és megannyi más szép és hasznos tárgy: megnyílt a hagyományos Közép-dunántúli adventi nép- és iparművészeti kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében.

tovább »

Jó évet zárt a Derkovits-kör

Megnyílt a Művészetek Házában működő Derkovits Képzőművészeti Kör hagyományos évzáró kiállítása. A tárlatot és az alkotókat Szentes Ottokár képzőművész, a kör vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe. A kiállítás december 31-ig, vasárnap és ünnepnapok kivételével 10?18 óráig látogatható az intézmény Nagy Ottó Sándor Galériájában.

tovább »

Újból a Szent Kristófosoknál

2011-ben, a Játszótárs Játékkészítő Műhely megalakulásának évében találkoztunk először a Szent Kristóf Ház fiataljaival. Első foglalkozásainkat a TÁMOP Építő Közösségek pályázat keretében tartottuk náluk.

tovább »

Kóstoló - bemutatkoztak kézműves műhelyeink

November 21-én nyitott kézműves műhelyek fogadták a Művészetek Házába érkező látogatókat. Minden műhely különleges programmal várta a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

tovább »

Ötéves az Animóka

Az Animóka idén tavasszal közzétett felhívására az országon belülről és külföldről is érkeztek meseillusztrációk és animációs filmek. Az NKA és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával november 21-én ismét várta az Animóka családi kreatív nap a Művészetek Házába az alkotni vágyó gyerekeket és szüleiket.

tovább »

Újra Alapon

Négy év elteltével ismét Alapon, a Művelődési Házban rendeztük meg a Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek Fesztiválját.

tovább »

Angyal keze nyomán született

Csuporné Angyal Zsuzsa fazekas és mézesbábos népi iparművész munkáiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A friss Gránátalma-díjas alkotó tárlata november 28-ig látogatható.

tovább »

Élő Népművészet Kiállítás

Idén tizenhatodik alkalommal rendezték meg a népi kézművesség legszebb alkotásait bemutató kiállítást, amelynek ismét a Néprajzi Múzeum második emeleti kiállítótermei adnak otthont.

tovább »

Jó volt játszani

A Fonódás Kulturális Egyesület immár 5. alkalommal rendezte meg a Játszani Jó! Konferenciát. Őszi programunkat 3 naposra terveztük. Október 26-án Bicskén a Petőfi Művelődési Központban, 27-én Pákozdon a Nyitnikék Óvodában, 28-án pedig a Művészetek Házában találkoztak a téma iránt érdeklődő óvónők, pedagógusok, közművelődési szakemberek.

tovább »

Tájképtől az absztraktig

Őszi színekben pompázó csendéletek, tájképek, lendületes ecsetvonásokkal készült absztrakt képek: megnyílt a Művészetek Háza idei első őszi tárlata. Horváth Teri és Mezey Cecília amatőr festők munkáit Szentes Ottokár képzőművész ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Népzenei minősítő, Besnyő

A besnyői Faluház 2015. október 10-én már a kora reggeli óráktól citera- és énekszótól volt hangos. A XVIII. Országos és Térségi Minősítőre érkező csoportok egymást bátorítva tartottak beéneklést, próbálták ki a terem akusztikáját.

tovább »

Ifjú szövők és nemezművesek Fehérváron

Fiatal szövők és nemezművesek találkoztak ma Székesfehérváron: a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága (M-ART) szervezésében idén is városunk adott otthont a XI. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton indult szövők és nemezművesek szakmai találkozójának és kiállításának.

tovább »

Fejér virágok

Ha eljön július utolsó hete, akkor bútorfestők találkoznak Székesfehérváron, a Mesterségek Házában, immáron kilencedik alkalommal, a IX. Országos Bútorfestő Héten.

tovább »

Négy mesterség fortélyai

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Művészetek Háza szervezésében a vállalkozó kedvűek a kézműves mesterségekkel ismerkednek ezen a héten a Rác utcai Mesterségek Házában. Ezen a nyáron még internetes és fafaragó táborba is várják a gyerekeket.

tovább »

Egyházi csipkekincseink

A Művészetek Háza és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága szervezésében XXII. alkalommal megrendezett Fehérvári Csipkehét alkotótábor résztvevői az egyházi textíliákon található csipkékkel ismerkedtek meg. Az ország minden részéből érkezett tucatnyi mester június utolsó hetében az eredeti antik csipkeminták segítségével gyakorolta a keresztelői és a liturgikus öltözeteken található csipkék készítését.

tovább »

Rejtvényes honismeret

Nagy igyekezettel és izgalommal készültünk immár második alkalommal a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület által szervezett, a TÁMOP 3.2.13-12/1-2013-0076 Mozgó Műhelyek Fejér Megyében című program keretében meghirdetett Itthon-otthon honismereti vetélkedő sorozat II. félévének döntőjére.

tovább »

A régió élő népművészete

Három megye kézműves alkotóinak legszebb munkáiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében: a régió népművészei a XVI. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre pályáztak.

tovább »

Martonvásáron járt a Brand Műhely

2015. június 1-jén rendezte meg a Fejér Megyei Értéktárbizottság az utolsó brand műhelynapját. Három település képviseltette magát a jó hangulatú beszélgetésen: Vál, Martonvásár és Ráckeresztúr "értékőrei" vették számba értékeiket. Az eseményt a martonvásári Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ fogadta be.

tovább »

Gazdag pályázati anyag érkezett

Hetven alkotással neveztek a Fejér Megyei Értéktár Bizottság, Fejér Megye Önkormányzata, a Művészetek Háza és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által meghirdetett "Fejér Megye Nép- és Iparművésze 2015" című pályázatra.

tovább »

Nyolcszázan ropták

Harmadik alkalommal rendezte meg a Motívum Kulturális Egyesület, a Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza és az Alba Regia Táncegyesület a "Húzd keresztül...!" Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Fesztiválját május 8-9-én Székesfehérváron, a Művészetek Házában.

tovább »

A Táncház Napja Fehérváron

A "Húzd keresztül...!" Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek III. Fesztiválja résztvevőinek belvárost átszelő felvonulásával és az Országalmánál tartott össztáncával indult a Táncház napja fehérvári programsorozata 2015. május 9-én.

tovább »

Műhelymunka Mezőfalván

Mezőfalván kezdte meg munkáját a Brand Műhely Fejér megyében. A megye önkormányzata a Fejér Értékek Iránytűje pályázat keretében három műhelynapot tervezett, melynek elsődleges célja a megyei értéktárbizottság munkájának és jelentőségének népszerűsítése, a települési értékgyűjtés fontosságának hangsúlyozása.

tovább »

Évadot zártak a fotósok

A Székesfehérvári Fotóklub alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza Nagy Ottó Sándor galériájában. A június 10-ig látogatható kollektív tárlatot Posfai Attila, a fotóklub vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Vége a FehérVÁRjátéknak

2015. április 30-án nyílt meg a FehérVÁRjáték mini projekt záró programjaként a Fehérvári Civil Központban az a Vár - kép - tár című kiállítás, ahol az április 15-én megtartott akciónap keretében készült alkotások egy részét mutatjuk be.

tovább »

Szép megyei sikerek

A "Tiszán innen Dunán túl..." Országos Népdaléneklési Versenyt immár hagyományosan Budapesten, a Néprajzi Múzeum épületében rendezték meg 2015. április 25-én. Fejér megyéből - a soponyai döntőről a szakmai zsűri által delegált - énekesek és csoportok utaztak a rangos versenyre.

tovább »

Éneklő Táncház

Az Alba Regia Táncegyesület jubileumi hete után sem volt pihenés a Táncházban, ezúttal az Éneklő Ifjúság székesfehérvári minősítőjén résztvevő kórusok zengték be a ház falait. A KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottságának felhívása alapján a Fejér Megyei Művelődési Központ idén is hirdetett minősítő koncerteket általános- és középiskolás kórusok részére.

tovább »

Eredményhirdetéskor Birinyi József zsűrielnök karját „nagyon lehúzták” a nemesfémet tartalmazó oklevelek...

Térségi és Országos Népzenei Minősítőt rendezett a Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza a Fejér Megyei Népzenei Műhellyel és a dinnyési Iglice Népdalkörrel közösen, 2015. április 19-én 10 órától a dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban.

tovább »

Virágzik a Fejér megyei színjátszás!

A Magyar Drámapedagógiai Társaság a megyei szervező intézményekkel együttműködve - huszonnegyedik alkalommal - hirdette és szervezte meg a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót (WSO).

tovább »

Játékok hímes tojásokkal

Húsvéthétfőn a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület húsvéti játékra hívta a helyi fiúkat, lányokat.

tovább »

Nagypénteki tojásfestés

Április 4-én, nagypénteken a Játszótárs Játékkészítő Műhely és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága tagjainak közös szervezésével húsvéti játékokat és tojásfestés rejtelmeit ismerhették meg az érdeklődők.

tovább »

A mi örökségünk - Palotaváros

Március végén rendezték meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák II. Országos Hétvégéjét. A francia kezdeményezésű európai sorozathoz a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete tagjaként már második alkalommal csatlakoztunk a Mesterségek Házában tartott programsorozattal.

tovább »

Játszóházi bemutató foglalkozások iskolás csoportok számára

A Mesterségek Házában elindultak a márciustól-júniusig tervezett, iskolás csoportok számára szervezett, jeles- és ünnepnapokhoz kötődő kézműves bemutató foglalkozások.

tovább »

Szakmai nap Vértesacsán

Az izgalmas cím izgalmas témát sejtetett és rejtett. Nincs lehetetlen, nincs nevelhetetlen címmel tartotta a Játszótárs Játékkészítő Műhely immár ötödik alkalommal a JÁTÉK témáját feldolgozó szakmai napját, melyet a vértesacsai óvodások kedves kis műsora nyitott meg.

tovább »

Saját idő

Vay Krisztina lovasberényi festő alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A színes tárlatot Horváth Péter festő, a lovasberényi Szín-Kör Kulturális Egyesület elnöke ajánlotta a közönség figyelmébe, közreműködött Kertész András zongorán.

tovább »

Aranyos énekesek

2015. február 27-én 9 órakor kezdődött meg a Pesovár Ferenc népzenekutatónkról elnevezett Fejér Megyei Népdaléneklési és Népzenei verseny döntője Soponyán, a Közösségi Házban. A versenyt ebben a tanévben is a 6-24 éves korosztálynak hirdette meg a szervező Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza.

tovább »

Népdalosok a moziban

Az idei Pesovár Ferenc Népdaléneklési és Népzenei Verseny hetedik előválogatójának megtartására mindenképpen szükség volt Székesfehérváron, hiszen 34 versenyszám nevezett be a döntő előtti utolsó megmérettetésre, melyet 2015. február 20-án a Barátság moziban rendeztek a szervezők.

tovább »

A hangképzéstől a kíséretig

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, "Lám, én milyen víg vagyok...!" címmel rendezte meg a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Művészetek Háza 2015. február 19-én a népdalkörvezetői konferenciát.

tovább »

Finisben a verseny

Lassan a végéhez közeledik az idei Pesovár Ferenc Népdaléneklési és Népzenei Verseny: a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban rendezett február 13-i területi válogató után már csak egy fehérvári forduló van hátra, és február 27-én következik a döntő.

tovább »

Reneszánsz farsang

Reneszánsz királyi udvarba cseppenhetett az, aki február 15-én ellátogatott a Művészetek Házába: a Játékkészítő műhely szervezésében megvalósult farsangi rendezvény során a saját színezésű, honlapunkról letölthető álarc-belépővel érkezettekre színes, vidám feladatok vártak.

tovább »

Örökségünk nyomában

Örökségünk nyomában - palócföldi üzenetek címmel nyílt meg a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet bemutatkozó kiállítása a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlatot dr. Gulyás Antalné népi iparművész ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Ültetéstől a kosárfonásig

A sárkeresztúri Bella István Művelődési Ház adott otthont január 31-én a Fonódás Kulturális Egyesület, a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága, a Művészetek Háza és a Sárkeresztúri Önkormányzat által közösen szervezett szakmai programnak.

tovább »

Méltóképpen ünnepeltük a magyar kultúra napját

2015. január 21-én 15 órától mutatkoztak be a Pesovár Ferenc Népzenei és Népdaléneklési Verseny tordasi területi előválogatójának résztvevői a Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola aulájában.

tovább »

Ismét minősítettek lettünk

A Fejér Megyei Művelődési Központ nevében ma Gonda Emma vette át a megtisztelő Minősített Közművelődési Intézmény címet Dr. Hoppál Pétertől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárától.

tovább »

Fiatalos dalcsokrok

"A magyar népművészet egyik kiapadhatatlan kincsestárából, a népdalok világából kapunk ma egy csokorra valót a gyerekektől..."

tovább »

Városunk vendége: Pósa Lajos

Pósa Lajos, a száz éve elhunyt tanár, költő, író, lapszerkesztő életútját bemutató kiállítás nyílt a Művészetek Háza Nagy Ottó Sándor Galériájában. A 42 tablót felvonultató tárlat február elsejéig látogatható.

tovább »

Pásztorművészettől a modern használati tárgyakig

A bőrtárgykészítő műhelyben a hagyományos népi bőrműves tárgyakon található technikai fogásokat tanítjuk. Célunk a régi pásztor- és a paraszti tárgyalkotó bőrműves hagyományok, bőrműves fogások megismertetése, úgy, hogy a mai modern tárgykultúrában is használhatóak legyenek.

tovább »

Jelentkezz a fazekasműhelybe!

A csütörtök délutánonként működő kerámiaműhelyünk hasznos és kellemes kikapcsolódást nyújt a fiatalabb korosztály és az idősebbek számára egyaránt. Jól felszerelt szakmai műhelyünket jó szívvel ajánljuk a pályaválasztás előtt álló fiataloknak is, mert itt kiváló mestertől lehet megtanulni a népművészeti fazekas mesterség mesterfogásait is.

tovább »

Hitelesen, stílusosan előadott népdalcsokrok a Széna téren

A népdaléneklési verseny 2014. évi utolsó területi előválogatójának a székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola adott otthont, december 18-án.

tovább »

Karácsonyi hangulatú volt a verseny

A bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskola nagytermében 2014. december 12-én már igazi karácsonyi hangulat, feldíszített gyönyörű karácsonyfa várta az énekeseket, itt rendeztük meg a Pesovár Ferenc Népdaléneklési és Népzenei Verseny soron következő előválogatóját.

tovább »

Bocskorszíj - a bőrműves szakkör

Havi egy alkalommal szervezett Bőrműves szakköri foglalkozásokat Székesfehérváron a Tóvárosi Általános Iskolában a Fonódás Kulturális Egyesület, a TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0537 "Székesfehérvári Fonódások" című projektjének keretében.

tovább »

Jó évet zárt a Derkovits Kör

Hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg a Derkovits Képzőművészeti Kör hagyományos évadzáró kiállítása a Művészetek Háza Nagy Ottó Sándor Galériájában: a kör tagjai mellett nagyon sok, a festészet iránt érdeklődő embert csábított a tárlat.

tovább »

Tizenhárman már a döntőben

A dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola adott otthont a Pesovár Ferenc Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny 2014/2015 évi első területi előválogatójának.

tovább »

Kézműves advent

Advent előestéjén megnyílt a XIV. adventi kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A gazdag nép- és iparművészeti tárlaton Pest, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyei alkotók pályázati munkái, valamint Békés megye élő népművészetének alkotásai láthatók.

tovább »

Népi iparművészeti zsűrizés Székesfehérváron

Százhetvenkét alkotással neveztek a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által meghirdetett "Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt" című adventi nép- és iparművészeti kiállításra. A népművészeti alkotások minősítőjét 2014. november 18-án szerveztük a Művészetek Házában.

tovább »

Te is faraghatsz kedvedre! - Elindult a fafaragó szakkör

tovább »

Búcsú a tóparttól

Tóthné Szabó Magdolna képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlatot Pálfalvi András, a Fejér Megyei Művelődési Központ címzetes igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Körbe nemezeltük, szőttük a Rác utcát

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága, a Fejér Megyei Művelődési Központ és a Fehérvári Kézművesek Egyesülete október 25-26-án Nemezművészeti és szövő napokat szervezett a Rác utcában.

tovább »

Gyerekek sárkánynézőben

A Matula filmklub keretében a Nagylóki Tagiskola húsz diákja és egy pedagógusa az Így neveld a sárkányodat 2. című filmet tekintette meg 2014. október 20-án a nemrég felújított Barátság moziban.

tovább »

Képekbe fogalmazott zene

A Fonódás Kulturális Egyesület idén is meghirdette azt a Zene-zoom fotópályázatot, amelyre 15-35 éves fiatalok fényképeit várták a megyében zajlott élő zenei eseményekről. A képekből ma nyílt tárlat a Művészetek Házában, és a megnyitón adták át a pályázat díjait is.

tovább »

Kirándultak a népművelők

A Fejér Megyei Népművelők október 20-án megrendezett szakmai kirándulásán 35-en vettek részt, úti céljuk Veszprém és Balatonfüred volt.

tovább »

Zsűrizett Zene-zoom

Szép eredmények születtek az idei Zene-zoom pályázaton: a beérkezett képeket 2014. október 20-án zsűrizte a szervezők által felkért három fotográfus.

tovább »

Nagylókon mindig süt a nap?

A Fejér Megyei Művelődési Központ és a Fejér Megyei Népzenei Műhely rendszeresen "viszi" és szervezi programjait a megye különböző kistelepüléseire, főként olyan helyekre, ahol a település és a művelődési ház vezetése is olyan szeretettel és örömmel fogadja a programot, mint ahogy teszik ezt a nagylókiak, évek óta.

tovább »

Évadnyitó tárlat

Simon M. Veronika képeiből nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. Az alkotót és munkáit Enyedi Béla szépíró ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

tovább »

Kreatívok fesztiválja

Ma rendezték Fehérváron az első Furfang Fesztivált, amelyen kreatív emberek mutatták be hasznos és látványos hobbijaikat, amelyeket főként kézműves technikákkal űznek.

tovább »

Hevesi Csillagvirágok a Rác utcában

Szeptember 12-én a Csillagvirág Népművészeti Egyesület és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet alkotóit fogadtuk a Rác utcában.

tovább »

Digitális Barátság

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Barátság mozi megújult vetítőjét. Egy sikeres pályázatnak és a város támogatásának köszönhetően a közel 20 millió forintos fejlesztéssel a filmszínház műszaki feltétele igazodott a nemzetközi paraméterekhez, valamint lehetőség nyílt a magyar és európai filmek hazai premierekkel egyidejű bemutatására is - hangzott el a csütörtöki átadáson, amelyen jelen volt Cser-Palkovics András polgármester is.

tovább »

Virtuális műhelylátogatás a Fehérvári Szövőműhelyben

2014. július 25-27. között rendezték Hevesen a VIII. Nemzetközi Szőttes Konferenciát és XX. Országos Szőttespályázat és Kiállítást. Megyénkből nyolcan vettek részt a konferencián, ahol előadások hangzottak el a népi hagyományok továbbéléséről. A konferencia szakmai témája volt, hogyan felelnek meg a hagyományokból kiinduló alkotások a mai kor igényeinek, a mai divatirányzatoknak.

tovább »

Színes forgatag Szent István városában

Szent István ünnepén a csúcspontjához érkezett a 2014-es Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata, amelynek keretében egész nap a "Királyi városunk - Tele élettel!" színes eseményei csalogatták az embereket a Belvárosba. A Fő utca számos pontján kiállításokkal, játszóházakkal, interaktív játékokkal, zenés fellépésekkel, koncertekkel, akrobatikus bemutatókkal és számos egyéb érdekességgel várták a családokat.

tovább »

Nyári filmek készültek

Jól sikerült táborozásról érkezett haza a múlt hét végén a Start és az Animono műhely. A Motívum Kulturális Egyesület szervezésében Balatonszemesen dolgoztak és pihentek július 28. és augusztus 1. között.

tovább »

Hasznos táborozás

Játszani jó - alkotni jó! napközis tábort tartott a Fonódás Kulturális Egyesület a Feketehegy - Szárazrét Közösségi Házban, 2014. július 28-tól augusztus 1-ig.

tovább »

Fejér megyei népművészeti szakmai alkotótáborok

2014. július 20-26. között szerveztük meg a VIII. Országos Bútorfestő és a III. Fehérvári kézműves alkotótábort. A táborok a Nemzeti Kulturális Alap és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége pályázatainak finanszírozásával valósultak meg.

tovább »

Lásd BAROKKban a világot! - alkotótábor általános iskolásoknak

Németh László gondolatait alapul véve tervezgettük és szerveztük már hónapok óta a Velencén megrendezett, a barokk korral foglalkozó Székesfehérvári Ifjúsági Tábor szakmai programját.

tovább »

XXI. Fehérvári Csipkehét

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága szervezésében a Fejér Megyei Művelődési Központban XXI. alkalommal megrendezett Fehérvári Csipkehét alkotótábor résztvevői a bányavárosok - Hont vármegye - vidékének csipkéivel ismerkedtek meg.

tovább »

Gyúrón járt a barokk

A Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés és Népművészet Kollégiuma támogatásával június 7-én nyílt meg a Barokk útja című utazó kiállítás Gyúrón, a művelődési házban. A kiállítás a Fejér Megyei Művelődési Központ Kreatív panel barokk programjának keretében működő Vizuális képzőművészeti szakkör anyagát mutatja be.

tovább »

Kiállítanak a Kreatív papír témanapok alkotói a Civil Házban

Óperencián innen - tanórán túl, Kreatív papír témanapok - kettős kiállítás megnyitón köszöntöm szeretettel az ifjú alkotókat, az István Király Általános Iskola 4.a. és 5.b. osztályos tanulóit, valamint a kreatív műhelyek vezetőjét, Sevella Zsuzsannát.

tovább »

Alapról Szabadhídvégre vándorolt a „Fejér megye népművésze” című kiállítás

2014. június 14-én a szabadhídvégi Református Parókia kiállítótermében nyílt meg a Fejér megyei és dunántúli népi kézműves alkotásokat bemutató vándorkiállítás. A tárlatot az Együtt Szabadhídvégért Egyesület elnöke, Benke Valéria ajánlotta a helyi közönség figyelmébe.

tovább »

Baracson és Móron kutattunk!

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ a Vidékfejlesztés Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával, Ismered? Ismerd meg településedet! címmel vetélkedősorozatot hirdetett. 2014. március 1-jén nagyszabású nyitórendezvényen kezdtük meg honismereti vetélkedősorozatunkat. Ez a program a települések történetének feltárásával foglalkozik.

tovább »

Míves munkák

Kerámiák, hímzett, faragott és fonott használati- és dísztárgyak és egyéb kézműves alkotások sorakoznak a Művészetek Háza kiállítótermében: az évad utolsó kiállítása hagyományosan a Megyei Művelődési Központban működő kézműves szakköröké.

tovább »

Találkozó és minősítő

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezte meg 2014. május 24-25-én a "Ne bánd édes virágom...!" című népzenei programsorozatot.

tovább »

Népzenészek találkoztak

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezte meg 2014. május 24-25-én a "Ne bánd édes virágom?!" című népzenei programsorozatot.

tovább »

Kreatív papír - a kreativitás és a papír elválaszthatatlan fogalompár

Az István Király Általános Iskola 5. B. osztályos tanulói vesznek részt a Fonódás Kulturális Egyesület TÁMOP 3.2.13-12/ 1-2012-0537 Kreatív papír témanapok programjain.

tovább »

Kecskeméten mutatkozik be a Játszótárs Játékkészítő Műhely

A Magyar Népművelők Egyesülete "Közművelődési szakmai innovációs pályázatot" írt ki a közművelődésben dolgozó szakemberek, művelődő közösségek, azok vezetői és tagjai számára.

tovább »

Újból útra keltünk 2014. első félévében: irány az Óperencia birodalma

2014. év első félévében is a játék és a mese a központi témája a Megyei Művelődési Központ Óperencián innen - tanórán túl című projektjének.

tovább »

Nagyvenyimen a „Fejér megye népművésze” című vándorkiállítás

2014. május 16-án népi kézműves alkotásokból nyílt vándorkiállítás a Nagyvenyimi Művelődési Ház és Könyvtárban A május 27-ig megtekinthető kiállítást Nagyvenyim polgármestere, Szabóné Lőrincz Ilona ajánlotta a helyi közönség figyelmébe.

tovább »

Balatonfüreden találkoztak a közép-dunántúli kézműves szakkörök

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által szervezett szakmai programnak - a Közép-dunántúli kézműves szakkörök negyedik konferenciájának - az Arácsi Népház adott otthont május 10-11-én Balatonfüreden. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően a rendezvényen bemutatkoztak a régiónkban dolgozó tárgyalkotó népművészeti szakkörök, amatőr kézműves körök.

tovább »

Emlékérmet adtak ki Ybl Miklósról az éremgyűjtők

A Művészetek Házában nyitották meg ma délelőtt a XXIX. Alba Regia Éremgyűjtő Találkozót. A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének hagyományos májusi programján bemutatták a "Fehérvári nagyjaink" éremsorozat második darabját, az Ybl Miklós-emlékérmet, amellyel a 200 éve Székesfehérváron született neves építész előtt tiszteleg a szervezet és a város.

tovább »

Négy arany is született

A Fonódás Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0537. azonosítószámú pályázatban az "ARTfaktor művészeti verseny" témanapok keretében ma zajlottak a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Fejér megyei bemutatói a Fejér Megyei Művelődési Központban.

tovább »

Húsvéti foglalkozás a Mesterségek Házában

Április 18-án, nagypénteken a Játékkészítő műhely és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága közös szervezésével húsvéti játékokat és tojásfestő foglalkozást tartottak a Fejér Megyei Művelődési Központ Mesterségek Házában.

tovább »

4. megálló a KÖNYV-TÁR

A Fonódás Kulturális Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ az NKA Közművelődés és Népművészet Kollégiuma támogatásával szakmai napokat szervez.

tovább »

Játékkészítők a néptánc minősítőn

Április 13-án, vasárnap a Játékkészítő Műhely vidám, tavaszi kézműves programot kínált a "Húzd keresztül!" Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál résztvevői számára a Művészetek Házában.

tovább »

Zámolyon vendégeskedtünk

A Fejér Megyei Művelődési Központ Utazó Barokk kiállításának megnyitóján 2014 februárjában, a Csanádi Imre Általános Iskola igazgatója, Csordásné Papp Ágnes meghívta a bemutatkozó Panel Barokk Vizuális szakkör vezetőit az iskola tavaszi játszónapjára.

tovább »

Újabb helyszínre érkezett a Barokk útja című utazó kiállítás

A Fejér Megyei Művelődési Központ az NKA Közművelődés és Népművészet Kollégiuma támogatásával a Barokk útja című utazó kiállítás programsorozatán sokoldalú élményt kínáltunk Gánton április 12-én a megnyitóra érkezőknek.

tovább »

Újra Éneklő Ifjúság

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottságának felhívása alapján a Fonódás Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0537. azonosítószámú pályázatban az "ARTfaktor művészeti verseny" témanapok részeként a Fejér Megyei Művelődési Központ Éneklő Ifjúság hangversenyeket hirdetett a megye iskolásai részére. A jelentkező kórusok április 15-én Székesfehérváron vehettek részt a minősítő hangversenyen.

tovább »

A székesfehérvári éneklő ifjúság

A mai napon a székesfehérvári kórusok mutatkozhattak be a szakmai zsűri előtt. Mind a 7 résztvevő kórus kérte minősítését, többségük "A" kategóriában.

tovább »

Reggeltől estig ropták

Huszonhárom hazai néptáncegyüttes részvételével zajlott a ?Húzd keresztül!? Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál április 13-án Székesfehérváron, a Művészetek Házában.

tovább »

Tavaszi hangulatban

Dr. Wollein Mária amatőr képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A május 4-ig megtekinthető látványos tárlatot Szentes Ottokár képzőművész ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Hárman lettek a megye népművészei

Április 4-6. között rendeztük meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák I. Országos Hétvégéjét a Mesterségek Házában.

tovább »

Játéktúrát rendeztünk

Március 10-én 3. állomásához ért a TÁR-TÚRA. Szakmai napunkon a játék témájával foglalkoztunk, kicsit eltérve a szokásos megközelítéstől.

tovább »

Gördeszkás Martinász a Diáknapokon

A Martinász szobra, Dunaújváros egyik jelképe állt az idei Fejér Megyei Diáknapok mellé. Még büszkébben tekinthet magára a gördeszkás lendülettel felturbózott acélöntő, mert hasonlítani kezdett a Diáknapok önkéntes csapatához, akik lazák, fegyelmezettek, kreatívak és megbízhatóak.

tovább »

Első találkozás az önkéntesekkel

Közösségfejlesztő játékokkal telt március 14-én a délután a dunaújvárosi Rudas Közgazdasági Szakközépiskolában, ahol is az áprilisi Fejér Megyei Diáknapokra készülve találkozott egymással húsz dunaújvárosi középiskolás, a leendő önkéntesek csapata, valamint a Fejér Megyei Művelődési Központ néhány szervező munkatársa.

tovább »

Időzenetengelyek

Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Házában. A tárlatot és az alkotót dr. Kiss Natália, a Dunaújvárosi Főiskola rektorhelyettese ajánlotta a közönség figyelmébe, a kiállítás április 6-ig látogatható.

tovább »

Játék a versenyen, vendégségben Rácalmáson

Rácalmáson, a Fejér Megye Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny döntőjén február 28-án a versenyzők nagy örömmel fogadták játszótársainkat, az MMK Játékkészítő Műhelyének vezetőit. Sevella Zsuzsa és Gonda Emma érdekes, új technikákat mutatva hívta játékba a gyerekeket.

tovább »

Otthon a megyében

A Fonódás Kulturális Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ 2013 őszén hirdette meg Ismered? Ismerd meg! címmel Fejér megyei honismereti versenyét a megye általános iskolásai számára.

tovább »

Rácalmáson zárult a népdaléneklési verseny

Hét előválogató után február 28-án Rácalmáson rendezte meg a Fejér Megye Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny döntőjét a Fonódás Kulturális Egyesület, a Fejér Megyei Művelődési Központ és Rácalmás Város Önkormányzata.

tovább »

A mesék élni segítenek

TÁR-TÚRÁNK 2. állomásán a mesék világába, a csodák és a fantasztikumok világába léptünk.

tovább »

Egyre több fiatal hímző és szövő vándorol velünk

A helyi amatőr kézműves alkotóközösségek és a kézművesség iránt érdeklődők számára több éve szervezünk szakmai előadássorozatot Fejér megyében. Rendezvényeinket nagy érdeklődés kíséri, mivel a hímzők és a szövő szakterület idősebb képviselői mellett egyre több fiatal is jelentkezik az előadásainkra.

tovább »

Pákozd szerelmese

Nagy Károly pákozdi amatőr képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A március 2-ig látogatható kiállítást Tóth-Hekkel Arany író, költő ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Közel félszázan a válogatón

Színvonalas, szemet és fület egyaránt gyönyörködtető délutáni koncert részesei lehettek, akik megtisztelték a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny székesfehérvári II. területi előválogatóját február 11-én 13.30-tól a Fejér Megyei Művelődési Központ színháztermében.

tovább »

Ettünk, ittunk, jót mulattunk...

Farsangi hangulatban ünnepeltünk második szülinapunkat a Mesterségek Házában, amiben éppen csak elfértünk, mert olyan sokan összegyűltünk. Mindkét helyiséget "belaktuk", minden asztalnál dolgoztunk, minden széken ült valaki. Sőt! Plusz asztalt és padokat is kellett behozni. Mondhatjuk: a "csilláron is lógtunk"! Persze mindez nagy örömmel töltött el bennünket.

tovább »

A művészeti élmények „házhoz mennek”

A Fejér Megyei Művelődési Központ az NKA Közművelődés és Népművészet Kollégiuma támogatásával az idei évben is megyeszerte viszi a kulturális programokat. A közel 2 millió forintos támogatásból három programblokkban, hét helyszínen folynak a programok.

tovább »

Erős mezőny a fehérvári válogatón

Zsúfolásig megtelt a Fejér Megyei Művelődési Központ moziterme február 7-én délután. A megyei településekről nevező versenyzők is időben érkeztek a Fejér Megyei Ifjúsági Népzenei és Népdaléneklési Verseny területi előválogatójára. A meglehetősen szürke és szomorkás idő ellenére jókedvű beéneklés és citerahangolás töltötte be a folyosókat, mindenfelé népviseletbe és ünneplőbe öltözött gyermekek és fiatalok gyülekeztek.

tovább »

Közeleg a döntő

A soponyai területi előválogatóval folytatódott az idei Fejér Megyei Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny. A soponyai művelődési házban kedves fogadtatásban volt része minden népdalénekesnek, felkészítő pedagógusnak és érdeklődő nézőnek január 31-én.

tovább »

Hírek az Óperencián innen és a tanórán túlról

Szinte hihetetlen, de már a harmadik tanítási félévben dolgozunk az Óperencián innen és a tanórán túl című program keretében a megyében.

tovább »

Megtettük az első lépéseket a TÁR-TÚRA útvonalán

Szakmai programsorozatunk első állomásán a vonallal, mint a kreativitás egyik nagyszerű eszközével ismerkedtek a résztvevők január 24-én a Művészetek Házában.

tovább »

Nyolcan jutottak tovább

A móri Radnóti Miklós Általános Iskolában folytatódott Fejér Megyei Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny előválogató-sorozata 2014. január 23-án.

tovább »

A szülőkkel együtt mulattunk a Magyar Kultúra Napján

A tordasi Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola évek óta rendszeres szervezője a Fejér Megyei Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny egyik területi előválogatójának. 2014. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján színvonalas népzenei koncerttel leptük meg magunkat és a kedves szülőket.

tovább »

Kiállítás a 18. Nemes Nagy Ágnes-héten

A székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban a névadó tiszteletére ebben a tanévben már 18. alkalommal rendezik meg hagyományos ünnepi Nemes Nagy Ágnes-hetet 2014. január 20-a és 23-a között.

tovább »

Nemezvirágok és ékszerek Mezőfalván

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében Elfeledett mezőfalvi mesterségek címmel szakmai előadásokat tartunk Mezőfalván, a Kiss Kálmán Művelődési Házban.

tovább »

Vándorolj velünk a dunántúli motívumok világába!

A Fejér megyei amatőr kézműves alkotóközösségek számára 2008-ban indítottuk el az első szakmai előadássorozatot. Célunk a szakköri hálózat továbbépítése és fejlesztése a megye falvaiban és városaiban.

tovább »

A tűz és a föld művészete

Ifj. Fazekas István nádudvari keramikus, népi iparművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Házában. A különleges fekete cserépedényeket, terrakottákat és mázas kerámiákat egyaránt felvonultató tárlat február 9-ig látogatható.

tovább »

Pásztorfaragó szakkör Iváncsán

A település ifjúsági kultúrájának fejlesztése érdekében intenzív népművészeti kézműves szakkört szerveztünk Iváncsán.

tovább »

„Használható természet” szakkör Iváncsán és Úrhidán

Havi egy alkalommal szervezett kézműves szakköri foglalkozásokat a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága a TÁMOP 3.2.13-12/1-2012-0369 Megyejáró kreativitás című projektjének keretében Iváncsán a Mesepalota Művészeti Óvodában és Úrhidán a Tündérkert Óvodában.

tovább »

Izgalmas mesevilág

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-Dunántúli Regionális Társasága a TÁMOP 3.2.13-12/1-2012-0369 Megyejáró Kreativitás című projektjének keretében 2013 második félévében is sikeresen megtartotta foglalkozásait a megye több településén.

tovább »

Kétéves a Játszótárs Játékkészítő Műhely

Január 4-én, az újév első összejövetelén lakótelepi tervezőkké válhattak a program résztvevői. Készült klasszikus lakótelep, de a fantáziának köszönhetően lakópark és egyéb városi miliő is. Többen , a nappali környezet éjszakai változatát is elkészítették. A térben felállítható panelsorok utcáit a legügyesebbek be is népesítették.

tovább »

Újabb Családi Játékkészítő Műhely Székesfehérváron

A Fonódás Kulturális Egyesületnek köszönhetően, aki sikeresen pályázott a "Szociális városrehabilitáció Szárazréten" projekt keretében elkülönített Programalap felhasználásával megvalósuló mini-projektek támogatására, a szárazrétiek számára is elérhetővé válik lakókörzetükben ez a családi program.

tovább »

Családbarát programok a Szent István emlékév zárónapján

Családoknak szóló könnyed, vidám programjainkat kínáltuk 2013. december 20-án a Szent István Művelődési Házban.

tovább »

Készíts díszeket karácsonyra!

Képsorozatunkból megtanulható, hogyan készül a fonott csuhé karácsonyfadísz. tovább »

Elfeledett mezőfalvi mesterségek

A Balassi Intézet és a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal támogatásának köszönhetően a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Fejér Megyei Művelődési Központ közös szervezésében 2013. decembertől 2014. februárig szakmai előadásokat tartunk Mezőfalván, a Kiss Kálmán Művelődési Házban.

tovább »

Újabb tizenhét produkció a döntőben

Kedves fogadtatásban volt része a népdaléneklési verseny újabb előválogatója helyszínén a szervezőknek és a résztvevőknek. A lovasberényi Róna József Művelődési Ház 2013. december 12-én megtelt népzenével. A zsűri tagjai, Berki Lilla, Juhász Zsófia és Varró János az előválogatóról 17 produkciót juttattak tovább a döntőbe.

tovább »

Megkezdődtek a népdaléneklési verseny előválogatói

Még élénken bennünk él a 2013. februárjában lezajlott Fejér Megyei Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny 2013. évi döntője, és máris újra kezdődtek a területi válogatók Fejér megyében. Az egyik legrangosabb és a legnagyobb létszámot megmozgató versenyt intézményünk, a Fejér Megyei Művelődési Központ (MMK) szervezi és bonyolítja. Az idei 6 előválogató első helyszíne Dunaújváros volt: a fellépő 32 produkció a Széchenyi István Gimnázium aulájában versengett a továbbjutásért.

tovább »

Ünnepre hangolódva

December 1-jén a Játszótárs Játékkészítő Műhely szervezésében ünnepváró családi készülődést tartottunk a Mesterségek Házában.

tovább »

Játszótársakat találtak

Együtt a közösségekért, együtt a családokért címmel 2 napos szakmai programot tartottak a hétvégén a Fejér Megyei Művelődési Központban, az NKA támogatásával.

tovább »

A művész és a világ

A legkülönbözőbb technikákkal készült portrék, tájképek, absztrakt alkotások sorakoznak a paravánokon: megnyílt a Derkovits Képzőművészeti Kör hagyományos évzáró kiállítása a Művészetek Háza Nagy Ottó Sándor Galériájában. A tárlaton tizennégy alkotó mutatja be munkáit, melyek részben a móri alkotótáborban, részben az ottani vázlatok, valamint önálló projektek alapján valósultak meg.

tovább »

Adventi hangulatban

Megnyílt a hagyományos adventi nép- és iparművészeti kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A december 21-ig látogatható tárlatot L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke ajánlotta a megnyitó közönségének figyelmébe.

tovább »

Barokk pillanatok a Sziget utcai könyvtárban

A Fejér Megyei Művelődési Központ Kreatív Panel Barokk projektjének keretében működő Barokk vizuális képzőművészeti szakkör mutatkozik be Székes­fe­hér­vá­ron, a Sziget utcai könyvtárban november 19-től december 7-ig.

tovább »

Ifjúsági értékőrök Fejér megyében

A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Fejér Megyei Irodája és a Fonódás Kulturális Egyesület szervezésében november 21-én Fejér megyében is megalakult az ifjúsági értékőr hálózat. Iváncsa, Alap, Seregélyes, Rácalmás, Daruszentmiklós és Igar települések érdeklődő fiataljai és önkormányzati vezetői, munkatársai vettek részt a Székesfehérváron tartott projektnyitón.

tovább »

Ismét megmozdult a kép

November 16-án ismét megmozdult a kép a Művészetek Házában: az Animóka című kreatív animációs szombatra gyerekeket és szüleiket egyaránt vártuk. A résztvevő gyerekek ezúttal is közösen készíthettek animációs filmet az egymásra épülő foglalkozásokon.

tovább »

Folyik a zsűrizés

Százötvenegy alkotás nevezése érkezett be a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által meghirdetett "Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt" című adventi nép- és iparművészeti kiállításra. 2013. november 19-én szerveztük a népművészeti alkotások minősítőjét.

tovább »

Hétköznapok a barokk Székesfehérváron

A Fejér Megyei Művelődési Központ képgrafikai és animációs műhelyének munkáiból nyílt kiállítás a Széna téri Általános Iskolában. A két szakkör bemutatja a TÁMOP pályázat programjában készített, a barokk Székesfehérvárt idéző rajzait, rézkarcait, és árnyjáték technikával készített animációs filmjeit. A kiállítás és filmvetítés sorozat az iskola aulájában november 22-ig látható.

tovább »

Jubiláló tanszak

A Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI fennállásának 100. évfordulóját ünnepli 2013-ban. Sok fehérvári család áll kapcsolatban az intézménnyel, hiszen a különböző hangszeres tanszakokon több száz fiatal tanul zenét.

tovább »

Munka vs. magánélet? – Összeférnek!

A munka és a magánélet összeegyeztetésének nehézségéről és lehetőségeiről hallhattak hasznos tanácsokat a legutóbbi Csajos est résztvevői. Az előadó Báthory Németh Andrea business coach volt, aki személyes tapasztalataival színesítette az előadást.

tovább »

Kirándultak a népművelők

A Fejér Megyei Népművelők Egyesülete őszi szakmai kirándulásán közel negyvenen vettek részt: október 21-én Tatabányára, Majkra és Magyaralmásra látogatott az egyesület.

tovább »

Jubileumi minősítő

Ötéves a Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek Minősítő Fesztiválja: az idei fesztivált november 9-én a pusztavámi Művelődési Házban rendezte meg a Fejér Megyei Művelődési Központ és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület.

tovább »

Játék – korok és határok nélkül

16 településről - az egészen kicsi településtől a nagyvárosig - több mint 60 résztvevő érkezett a Fonódás Kulturális Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ által szervezett Korok és határok nélkül - Játszani jó! című közművelődési szakmai napra, amely november 8-án zajlott a Művészetek Házában.

tovább »

Mediterrán hangulatok

A nyarat csempészi a novemberi őszbe festményeivel Németh József: a nagykőrösi alkotónak a Művészetek Házában nyílt kiállítása. A színes tárlat december elsejéig látogatható.

tovább »

Új ismeretekkel és élményekkel gazdagodtak

Rendezői módszerekről, témaválasztásról, különböző bábtechnikai módszerekről szólt a Bábos szakmai nap, amelynek résztvevői új élményekkel, ismeretekkel és egy saját készítésű bábfigurával gazdagodva távoztak.

tovább »

Élőszereplős társasjáték

Te vagy, aki léphet! Legyél István király! című játékunkra alsó tagozatos diákokat invitáltunk; a társasjátékot hat csapat részvételével október 18-án játszottuk a Művészetek Házában.

tovább »

72 óra a Mesterségek Házában

2013. október 10-13-án a három magyar történelmi egyház felhívására jelentkeztünk a Fejér Megyei Művelődési Központtal. A "72 óra kompromisszum nélkül" elnevezésű rendezvény sorozat keretében a Rác utcában található telephelyünk, a Mesterségek Háza nyílászáróinak, kapujának és az udvar rendbetételére kértünk önkéntes segítőket.

tovább »

Sokszínű világ

San Franciso címmel Bukovácz Lajos festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlatot és az alkotót Román Károly irodalomtörténész ajánlotta a közönség figyelmébe, a kiállítás november 3-ig látogatható.

tovább »

Gyerekmunkákba zárt örömök

Gyerekmunkákba zárt örömök címmel látható kiállítás a Fejér Megyei Művelődési Központ gyermek táborainak munkáiból a Művészetek Házában. A kiállítás megtekinthető a művelődési ház nyitvatartási idejében november 8-ig.

tovább »

Útmutatás és ötletbörze

Fejér megyei szakmai konzultációs napot szerveztünk a képző- és iparművészet ágaival foglalkozó amatőr alkotóknak és érdeklődőknek a Művészetek Házában.

tovább »

Ifjú kézművesek Székesfehérváron

A X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat szakmai találkozóján és kiállításán a szövés és nemez szakterület fiatal kézművesei találkoztak szeptember 21-én Székesfehérváron.

tovább »

Őszi hangulatok

Horváthné Elbert Mária és Horváth Péter lovasberényi festők alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Házában. A tárlatot Hantos Balázs, a Magyar Állami Operaház magánénekese ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, közreműködött Veigler Bettina versmondó, hegedűn játszott Kun Virág. A tárlat szeptember 29-ig látogatható.

tovább »

Játszottunk a Mesterségek Házában

Közkívánatra nyáron sem zárta be kapuit Játékkészítő Műhelyünk, továbbra is tartalmas kikapcsolódást kínál a családoknak. Július első szombatján a Mesterségek Házában tartottuk összejövetelünket, melyen táblás játékokat készítettünk a matematikai műveletek gyakorlásához.

tovább »

Játszani jó - alkotni jó!

Csodás egy hetet töltöttünk festői környezetben a balinkai Tölgyes Táborban, ahol nyári bentlakásos alkotótábort szerveztünk gyerekeknek, családoknak, az NKA támogatásával.

tovább »

Tartalmas vakáció

Programokban gazdag napokat töltött Balinkán, a Tölgyes Táborban június 24-től június 29-ig az a húsz táci kisdiák, akiket kiválasztottunk "Az Óperencián innen és a tanórán túl" című programsorozat keretében megrendezett Olvasótáborba.

tovább »

Jubileumi Fehérvári Csipkehét

A Fejér Megyei Művelődési Központban XX. alkalommal megrendezett Fehérvári Csipkehét alkotótábor résztvevői a bányavárosok - Besztercebánya, Körmöcbánya, Selmecbánya, Észak- szlovákiai Sóbánya - vidékének csipkéivel ismerkedtek meg. Az ország minden részéből érkezett tucatnyi mester az eredeti antik csipkeminták segítségével a bányai csipkevariációk készítését gyakorolta.

tovább »

Végre itt a nyár...

Aktívan a neten címmel rendeztünk internetes-kézműves tábort általános iskolások számára június 17-21. között.

tovább »

Vége a mesebeli birodalomban való utazásnak

Tapasztalás, tanulás, figyelem és gondolkodás - ezek jellemezték a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat Dunántúli Regionális Társasága a TÁMOP 3.2.13-12/1-2012-0369 Megyejáró Kreativitás című projektjének keretében megtartott Mesék és hősök témanapok, illetve a Játékkészítő havi szakkör foglalkozásait.

tovább »

Királyi foglalkozás

A Mindent tudni akarok a meséről című témanapok e félévi utolsó foglalkozásán új tevékenységekben próbálhatták ki magukat a móri óvodások. Míg az egyik teremben kirakókat készítettünk nyomdázással, majd bevezettük a meseszereplőket a királyi várba; addig a másik helyszínen díszes képkereteket egészítettünk ki arany és ezüst tollakkal, még pompásabbá téve azokat. Az elkészült alkotásokba a már előzőleg elkészített királyi szereplőket helyeztük.

tovább »

Délután a barokk jegyében

"Összbarokk" - vagy szakszerűbben szólva: szintetizáló - foglalkozást tartottak a Megyei Művelődési Központ Kreatív Panel Barokk projektjének ifjúsági, művészeti szakkörei június 12-én a Művészetek Házában. Kiállításokkal, film- és táncbemutatókkal, nyilvános koncertfelvételekkel mutatkoztak be egymásnak és az érdeklődő közönségnek.

tovább »

A Mákvirágok sikere Egerben és Debrecenben

A sárszentmihályi Zichy Jenő Általános Iskola Mákvirágok színjátszó és bábcsoportja a hét végén két országos fesztiválon képviselte Fejér megyét. A Gyermekbábosok XX. Országos Fesztiválján Egerben a csoport arany minősítést kapott Az árgyélusát! című előadásáért. Ugyanennek a mesének a színpadi adaptációjával meghívást kaptak a XXII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál gálaműsorára Debrecenbe.

tovább »

Gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek találkoztak

2013. június 9-én a Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Házában tartották az I. Fejér Megyei Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozót. A rendezvény az intézmény "Óperencián innen, tanórán túl" című pályázatának (TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0158) keretein belül, a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és az Alba Regia Táncegyesület társszervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg.

tovább »

Csajos est a gyermeknevelésről

A félév záró Csajos est ezúttal a gyereknevelés kérdéseivel foglalkozott. Az előadásra meghívott szakértő - Révész Renáta Liliána tanácsadó pszichológus, a Tábitha Ház munkatársa - a jelenlevők konkrét kérdéseinek megválaszolásával járta körbe a témát.

tovább »

Kézműveseink alkotásai

Kosarak, korsók, tálak, tányérok, szőttesek, csipkék, bőrből készült tárgyak, faragások és sok minden más ? a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában működő kézműves műhelyek hagyományosan nyár elején rendeznek éves bemutatkozó kiállítást az intézmény kiállítótermében. Az idei, július 7-ig megtekinthető tárlatot Pálfalvi András címzetes igazgató nyitotta meg.

tovább »

Jó játék volt!

Véget értek az Óperencián innen tanórán túl c. projekt keretében működő Játékkészítő műhely havi szakkör 2013 első félévének programjai. Mind a négy helyszínen eredményesen és sikeresen zártuk a munkát.

tovább »

Mini kiállítás a Hiemer-házban

A Pesovár Ferenc VII. Országos Csoportos Népdaléneklési Verseny, illetve a "Hallgassátok meg, magyarim" Énekfesztivál kísérőprogramjaként május 17-én ideiglenes kiállítás nyílt a Hiemer-ház Lovagtermében.

tovább »

Kézműves értékeink a szakköri műhelyekben

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően a Fonódás Kulturális Egyesület szervezésével januártól májusig szakmai előadásokat, gyakorlati bemutatókat szerveztünk Fejér megyében. A foglalkozások a népi kultúra területén működő helyi alkotó közösségek és műhelyek szakmai munkáját is segítette.

tovább »

Bearanyozták a báltermet

2013. május 17-én a déli órákban folyamatosan érkeztek a Pesovár Ferenc VII. Országos Csoportos Népdaléneklési Verseny, illetve a ?Hallgassátok meg, magyarim" Énekfesztivál résztvevői a Hiemer-ház báltermébe, ahol Vakler Anna irányítása alatt közös daltanulással kezdődött meg a program.

tovább »

Pünkösdi minősítő

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendeztek Országos és Térségi Népzenei Minősítőt Dinnyésen, a Hagyományőrző Turisztikai Központban pünkösdvasárnap, 2013. május 19-én.

tovább »

Mazák Gyula emlékérmes

Május 14-16 között rendezték meg a Magyar Népművelők Egyesülete 30. vándorgyűlését, melynek az idén Szeged adott otthont. A Szent-Györgyi Albert Agóra dísztermében rendezett ünnepségen három szakembert tüntettek ki a közművelődés területén végzett tevékenységük elismeréseként.

tovább »

Játszani mindig jó!

Játszani és játékot készíteni jó! - ezt bizonyítják a képek is, melyeket az "Óperencián innen és a tanórán túl" című program keretében készítettünk.

tovább »

Kézműves szakkörök találkoztak Bicskén

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága, a Fejér Megyei Művelődési Központ és a bicskei Petőfi Művelődési Központtal közösen szervezte meg immár harmadik alkalommal a kézműves szakkörök találkozóját.

tovább »

Mese, mese, mátka... Móron

A Mindent tudni akarok a meséről cínű foglalkozássorozat újabb napján figyelemfejlesztő "királyi" játékokkal játszottunk.

tovább »

Megyejáró kreativitás

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat Dunántúli Regionális Társasága a TÁMOP 3.2.13-12/1-2012-0369 Megyejáró Kreativitás c. projektjének keretében 2013 áprilisában megkezdte foglalkozásait a megye több településén.

tovább »

Bálint és az irányított véletlen

Zsupkóné Viczkó Mária festő alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A június 2-ig látogatható tárlatot Szentes Ottokár képzőművész, a Derkovits Képzőművészeti Kör vezetője mutatta be a megnyitó közönségének.

tovább »

Újabb módszertani batyu az IKSZT-knek

A Fejér Megyei Művelődési Központ és a SZITI Szociális Egyesület 2013. május 8-án közösen szervezete meg a megyében működő Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek munkatársainak szóló szakmai workshopját. A találkozó helyszíne a frissen átadott lovasberényi Rónai József Művelődési Ház volt. A rendezvényt a település polgármestere, Szili Miklós is megtisztelte.

tovább »

Szakmai előadások a megyében

A Fonódás Kulturális Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében a népi kultúra területén működő helyi alkotó közösségek és műhelyek hagyományőrző és alkotó tevékenységét segítjük előadásokkal, képzésekkel.

tovább »

Felkészültek, jöhet a minősítő!

A Fonódás Kulturális Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ felkérésére Berki Lilla, a Hermann László Zeneművészei Szakközépiskola tanára, és gyakorlott népzenei csoportvezető tartotta meg a népdalkörvezetőknek szóló szakmai konzultációs napot.

tovább »

Remekeltek a gyerekszínjátszók

Egy arany, négy ezüst és öt bronz minősítés született a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Fejér megyei fordulóján, és három csoport továbbjutott a regionális bemutatóra.

tovább »

Szép eredmények születtek

A Fejér Megyei Művelődési Központ, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottságának felhívása alapján április 23-án Éneklő Ifjúság hangversenyt rendezett a székesfehérvári Táncházban.

tovább »

Egyedi alkotások

Játékkészítő műhelyünk februári összejövetelén ünnepelte 1 éves születésnapját! A foglalkozáson dominóztunk, mátrixokat készítettünk, majd elfogyasztottuk szülinapi tortánkat, melyet ezúton is nagyon köszönünk a FMMK vezetőjének, Juhász Zsófiának. Márciusi alkalmunkkor húsvétra készültünk: színes indigóval készítettünk húsvéti tojásokat, majd ablakdíszeket állítottunk össze filcből. Április 20-án, e havi foglalkozásunkon alkotó- művésszé válhat kicsi és nagy különleges képzőművészeti technikák által.

tovább »

Fafaragók találkoztak

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Fejér Megyei Művelődési Központ szakmai találkozót szervezett faművesek részére.

tovább »

Gálával zárult a seregszemle

Az idei Fejér Megyei Diáknapok kiemelkedő produkcióiból válogatott gálaműsorral zárult az idei középiskolás kulturális seregszemle a Vörösmarty Színházban. Versek, komoly- és könnyűzenei produkciók, néptánc, népzene, kórusművek, színmű, utca- és showtánc egyaránt szerepelt a palettán, és a gálán adták át a Diáknapok kategória- és különdíjat, a települések díjait és a közönségdíjat is.

tovább »

Diákok a színpadon

A Diákszínpad kategória bemutatóival megkezdődött az idei Fejér Megyei Diáknapok: ebben a kategóriában tizenhat társulat áll a zsűri elé.

tovább »

Barokk életérzés

Mintha visszarepültünk volna a barokk korba 2013. március 24-én a Barokk Vizuális Képzőművészeti Szakkör (eddig elkészült munkáiból összeállított) kiállításának megnyitóján.

tovább »

Diákoké lesz a város

Három nap, negyvenegy középiskola, ötszáznegyven produkció és alkotás, több mint ezer résztvevő - április 5-7. között, a Fejér Megyei Diáknapokon a megye középiskolásai tizenegy művészeti kategóriában mérik össze tudásukat Székesfehérváron.

tovább »

Lelkes kis "játékfejlesztők"

"Az Óperencián innen és a tanórán túl" című programsorozat keretében működő Játékkészítő szakkör az összes helyszínén (Ráckeresztúr, Ercsi, Székesfehérvár Palotavárosi Óvoda, Székesfehérvár István Király Ált. Isk.) túl van már a harmadik foglalkozásán.

tovább »

Mesés napok a Meseház Óvodában Móron

A gyerekek tanulási folyamatában a mese fontos szerepet játszik. A mese mintákat ad; erkölcsi normákat közvetíthetünk vele egyszerű és érthető módon. Olyan emberi tulajdonságokat erősíthetünk többek közt, mint az együttérzés, becsületesség, az adott szó ereje...

tovább »

Festett üvegcsodák

Bartha-Dávid Klaudia, Kovácsai Gabriella és Székely Réka üvegfestők, ékszerkészítők alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Házában. A tárlatot Radetzky Jenőné népi iparművész ajánlotta a megnyitó közönségének figyelmébe.

tovább »

Úton a diákokhoz

A 2013-as Fejér Megyei Diáknapok szervezői tovább folytatták iskolalátogató körútjukat, a keddi napon a dunaújvárosi intézményeket célba véve. Az egyre közelgő jelentkezési határidő miatt négy középiskola diákjai is találkozhattak a szervezőket képviselő csapattal, akik nemcsak további jelentkezőkre leltek, de természetesen minden felmerülő kérdést és problémát megpróbáltak megválaszolni, illetve megoldani.

tovább »

Gyermektáncház az Óperencián innen

A Fejér Megyei Művelődési Központ a TÁMOP -3.2.13-12/1 pályázaton, "Az Óperencián innen és a tanórán túl" című programsorozat keretében gyermekjátszó havi szakköröket indított a kistelepülési intézményekben. tovább »

Minden, ami játék

Március 1-jén több mint hatvanan vettek részt a Játszani jó - a játék szerepe című szakmai napunkon. Ahogy már a cím is sugallta, ezen a napon a játéké volt a főszerep. A délelőtti elméleti előadások után a közművelődési szakemberek, óvónők, tanítók aktív módon vettek részt a gyakorlati foglalkozásokon, Mindenki azonnal játszóvá, játékossá vált.

tovább »

Műsorvezetők kerestettek

Lezajlott az idei Fejér Megyei Diáknapok szpíker castingja a Művészetek Háza színháztermében: a Diáknapok szervezői hét színpadi kategóriához kerestek műsorvezetőket 14-26 éves fiatalok személyében.

tovább »

Diáknapok - önkéntestoborzó

A Művészetek Háza színháztermében kezdték meg munkát a Diáknapok önkéntesei. Az első felhívásra 15 fiatal - többségében székesfehérvári - jött el, hogy megismerkedjen a rá váró feladattal.

tovább »

Óperencia Móron

Egyszer volt, hol nem volt... Február 27-én a móri Meseház Óvodában jártunk az "Óperencián innen és a tanórán túl" c. program keretében. A Mindent tudni akarok a meséről témanapok 1. foglalkozásán készültek királyok, királynék, várak...
A következő foglalkozás (ami március 25-én lesz) a tündérmesék világába kalauzolja a gyerekeket. A komplex foglalkozáson sokféle módon fedezik fel ezt az izgalmas világot.

tovább »

Ezren a válogatón, hatszázan a döntőn

Véget ért a Fejér Megyei Népzenei és Népdaléneklési Verseny 2012/2013. évi programsorozata. Hat előválogató után Sárkeresztúr volt a befogadója a közel 400 résztvevős záróeseménynek.

tovább »

Te is hallgasd meg!

A Diáknapok szervezői megkezdték iskolalátogató túrájukat a megyében. Céljuk, hogy minden diák ismerje meg a részleteket a rendezvénnyel kapcsolatban. A személyes találkozó első állomása a Teleki Blanka Gimnázium volt, ahol az osztályok képviselői közvetlenül tehették fel kérdéseiket.

tovább »

Kreatív, színes világ

A Start kreatív alkotócsoport foglalkozásain a gyerekek játszva fejleszthetik kreativitásukat és megtanulhatják színesebben látni a világot. Festünk, rajzolunk, ragasztunk, barkácsolunk, műveket hozunk létre.

tovább »

Minden, ami játék - „Óperencián innen és a tanórán túl”

Ráckeresztúron a Petőfi Sándor Általános Iskolában, Ercsiben a Napfény Óvodában, Székesfehérváron a Palotavárosi Óvodában és az István Király Általános Iskolában még január hónapban elindultak az "Óperencián innen és a tanórán túl" című program Játékkészítő műhely havi szakkör foglalkozásai.

tovább »

Egyéves a Játékkészítő műhely!

2012 februárjában gondoltunk egy merészet, és útjára indítottuk Játékkészítő műhelyünket. Küldetésünk, hogy megmutassuk a szülőknek, nagyszülőknek, hogyan lehet értékes időt tölteni gyermekükkel. Együtt készítünk játékeszközöket, melyek otthon is egyszerűen elkészíthetőek, tovább alakíthatóak.

tovább »

Véget értek a területi előválogatók!

A Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny székesfehérvári II. fordulója 2013. február 15-én zajlott az MMK-Művészetek Háza mozitermében. Ez az alkalom volt az előválogatók sorában az utolsó, hiszen most már a döntő következik, február 27-én Sárkeresztúron találkoznak ismét az énekesek.

tovább »

Diákokkal, diákoknak a Diáknapokat

A Fehérvári Diáktanács tréningnapján lehetősége volt a szervező Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatójának, hogy a Fejér Megyei Diáknapok Szent István király városában című rendezvény 2013. évi eseményéről tájékoztassa a fiatalokat.

tovább »

Időpontváltozás!

Az ékszerkészítő kurzus időpontja megváltozott: a következő foglalkozásokat február 19-én és március 5-én, kedden 17 órától tartjuk.

tovább »

Pesovár Ferencre emlékeztek

Zsúfolásig megtelt a Művészetek Háza színházterme a Pesovár Ferenc emlékestre érkező vendégekkel február 8-án este.

tovább »

Színek világában

Színek, fények, árnyékok; falusi és városi utcák, házak, életképek: Szünderné Havasi Erzsébet alkotásaiból nyílt tárlat a Művészetek Házában. A március 3-ig látogatható tárlatot Román Károly tanár, irodalmár ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Vízkereszttől a zöldfarsangig

Elindultak az "Óperencián innen és a tanórán túl" című program "Ünnepeink, népi szokásaink" havi szakkör foglalkozásai a Zentai Úti Általános Iskolában. A foglalkozások célja olyan télvégi és tavaszi jeles napok bemutatása, melyek kevésbé ismertek a fiatalok körében.

tovább »

A népdalok soha nem mennek ki a divatból

Soponyán, a Gróf Zichy János Általános iskolában 2013. január 31-én zajlott a Fejér Megyei Népdaléneklési verseny következő előválogatója.

tovább »

Hétköznapi veszteségek

Az év első Csajos estjén az elválásról tartott előadást Révész Renáta Liliána pár- és családterapeuta.

tovább »

A paszománykészítés titkai

Megkezdődött a Fonódás Kulturális Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ által szervezett szakmai előadássorozat a megyében működő kézműves alkotóközösségek számára. Elsőként január 25-én, Elfeledett régi mesterségek címmel tartottunk paszománykészítő foglalkozást Mezőfalván.

tovább »

Tucatnyian jutottak tovább

A Fejér Megyei Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési Verseny soron következő előválogatójának házigazdája a tordasi Sajnovics János Egyesített Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény volt.

tovább »

Végzősök tárlata

Az Aranykéz Szakközép és Szakiskola végzős fényképész és fotótermék-kereskedő tanulóinak legjobb fotóból kiállítás nyílt a Művészetek Házában.

tovább »

Apa, anya, lánya: családi kiállítás

Szentes Ottokár képzőművész, Szentes Kata porcelántervező iparművész és Büki Zsuzsanna festő, grafikus alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállíótermében. A tárlattal az intézmény a hagyományos "Apa és lánya" sorozatot folytatja, és az apa és lánya mellett ezúttal az anyát, a feleséget is bevonta a kiállításba.

tovább »

Új tehetségek tűntek fel

A székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium adott otthont a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny soron következő előválogatójának december 14-én.

tovább »

Hét produkció jutott tovább

"Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy ezen a vidéken is vannak tehetséges, jó torkú énekesek" - kezdte szakmai összefoglalóját Németh István népzenegyűjtő, a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny bicskei előválogatóját követő értékelésen.

tovább »

Mindent a bábról - Bábworkshop a Hepp Trupp Társulattal

A Fejér Megyei Művelődési Központ évek óta szervez megyei bábtalálkozókat, ahol a csoportok bemutatkozhatnak és minősülhetnek is a szakmai zsűri előtt. Elsősorban a csoportvezetők részére hirdettük meg az eseményt, segítve ezzel a tevékenységüket, fejlődésüket, szakmai ismeretük bővítését.

tovább »

Megnyílt az adventi tárlat

Odakint épp hózápor tombolt, de intézményünk kiállítótermében adventi meleg hangulat fogadta a "Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt" című kiállítás megnyitójának vendégeit. A gazdag nép- és iparművészeti tárlaton többek között szőttesek, hímzések, csuhémunkák, bőrtárgyak, festett és faragott bútorok láthatók, emellett karácsonyfadíszekre is írtunk ki pályázatot.

tovább »

Megkezdődtek a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny előválogatói

Elsőként Dunaújvárosban, december 4-én mutatkoztak be az énekes szólisták és csoportok. A 35 produkció mintegy 300 fellépőt jelentett, ebben az évben a Munkásművelődési Központ fogadta be a rendezvényt.

tovább »

Képzőművészek évzárója

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a Derkovits Képzőművészeti Kör évzáró kiállítása a Művészetek Háza Nagy Ottó Sándor Galériájában. A műveket és alkotóikat Szentes Ottokár képzőművész ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

tovább »

Népi játszóház foglalkozásvezető képzés

A Fejér Megyei Művelődési Központ 2012 őszén Népi játszóház foglalkozásvezető képzést indított.

tovább »

Új mesék születtek

Két film is született az Animóka rendezvényen:, amely november 24-én zajlott a Művészetek Házában. A programon résztvevő gyerekek és szüleik a Sárkányos mese és a A titkos doboz című filmeket közösen készítették Debreczeni Katalin, az Animono Animációs Filmkészítő Műhely vezetőjének irányításával.

tovább »

Nívós, minőségi munkák

Száznegyvennégy alkotás és tárgyegyüttes nevezése érkezett be a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Fejér Megyei Művelődési Központ által meghirdetett "Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt" című adventi nép- és iparművészeti kiállításra.

tovább »

Csajos est a hűtlenségről

A Csajos estek sorozata egy kevésbé vidám témával folytatódott, de annál érdekesebb előadásnak lehettek tanúi a jelenlevők. Ha nem is mindenki tapasztalta meg életében a hűtlenséget közvetlenül, a környezetében biztosan hallott már ezzel kapcsolatos eseteket.

tovább »

Jövőre Pusztavámra vándorol a minősítő

Lovasberény volt a IV. Amatőr Néptáncegyüttesek Fejér Megyei Minősítő Fesztiváljának. A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Művelődési Központ felhívására 12 együttes jelentkezett.

tovább »

Színek és hangulatok

Roppant látványos és gazdag kiállítás nyílt a Művészetek Háza kiállítótermében, ahol Buki Ferenc amatőr festő mutatja be munkáit a közönségnek.

tovább »

Igényes produkciók a minősítőn

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ október 13-án közösen szervezett népzenei minősítőt Dégen, a Dr. Kovács Pál Általános Iskolában.

tovább »

Ég és Föld

Koppány Attila alkotásaiból nyílt tárlat a Művészetek Házában. Az október végéig látogatható kiállítást Izinger Katalin művészettörténész ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

tovább »

Első lépések

Folyamatosan indulnak a Kreatív panel barokk foglalkozássorozatai a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében. A tánccsoport az eddig elindult foglalkozások legnépszerűbbike.

tovább »

Megnyílt a Zene-Zoom tárlata

A Zene-Zoom 2012. fotópályázunkra érkezett alkotásokból nyílt kiállítás intézményünk folyosógalériáján. A tárlatot Járdány Bence fotós, a pályázat zsűritagja ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Miben különbözik a nők agya a férfiakétól?

E kérdést feszegettük legutóbbi Csajos estünkön, ahol meghívott vendégünk, Révész Renáta Liliána kellő részletességgel ismertette a különbségeket és azok okát.

tovább »

Erajos képei

Suszter Lajos festményeiből nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A képeit "Erajos" néven jegyző alkotót és műveit Pálfalvi András, a Megyei Művelődési Központ címzetes igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe, a tárlat a hónap végéig látogatható.

tovább »

Színjátszásról, színjátszóknak

Évadnyitó rendezői tréning címmel szervezett szakmai előadást a Fejér Megyei Művelődési Központ drámapedagógusok, színjátszó csoportok vezetőinek és minden érdeklődő részére, augusztus 25-én. Az előadást Kaposi László drámatanár, rendező, a Drámapedagógiai Társaság elnökségi tagja, a Drámapedagógiai Magazin szerkesztője tartotta.

tovább »

Rác utcai kézműves hét

A Fejér Megyei Művelődési Központ és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága egy időben két kézműves alkotótábort szervezett felnőttek számára.

tovább »

Élménydús tábort zártak

Július 6-án zárt a Fejér Megyei Művelődési Központ Start Kreatív Alkotócsoport és az Animono Animációs Filmkészítő Műhely idei, közös nyári tábora.

tovább »

Velencei csipkék, csipkeékszerek

A modern csipkekészítő technikákkal ismerkedtek az immár 19. alkalommal megrendezett Fehérvári Csipkehét résztvevői a Művészetek Házában. Az ország minden részéből érkezett tucatnyi mester a velencei fonatok, a különféle velencei csipkevariációk készítését gyakorolta, csipke és papír kombinációjával alkotott különleges díszeket, ékszereket.

tovább »

A kép és a valóság

Fejér megyei szakmai konzultációs napot szerveztünk a képző- és iparművészet ágaival foglalkozó amatőr alkotóknak és érdeklődőknek július 12-én a Művészetek Házában, Dóri Éva, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szakreferense közreműködésével, aki előadást is tartott.

tovább »

A leghosszabb nap - képekben

Népzenei és néptáncos műsorok jegyében telt az idei Leghosszabb Nap Fesztivál, emellett számos egyéb program is várta a látogatókat a III. Béla király téren Szent Iván-éj előestéjén.

tovább »

Több ezren a Fúvószenei és Néptánc Találkozón

Több ezren látogattak el az első Bicskei Fúvószenei és Néptánc találkozóra. Csütörtökön este, a találkozó nyitányaként a Csík zenekar koncertjének köszönhetően fergeteges hangulat volt a Kossuth téren. Nyüzsgő élettel telt meg a városközpont parkja.

tovább »

„Nem lehet mindenki népművész...”

Kosarak, faragások, szőtt kelmék, csipkék, bőrtárgyak, kerámia dísz- és használati tárgyak töltik meg a Művészetek Háza kiállítótermét: az intézményünkben működő kézműves szakkörök mutatják be munkáikat a Tekergetők zenekar muzsikájával megnyílt évadzáró kiállításunkon, amely július 8-ig látogatható.

tovább »

Átváltoztatva

Az arcformához illő új frizura, egy előnyös smink és persze a stílusos, alkathoz és típushoz illő öltözék szinte teljesen megváltoztathatja a hölgyek megjelenését, ahogy ez legutóbbi Csajos estünkön is bebizonyosodott.

tovább »

Magyar Népművelők Vándorgyűlése 2012. Eger

Huszonkilencedik alkalommal rendezték meg idén a Magyar Népművelők Vándorgyűlését május 15. és 17. között. Az évenként megszervezett háromnapos találkozóra, melynek házigazdája ez évben Eger városa volt, 190 szakmabeli érkezett. Az előadások nagy része a szakma jelenkori változásairól, átalakulásáról szóltak.

tovább »

Gyereknap a táci oviban

Hangszerekkel ismerkedhettek, táncra kerekedhettek a táci óvodások a fehérvári Tekergetők Zenekar segítségével.

tovább »

Tucatnyian minősültek

Az Országos és Térségi Népzenei Minősítő XVI. Ciklusa 2012. június 30-án véget ér, így a Fejér megyében működő népdalköröknek, énekeseknek, hangszerkísérettel éneklő csoportoknak és szólistáknak még egyszer lehetőségük volt a megmérettetésre május 19-én a Nagylóki Művelődési Házban.

tovább »

De hol vannak a csóriak?

Vasárnap délutáni kikapcsolódásként május 13-án Csóron szervezett Tájoltató programot a Fejér Megyei Művelődési Központ.

tovább »

Megtelt az MMK színjátszós gyerekekkel

A Művészetek Házában május 10-én 19 produkcióval lezajlott a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Fejér megyei bemutatója. A délután 16 óráig tartó eseményen az összes jelentkező csoport előadását láthattuk, és egy iskola kivételével mindenki kérte a minősítését.

tovább »

Tavaszi bábos találkozó

A Fejér Megyei Bábcsoportok Találkozóján - 2012. április 27. - három iskolás csoport előadását láthatták a nézők, akiknek köreiben a Nefelejcs óvoda kiscsoportját is köszönthettük.

tovább »

Hímzők tárlata

Terítők, futók, párnák, falvédők, keszkenők és megannyi hímzett remekmű: az intézményünkben működő hímző szakkör tagjainak legszebb munkáiból látható válogatás a Művészetek Háza kiállítótermében.

tovább »

Éneklő Ifjúság 2012 - Székesfehérvár

Az idei tavaszi Éneklő Ifjúság Fejér megyei minősítő hangversenye Székesfehérváron zárult, április 25-én.

tovább »

Tájoltató Válon

Az izgalmas történelmi múlttal rendelkező Válra látogatott a Tájoltató programja.

tovább »

Éneklő Dunaújváros

A megyei jogú város vezetését büszkeséggel töltheti el, ha a mai nap beszámolóját elolvassa, de nem lehet elkeseredve a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója és Mezőfalva polgármestere sem, mert a mai színvonalas koncert keretében gyönyörű eredmények születtek.

tovább »

Környezettudatos gyerekek

A Föld napja alkalmából (április 22.) óvodás és iskolás csoportoknak szervezett komplex programokat a Fejér Megyei Művelődési Központ április 17-19. között. A foglalkozásokat Futterer Juci iparművész vezette, aki az újrahasznosítás lehetőségét mutatta be a gyermekeknek, valamint együtt készített a gyerekekkel ékszereket és dísztárgyakat tejes dobozból, fémkupakból, szivacsból, papírmaséból.

tovább »

Tácra mész, te kis nyulacska?

Nagypénteken, április 6-án a táci óvoda fogadta a megyejáró program gyerekjátszó táncházát.

tovább »

Diáknapok after party

Az idei Fejér Megyei Diáknapok legjobb produkciói álltak újra színpadra a Művészetek Háza színháztermében április 13-án, pénteken.

tovább »

Barangolás a Tiszától Zaláig

Karóczkay Ottó fehérvári festőművész, művésztanár alkotásaiból nyílt tárlat a Művészetek Házában. Az április 29-ig látogatható tárlatot Román Károly tanár, irodalomtörténész ajánlotta a közönség figyelmébe, a Szedtevette zenekar közreműködésével.

tovább »

Gyermekjátszó táncház Pátkán és Zámolyon

Óvodásoknak tartott táncházat Pátkán és Zámolyon a Szedtevette zenekar és Kneifelné Laczkó Kriszta, akik a Fejér Megyei Népzenei Műhely képviseletében jártak a kis Fejér megyei településeken március 30-án.

tovább »

Gyöngyvilág

A Magyar Gyöngy Egyesület tagjainak munkáiból, gyöngyékszereiből nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. Az április elsejéig megtekinthető tárlatot Cz. Tóth Hajnalka népi iparművész ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, a megnyitón Gárdonyi Bálintné és Gárdonyi Bálint csömöri néptáncosok adtak műsort - a páros hölgytagja gyöngyfűző népi iparművész.

tovább »

Játékkészítő Műhely

Új alkotóműhely alakult február végén a Fejér Megyei Művelődési Központban: a Játékkészítő Műhely célkitűzése, hogy a szülőket, nagyszülőket megtanítsa a gyerekekkel együtt játszani, játékokat készíteni.

tovább »

Játékkészítő Műhely

Új alkotóműhely alakult február végén a Fejér Megyei Művelődési Központban: a Játékkészítő Műhely célkitűzése, hogy a szülőket, nagyszülőket megtanítsa a gyerekekkel együtt játszani, játékokat készíteni.

tovább »

Tojásdíszítők találkoztak Fehérváron

Országos Tojás Triennálét rendeztek február 25-én, szombaton a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában.

tovább »

Minőség és mennyiség egyszerre

Tavaly decemberben, amikor a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny területi válogatói elkezdődtek, még olyan távolinak tűnt a döntő időpontja, mely 2012. február 24-én végre elérkezett.

tovább »

Az óceán bűvöletében

Vasné Katona Hajnalka festményeiből Férjem emlékére címmel nyílt tárlat a Művészetek Háza kiállítótermében. A tengert, óceánt, természeti tájat ábrázoló, többnyire fotórealisztikus képek március 3-ig láthatók a falakon.

tovább »

Ovisokat szórakoztattak

A Tájoltató programban idén is kiemeltük az óvodás korcsoportot, és igyekeztünk minél több és színesebb programokat eljuttatni a pályázatban szereplő települések óvodáiba.

tovább »

Medve-nap a mányi óvodában

A Fejér Megyei Művelődési Központ "tájoltató" pályázatának keretében Mányon járt a Fejér Megyei Népzenei Műhely. Február 3-án, egy nappal a medve-nap után, medvét táncoltatott a mányi ovisokkal a Szedtevette zenekar és Kenifelné Laczkó Krisztina.

tovább »

Hóvihar nem, fiú annál több

Kellő izgalmak előzték meg a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny székesfehérvári elődöntőjét, hiszen mindenki a havazást várva bizonytalan volt, hogy elinduljon-e a versenyre vagy sem. Végül csak a megbetegedések miatt maradt el produkció, és nem a nem létező hóvihar miatt.

tovább »

Télen nagyon hideg van

Napok óta csak arról szólnak a hírek, hogy milyen hideg napok köszöntenek majd ránk. A Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny előválogatója azonban olyan gyönyörű napsütéses délutánon zajlott Tordason, hogy akik február 1-jén a Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény aulájában végigülték a koncertet, inkább azt érezhették, hogy itt a tavasz.

tovább »

Apa és lánya: a két Farkas

Farkas Mihály és Farkas Éva Mária festőművészek alkotásaiból rendezett kiállítást a Fejér Megyei Művelődési Központ, az intézmény Apa és lánya című képzőművészeti kiállítássorozatának részeként.

tovább »

Apa és lánya: a két Farkas

Farkas Mihály és Farkas Éva Mária festőművészek alkotásaiból rendezett kiállítást a Fejér Megyei Művelődési Központ, az intézmény Apa és lánya című képzőművészeti kiállítássorozatának részeként.

tovább »

Elkezdődött a fenntartási időszak öt éve

2011 nyarán befejeződött a Fejér Megyei Művelődési Központ TÁMOP 3.2.3.-08/2-2009-0047 Építő Közösségek Fejér megyében című pályázatának megvalósítása.

tovább »

A magyar közművelődésért - Fehérváron

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kulturális Államtitkársága a magyar közművelődés helyzetét áttekintő, társadalmi szerepét erősítő programsorozattal zárja a 2011-es évet, és egyben ezzel indítja a 2012-es esztendőt.

tovább »

Közművelődési programok tájoltatása az NKA támogatásával

A Fejér Megyei Művelődési Központ a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán 3.754.948 forintot nyert annak érdekében, hogy kulturális programokat vigyen a kistelepülésekre. Olyan színvonalas produkciókat, melyek az értékteremtő és értékközvetítő kultúra része.

tovább »

Megkezdődött a népdaléneklési verseny Fejér megyében

A dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola Gárdonyi Géza Általános Iskola Egysége fogadta be a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny 1. területi válogatóját.

tovább »

Szép jelen és szép jövő

Megnyílt a hagyományos adventi tárlat a Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában: három megyéből közel százötven kézműves munka érkezett az idei pályázatra.

tovább »

Kalocsa virágai

A Fejér megyei amatőr kézműves alkotóközösségek szakmai előadássorozat szervezése közben ráébredtünk, mennyire hiányzik az összefogás a helyi közösségek számára. Az utóbbi időben több településen önszerveződés útján jöttek létre önálló hobbi kézműves csoportok, hímzés, szövés és gyöngyfűzés témában. A kis közösségek sokszor szakmai segítség nélkül dolgoznak lelkes irányítók segítségével.

tovább »

Nem versenyeztek, hanem táncoltak

Mint azt az egyik résztvevő megjegyezte, teljesen mindegy volt, hogy odakinn milyen ködös, szomorú az időjárás, az alapi Arany János Művelődési Házban egész nap forró volt a hangulat.

tovább »

Megmozdult a kép

Animóka címmel rendeztek kreatív animációs napot gyerekeknek az intézményünkben működő kreatív szakkörök. A "Székesfehérvári Filmes Hetek" pályázat keretében november 12-én megvalósult Animóka programja felejthetetlen élményt nyújtott a résztvevő gyermekeknek, és velük együtt a szüleik is betekintést nyerhettek az animációs filmkészítés titkaiba.

tovább »

Nemes faragások

Nemes Ferenc faragó, népi iparművész alkotásaiból nyílt tárlat intézményünk kiállítótermében. A november 27-ig látogatható, gazdag kínálatú tárlatot Kovács György, a Megyei Művelődési Központ címzetes igazgatója nyitotta meg.

tovább »

Lezajlott a minősítő

Harmincnyolc műsorszám nevezett a XVI. Országos Népzenei Minősítőre, amelynek a nagylóki közösségi ház adott otthont október 15-én: érkeztek csoportok Fejér, Somogy, Veszprém, Pest és Bács-Kiskun megyéből is.

tovább »

Freskók selyemből

Mesés ruhák, sálak, stólák, selyemparaván; freskókra emlékeztető faliképek: Liudmila Agafonova orosz textilművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlat október 30-ig látogatható.

tovább »

Mesterségek őrzője Kulcson

Az idei nyári kulcsi "Mesterségek Őrzője" tábor a tavalyi elképzelésnek megfelelően zajlott. Csendes szakmai alkotás, és kissé dúsabb gasztronómiai élvezetek váltakoztak a forró nyári napokon.

tovább »

Megnyílt a Zene-zoom tárlata

Intézményünk idén is csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű országos programsorozathoz, amelyet a Kulturális Örökség Napjai részeként szeptember 17-én rendeztek meg. Rendezvényeink vezérfonala a vizuális és a tárgyalkotó kreativitás volt, így több tárlat, köztük a Zene-zoom pályázat kiállítása is megnyílt ezen a napon.

tovább »

Megnyílt a Zene-zoom tárlata

Intézményünk idén is csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű országos programsorozathoz, amelyet a Kulturális Örökség Napjai részeként szeptember 17-én rendeztek meg. Rendezvényeink vezérfonala a vizuális és a tárgyalkotó kreativitás volt, így több tárlat, köztük a Zene-zoom pályázat kiállítása is megnyílt ezen a napon.

tovább »

Vándorlegények és vándorleányok találkoztak

Eredményesnek és sikeresnek értékelte a IX. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat szövés és nemez kategóriájának szeptember 17-i találkozóját és kiállítását F. Tóth Mária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nyugalmazott vezető főtanácsosa, a zsűri tagja. A pályázatra magyarországi, és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos szövés, vászonszövés, nemezelés tevékenységekkel foglalkozó 11-25 év közötti fiatalok nevezhettek.

tovább »

Vándorlegények és vándorleányok találkoztak

Eredményesnek és sikeresnek értékelte a IX. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat szövés és nemez kategóriájának szeptember 17-i találkozóját és kiállítását F. Tóth Mária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nyugalmazott vezető főtanácsosa, a zsűri tagja. A pályázatra magyarországi, és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos szövés, vászonszövés, nemezelés tevékenységekkel foglalkozó 11-25 év közötti fiatalok nevezhettek.

tovább »

Megnyílt az Amator Artium tárlata

A kiállító alkotók jelenlétében Harka Ágnes festőművész nyitotta meg a XXI. Országos Amator Artium Képző- és Iparművészeti Tárlat Fejér megyei kiállítását, amelyen 61 amatőr művész 74 munkája látható.

tovább »

A Fejér megyei fehérhímzés nagyasszonya

Idén a Mesterségek Ünnepén tizenegy kiválóság - a népművészet terén kimagasló teljesítményt nyújtó előadó és alkotóművész, köztük Párniczky Józsefné - vehette át a Népművészet Mestere címet. A díjakat Réthelyi Miklós miniszter (Nemzeti Erőforrás Minisztérium) adta át augusztus 18-án, a 25. Mesterségek Ünnepén.

tovább »

Országos Bútorfestő Alkotótábor 2011.

2011. július 25-től 29-ig már ötödik alkalommal szerveztük meg a Fejér Megyei Művelődési Központ Mesterségek Házában az Országos Bútorfestő alkotótábort. Évről évre más - a történelmi Magyarországon fellelhető - tájegység örökségét, stílusát ismerhették meg a jelentkezők. Célunk volt az Erdélyben és Magyarországon még élő bútorfestő kultúra mintakincs változatainak bemutatása, mind szélesebb körben való ismertetése.

tovább »

Szemlére is nevezik a tábori alkotásokat

Véget ért a Fejér Megyei Művelődési Központ Start Kreatív Alkotócsoport és az Animono Animációs Filmkészítő Műhely közös nyári tábora.

tovább »

Faragott boldogság

A Fejér Megyei Művelődési Központ 2008 óta szervez kézműves szakmai előadásokat Fejér megyében. Július 2-án Kulcson, a Császártanyán találkozhattak a fafaragók szakmai bemutató és előadás alkalmából. Az előadásra a Szigetújfalun élő Nemes Ferenc fafaragó népi iparművészt hívtuk meg, aki a pásztorfaragásokról tartott bemutatót.

tovább »

„Kézműves nyár” a Fejér Megyei Művelődési Központban

Intézményünkben 2011-ben a kézműves alkotótáborokat június utolsó hetétől augusztus utolsó hetéig szervezzük. Nyári alkotótáboraink sorát június 20-án a Művészetek Házában a 18. alkalommal szervezett csipkeverő szaktáborral, a Mesterségek Házában a 8. alkalommal szervezett szövő kézműves alkotótáborral nyitottuk meg.

tovább »

Sikeres volt a szakmai nap

Intézményünk nagy sikerű közművelődési szakmai napot tartott 2011. június 16-án a Művészetek Háza színháztermében. A szakmai napon 64-en vettek részt Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye önkormányzatainak, közművelődési intézményeinek, közművelődési célú civil szervezeteinek képviseletében.

tovább »

Itthon-otthon tábor Balinkán

Végéhez ért az Itthon otthon vagy! honismereti vetélkedősorozat. A sorozatot záró táborban két turnusban 30-30 gyerek ismerkedett megyénk nevezetességeivel, hagyományaival.

tovább »

Megyei népzenei sikerek Ercsiben

A meleg ellenére is kellemes koncertnek lehettek részesei azok, akik 2011. június 4-én, szombaton 10 órakor ellátogattak az ercsi művelődési házba.

tovább »

Műhelymustra

A Megyei Művelődési Központban működő kézműves műhelyek munkáiból nyílt kiállítás az intézmény kiállítótermében. A július 6-ig látogatható kiállítást Varró Ágnes néprajzkutató ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Vajta - Az idei Tájoltató utolsó állomása

A Fejér Megyei Művelődési Központ Tájoltató pályázatának keretében a vajtai óvodában járt a Fejér Megyei Népzenei Műhely a gyermekjátszó táncház programjával.

tovább »

Szakmák színháza a Bartókban

Rendkívül érdekes műsornak lehettek szemtanúi a dunaújvárosi és Dunaújváros környéki iskolák diákjai, akik a Szakmák színháza című előadást megnézték. A Fejér Megyei Művelődési Központ és a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a Jordán Tamás által vezetett szombathelyi Weöres Sándor Színház társulata a fiatalok számára próbált a pályaválasztás terén segíteni a színdarabbal.

tovább »

Sokan bearanyozódtak

Május 20-án zajlott a Művészetek Házában a Pesovár Ferenc VI. Országos Csoportos Népdaléneklési Verseny, amelyen sokan kaptak arany és kiemelt arany minősítést, egy duó pedig arany különdíjban részesült.

tovább »

Megyei népzenei sikerek Szabadegyházán

A Vass Lajos Népzenei Szövetség a hagyományokhoz híven a 2011-2012-es esztendőkben megrendezi a IX. Vass Lajos Népzenei Találkozót és Versenyt, a Kárpát-medencében élő valamennyi magyar, s a határon belül élő nemzetiségi dalkörök, zenei csoportok, szóló énekesek, hangszeres szólisták számára, Hagyományos régiók, régiók hagyománya címmel.

tovább »

Kulturális fesztivál a Megyenapon

A hagyomány, érték és minőség vezérgondolata jegyében rendezték meg a Megyenapot Fehérvárcsurgón, a Károlyi-kastélyban.

tovább »

Zsűrizték az alkotásokat

Fejér Megye Önkormányzata a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza közreműködésével pályázatot hirdetett a "Fejér megye amatőr iparművésze 2011", a "Fejér megye amatőr képzőművésze 2011" és a "Fejér Megye Népművésze 2011" cím elnyerésére.

tovább »

Fejér folt, színes foltokból

Fejér megyei foltvarrók, foltos közösségek alkotásaiból nyílt tárlat a Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza kiállító­ter­mé­ben. A hasznos, egyszersmind dekoratív munkákat felvonultató, "Fejér folt" című kiállítás május 29-ig tekinthető meg.

tovább »

Hamarosan lezárul a tájoltatás megyénkben

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület április 30-án Mezőszentgyörgyön járt a tájoltató pályázat keretében, ami a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával január óta zajlik.

tovább »

Megszépült a szabadegyházi művelődési ház

Nem csak megszépült, hanem meg is újult Szabadegyházán a művelődési ház. Új terekkel, termekkel bővült az épület, melyet április 29-én ünepélyes keretek között avatott fel L. Simon László országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke.

tovább »

Az Éneklő Ifjúság eredményei

Az Éneklő Ifjúság hangversenysorozat székesfehérvári válogatóján idén 11 énekkar kérte a minősítését. A Vasvári Kicsinyek kórusán kívül mindenki "A" minősítésben kért fokozatot.

tovább »

„Demokratikus intézmények bemutatása”

A Fejér Megyei Művelődési Központ a TÁMOP 3.2.3-08/2-2009-0047. "Építő közösségek Fejér megyében" pályázat D komponensének keretében "Demokratikus intézmények bemutatása" címmel kirándulást szervezett Budapestre.

tovább »

Áprilisban is "Tájoltató"

A "Tájoltató" programsorozat Sáregresen és Mezőkomáromban folytatódott a hétvégén. A Salina Táncegyüttes és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület közös bemutatóját láthatták a sáregresi óvoda picinyei, április 8-án, pénteken.

tovább »

Gálával zárult a seregszemle

A Vörösmarty Színházban rendezett gálaműsorral zárult az idei Fejér Megyei Diáknapok eseménysorozata. A gála keretében adták át a kulturális seregszemle díjait is.

tovább »

Ízelítő a Diáknapokból

Galériánk segítségével az idei Diáknapok néhány produkciójába pillanthatnak be honlapunk látogatói.

tovább »

Lajoskomáromban járt a tájoltató

A Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiuma támogatásának köszönhetően tájoltató programunkkal ezúttal Lajoskomáromban jártunk. A kapott támogatásból két fellépőt tudtunk biztosítani a település iskolájában, a helyi óvodásoknak és szüleiknek megrendezett délutánon.

tovább »

Tájoltatás Nagykarácsonyban

Nagykarácsonyban folytatódott a Fejér Megyei Művelődési Központ NKA által támogatott programja március 12-én, szombaton. Az Alba Regia Vegyeskar, a Besnyői Népdalkör és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület műsorának lehetett részese a közönség.

tovább »

Tiverőzés Mohán

Az egész országban maradtak fenn farsangi szokások, azonban Fejér vármegyében, Mohán a tikverőzés a falu életének egyik legjelentősebb eseménye lett ? igazi turisztikai látványosság. A Székesfehérvártól Mór irányában alig tíz kilométernyire található faluban a mai napig élő szokás a tikverőzés, amely idén március 8-án volt.

tovább »

Merre tart a népi kézművesség?

"Merre tart a népi kézművesség? II." - Modern törekvések a népi iparművészetben, népművészet a művészetben címmel országos konferenciát rendeztek Békéscsabán március 4-5-én.

tovább »

Tél- és nagybőgőtemetés Igaron

A hagyományőrző felvonulást március 5-én rendezték meg, és mint mindig, most is vidám hangulatban telt. A hívogató rendezvényt az alapi Mezőföld Néptáncegyüttes és a Szedtevette zenekar gazdagította műsorával, az NKA által támogatott programsorozat keretében, melyet a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezett.

tovább »

Művészi szőttesek

Fodorné László Mária kéziszövő, a népművészet mestere munkáiból nyílt tárlat intézményünk kiállítótermében. A kiállítás március 27-ig tekinthető meg, vasárnap kivételével naponta 10-18 óráig.

tovább »

Tájoltatás Mátyásdombon

A "Közművelődési Programok Tájoltatása Fejér Megyében" című, NKA által támogatott rendezvénysorozat február 26-án a második helyszínére, Mátyásdombra érkezett.

tovább »

Szakmai előadások a megyében, 2011-ben

2009-2010-ben a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében a népi kultúra területén működő helyi alkotó közösségek és műhelyek hagyományőrző és alkotó tevékenységét segítettük előadásokkal, képzésekkel.

tovább »

Hagyományőrző téltemetés Igaron

A Fejér megye délnyugati részén található településen 2011 március 5-én tél- és nagybőgőtemetéssel, jelmezes felvonulással és további programokkal várják az érdeklődőket.

tovább »

Képek és installációk

Horváth Lénárd képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlat február 27-ig tekinthető meg, vasárnap kivételével naponta 10-18 óráig.

tovább »

Szép sikerek a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny döntőjén

87 produkció részvételével január 28-án lezajlott a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny döntője Cecén: közel 250 gyermek és pedagógus érkezett a megye különböző településeiről. A döntő már nem tét nélkül zajlott, hiszen a zsűri minősítő okleveleket adott a résztvevőknek és megjelölte azokat a produkciókat, melyek Fejér megyét képviselhetik az Országos Népdaléneklési Versenyen 2011. áprilisában.

tovább »

Soponyán énekeltek a népdalosok

A soponyai szervezők a tőlük megszokott módon rendkívül nagy szeretettel és készülődéssel fogadták a pénteki, január 21-ei népdaléneklési verseny résztvevőit, a gyerekeket és a zsűrit.

tovább »

Színes népdalos egyéniségek a bicskei előválogatón

A legszínesebb előválogató helyszíne volt Bicskén a Prelúdium Zeneiskola. Színes volt, hiszen a legtöbb település ezen az előválogatón képviseltette magát, változatos volt a teljesítmény színvonala, és a legszínesebb egyéniségeket láthattuk énekelni a színpadon.

tovább »

Közös daltanulással indult a verseny

A seregélyesi Művelődési Házban tartottuk a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny következő előválogatóját. Mogyorósi Gyöngyi és Nagy László, a helyi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárai fogadták a vidékről érkezőket, a szervezőket és a zsűrit.

tovább »

Tordason is erős volt a mezőny

A Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny következő állomása Tordas volt. A helyi Sajnovics János Egyesített Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nevében Kosaras Péter Ákos igazgató köszöntötte a nézőket és az énekeseket. Az esemény főszervezője Domak Anikó tanárnő volt.

tovább »

Apa és lánya

Hegedűs 2 László filmrendező, képzőművész, fotóművész és Hegedűs Hanna grafikus munkáiból nyílt tárlat a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlat január 30-ig tekinthető meg, az intézmény nyitvatartási idejében.

tovább »

Kreatív évbúcsúztató

A Fejér Megyei Művelődési Központ és a Motívum Kulturális Egyesület Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával a hagyományokhoz híven az intézményben működő szakkörök közreműködésével rendezett évbúcsúztatót december 27-én.

tovább »

Népdalkörvezetők szakmai továbbképzése

A Fejér megyében működő népdalkörök vezetőit és tagjait szakmai napra várta a Fejér Megyei Művelődési Központ 2010. december 4-én (szombaton) 10.00-15.00 óráig a Dinnyési Turisztikai és Hagyományőrző Központba. A programon több mint ötven érdeklődő vett részt, ők a megye nyugdíjas egyesületeinek, klubjainak dalköreit, a településeik népdalköreit, citerazenekarait képviselték.

tovább »

„Akarsz-e mindig, mindig játszani”

A Megyei Művelődési Központ Mesterségek Házában már tíz éve működő programsorozat, a 6-10 éves korosztályú gyermekek részére szervezett bemutatók és előadások. A foglalkozásokon maximum 35 fős csoportokat tudunk fogadni, előre egyeztetett időpontokban.

tovább »

A megye kultúrájáért

A megyében, a közművelődés és kultúra területén tevékenykedő kollégáknak tartott szakmai napot a Fejér Megyei Művelődési Központ december elsején. A rendezvény megszervezése mellett az MMK az esemény helyszínéül is szolgált.

tovább »

A Derkovits-kör tárlata

Az intézményben működő Derkovits Képzőművészeti Kör alkotásaiból nyílt tárlat a III. emeleti Nagy Ottó Sándor Galériában. Az alkotásokat Pálfalvi András, az MMK címzetes igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe. A tárlat 2011. január 3-ig tekinthető meg, az intézmény nyitvatartási idejében.

tovább »

Visszapillantó

A Fejér Megyei Művelődési Központ a TÁMOP 3.2.3. - 08/2-2009-0047 pályázat keretében Építő Közösségek Fejér Megyében címmel második éve szervez programokat Fejér megyei fiatalok számára. A rendezvény sorozatunk 12-21 éves tanulók számára ad képzési, önmegvalósítási, személyiség- és kompetenciafejlesztő lehetőségeket.

tovább »

Megnyílt az adventi tárlat

Igazi karácsonyi hangulatba csöppenhet az, aki betér a Művészetek Háza kiállítótermébe, ahol ma megnyílt a Fejér megyei kézműves egyesületek hagyományos adventi nép- és iparművészeti kiállítása.

tovább »

Félidőben a 37 milliós TÁMOP programja

Az "Építő közösségek Fejér megyében" elnevezésű, 100%-os uniós támogatású pályázat második félidejéről tartott sajtótájékoztatót a Fejér Megyei Művelődési Központban (FMMK) Vargha Tamás, a megyei közgyűlés elnöke, Juhász Zsófia intézményvezető és Gonda Emma projektmenedzser.

tovább »

A grillázstorta

Nagy Miklós székesfehérvári mestercukrászt kértük fel a Fejér Megyei Művelődési Központ Mesterségek Háza "Grillázstorta készítés" című bemutató foglalkozásának megtartására. A november 10-én megtartott foglalkozáson megyénk településeiről érkező gyermekek vettek részt, s kaptak ízelítőt az édesség elkészítésének fortélyaiból.

tovább »

Családi nap a Népzenei Műhellyel

Folytatódik a pályázati program keretében megvalósuló rendezvénysorozat. Mint arról már korábban hírt adtunk, intézményünk 150.000 Ft támogatásban részesült a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiumának pályázatán. Ennek köszönhetően még két alkalommal szervezünk családi programot a tisztelt érdeklődők számára.

tovább »

Telt ház a minősítőn

Zsúfolásig megtelt a Pázmándi Művelődési Ház, ahol a Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek II. Minősítő Fesztiválja zajlott november 20-án. A fesztiválra 14 együttes nevezett, közülük 13-an kértek minősítést.

tovább »

Ékszerek gyöngyből

2010. november 11-én ünnepélyes keretek között nyílt meg a Hermann László Zeneiskola Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a Juhászné Vadász Erzsébet gyöngyfűző alkotásaiból rendezett ékszerkiállítás.

tovább »

Faragott álom, mások által kidobott szemétből

A Fejér Megyei Művelődési Központ egyik feladata a megyében működő mesterek, kézművesek szakmai támogatása. Fontos célnak tekintjük, hogy felkutassuk azokat az idős alkotókat, akik a régi, hagyományos, mára elfelejtett szokásokat, életképeket jelenítik meg alkotásaikban.

tovább »

Felhívás népi iparművészeti zsűrizésre

A Fejér Megyei Művelődési Központ 2010 őszén immár 9. alkalommal szervezi meg a népi iparművészeti zsűrizést. A helyszín, miként a korábbi években, ezúttal is a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza, 123-as terme (Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.) tovább »

Angyalszárnyak

Stekly Zsuzsa tűzzománcaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A megnyitó vendégeit Juhász Zsófia, az intézmény igazgatója köszöntötte, a tárlatot és az alkotót Kubanek Miklós tanár, újságíró ajánlotta a közönség figyelmébe. A kiállítás november 26-ig látogatható.

tovább »

Élő népművészet

XV. Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítás címmel nyílik tárlat a Néprajzi Múzeumban. A Fejér Megyei Művelődési Központ az országos tárlat előtt regionális kiállítást szervezett, melynek megnyitója 2010. május 28-án volt a Közép-dunántúli Régió három megyéjének részvételével.

tovább »

Aranypáva Nagydíj

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) és a Győri Bartók Béla Művelődési Központ által közösen megrendezett Aranypáva Nagydíjas versenyen ismét sikert arattak a Fejér megyéből érkezettek.

tovább »

A Magyar Népművelők Egyesületének Vándorgyűlése

Szombathelyen rendezték meg a Magyar Népművelők XXVII. Vándorgyűlését október 12. és 14. között. Az évenként megszervezett háromnapos találkozóra 350 szakmabeli érkezett az ország különböző pontjairól.

tovább »

Emlékplakett munkatársunknak

A Magyar Népművelők XXVII. Vándorgyűlésén Gonda Emma kollégánk a Magyar Népművelők Egyesületének emlékplakettjét kapta.

tovább »

Chopin-koncert a Művészetek Házában

A Lengyel Kisebbségi Önkormányzat és a Klub Polonia által rendezett Chopin-esten, október 9-én kiváló zeneiskolás növendékek mutatták be zongoratudásukat Fryderyk Chopin tiszteletére.

tovább »

Fess a falra állatokat!

A Magyar Festészet Napja - október 18 - alkalmából a Fejér Megyei Művelődési Központ idén is közös festésre invitálta az érdeklődőket: október 11-én állatkerti témában díszíthették az épületet.

tovább »

Szakmai kirándulás Európa kulturális fővárosába

A Fejér Megyei Népművelők Egyesülete szervezésében szakmai kiránduláson vettünk részt szeptember 30-án: Pécsre utaztunk, a „Pécs2010” kulturális évad programjaira.

tovább »

A TÁMOP 3.2.3. nyári programjai a Megyei Művelődési Központban

A Fejér Megyei Művelődési Központ az Építő közösségek Fejér megyében (TÁMOP 3.2.3.) pályázat keretében 2010 júliusában és augusztusában több programot valósított meg: Városlődön nyári táborokat szerveztünk, emellett a gyerekek nyári intenzív nyelvi kurzusokon is részt vehettek.

tovább »

A profi amatőr

Kiss Ildikó alkotásaiból nyílt tárlat a Művészetek Háza kiállítótermében. Az amatőr festő-rajztanárt és alkotásait Pinke Miklós képzőművész ajánlotta a szép számban összegyűlt közönség figyelmébe, a tárlat október 31-ig látogatható.

tovább »

Szépkorúak ünnepe

Az "Életet az éveknek" Nyugdíjas Szövetség a hagyományokhoz híven ünnepelte az Idősek Világnapját intézményünk színháztermében október 7-én. A műsoros rendezvény keretében a Móri Kistérség nyugdíjasai léptek fel, főként népzenei és néptáncos produkciókkal.

tovább »

Újabb Aranypávával büszkélkedhet Fejér megye - Aranypávás az Iglice

Több megyei népzenei együttes és szólista után immáron a dinnyési Iglice Népdalkör is kiérdemelte a legrangosabb elismerést, az Aranypáva Díjat a hétvégén rendezett XVI. Térségi és Országos Népzenei Minősítőn.

tovább »

Tízéves az Igari Népdalkör

Hetedik alkalommal rendeztek népzenei találkozót Igaron. A találkozó a szokásosnál ünnepélyesebb volt, hiszen a házigazda, az Igari Népdalkör idén ünnepli tizedik születésnapját.

tovább »

Éjszakai kulturális kínálat

A Fejér Megyei Művelődési Központ idén is csatlakozott a "Kultúrházak éjjel-nappal" című programsorozathoz, amely a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódik. Az országos rendezvényekhez hasonlóan a megyei intézmény is nyitott kapukkal és ingyenes programokkal várta a látogatókat.

tovább »

I. Fejér Megyei Amatőr Néptánc Együttesek Minősítő Fesztiválja

2009. november 7-én Szabadbattyánban rendezték meg a Fejér Megyei Amatőr Néptánc Együttesek I. Minősítő Fesztiválját. A 10 órakor kezdődő esemény 2 felvonásában minden együttes maximum 20 percben mutatkozhatott be.

tovább »

Pezsgő és erotika

Champagne címmel Juhász Tibor festőművész erotikus képeiből nyílt tárlat a Művészetek Háza földszinti kiállítótermében. A művészt és alkotásait Juhász Zsófia, az intézmény igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe, Dj. Elf, Dj. Zöld és a Méhkas Diaproject közreműködésével.

tovább »

Fotósünnep

A Magyar Fotográfia Napja alkalmából a Székesfehérvári Fotóklubnak három kiállítása is nyílt a Nagy Ottó Sándor Galériában és a 119-es teremben. A szeptember 22-ig megtekinthető tárlatokat Juhász Zsófia, az intézmény igazgatója ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

tovább »

Szövőhét a torontáli jegyében

A Fehérvári Szövőhét alkotótábort 2010. június 21-25. között szerveztük a Mesterségek Házában. Idén a tábor alaptémája a torontáli szőttesek technikai fogásainak, készítésének elsajátítása volt. A szakmai képzést kísérő előadásban a résztvevők foglalkoztak a mai lakások textiles lakberendezésével is.

tovább »

Segítség az árvízkárosultaknak

Gonda Emma kolléganőnk kezdeményezésére a Fejér Megyei Művelődési Központ, a Fejér Megyei Népművelők Egyesülete, valamint a Fejér Megyei Népzenei Műhely összefogott, hogy a Hernádszentandráson élő árvízkárosultak számára segítséget adjon.

tovább »

Élő népművészet

Élő népművészet Közép-dunántúli Tárlata címmel nyílt kiállítás Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyei alkotók munkáiból. A népművészeti és népi iparművészeti alkotások a Fejér Megyei Művelődési Központ kiállítótermében volt látható 2010. május 28-tól június 30-ig.

tovább »

Országos és Térségi Népzenei Minősítő Pázmándon

A Fejér Megyei Művelődési Központ a Pázmándi Népdalkör közreműködésével, a KÓTA felhívása alapján, június 26-án térségi és országos népzenei minősítőt rendezett Pázmándon, a Művelődési Házban.

tovább »

Programok

Jól értem a gyerekemet?

2018. február 27. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Belső alkímia meditáció

2018. március 5. (hétfő) 17:30

Művészetek Háza, Lila terem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk