Hírek

A népdalok éneklése nem "házi feladat"

A Pesovár Ferenc Fejér Megyei Népdaléneklési és Népzenei Verseny 2018. évi első területi előválogatóját a dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskolában rendezte meg a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és az Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza. A versenyre 24 produkció nevezett a házigazda intézményből, valamint a Széchenyi István Gimnáziumból, és érkeztek énekesek Rácalmásról, Perkátáról és Baracsról is.

tovább »

Helyben van a sokszínűség

Ha február, akkor Kultúrházak éjjel-nappal. Idén a ?Helyben van a sokszínűség? mottó jegyében február első hétvégéjén, 2018. február 2?4. között rendezik meg az országos programsorozatot, melynek kiemelt városi helyszíne Székesfehérváron a Művészetek Háza. Az intézményben főként családi programokkal, képző- és népművészeti eseményekkel, valamint zenés rendezvényekkel készülnek erre a hétvégére.

tovább »

A legfontosabb szakmai kiadásokra költik a támogatást

A Csoóri Sándor Programot a népi kultúra támogatására indította a magyar kormány 2017-ben, a program kedvezményezettjei hazai amatőr néptáncegyüttesek, népdalkörök, népzenei csoportok, valamint határon túli magyar együttesek. A támogatás pályázat útján volt igényelhető az elmúlt év augusztusában, a döntéshozók a szakmai tanácsadó testületek javaslatát is figyelembe vették az összegek odaítélésekor.

tovább »

Közösségi tervezés a közművelődésben

Továbbra is várják a jelentkezéseket az NMI Művelődési Intézet szervezésében az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának támogatásával megvalósuló Közösségi tervezés a közművelődésben című, ingyenes 30 órás akkreditált továbbképzésre.

tovább »

Megnyílt az adventi tárlat

Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyei kézműves és iparművészeti alkotók munkáiból rendezte hagyományos adventi tárlatát a Művészetek Háza. A több mint százötven munkát bemutató kiállítás december 31-ig látogatható.

tovább »

Néptáncos fórum és tapasztalatcsere

A Fejér megyében működő amatőr néptáncegyüttesek vezetői és képviselői találkoztak 2017. november 28-án a Malom utcai Táncházban. Az összejövetel célja volt, hogy az amatőr minősítők feltételeiről, a versenyek kiírásáról, és a találkozók megszervezésének lehetőségeiről tanácskozzanak.

tovább »

Bridzs bajnokság a Művészetek Házában

Bridzs bajnokságot rendeztek az elmúlt hétvégén a Művészetek Házában. A versenyen 13 asztalon 52 versenyző vett részt, hatan Gyulafehérvárról, négyen a pesti Hegyalja, hatan a pesti Stefánia klubból, ketten Veszprémből, a többiek pedig Fehérvárról.

tovább »

Nép- és iparművészeti minősítések a Művészetek Házában

Százötvenhat alkotással neveztek a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által meghirdetett Közép-dunántúli ipar- és népi iparművészeti pályázatra és kiállításra. Az iparművészeti alkotások minősítőjét november 21-én, a népművészeti alkotások zsűrizése november 23-án szerveztük.

tovább »

Színvonalas produkciók a minősítőn

A Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület 2017. november 19-én 10.00 órától népdalkörök, pávakörök, citerazenekarok és szólisták számára rendezett térségi és országos népzenei minősítőt.

tovább »

Országos és Térségi Népzenei Minősítő a Művészetek Házában

A Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza 2017. november 19-én 10.00 órától Népdalkörök, pávakörök, citerazenekarok és szólisták számára rendez Térségi és Országos Népzenei Minősítőt.

tovább »

Elmarad a MintaKINCStár

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a november 10-re meghirdetett MintaKINCStár szakmai program elmarad.

tovább »

Hét tehén az ing ára

Ábel Endre sodronying-készítő munkáiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlatot Somogyi László fafaragó által készített középkori fegyvermásolatok és az I. András Királyi Lovagrend fegyver és zászlógyűjteményei színesítik. A kiállítást Áment Éva, az Iharos Népművészeti Egyesület elnöke ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, a megnyitót követően tárlatvezetést tartott az alkotó.

tovább »

A Csoóri Sándor Program Fejér megyei nyertesei

A Csoóri Sándor Programot a népi kultúra támogatására indította a magyar kormány 2017-ben. Az idei és a jövő évi költségvetésben összesen 7,5 milliárd forintot szánnak erre a célra, a program kedvezményezettjei hazai amatőr néptáncegyüttesek, népdalkörök, népzenei csoportok, valamint határon túli magyar együttesek. Működtetésük költségeire (például ruhák beszerzésére, fellépések lebonyolítására...) fordíthatják az elnyert összegeket a program támogatottjai.

tovább »

Tornádó hős lesz

Rajzfilmünneppel kezdődött a Barátság moziban, Animókával folytatódott a szombat délután a Művészetek Házában. A moziban a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál gyerekeknek szánt animációs filmjeiből adtunk közre egy csokrot, az Animóka keretében pedig a gyerekek közösen találtak ki és filmesítettek meg egy sárkányos mesét.

tovább »

"Éneklő Magyarország"

A sárospataki Művelődés Háza és Könyvtára munkatársai - látva a Kodály-évfordulók ellenére tapasztalható csendet - úgy döntöttek, hogy saját lehetőségeik szerint igyekeznek felhívni a figyelmet, s egyben tisztelegni a neves zenepedagógus és zeneszerző, a világszerte ismert és alkalmazott Kodály-módszer névadója, Kodály Zoltán előtt. Ezt a lehetőséget egy magas minőségű kórushangversennyel kiegészített kétnapos konferencia keretében valósították meg.

tovább »

Vásár nélkül is elkel a jó portéka

A M-ART egyesület a Fejér Megyei Művelődési Központtal és a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. közös szervezésével, a Hagyományok Háza támogatásával vándorkiállítást szervez.

tovább »

Kóstolót adnak a kézművesek

A Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza negyedik alkalommal rendezi meg Kóstoló című szakköri bemutató napját október 21-én, szombaton. Az ingyenes esemény célja, hogy a látogatók betekintést nyerjenek az intézményben folyó munkába, megismerjék a kézműves műhelyeket, a ház tereit és egy tartalmas szombat délutánt töltsenek együtt.

tovább »

Kalandozás a Sárkányok Földjén

Mint minden ősszel, idén is ingyenes kreatív családi délutánt rendeznek a Művészetek Házában az animáció jegyében. November 4-én, szombaton 15 órától kreatív foglalkozások várják a gyerekeket és szüleiket, a foglalkozások végére pedig egy animációs film is elkészül, főszerepben a sárkányokkal.

tovább »

Terveztünk-alkottunk a Mesterségek Házában

A M-ART egyesület a Fejér Megyei Művelődési Központtal közös szervezésével, a Hagyományok Háza támogatásával 30 órás gyakorlati foglalkozássorozatot indított 13-24 éves fiatalok számára. Olyan jelentkezőket vártunk, akik a kortárs textil és dizájntervezés iránt is érdeklődnek. A szakmai foglalkozás vezetőjének Illés Vandát, a Népművészet Ifjú Mesterét, Junior Prima-díjas alkotót kértük fel.

tovább »

Az aggszakállúak bölcsessége

Kunkovács László Kossuth-díjas fotóművész és etnográfus Belső-Ázsia és Szibéria sziklarajzait és népéletét bemutató fotóiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlatot és az alkotót Bicsák Eszter, a Kossuth Rádió munkatársa ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

tovább »

Országos népmese-konferencia Pécsen

Idén már XIII. alkalommal szervezte meg a Magyar Olvasástársaság és Hagyományok Háza az Országos népmese-konferenciát a magyar népmese napja alkalmából 2017. szeptember 22-én Pécsett. Az idei év különleges aktualitást is biztosított a programnak, hiszen 2017/18. a népmese éve.

tovább »

Éves vándorgyűlést tartott a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete

Nagyszabású, országos találkozót tartottak Székesfehérváron az éremgyűjtők. 22 év után ismét városunkban rendezték meg a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Vándorgyűlését, ez volt a 47. alkalom. A vasárnapi, a Művészetek Házában rendezett nyilvános program keretében éremkibocsátással, kamarakiállítással, Seuso-előadással és díjátadóval ünnepeltek a numizmatika szerelmesei.

tovább »

Új helyen az NMI

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Fejér Megyei irodája 2017. október 2. napjától új címen végzi feladatait.

tovább »

Képzők képzése

Augusztus 22-26. között Zalaegerszegen, a Gébárti Alkotóházban szervezte meg a Hagyományok Háza a játszóházi foglalkozásvezetők országos továbbképzését. Fejér megyéből ketten, Gonda Emma és Sevella Zsuzsanna, a Fejér Megyei Művelődési Központ munkatársai vettek részt a programon.

tovább »

„A kísérletező ember”

Csókos Varga Györgyi és Csákvári Nagy Lajos festőművészek alkotásaiból nyílt emlékkiállítás szeptember 13-án a Művészetek Házában. A szeptember 29-ig látogatható tárlatot a művész házaspár családtagjai, barátai ajánlották a közönség figyelmébe.

tovább »

Takarítót keresünk

Négyórás takarítót keresünk a Művészetek Házába. Minden hétköznap 6.00?10.00 óráig kell irodákat, előadótermeket és a hozzájuk tartozó mellékhelyiségeket, valamit a Barátság mozit, a folyosót és a hozzá tartozó mellékhelyiségeket takarítani.

tovább »

Magyar siker Zakopanéban

49. alkalommal rendezték meg augusztus 17-25. között Zakopanéban a hegyi népek népzene- és néptáncfesztiválját, ahol második helyezést ért el a Sárréti Csókavirág Népi Együttes, kísérő zenekaruk, a Suttyomba pedig az első díjat hozta haza.

tovább »

Disputa Botos Józseffel

Botos József koreográfussal, az Alba Regia Táncegyesület alapítójával Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke beszélget szeptember 5-én, kedden 18 órakor az Öreghegyi Közösségi Házban.

tovább »

XI. Országos Bútorfestő Alkotótábor a Mesterségek Házában

2017. július 24-28-ig már tizenegyedik alkalommal szerveztük meg a Mesterségek Házában az Országos Bútorfestő alkotótábort. Évről évre más - a történelmi Magyarországon fellelhető - tájegység örökségét, stílusát ismerhették meg a jelentkezők.

tovább »

Négy mesterség tanítása Székesfehérváron

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Művészetek Háza szervezésében 2017. július 31-től augusztus 5-ig négy kézműves mesterséggel ismerkedhettek meg a Mesterségek és a Művészetek Házában szervezett alkotótáborra jelentkezők.

tovább »

XVII. Eötvös-napok Ercsiben

Szeptember 1-3. között rendezik meg Ercsiben a XVII. Eötvös-napokat. Pénteken filmvetítéssel, koszorúzással emlékeznek báró Eötvös Józsefre, majd vasárnap estig egymást érik a kulturális- és sportprogamok, szórakoztató események.

tovább »

A sváb csipkék

A Művészetek Háza, a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a M-ART szervezésében XXIV. alkalommal megrendezett Fehérvári Csipkehét alkotótáboron résztvevők a sváb csipkék variációival ismerkedtek meg.

tovább »

Egészségügyi tanfolyamra hívtuk a város rendezvényszervezőit

Az Alba Regia Táncegyesület, a Művészetek Háza és a Fehérvári Programszervező Kft. egészségügyi tanfolyamra hívta a városban dolgozó rendezvényszervező társakat.

tovább »

„Összegyűjteni és egybegyúrni a tudásmorzsákat”

A Fejér Megyei Művelődési Központban működő kézműves műhelyekben született alkotásokból látható kiállítás a Művészetek Házában. A szakkörök évadzáró tárlatát Szabó Zoltán, a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum vezetője nyitotta meg, aki beszédében a mesterek tudásának összegyűjtésének és továbbadásának fontosságát hangsúlyozta.

tovább »

Virágosabban és zöldebben

A Rác utcai Mesterségek Háza panelházak között megbújó kézműves alkotóház, melynek udvarát május 31-én délután virágos növényekkel beültettük, hogy kora tavasztól késő őszig vidám, harmonikus környezetben tudjuk tartani kézműves foglalkozásainkat gyermekek és felnőttek számára.

tovább »

Fehérváron találkoztak a Közép-dunántúli kézműves szakkörök

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által szervezett szakmai programnak, a Közép-dunántúli kézműves szakkörök ötödik konferenciájának a Mesterségek Háza adott otthont május 20-án. A szakmai találkozó a Nemzeti Kulturális Alap Népművészet Kollégiuma és a Hagyományok Háza támogatásával valósulhatott meg.

tovább »

Ötödször is keresztülhúztuk!

A"Húzd keresztül...!" Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek V. Fesztiválján idén 23 csoport - közel hatszáz táncossal - vett részt a Fejér Megyei Művelődési Központ ? Művészetek Háza színpadán, 2017. május 20-án.

tovább »

Rózsás bejárat, virágos udvar

A Fejér Megyei Művelődési Központ minden évben indul a Városgondnokság által meghirdetett ?Virágosabb és zöldebb Székesfehérvárért? pályázaton. Az elmúlt években a Művészetek Háza környezetét sikerült szebbé tenni ennek segítségével.

tovább »

Balkáni hangulatban

Az Emir Kusturica Tejben, vajban, szerelemben című új filmje - amelyet ma ingyenesen vetített a Barátság mozi - által megteremtett hangulatot folytatva a mohácsi Poklade zenekar koncertezett a Művészetek Házában és az épület előtt.

tovább »

Bihari Viki sztorijai

A 18. Kortárs Művészeti Fesztivál keretében ma a Tékasztorik című filmet ingyenesen vetítette a Barátság mozi. Előadás után a mozi vendége volt a film főszereplője, Bihari Viktória, akinek Goldenblog-díjas blogjából a film készült.

tovább »

Milyen víg vagyok...

A Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiumának támogatásával Dinnyésen, rendezi meg a XIX. Országos és Térségi népzenei minősítőt május 7-én, vasárnap 10 órától.

tovább »

Lovári cigány nyelvtanfolyam

Lovári cigány nyelvtanfolyam indul a Fejér Megyei Művelődési Központban 2017. június 7-én.

tovább »

Munkatársat keresünk!

Kulturális közfoglalkoztatottat keresünk heti 40 órás munkavégzésre, azonnali kezdéssel, székesfehérvári munkavégzéssel!

tovább »

"Húzd keresztül...!"

A Motívum Kulturális Egyesület, a Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza, valamint az Alba Regia Táncegyesület közös szervezésében immár ötödik alkalommal mérhetik össze néptánctudásukat a versenyző tánccsoportok a "Húzd Keresztül...!" Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Fesztiváljának keretein belül.

tovább »

A zene mindenkié - Éneklő Ifjúság a Táncházban

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottsága felhívása alapján a Fejér Megyei Művelődési Központ 2017. április 6-án Székesfehérváron Éneklő Ifjúság hangversenyt hirdetett a megye általános és középiskolásai részére.

tovább »

A foltvarrás költészete

Polyák Ildikó textilművész alkotásaiból "Én, József Attila, itt vagyok!" címmel nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A költészet napja alkalmából rendezett tárlat megnyitóján az alkotó tartott tárlatvezetést.

tovább »

Színes ötletek húsvétra

A Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza 2017. április 14-én, nagypénteken 15 órakor tojásfestést és izgalmas tojásvadászatot szervez a Mesterségek Házában, április 17-én, húsvéthétfőn pedig tojásgurító versenyre vár minden játékos kedvű érdeklődőt 14 órára a palotavárosi Királyparkba.

tovább »

Művészi foltok

A Fejér Megyei Művelődési Központ ? Művészetek Háza kiállítótermében 2017. április 12-én, szerdán 18 órakor nyílik meg Polyák Ildikó textilművész ?Én, József Attila, itt vagyok!? című kiállítása. A költészet napja alkalmából rendezett tárlat megnyitóján az alkotó tart tárlatvezetést.

tovább »

Rajt, rajongással: sikeresen indult a Mozaik Múzeumtúra

A XV. kerületi Kontyfa Iskola volt a nagyszabású múzeumpedagógiai sorozat első állomása március 21-én: több mint 300 felsős diák ismerkedhetett interaktív feladatokon keresztül a hazai múzeumok kínálatával. A következő hetekben további hét iskola fogadja be a színes programot, melynek középpontjában az élmény általi tanulás és a múzeumlátogatás örömeinek felfedezése áll.

tovább »

Templomi koncertek

A Fejér Megyei Művelődési Központ a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának köszönhetően "Tájoltató" programokat szervez a megye kistelepüléseire a tavaszi hónapokban.

tovább »

Tavaszi megújulás

A kézművesek március 25-én felkészítik a Mesterségek Házát a tavaszi és nyári rendezvényekhez, így a jó idő beköszöntével a létesítmény megújulva, de továbbra is a jól megszokott barátságos, népi hangulattal várja látogatóit.

tovább »

"Tiszán innen, Dunán túl" Országos Népdaléneklési Verseny

Az Oktatási Hivatal ebben a tanévben is megrendezi a "Tiszán innen, Dunán túl" országos népdaléneklési minősítő versenyt. A Fejér megyei népdaléneklési verseny 2017. március 3-án megrendezett döntőjéből a szakmai zsűri az országos versenyre is delegált énekeseket.

tovább »

Lezajlott a megyei döntő

Fejér megye legjobb fiatal népdalénekesei és népzenészei gyűltek össze március 3-án, pénteken a Művészetek Házában, a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny megyei döntőjén. A nap folyamán összesen 99 produkcióban mintegy 450 fiatalt értékelt a szakmai zsűri, akik arany, ezüst, bronz és kiemelt arany okleveleket és értékes tárgyjutalmakat adtak át.

tovább »

Újra útjára indult a Barokk!

A Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés Kollégiuma támogatásával február 24-én nyílt meg a Barokk útja című utazó kiállítás Szabadbattyánban, a művelődési házban. A kiállítás a Fejér Megyei Művelődési Központ Kreatív panel barokk programjának keretében működött Vizuális képzőművészeti szakkör anyagát mutatja be.

tovább »

„Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt...!”

A Fejér Megyei Művelődési Központ ? Művészetek Háza és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület közösen rendezi meg a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny döntőjét 2017. március 3-án, pénteken 9.30 órától. A Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával megvalósuló eseménynek a Fejér Megyei Művelődési Központ ad otthont.

tovább »

5falu fesztivált szerveznek

A szabadegyházai Nagy László Művelődési Ház 5falu fesztivál címmel amatőr előadóművészeti vetélkedőt hirdet 11-99 éves korig, Hantos, Nagylók, Sárosd, Seregélyes, Szabadegyháza lakói számára. Jelentkezési határidő: 2017. április 9.

tovább »

Egy szebb, és gazdagabb életút lehet a miénk!

A Radnóti Miklós Általános Iskola adott otthont Móron a Pesovár Ferenc Népdaléneklési és Népzenei Verseny fellépőinek 2017. február 15-én. A területi előválogató a hetedik, s egyben az utolsó alkalom volt a bemutatók sorában, hiszen ezután már a megyei döntő következik.

tovább »

Hatodik területi előválogató...

Sok-sok élményt kaptak a nézők és a zsűritagok a népdaléneklési verseny Ciszterci Szent István Gimnáziumban megrendezett területi bemutatóján, 2017. február 10-én. Lacziné Kiss Mária nevelési igazgatóhelyettes köszöntője után Brájer Éva, Székesfehérvár MJV alpolgármestere nyitotta meg a programot, ahol 24 műsorszámmal léptek színpadra a résztvevők.

tovább »

Legyen a mecénásunk!

Munkánk színvonalának, hatékonyságának folyamatos emeléséhez szükség van anyagi forrásaink bővítésére is. Ha Ön egyetért céljainkkal, értékeli több mint fél évszázada végzett munkánkat, kérjük, ajánlja fel befizetett jövedelemadója egy százalékát intézményünk javára!

tovább »

Népdalos szakmai délután

Kitartó és elkötelezett szakmai zsűrink tagjai, akik a közelmúlt népzenei minősítőit zsűrizték, valamint a Pesovár Ferenc Népdaléneklési- és Népzenei Verseny területi bemutatóit végighallgatták/végighallgatják, s szakmai tanácsokkal és útmutatással szolgálnak az egyes versenyek után, most - a megyei döntő előtt - egy szakmai délutánon megosztják velünk a tapasztalataikat, észrevételeiket.

tovább »

Felszabadultan, saját közösségeinkben dalolni...

A ködös, szürke idő és a tomboló influenzajárvány sem szegte kedvét azoknak a fiatal énekeseknek és muzsikusoknak, akik a Pesovár Ferenc Népdaléneklési és Népzenei Verseny bicskei területi bemutatójára jelentkeztek, hiszen a zsűri ezen a délutánon 40 produkciót hallgatott meg a Prelúdium Alapfokú Művészetoktatási Intézmény dísztermében.

tovább »

Nyugállományba vonult a ház szíve és lelke

2017. január 31-én Reif Gáborné kollégánkat búcsúztattuk nyugdíjba vonulása alkalmából. Az eseményen jelen voltak intézményünk jelenlegi alkalmazottai, volt kollégák és számos jó barát is.

tovább »

Mindennapi hagyományaink

A Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat keretén belül 5 helyszínen 7 programmal - kiállításokkal, műhelybemutatókkal, izgalmas filmvetítéssel, valamint kézműves játszóházzal - várjuk a családokat február 11-én, szombaton 9-19 óra között a Művészetek Házában és a Mesterségek Házában.

tovább »

A tordasi "állomáson"...

A tordasi Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény minden évben helyet biztosít a Pesovár Ferenc Népzenei és Népdaléneklési Verseny területi előválogatójához. Így volt ez 2017. január 25-én is, az eseményen Kosaras Péter Ákos igazgató köszöntötte a Martonvásárról, Százhalombattáról és a házigazda intézményből nevező énekeseket és hangszereseket.

tovább »

"Nagy és széles kincstár..."

A Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei verseny lovasberényi területi előválogatóját 2017. január 20-án 14.00 órától tartottuk a Reményik Sándor Református Általános Iskolában.

tovább »

Hatvanéves az alkotókör

Jubileumi tárlat nyílt a Művészetek Háza kiállítótermében: az alapításának hatvanadik évfordulóját ünneplő Derkovits Képzőművészeti Kör jelenlegi tagjai állították ki munkáikat.

tovább »

Nem hatottak a péntek 13-i babonák!

Dunaújvárosban, a Móricz Zsigmond Általános Iskolában biztosan nem, ahol Jakabné Józsa Klára, az intézmény igazgatója január 13-án délután 14.00 órakor nyitotta meg a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei verseny területi előválogatóját.

tovább »

A művészet híd korszakok és világok között

A 60. évfordulóját ünneplő Derkovits Képzőművészeti Kör január 18-án nyitja meg évadnyitó kiállítását a Művészetek Házában. Az ünnepi tárlat változatos témájú és technikájú alkotásokkal várja az érdeklődőket.

tovább »

Álláshirdetés: karbantartót keresünk

A Fejér Megyei Művelődési Központ a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet karbantartó munkakör betöltésére.

tovább »

Változás az NKA-nál

A Nemzeti Kulturális Alap tájékoztatja a pályázókat, hogy a központi hivatalok és a költségvetési szervi formában működő minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatával kapcsolatos intézkedésekről szóló 1312/2016. (VI. 13.) Korm. határozat alapján a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága 2016. december 31-én, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőbe való beolvadással megszűnik.

tovább »

Elindult a verseny

A karácsonyi ünnepeket megelőző - néha zaklatott és zsúfolt - időszakban szép és felemelő, egyben a léleknek pihentető élmény volt a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny első területi bemutatójára érkező gyermekek dalcsokrait hallgatni.

tovább »

"Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt"

2016-ban, Karácsony havában 16. alkalommal rendezi meg a M-ART egyesület és a Művészetek Háza a hagyományos évzáró adventi kiállítását. A tárlatot L. Simon László országgyűlési képviselő nyitja meg december 7-én, szerdán 18.00 órakor az intézmény kiállítótermében.

tovább »

Néptáncosok találkoztak

A Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek VIII. Minősítő Fesztiválját ezúttal Abán rendezte meg a Megyei Művelődési Központ és a házigazda Sárvíz Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.

tovább »

Kóstolót adtunk

A Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza harmadik alkalommal rendezte meg Kóstoló című szakköri bemutató napját. Az egész napos adventi programsorozatra idén is több százan, főleg a kisgyerekes családok voltak kíváncsiak.

tovább »

Dráma a Művészetek Házában

A Fejér Megyei Művelődési Központ a Nemzeti Kulturális Alap és az Országos Diákszínjátszó Egyesület támogatásával november 25-én, pénteken délután drámapedagógiai szakmai napot szervezett az érdeklődők számára.

tovább »

Nép- és iparművészeti zsűrizés Székesfehérváron

Kétszázharminckét alkotással neveztek a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által meghirdetett Közép-dunántúli ipar- és népi iparművészeti pályázatra és kiállításra. Az iparművészeti alkotások minősítőjét november 21-én szerveztük, a népművészeti alkotások zsűrizését pedig november 22-én tartottuk a Művészetek Háza 123-as és 129-es termében.

tovább »

Beszélgetések a paletta körül

"Beszélgetések a paletta körül" címmel képző- és iparművészeti előadást szervezünk amatőr alkotóknak 2016. november 26-án, szombaton 11.00 órától a Művészetek Háza kiállítótermében.

tovább »

Vetélkedni - megmérettetni jó!

Te vagy, aki léphet! Legyél István király! című társasjátékunkon 9 csapat mérkőzött meg november 10-én délután a Művészetek Házában: 4 székesfehérvári általános iskolából versenyeztek az alsó tagozatos gyerekek Sevella Zsuzsanna játékmester, a játék tervezője vezetésével.

tovább »

Jubileumi tárlat nyílt a Művészetek Házában

Húszéves jubileumát kiállítással is ünnepli a népszerű, festői szépségű helyen működő Lovasberényi Alkotótábor. A november 27-ig látogatható születésnapi tárlatot Horváth Péter lovasberényi festő, a tábor szakmai vezetője nyitotta meg a Művészetek Háza kiállítótermében, közreműködött Varró János népzenész.

tovább »

Térségi és Országos Népzenei Minősítő Szabadegyházán

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület a szabadegyházi Nagy László Művelődési Házban rendezte meg az őszi Térségi és Országos Népzenei Minősítőt, a KÓTA felhívása alapján, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

tovább »

MintaKINCStár - a népművészeti anyanyelv

Több mint negyvenen vettek részt október 14-15-én a MintaKINCStár szakmai napokon a Művészetek Házában. Idén ősszel fő témáink a minták, jelek, jelképek voltak. Az népművészeti anyanyelv, kifejezési formavilág mely művészeti ágtól függetlenül lelhető fel a népművészeti tárgyakon.

tovább »

Térségi és Országos Népzenei Minősítő

Térségi és Országos Népzenei Minősítőt rendezünk 2016. november 5-én 10.00 órától Szabadegyházán, a Nagy László Művelődési Házban.

tovább »

Animókáztunk

Október 22-én rendezte meg a Motívum Kulturális Egyesület a hagyományos őszi animációs családi délutánt a Művészetek Házában, a Nemzeti Kulturális Alap és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával.

tovább »

Jó, hogy látlak...

Forró Margit amatőr festő alkotásaiból Jó, hogy látlak... címmel nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlatot Szentes Ottokár képzőművész ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Álláshirdetés: takarítót keresünk

A Fejér Megyei Művelődési Központ a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Takarító munkakör betöltésére.

tovább »

Játszani jó! konferencia októberben

Folytatódik a Játszani jó! konferenciasorozat: az október 14-15-én, a fehérvári Művészetek Házában zajló esemény témája a Mintakincstár, a népművészeti anyanyelv.

tovább »

Foglalkozások a „Bregyó” táborban

A Játszótárs Játékkészítő Műhely hetente egy alkalommal tartott foglalkozást idén nyáron Székesfehérvár város Bregyó-közi Napraforgó napközis táborában.

tovább »

Aktívan a neten napközis tábor

Idén 16 gyerek részvételével zajlott az Aktívan a neten napközis tábor. A résztvevő gyerekek zöme idén is alsó tagozatos kisiskolás volt.

tovább »

Fehérvári gyermek fafaragó alkotótábor

Fafaragó szaktábort hirdettünk Székesfehérváron, 13-16 éves fiatalok számára, olyan alkotóhetet, ahol szakemberektől speciális fafaragó fogásokat tanulhattak.

tovább »

Lásd BAROKKban a világot!

Lásd BAROKKban a világot! címmel rendeztek kiállítást a 250 éves megújult móri Lamberg-kastély Kulturális Központban.

tovább »

Mesterségek Ünnepén

Nagy örömmel vettünk részt augusztusban a kézművesség, a népművészet legnagyobb hazai rendezvényén. Idén a Budapest Történeti Múzeum egyik udvarában vártuk az érdeklődőket augusztus 18-21. között. Terecskénket otthonosan, játékszoba-szerűen tudtuk berendezni.

tovább »

Négy mesterség tanítása az alkotótáborban

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Művészetek Háza szervezésében 2016. augusztus 1-6. között négy kézműves mesterséggel ismerkedhettek meg a Rác utcai Mesterségek Házában az alkotótáborra jelentkezők.

tovább »

Magyar Népdal Napja Fehérváron

Idén Székesfehérvár is csatlakozik a Magyar Népdal Napja elnevezésű rendezvényhez szeptember 11-én: vasárnap délután 17 órától várunk minden népdal- és népzenekedvelőt a Városház térre!

tovább »

Különdíj az animonósoknak

A hétvégén a díjkiosztóval ért véget a 23. Országos Diákfilmszemle, ahol az intézményünkben működő Animono műhely két tagjának filmjeit különdíjjal jutalmazták.

tovább »

Jubileumi alkotótábor

2016. július 25-től 29-ig már tízedik alkalommal szerveztük meg a Mesterségek Házában az Országos Bútorfestő alkotótábort. Évről évre más - a történelmi Magyarországon fellelhető - tájegység örökségét, stílusát ismerhették meg a jelentkezők. Célunk volt az Erdélyben és Magyarországon még élő bútorfestő kultúra mintakincs változatainak bemutatása, mind szélesebb körben való ismertetése.

tovább »

Térítésmentes drámapedagógiai képzés

Aki járt már drámás workshopon vagy részt vett komplex drámapedagógiai képzésen, valószínűleg a közös játék és a gondolkodás élményét őrzi leginkább. Ezt az élményt magával viszi, a tanultakat le- és megjegyzi, talán még drámaórát is tervez. De hol tudja kipróbálni az új tudást? Hol teheti próbára magát? És hol játszhat újra? Például a Nyitott Klubban. Most akár ingyen, 2016 szeptember végétől január végéig, kétheti rendszerességgel.

tovább »

Képzőművészeti alkotótábor a Vértes lábánál

Július első hetében rendezte meg a Derkovits Képzőművészeti Kör a hagyományos alkotótáborát Móron, a Képző- és Iparművészeti Alapítvány Szabadiskolájában, tizenöt fő részvételével.

tovább »

Alkotótáborok a Rác utcában

Két táborral is várják a jövő héten az alkotni vágyókat a Rác utcában. Július 25-29. között az a Kézművesek Házában az Asszonyműhely alkotóhét, míg a Mesterségek Házában a X. Országos Bútorfestő Hét foglalkozásai tartogatnak élményekkel teli pillanatokat minden résztvevőnek.

tovább »

Animációs filmkészítő tábor a Balatonnál

Jól sikerült táborozásról érkeztek haza a múlt hét végén a Start és az Animono műhely tagjai, valamint négy "külsős" fiatal. Balatonszemesen dolgoztak és pihentek július 11-15. között. A Debreczeni Katalin, Farkas Noémi, Hegedűs Hanna Léna és Lakatos Áron vezette táborozásra a Nemzeti Kulturális Alaptól kaptak támogatást, amiért a pihenés mellett cserébe animációs filmeket és grafikákat készítettek.

tovább »

Alkotótáborok a Művészetek Házában

Intézményünkben 2016-ban is alkotótáborokat szervezünk július első hetétől augusztus utolsó hetéig. Nyári alkotótáboraink sorát július 4-én a Művészetek Házában kezdtük a felnőttek részére XXIII. alkalommal szervezett csipkeverő szaktáborral és a gyermekek számára indított Aktívan a neten kiscsoportos internetes-vizuális alkotótáborral.

tovább »

Évadot zártak a kézművesek

Faragások, szőttesek, hímzések, kosarak, fonott korsók, kerámiák, csuhé- és bőrtárgyak, játékok, ameddig a szem ellát: megnyílt az intézményben működő kézműves műhelyek hagyományos évadzáró kiállítása a Művészetek Háza kiállítótermében.

tovább »

Népdalosaink az országos versenyen

2016. június 4-én a fővárosi Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában (Budapest II. kerület, Marczibányi tér 1/a) rendezték meg a "Tiszán innen, Dunán túl..." Országos Népdaléneklési Minősítő Versenyt.

tovább »

Fontunk, szőttünk, arattunk

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által szervezett szakmai programnak - a Fonódó szálak, aratódíszek ünnepe szakmai találkozónak - az Evangélikus Gyülekezeti Ház adott otthont május 21-én Sárbogárdon.

tovább »

Hatszázan ropták

2016. május 20-21-én rendezték meg a "Húzd keresztül...!" Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek IV. Fesztiválját Székesfehérváron, a Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Házában. Az esemény társsszervezői a Motívum Kulturális Egyesület és az Alba Regia Táncegyesület voltak.

tovább »

Igazi csapatmunkák a találkozón

Május 11-én a Művészetek Házában rendeztük meg a Gyermekbábosok Fejér Megyei Találkozóját, az NKA támogatásával. A találkozón szereplő csoportokat dicséret illeti kitartó munkájukért, és köszönet azért, hogy vállalták a szereplést, a megmérettetést.

tovább »

"Húzd keresztül...!"

Összeállt a Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek IV. Fesztiváljának műsora, fellépési sorrendje.

tovább »

Táborbörze a Sportmajálison

Évek óta a Fejér Megyei Művelődési Központ, a Fonódás Kulturális Egyesület, a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület, a M-ART és a Motívum Kulturális Egyesület közösen vesz részt május 1-jén a Táborbörzén: idén a Sportmajálison mutattuk be az érdeklődőknek nyári tábori ajánlatainkat.

tovább »

Posztolj verset!

A Játszótárs Játékkészítő Műhely és a Művészetek Háza nevében másodszor biztattunk mindenkit, hogy csatlakozzon hozzánk és a Posztolj egy verset az utcára akcióhoz!

tovább »

Aranyszőrű báránykával táncoltunk

A zámolyi Csanádi Imre Általános Iskola második osztályos tanulói az Aranyszőrű bárányka című mesével ismerkedhettek meg A Mesevarázs sorozat legutóbbi foglalkozásán.

tovább »

Játszani jó! Móron is

Április 29-én hetedik alkalommal szervezte meg a Fonódás Kulturális Egyesület a Játszani jó! című konferenciát.

tovább »

"Lám, én milyen víg vagyok..."

"Galga partján kizöldült már a nyárfa..." címmel a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ szakmai napot tartott a népdalok kedvelőinek a Nagylóki Közösségi Házban, 2016. április 24-én, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

tovább »

Gyerekszínjátszók találkoztak

A Magyar Drámapedagógiai Társaság a megyei szervező intézményekkel együttműködve - huszonötödik alkalommal - hirdette és szervezte meg a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót (WSO), amelynek megyei fordulója április 19-én zajlott a Művészetek Házában.

tovább »

Aranydiplomás kórusok

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottsága felhívása alapján a Fejér Megyei Művelődési Központ 2016. április 19-én Székesfehérváron Éneklő Ifjúság hangversenyt hirdetett a megye általános és középiskolásai részére.

tovább »

A nagylóki minősítő sorrendje

Elkészült a XVIII. Térségi és Országos Népzenei Minősítő fellépési sorrendje.

tovább »

Ismerkedés a népi kézművességgel

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák III. Országos Hétvégéje című, francia kezdeményezésű európai sorozathoz a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete tagjaként már harmadik alkalommal csatlakozott a Mesterségek Háza. Ennek a tematikus hétvégének az volt a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a népi alkotóházakra és a kézműves műhelyekre, megmutathassuk, milyen fontos kulturális értékek hordozói ezek a helyszínek.

tovább »

A pasztell varázsa

"Szép az, ami érdek nélkül tetszik" címmel Makai Krisztina alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A festőt és munkáit Horváth Péter lovasberényi festő ajánlotta a megnyitó közönségének figyelmébe, közreműködtek a Kodály Zoltán Általános Iskola és AMI 4. é osztályos tanulói.

tovább »

Hímes tojásokkal játszottunk

Húsvéthétfőn a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Fejér Megyei Művelődési Központ húsvéti játékra hívta a helyi fiúkat, lányokat.

tovább »

Húsvéti hagyományos foglalkozások és játékok

Március 25-én, nagypénteken a Játszótárs Játékkészítő Műhely és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága tagjainak közös szervezésével húsvéti játékokat és tojásfestés rejtelmeit ismerhették meg az érdeklődők.

tovább »

"Galga partján kizöldült már a nyárfa..."

Szakmai nap a népdalok kedvelőinek.

tovább »

Néptáncversenyen vendégeskedtek a játékkészítők

Az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola március 12-14. között rendezte meg az Oktatási Hivatallal közösen a VI. Országos Tanulmányi Néptáncversenyt.

tovább »

Papucsot szaggattunk

Mesevarázs címmel új sorozatot indítottunk óvodásoknak és alsó tagozatosoknak. Tematikus napjaink eszköze a mese és a játék.

tovább »

A látásmódtól a színekig

Dóri Éva szobrászművész, intézményvezető tartott szakmai konzultációt a Művészetek Házában amatőr alkotók számára tegnap délután.

tovább »

Tojásfestés és tojásgurító verseny

Népszerű, hagyományos programjaival örvendezteti meg az érdeklődőket húsvét alkalmából a Művészetek Háza. Március 25-én, nagypénteken kézműves délutánt tartanak a Mesterségek Házában, melynek keretében lesz hímestojás-festés, sőt, az udvaron tojásvadászat is. Március 28-án, húsvéthétfőn a palotavárosi Királyparkban tojásgurító versenyt rendeznek és bemutatják a régi ünnepi szokásokat, játékokat is.

tovább »

Matyók és betyárok

Fazekasok és fazekas népi iparművészek munkáiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében: a látványos tárlat két, tőlünk kissé távolabb eső vidék, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőkövesd és a zalai Alsópáhok fazekasságának sajátos világával ismerteti meg a fehérváriakat.

tovább »

Játszótárs-képző pedagógus klub

Második alkalommal jöttek össze a januárban alakult klub tagjai.

tovább »

Ha év eleje, akkor Játszani jó! konferencia

A Fonódás Kulturális Egyesület és a Művészetek Háza újból megszervezte az immár hagyományos szakmai programját pedagógusoknak és közművelődési szakembereknek.

tovább »

Gyerektáncokkal teli jövő hétvége

Jövő hétvégén Székesfehérváron rendezik meg a VI. Országos Tanulmányi Néptáncverseny döntőjét. A megmérettetésre több mint húsz iskolából érkeznek tánccsoportok, akik a Művészetek Házában, illetve a Vörösmarty Színházban mutatják be kötelező és szabadon választott táncaikat.

tovább »

Pályázat ingyenes múzeumlátogatásra

Közösen hirdet pályázatot a Székesfehérvári Egyházmegye, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a 2015-ben Székesfehérváron megrendezett Múzeumok Éjszakája programsorozatot szervező intézmények. A pályázat a múzeumlátogatás anyagi nehézségeinek megoldására nyújt lehetőséget.

tovább »

Betelt a létszám

Tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a "Galga partján kizöldült már a nyárfa..." címmel meghirdetett népzenei minősítőre nem tudunk több jelentkezést fogadni, betelt a létszám: mint a felhívásban is jeleztük, csak az első 10 csoport vagy szólista jelentkezését tudtuk elfogadni.

tovább »

Népdalosok, népzenészek és "aranyeső" Adonyban!

A Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny 2016-os Fejér megyei döntőjének az adonyi Közösségi-Kulturális Központ és Könyvtár adott otthont 2016. február 26-án, pénteken.

tovább »

Böjti időszak és a fogyasztható ételek

A hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap, a húsvét ünnepet megelőző 40 napos nagyböjt kezdete.

tovább »

Tavaszi, nyári hagyományok - foglalkozások iskolai csoportok számára

A Mesterségek Házában elindultak a februártól júniusig tervezett, iskolás csoportok számára szervezett, jeles- és ünnepnapokhoz kötődő kézműves bemutató foglalkozások. A programsorozatra Székesfehérvár és környéke iskoláinak csoportjai jelentkeztek és továbbra is várjuk jelentkezésüket.

tovább »

Lánczos-Szekfű pályázat

A Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata által létrehozott ?Lánczos Kornél - Szekfű Gyula Ösztöndíj Közalapítvány? Kuratóriuma pályázatot hirdet a városban élő, dolgozó vagy a várossal szellemi kapcsolatban álló alkotók, kutatók, művészek számára.

tovább »

Tudnivalók a döntőről

A Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny 2016?os megyei döntőjét Adonyban, a Közösségi-Kulturális Központ és Könyvtárban rendezi meg a Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza 2016. február 26-án, pénteken 9.00 órától.

tovább »

Gyermek-Báb-Tánc-Szín-Játék a Művészetek Házában

Pénteken lesz az idei év első Játszani jó! Konferenciája a Művészetek Házában. A báb köré szerveződő programok között Sevella Zsuzsanna játékpedagógiai szakember előadása után a résztvevők bábokat, háttereket és installációkat készítenek a Jancsi és Juliska, valamint a Hamupipőke című mesékhez.

tovább »

Célegyenesben a verseny

<ő>A Pesovár Ferenc Népzenei és Népdaléneklési Verseny 2015/2016 évi területi előválogatói közül az utolsót, azaz a hatodikat rendezte meg közösen 2016. február 12-én Abán, a Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola és a székesfehérvári Művészetek Háza. A versenyre minden eddiginél több, mintegy 40 produkció jelezte részvételi szándékát. tovább »

Színes pillanatok

Karakteres formák, színes képi világ, a vidéki és városi élet pillanatai sorakoznak a Művészetek Háza kiállítótermének falain: megnyílt az intézmény idei első kiállítása a Lovasberényi Szín-Kör Egyesület munkáiból.

tovább »

Farsang farka a Művészetek Házában

Az intézményben működő kézműves szakkörök nyílt napjával és a Dí-nom dá-nom című farsangi rendezvénnyel várta ma a családokat a Művészetek Háza. A már másodszor megrendezett ingyenes eseménysorozattal a Kultúrházak éjjel-nappal országos programhoz csatlakozott a ház.

tovább »

Kultúrházak éjjel-nappal 2016

A szervezők meghosszabbították a "Kultúrházak éjjel-nappal" rendezvénysorozat regisztrációját, így továbbra is folyamatosan lehet jelentkezni rá. 2016-ban is izgalmas programokkal és érdekes pályázatokkal készülnek a szervezők a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozatra, amely február 5-7. között zajlik a hazai művelődési házakben és terekben.

tovább »

Legyen a mecénásunk!

Munkánk színvonalának, hatékonyságának folyamatos emeléséhez szükség van anyagi forrásaink bővítésére is. Ha Ön egyetért céljainkkal, értékeli több mint év százada végzett munkánkat, kérjük, ajánlja fel befizetett jövedelemadója egy százalékát intézményünk javára!

tovább »

Jó dalválasztások, találó összeállítások

Tordason a Sajnovics János Általános Iskola és AMI fogadta be már sokadszorra versenyünk soron következő területi előválogatóját, 2016. január 27-én. Köszönet érte Kosaras Péter Ákos igazgatónak, Fazekasné Domak Anikó népzenepedagógusnak és valamennyi kollégájuknak, akik segítettek a szervezésben.

tovább »

Kultúrházak éjjel-nappal programok Fehérváron

A Kultúrházak éjjel-nappal országos programhoz csatlakozik több fehérvári művelődési ház február 6-i rendezvényekkel. A Művészetek Házában a szakköröket, műhelyfoglalkozásokat próbálhatják ki az érdeklődők a Kóstolón, akik pedig szívesebben mulatnának, a DÍ-NOM DÁ-NOM című családi rendezvényen vehetnek részt, amelyen a Királyi maszkabál és egy Varázslatos bábvilág kiállítás ígér tartalmas szórakozást.

tovább »

Kreatív dalcsokrokkal érkeztek

Az időjósok által előrevetített havazás Dunaújvárosban és környékén szerencsére elmaradt, így a Pesovár Ferenc Népdaléneklési Verseny területi előválogatójára gond nélkül el tudtak jönni a környékbeli versenyzők is, 2016. január 15-én.

tovább »

Hagyományőrzés népdalokkal, népzenével

A Ciszterci Szent István Gimnáziumban tartották január 13-án a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny harmadik előválogatóját a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében.

tovább »

Kalandozás a barokk korban

A Fonódás Kulturális Egyesület Játszótárs Játékkészítő Műhelye 2015 őszén Ismered? Ismerd meg a barokk Székesfehérvárt! címmel általános iskolai osztályoknak az iskolai oktatást, nevelést kiegészítő foglalkozásokat hirdetett.

tovább »

Évet zárt a honismereti egyesület

A Fejér Megyei Honismereti Egyesület december 29-én tartotta évzáró rendezvényét a Mesterségek Házában, az egyesület vendéglátója a Játszótárs Játékkészítő Műhely volt.

tovább »

Advent a Rác utcában

December 20-án a negyedik adventi hétvégével zárult a Játszótárs Játékkészítő Műhely és a M-ART közös adventi programja a Rác utcában, a Mesterségek Házában.

tovább »

Lovasberényben folytattuk

A lovasberényi Róna József Művelődési Ház és Könyvtár adott helyet a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny ez évi, második területi előválogatójának december 15-én.

tovább »

Elindult a verseny

2015. december 9-én, a székesfehérvári Széna téri Általános Iskolában kezdődtek meg a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny 2015/2016-os területi előválogatói.

tovább »

Adventi hangulatban

Betlehemek, színes szőttesek, formás kerámiák, hímzett terítők, faragott és csuhéból készült tárgyak és megannyi más szép és hasznos tárgy: megnyílt a hagyományos Közép-dunántúli adventi nép- és iparművészeti kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében.

tovább »

Jó évet zárt a Derkovits-kör

Megnyílt a Művészetek Házában működő Derkovits Képzőművészeti Kör hagyományos évzáró kiállítása. A tárlatot és az alkotókat Szentes Ottokár képzőművész, a kör vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe. A kiállítás december 31-ig, vasárnap és ünnepnapok kivételével 10?18 óráig látogatható az intézmény Nagy Ottó Sándor Galériájában.

tovább »

Újból a Szent Kristófosoknál

2011-ben, a Játszótárs Játékkészítő Műhely megalakulásának évében találkoztunk először a Szent Kristóf Ház fiataljaival. Első foglalkozásainkat a TÁMOP Építő Közösségek pályázat keretében tartottuk náluk.

tovább »

Kóstoló - bemutatkoztak kézműves műhelyeink

November 21-én nyitott kézműves műhelyek fogadták a Művészetek Házába érkező látogatókat. Minden műhely különleges programmal várta a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

tovább »

Ötéves az Animóka

Az Animóka idén tavasszal közzétett felhívására az országon belülről és külföldről is érkeztek meseillusztrációk és animációs filmek. Az NKA és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával november 21-én ismét várta az Animóka családi kreatív nap a Művészetek Házába az alkotni vágyó gyerekeket és szüleiket.

tovább »

Csendélet, a kezdetektől napjainkig

Dóri Éva szobrászművész, intézményvezető tartott szakmai előadást november 20-án a Művészetek Házában „Csendélet a festészetben” címmel. Az előadásra amatőr alkotókat vártunk, célunk volt, hogy segítsük szakmai fejlődésüket, látásmódjukat.

tovább »

Felkészítők készültek fel

Varró János népzenész, zenepedagógus tartott szakmai délután november 20-án a Művészetek Házában tanároknak, népzenei csoportok vezetőinek és mindenkinek, aki érdeklődik a téma iránt.

tovább »

Elmarad a Csárdáskirálynő

A Csárdáskirálynő című operett november 21-re meghirdetett előadása technikai okok miatt elmarad. A megvásárolt jegyek a helyszínen (Művészetek Háza) visszaválthatók az előadás napján, illetve hétköznapokon az intézmény nyitvatartási ideje alatt.

tovább »

Újra Alapon

Négy év elteltével ismét Alapon, a Művelődési Házban rendeztük meg a Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek Fesztiválját.

tovább »

Angyal keze nyomán született

Csuporné Angyal Zsuzsa fazekas és mézesbábos népi iparművész munkáiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A friss Gránátalma-díjas alkotó tárlata november 28-ig látogatható.

tovább »

Rendezvényszervező képzés az Ybl-ben

Az Ybl Miklós Pénzügyi és Számviteli Szakközépiskola (8000 Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.) 2015 novemberében 240 órás 51 345 01 OKJ-s kulturális rendezvényszervező képzést indít péntek délutáni és szombat délelőtti elfoglaltsággal.

tovább »

Elhunyt Kobzos Kiss Tamás

Hosszan tartó betegsége után elhunyt Kobzos Kiss Tamás énekes és hangszeres előadóművész, zenetanár, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, Népművészeti Tagozatának tagozatvezetője.

tovább »

„Micsoda útjaim voltak nekem...”

A zarándoklatok titkos kincseiről, a legendás El Caminóról tart előadást Galgóczy Zsófia november 20-án, 16.30 órakor a Művészetek Házában. Galgóczy Zsófia a következő gondolatokkal invitálja a közönséget.

tovább »

Élő Népművészet Kiállítás

Idén tizenhatodik alkalommal rendezték meg a népi kézművesség legszebb alkotásait bemutató kiállítást, amelynek ismét a Néprajzi Múzeum második emeleti kiállítótermei adnak otthont.

tovább »

Jó volt játszani

A Fonódás Kulturális Egyesület immár 5. alkalommal rendezte meg a Játszani Jó! Konferenciát. Őszi programunkat 3 naposra terveztük. Október 26-án Bicskén a Petőfi Művelődési Központban, 27-én Pákozdon a Nyitnikék Óvodában, 28-án pedig a Művészetek Házában találkoztak a téma iránt érdeklődő óvónők, pedagógusok, közművelődési szakemberek.

tovább »

Tájképtől az absztraktig

Őszi színekben pompázó csendéletek, tájképek, lendületes ecsetvonásokkal készült absztrakt képek: megnyílt a Művészetek Háza idei első őszi tárlata. Horváth Teri és Mezey Cecília amatőr festők munkáit Szentes Ottokár képzőművész ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Segítettek az önkéntesek

A Művészetek Háza az elmúlt évekhez hasonlóan idén is regisztrált a "72 óra kompromisszumok nélkül" országos önkéntes ifjúsági akcióra. Intézményünk egyik mosdóját fogjuk felújítani, a projektben ennek előkészítéséhez kértünk segítséget. Október 14-én, szombaton két fiatalember és egy leányzó érkezett hozzánk, és kollégánk segítségével sikeresen megoldották a feladatot. Köszönjük!

tovább »

Népzenei minősítő, Besnyő

A besnyői Faluház 2015. október 10-én már a kora reggeli óráktól citera- és énekszótól volt hangos. A XVIII. Országos és Térségi Minősítőre érkező csoportok egymást bátorítva tartottak beéneklést, próbálták ki a terem akusztikáját.

tovább »

Tanulj kézműves mesterséget!

Műhelyeinket ajánljuk mindenkinek, aki szeretne kézműves mesterségeket kipróbálni, elsajátítani, hagyományainkkal megismerkedni, és hetente egyszer a mindennapi rutinból kilépve egy jó társaságban alkotni.

tovább »

Ifjú szövők és nemezművesek Fehérváron

Fiatal szövők és nemezművesek találkoztak ma Székesfehérváron: a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága (M-ART) szervezésében idén is városunk adott otthont a XI. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton indult szövők és nemezművesek szakmai találkozójának és kiállításának.

tovább »

Játszótárs újra a Fenntarthatósági Napon

A Fenntarthatósági Nap egy fesztiválkonferencia, ahol a szakmai beszélgetések, a kiállítás és az afterparty fő célcsoportja a fiatalok. Amiben mindez különbözik más szakmai eseménytől, az a lendület, az interaktivitás, a hiperaktivitás, és a komplexitás. Mentés másként.

tovább »

Elmarad a szeptemberi kiállítás

Tisztelt Látogatóink! Kósa Klára keramikusművész A reneszánsz kertjei című kiállítását technikai okok miatt 2016 februárjára halasztottuk.

tovább »

Indulnak a szakkörök

Szeptember elején zajlanak Művészetek Háza szakköreinek, klubjainak évadkezdő foglalkozásai, az új tagok is ekkor kapcsolódhatnak be a szakkörökbe.

tovább »

Fejér virágok

Ha eljön július utolsó hete, akkor bútorfestők találkoznak Székesfehérváron, a Mesterségek Házában, immáron kilencedik alkalommal, a IX. Országos Bútorfestő Héten.

tovább »

Négy mesterség fortélyai

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Művészetek Háza szervezésében a vállalkozó kedvűek a kézműves mesterségekkel ismerkednek ezen a héten a Rác utcai Mesterségek Házában. Ezen a nyáron még internetes és fafaragó táborba is várják a gyerekeket.

tovább »

Nép- és iparművészek vándorkiállítása Kulcson

Megyejáró körutunkat kezdjük el a "Fejér Megye Nép- és Iparművésze" című vándorkiállítással 2015. július 11-én Kulcson: a tárlat a megye kézműveseinek szakmai munkáit mutatja be.

tovább »

Egyházi csipkekincseink

A Művészetek Háza és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága szervezésében XXII. alkalommal megrendezett Fehérvári Csipkehét alkotótábor résztvevői az egyházi textíliákon található csipkékkel ismerkedtek meg. Az ország minden részéből érkezett tucatnyi mester június utolsó hetében az eredeti antik csipkeminták segítségével gyakorolta a keresztelői és a liturgikus öltözeteken található csipkék készítését.

tovább »

Megyenap Dunaújvárosban

Idén Dunaújváros adott otthont június 27-én, szombaton a Fejér Megyei Önkormányzat éves nagyrendezvényének, a Megyenapnak. Hagyományosan ünnepélyes keretek között átadták az önkormányzat kitüntető címeit és díjait, köztük a Fejér Megye Népművésze és a Fejér Megye Iparművésze címeket. A Városháza téren Fejér Termék és Kézműves Vásáron mutatkoztak be a térség kézművesei és őstermelői, de emellett számos szabadtéri program is várta az érdeklődőket.

tovább »

Rejtvényes honismeret

Nagy igyekezettel és izgalommal készültünk immár második alkalommal a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület által szervezett, a TÁMOP 3.2.13-12/1-2013-0076 Mozgó Műhelyek Fejér Megyében című program keretében meghirdetett Itthon-otthon honismereti vetélkedő sorozat II. félévének döntőjére.

tovább »

A régió élő népművészete

Három megye kézműves alkotóinak legszebb munkáiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében: a régió népművészei a XVI. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre pályáztak.

tovább »

Pagonyban a Játszótárs

Júniusban változik a Játszótárs Játékkészítő Műhely ideje és helye: ebben a hónapban újra a Pagony Könyvesboltban vendégeskedik a Játszótárs, a bolt 1 éves születésnapján!

tovább »

Utoljára Vackoroztunk

A Motívum Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0058. azonosítószámú pályázatban a "Vackor" elnevezésű témanap elérkezett a végéhez. Az utolsó témanap nagyon tartalmasra sikerült, mivel a program a mozifilmnézésen és a kreatív kézműves foglalkozáson kívül táncházzal is kiegészült.

tovább »

Martonvásáron járt a Brand Műhely

2015. június 1-jén rendezte meg a Fejér Megyei Értéktárbizottság az utolsó brand műhelynapját. Három település képviseltette magát a jó hangulatú beszélgetésen: Vál, Martonvásár és Ráckeresztúr "értékőrei" vették számba értékeiket. Az eseményt a martonvásári Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ fogadta be.

tovább »

Végállomás

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0076. azonosítószámú pályázatban a "Matula felső tagozatos filmklub" elnevezésű témanap a 2014-es tanév II. felében és a 2015-ös tanév I. felében is 3-3 alkalommal valósult meg Székesfehérváron.

tovább »

A 2013. évben átutalt adó 1%-ának felhasználása

A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásaiból 2013. évben összesen 13.849 Ft-ot kaptunk. Az összeget teljes egészében a Fejér Megyei Diáknapok kapcsán kifizetett tiszteletdíjra fordítottuk.

tovább »

Kismadarak lepték el a Barátság mozit

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0076. azonosítószámú pályázatban a "Brumi I. óvodás és kisiskolás filmklub" elnevezésű témanap keretében 2014-ben és 2015-ben is 3-3 alkalommal utazhattak el a sárszentágotai ovisok és iskolások Székesfehérvárra a Barátság moziba.

tovább »

Műhelymunka Mezőszentgyörgyön

A Fejér Megyei Értéktárbizottság második alkalommal tartotta meg a települési értékgyűjtő munka fontosságát, valamint a bizottság munkájának jelentőségét népszerűsítő brand műhely foglalkozását. Ezúttal Mezőszentgyörgyön várta a lelkes hallgatóság a műhely munka mentorait.

tovább »

Gazdag pályázati anyag érkezett

Hetven alkotással neveztek a Fejér Megyei Értéktár Bizottság, Fejér Megye Önkormányzata, a Művészetek Háza és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által meghirdetett "Fejér Megye Nép- és Iparművésze 2015" című pályázatra.

tovább »

Három díj a két csoportnak

Sikerrel szerepeltek a Start és az Animono műhely filmjei az V. Gyerekszem Filmfesztiválon, amely 2015. május 8-10. között zajlott Budapesten, a Műcsarnokban.

tovább »

Nyolcszázan ropták

Harmadik alkalommal rendezte meg a Motívum Kulturális Egyesület, a Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza és az Alba Regia Táncegyesület a "Húzd keresztül...!" Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Fesztiválját május 8-9-én Székesfehérváron, a Művészetek Házában.

tovább »

A Táncház Napja Fehérváron

A "Húzd keresztül...!" Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek III. Fesztiválja résztvevőinek belvárost átszelő felvonulásával és az Országalmánál tartott össztáncával indult a Táncház napja fehérvári programsorozata 2015. május 9-én.

tovább »

Műhelymunka Mezőfalván

Mezőfalván kezdte meg munkáját a Brand Műhely Fejér megyében. A megye önkormányzata a Fejér Értékek Iránytűje pályázat keretében három műhelynapot tervezett, melynek elsődleges célja a megyei értéktárbizottság munkájának és jelentőségének népszerűsítése, a települési értékgyűjtés fontosságának hangsúlyozása.

tovább »

Évadot zártak a fotósok

A Székesfehérvári Fotóklub alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza Nagy Ottó Sándor galériájában. A június 10-ig látogatható kollektív tárlatot Posfai Attila, a fotóklub vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Vége a FehérVÁRjátéknak

2015. április 30-án nyílt meg a FehérVÁRjáték mini projekt záró programjaként a Fehérvári Civil Központban az a Vár - kép - tár című kiállítás, ahol az április 15-én megtartott akciónap keretében készült alkotások egy részét mutatjuk be.

tovább »

Túljárhatunk Rókakoma eszén?

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0076. azonosítószámú pályázatban a "Backstage" elnevezésű témanapok a 2015-ös évben is rendíthetetlenül folytatódtak.

tovább »

Szép megyei sikerek

A "Tiszán innen Dunán túl..." Országos Népdaléneklési Versenyt immár hagyományosan Budapesten, a Néprajzi Múzeum épületében rendezték meg 2015. április 25-én. Fejér megyéből - a soponyai döntőről a szakmai zsűri által delegált - énekesek és csoportok utaztak a rangos versenyre.

tovább »

"Húzd keresztül...!"

2015. május 8-9-én rendezzük meg a Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek III. Fesztiválját a Művészetek Házában.

tovább »

Éneklő Táncház

Az Alba Regia Táncegyesület jubileumi hete után sem volt pihenés a Táncházban, ezúttal az Éneklő Ifjúság székesfehérvári minősítőjén résztvevő kórusok zengték be a ház falait. A KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottságának felhívása alapján a Fejér Megyei Művelődési Központ idén is hirdetett minősítő koncerteket általános- és középiskolás kórusok részére.

tovább »

Eredményhirdetéskor Birinyi József zsűrielnök karját „nagyon lehúzták” a nemesfémet tartalmazó oklevelek...

Térségi és Országos Népzenei Minősítőt rendezett a Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza a Fejér Megyei Népzenei Műhellyel és a dinnyési Iglice Népdalkörrel közösen, 2015. április 19-én 10 órától a dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban.

tovább »

Virágzik a Fejér megyei színjátszás!

A Magyar Drámapedagógiai Társaság a megyei szervező intézményekkel együttműködve - huszonnegyedik alkalommal - hirdette és szervezte meg a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót (WSO).

tovább »

XVIII. Térségi és Országos Népzenei Minősítő

A Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a KÓTA felhívása alapján a dinnyési Iglice Népdalkör, valamint a Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ közreműködésével rendez Térségi és Országos Népzenei Minősítőt Fejér megyében, 2015. április 19-én 10.00 órától.

tovább »

Budapesten a „Tárlatjárat”

A Motívum Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0058. azonosítószámú pályázatban a "Tárlatjárat" elnevezésű témanapok keretében a dunaújvárosi középiskolásoknak teremtettünk lehetőséget, hogy különböző képzőművészeti kiállításokra juthassanak el.

tovább »

Brand műhely Fejér megyében

Fejér Megye Önkormányzata és a Fejér Megyei Értéktár Bizottság azt a szép feladatot tűzte célul, hogy felhívja a figyelmet megye területén található települések értékeinek megőrzésére és támogassa azt, így a Fejér Értékek Iránytűje pályázati program keretein belül 3 műhelynapot szervezünk a megyében.

tovább »

Játékok hímes tojásokkal

Húsvéthétfőn a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület húsvéti játékra hívta a helyi fiúkat, lányokat.

tovább »

Nagypénteki tojásfestés

Április 4-én, nagypénteken a Játszótárs Játékkészítő Műhely és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága tagjainak közös szervezésével húsvéti játékokat és tojásfestés rejtelmeit ismerhették meg az érdeklődők.

tovább »

Indul a FehérVÁRjáték

A Fonódás Kulturális Egyesület JÁTSZÓTÁRS JÁTÉKKÉSZÍTŐ MŰHELYE "FehérVÁRjáték" címmel közös játékra, akciónapra hívta a székesfehérvári belvárosi iskolák alsó tagozatos osztályait.

tovább »

A mi örökségünk - Palotaváros

Március végén rendezték meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák II. Országos Hétvégéjét. A francia kezdeményezésű európai sorozathoz a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete tagjaként már második alkalommal csatlakoztunk a Mesterségek Házában tartott programsorozattal.

tovább »

Játszóházi bemutató foglalkozások iskolás csoportok számára

A Mesterségek Házában elindultak a márciustól-júniusig tervezett, iskolás csoportok számára szervezett, jeles- és ünnepnapokhoz kötődő kézműves bemutató foglalkozások.

tovább »

Elmarad a bábtalálkozó

Az április 15-re meghirdetett XXII. Országos Gyermekbábosok Fesztiváljának Fejér megyei válogatója jelentkezők hiányában elmarad.

tovább »

Pódiumon a Hahota Gyermekszínház

A Motívum Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0058. azonosítószámú pályázatban a "Pódium" elnevezésű témanapok keretében az abai iskolásoknak teremtettünk lehetőséget, hogy bepillantást nyerhessenek a színházi világba.

tovább »

Szakmai nap Vértesacsán

Az izgalmas cím izgalmas témát sejtetett és rejtett. Nincs lehetetlen, nincs nevelhetetlen címmel tartotta a Játszótárs Játékkészítő Műhely immár ötödik alkalommal a JÁTÉK témáját feldolgozó szakmai napját, melyet a vértesacsai óvodások kedves kis műsora nyitott meg.

tovább »

Hagyományőrzés Nagylókon

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0076. azonosítószámú pályázatban a "Őseink és hőseink" elnevezésű témanapok Nagylókon zajlanak. A 2015-ös tanév I. félévében a témanap keretében lehetőségük volt egy hagyományőrző fesztivál megrendezésére.

tovább »

Országos versenyre delegáltak a zsűritagok

A Pesovár Ferenc Népdaléneklési és Népzenei Verseny 2015. február 27-én megrendezett soponyai döntőjéről a bemutatkozott produkciók közül a szakmai zsűri az alábbi csoportokat és szólistákat delegálta a "Tiszán innen, Dunán túl" című országos népdaléneklési minősítő versenyre.

tovább »

Filmklubon a nagylóki és kincsesbányai gyerekek

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0076. azonosítószámú pályázatban a "Brumi II. óvodás és kisiskolás filmklub" elnevezésű március 10-i témanap nagyon tartalmasra sikerült, mivel a program a mozifilmnézésen és a kreatív kézműves foglalkozáson kívül táncházzal is kiegészült.

tovább »

Az örök stílus

Stílusterápia címmel tartott előadást csütörtök este a Művészetek Házában Lakatos Márk stylist.

tovább »

Népzenészek, népdalkörök és szólisták figyelmébe

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe a Vass Lajos Népzenei Szövetség programjait. A kínálatban versenyek és találkozók, hasznos és izgalmas képzési lehetőségek, sőt nyári táborok is találhatók. Érdemes áttanulmányozni!

tovább »

Saját idő

Vay Krisztina lovasberényi festő alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A színes tárlatot Horváth Péter festő, a lovasberényi Szín-Kör Kulturális Egyesület elnöke ajánlotta a közönség figyelmébe, közreműködött Kertész András zongorán.

tovább »

Idén is lesz Lovasberényi Alkotótábor

Elindult a jelentkezés a Lovasberényi Alkotótáborba, amelynek honlapján folyamatosan nyomon lehet követni, mennyi hely van még. Aki menni szeretne, máris jelentkezhet!

tovább »

Aranyos énekesek

2015. február 27-én 9 órakor kezdődött meg a Pesovár Ferenc népzenekutatónkról elnevezett Fejér Megyei Népdaléneklési és Népzenei verseny döntője Soponyán, a Közösségi Házban. A versenyt ebben a tanévben is a 6-24 éves korosztálynak hirdette meg a szervező Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza.

tovább »

Népdalosok a moziban

Az idei Pesovár Ferenc Népdaléneklési és Népzenei Verseny hetedik előválogatójának megtartására mindenképpen szükség volt Székesfehérváron, hiszen 34 versenyszám nevezett be a döntő előtti utolsó megmérettetésre, melyet 2015. február 20-án a Barátság moziban rendeztek a szervezők.

tovább »

Átszervezés lesz a kulturális államtitkárságnál

A Kultúráért Felelős Államtitkárság átszervezését jelentette be Dr. Hoppál Péter államtitkár pénteken a baranyai Berkesden, sajtótájékoztatón.

tovább »

Hősök Székesfehérváron

A Motívum Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0058. azonosítószámú pályázatban a "Vackor" elnevezésű témanap a 2015-ös évben is folytatódik a gyerekek nagy örömére.

tovább »

Tavaszi kézműveskedés

Általános iskolás csoportok számára indítunk kézműves foglalkozássorozatot a Mesterségek Házában.

tovább »

A hangképzéstől a kíséretig

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, "Lám, én milyen víg vagyok...!" címmel rendezte meg a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Művészetek Háza 2015. február 19-én a népdalkörvezetői konferenciát.

tovább »

Finisben a verseny

Lassan a végéhez közeledik az idei Pesovár Ferenc Népdaléneklési és Népzenei Verseny: a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnáziumban rendezett február 13-i területi válogató után már csak egy fehérvári forduló van hátra, és február 27-én következik a döntő.

tovább »

Reneszánsz farsang

Reneszánsz királyi udvarba cseppenhetett az, aki február 15-én ellátogatott a Művészetek Házába: a Játékkészítő műhely szervezésében megvalósult farsangi rendezvény során a saját színezésű, honlapunkról letölthető álarc-belépővel érkezettekre színes, vidám feladatok vártak.

tovább »

Aki keres, az talál

A Motívum Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0058. azonosítószámú pályázatban a "Izgő-mozgó alkotó havi szakkör" elnevezésű témanapok keretében február 13-án ismét a Sárvíz Művészeti Iskola tanulóihoz látogattunk el, hogy az "IZGŐ-MOZGÓ" táncház sorozat keretében tartsunk foglalkozást.

tovább »

Kultúrházak éjjel-nappal

Kilencedik alkalommal hirdette meg a "Kultúrházak éjjel-nappal" rendezvénysorozatát a Magyar Népművelők Egyesülete, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. A helyi közösségek bemutatkozásának teret adó, hétvégi országos programokhoz hét eseménnyel csatlakozik Székesfehérvár.

tovább »

Örökségünk nyomában

Örökségünk nyomában - palócföldi üzenetek címmel nyílt meg a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet bemutatkozó kiállítása a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlatot dr. Gulyás Antalné népi iparművész ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Ültetéstől a kosárfonásig

A sárkeresztúri Bella István Művelődési Ház adott otthont január 31-én a Fonódás Kulturális Egyesület, a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága, a Művészetek Háza és a Sárkeresztúri Önkormányzat által közösen szervezett szakmai programnak.

tovább »

Több száz program, több száz helyszín

Gőzerővel készülnek a hazai közművelődési intézmények a február 13-15. közötti hétvégére: az idei Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozatra több mint 200 közművelődési intézmény, szervezet, mintegy ezer programjával jelezte részvételét az esemény hivatalos honlapján.

tovább »

Méltóképpen ünnepeltük a magyar kultúra napját

2015. január 21-én 15 órától mutatkoztak be a Pesovár Ferenc Népzenei és Népdaléneklési Verseny tordasi területi előválogatójának résztvevői a Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola aulájában.

tovább »

Ismét minősítettek lettünk

A Fejér Megyei Művelődési Központ nevében ma Gonda Emma vette át a megtisztelő Minősített Közművelődési Intézmény címet Dr. Hoppál Pétertől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárától.

tovább »

Színházi lecke - drámapedagógiai konferencia

A Marczibányi Téri Művelődési Központ és a Magyar Drámapedagógiai Társaság módszertani napot tart február 7-én, neves színházi alkotók bevonásával.

tovább »

Backstage a Táncházban

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0076. azonosítószámú pályázatban a "Backstage" elnevezésű témanapok keretében a Fejér megyei kistelepüléseinek diákjai részére került bemutatásra az Alba Regia Táncegyüttes "Tánc az időkben" című ismeretterjesztő sorozatának előadása 2015. január 20-án Székesfehérváron, a Táncház épületében.

tovább »

Fiatalos dalcsokrok

"A magyar népművészet egyik kiapadhatatlan kincsestárából, a népdalok világából kapunk ma egy csokorra valót a gyerekektől..."

tovább »

Városunk vendége: Pósa Lajos

Pósa Lajos, a száz éve elhunyt tanár, költő, író, lapszerkesztő életútját bemutató kiállítás nyílt a Művészetek Háza Nagy Ottó Sándor Galériájában. A 42 tablót felvonultató tárlat február elsejéig látogatható.

tovább »

Fölszállott a páva, gyerekeknek

Az MTVA és a Duna Televízió Zrt., valamint a Hagyományok Háza - szakmai partnerével, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel közösen - harmadszor is meghirdeti a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt, ezúttal gyermekek részére.

tovább »

Tévéfelvétel a Játékkészítő Műhelyről

A Fehérvár TV Kincsesláda című műsora felvételt készített Sevella Zsuzsával, a Játékkészítő Műhely vezetőjével. A felvétel során Zsuzsa játékok készítését mutatja be. A szükséges sablonokat az érdeklődők letölthetik honlapunkról.

tovább »

Búcsúzunk Mók Ildikótól

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy kollégánk, Mók Ildikó életének 56. évében, 2015. január 6-án hosszú, példát adó méltósággal és türelemmel viselt betegség után örökre itt hagyott minket. A Nemzeti Művelődési Intézet Mók Ildikót saját halottjának tekinti. Végső búcsúztatójára 2015. január 13-án 12.30-kor kerül sor Budapesten a Tamás utcai Urnatemetőben (III. kerület).

tovább »

Pásztorművészettől a modern használati tárgyakig

A bőrtárgykészítő műhelyben a hagyományos népi bőrműves tárgyakon található technikai fogásokat tanítjuk. Célunk a régi pásztor- és a paraszti tárgyalkotó bőrműves hagyományok, bőrműves fogások megismertetése, úgy, hogy a mai modern tárgykultúrában is használhatóak legyenek.

tovább »

Jelentkezz a fazekasműhelybe!

A csütörtök délutánonként működő kerámiaműhelyünk hasznos és kellemes kikapcsolódást nyújt a fiatalabb korosztály és az idősebbek számára egyaránt. Jól felszerelt szakmai műhelyünket jó szívvel ajánljuk a pályaválasztás előtt álló fiataloknak is, mert itt kiváló mestertől lehet megtanulni a népművészeti fazekas mesterség mesterfogásait is.

tovább »

Legyen a mecénásunk!

Munkánk színvonalának, hatékonyságának folyamatos emeléséhez szükség van anyagi forrásaink bővítésére is. Ha Ön egyetért céljainkkal, értékeli több mint 50 éve végzett munkánkat, kérjük, ajánlja fel befizetett jövedelemadója egy százalékát intézményünk javára!

tovább »

Hitelesen, stílusosan előadott népdalcsokrok a Széna téren

A népdaléneklési verseny 2014. évi utolsó területi előválogatójának a székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola adott otthont, december 18-án.

tovább »

Ismét reflektorfényben a néptánc

A TÁMOP -3.2.13-12/1-2013-0076 "Mozgó Műhelyek Fejér megyében" című projekt keretében megrendezésre kerülő Reflektor témanapon 2014. december 17-én ismét a székesfehérvári Malom utcai Táncházban jártak a gyerekek, ahova autóbusszal érkeztek.

tovább »

Karácsonyi hangulatú volt a verseny

A bicskei Prelúdium Alapfokú Művészeti Iskola nagytermében 2014. december 12-én már igazi karácsonyi hangulat, feldíszített gyönyörű karácsonyfa várta az énekeseket, itt rendeztük meg a Pesovár Ferenc Népdaléneklési és Népzenei Verseny soron következő előválogatóját.

tovább »

Az animációs film ünnepe

A Motívum Kulturális Egyesület a Nemzeti Kulturális Alap és SzMJV Önkormányzatának támogatásával a Művészetek Házában idén is megszervezte a kreatív filmkészítő gyermekprogramját, az Animókát. A program idén kibővült a Barátság moziban tartott animációs filmvetítésekkel.

tovább »

Jó évet zárt a Derkovits Kör

Hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg a Derkovits Képzőművészeti Kör hagyományos évadzáró kiállítása a Művészetek Háza Nagy Ottó Sándor Galériájában: a kör tagjai mellett nagyon sok, a festészet iránt érdeklődő embert csábított a tárlat.

tovább »

Lánc, lánc...

A Motívum Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0058. azonosítószámú pályázatban a "Pódium" elnevezésű témanapok keretében az abai iskolásoknak teremtettünk lehetőséget, hogy bepillantást nyerhessenek a színházi világba.

tovább »

Tizenhárman már a döntőben

A dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola adott otthont a Pesovár Ferenc Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny 2014/2015 évi első területi előválogatójának.

tovább »

Reflektorban a néptánc

A TÁMOP -3.2.13-12/1-2013-0076 "Mozgó Műhelyek Fejér megyében" című projekt keretében megrendezésre kerülő Reflektor témanapon, 2014. december 8-án a székesfehérvári Malom utcai Táncházban jártak a kincsesbányai gyerekek, ahova autóbusszal érkeztek.

tovább »

Kézműves advent

Advent előestéjén megnyílt a XIV. adventi kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A gazdag nép- és iparművészeti tárlaton Pest, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyei alkotók pályázati munkái, valamint Békés megye élő népművészetének alkotásai láthatók.

tovább »

Izgő-mozgók Abán

A Motívum Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0058. azonosítószámú pályázatban a "Izgő-mozgó alkotó havi szakkör" elnevezésű témanapok keretében a Sárvíz Művészeti Iskolába, Abára igyekeztünk november 28-án.

tovább »

Együtt őrizzük

Szép és megható műsorral emlékeztek Nagy László népzenészre, számos énekes és citerás csoport vezetőjére, a kiváló pedagógusra és barátra 2014. november 23-án Nagylókon, a Közösségi Házban.

tovább »

Népi iparművészeti zsűrizés Székesfehérváron

Százhetvenkét alkotással neveztek a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által meghirdetett "Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt" című adventi nép- és iparművészeti kiállításra. A népművészeti alkotások minősítőjét 2014. november 18-án szerveztük a Művészetek Házában.

tovább »

Rómeó és Júlia a reflektorfényben

A TÁMOP -3.2.13-12/1-2013-0076 "Mozgó Műhelyek Fejér megyében" című projekt keretében megrendezésre kerülő Reflektor témanapon 2014. november 17-én Kincsesbányáról 25 fő gyerek, egy kísérő és két színész Budapesten a Marczibányi Téri Művelődési Központban jártak.

tovább »

Elindult a Tárlatjárat

A Motívum Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0058. azonosítószámú pályázatban a "Tárlatjárat" elnevezésű témanapok keretében a dunaújvárosi középiskolásoknak teremtettünk lehetőséget, hogy különböző képzőművészeti kiállításokra juthassanak el.

tovább »

Bőröndmese az abai diákoknak

A Motívum Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0058. azonosítószámú pályázatban a "Pódium" elnevezésű témanapok keretében az abai iskolásoknak teremtettünk lehetőséget, hogy bepillantást nyerhessenek a színházi világba. A gyerekeknek külön örömet okozott, hogy nemcsak a színészekkel ismerkedhettek az előadás után, hanem a díszleteket, kellékeket is megmutatták az érdeklődő kis diákoknak.

tovább »

Méhecske a filmvásznon

A Motívum Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0058. azonosítószámú pályázatban a "Vackor" elnevezésű témanap következő alkalmán egy nagyon kedves és ismert mesefigura, Maja, a méhecske legújabb kalandjait nézték meg a gyerekek.

tovább »

Mindenki nyert...!

"A mai programon minden fellépő nyertes, hiszen aki ezt a gyönyörű műfajt - magyar néptánchagyományainkat - műveli és őrzi, az bizony kincseket tudhat magáénak..." Ezekkel a szavakkal kezdte meg értékelését és összefoglalóját Török Sándor koreográfus, zsűrielnök a Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek VI. Minősítő Fesztiválján, Sárbogárdon, 2014. november 8-án.

tovább »

Postás Pat a Barátság moziban

A Motívum Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0058. azonosítószámú pályázatban a "Vackor" elnevezésű témanapok keretében 30 fő nagycsoportos gyermeket várunk a sárkeresztúri Napraforgó Óvodából, és 30 főt az abai általános iskola alsó tagozatos diákjai közül.

tovább »

Búcsú a tóparttól

Tóthné Szabó Magdolna képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlatot Pálfalvi András, a Fejér Megyei Művelődési Központ címzetes igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Megváltozott munkaképességű munkavállalók a Művészetek Házában

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal TÁMOP-1.1.1-12/1 "Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése" című kiemelt projektjének keretein belül a Fejér Megyei Művelődési Központ 3 fő, és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága 7 fő megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztat.

tovább »

Kulturális közfoglalkoztatottak az MMK-ban

A Nemzeti Művelődési Intézet által indított II. kulturális közfoglalkoztatási program keretein belül a Fejér Megyei Művelődési Központ csapata szeptember óta három fővel bővült.

tovább »

Körbe nemezeltük, szőttük a Rác utcát

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága, a Fejér Megyei Művelődési Központ és a Fehérvári Kézművesek Egyesülete október 25-26-án Nemezművészeti és szövő napokat szervezett a Rác utcában.

tovább »

Gyerekek sárkánynézőben

A Matula filmklub keretében a Nagylóki Tagiskola húsz diákja és egy pedagógusa az Így neveld a sárkányodat 2. című filmet tekintette meg 2014. október 20-án a nemrég felújított Barátság moziban.

tovább »

Képekbe fogalmazott zene

A Fonódás Kulturális Egyesület idén is meghirdette azt a Zene-zoom fotópályázatot, amelyre 15-35 éves fiatalok fényképeit várták a megyében zajlott élő zenei eseményekről. A képekből ma nyílt tárlat a Művészetek Házában, és a megnyitón adták át a pályázat díjait is.

tovább »

Zsűrizett Zene-zoom

Szép eredmények születtek az idei Zene-zoom pályázaton: a beérkezett képeket 2014. október 20-án zsűrizte a szervezők által felkért három fotográfus.

tovább »

Diákok sárkánynézőben

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0076. azonosítószámú pályázatban a "Matula felső tagozatos filmklub" elnevezésű témanap első alkalmán a sárszentágotai, a kincsesbányai és a nagylóki általános iskola felső tagozatos diákjai vettek részt összesen 60 fővel.

tovább »

Nagylókon mindig süt a nap?

A Fejér Megyei Művelődési Központ és a Fejér Megyei Népzenei Műhely rendszeresen "viszi" és szervezi programjait a megye különböző kistelepüléseire, főként olyan helyekre, ahol a település és a művelődési ház vezetése is olyan szeretettel és örömmel fogadja a programot, mint ahogy teszik ezt a nagylókiak, évek óta.

tovább »

Sárszentágotai gyerekek a Művészetek Házában

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0076. azonosítószámú pályázatban a "Brumi I. óvodás és kisiskolás filmklub" elnevezésű témanap keretében a Sárszentágotai iskola és óvoda látogatott el Székesfehérvárra a Barátság moziba és a Művészetek Házába.

tovább »

Évadnyitó tárlat

Simon M. Veronika képeiből nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. Az alkotót és munkáit Enyedi Béla szépíró ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

tovább »

XVIII. Országos és Térségi Minősítő

A Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a KÓTA felhívása alapján a nagylóki Művelődési Ház közreműködésével rendez Térségi és Országos Népzenei Minősítőt Fejér megyében 2014. október 19-én, vasárnap 10 órától.

tovább »

Kreatívok fesztiválja

Ma rendezték Fehérváron az első Furfang Fesztivált, amelyen kreatív emberek mutatták be hasznos és látványos hobbijaikat, amelyeket főként kézműves technikákkal űznek.

tovább »

Nagy Rajzolás a Játszótárssal

A Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza a Játszótárs Játékkészítő Műhellyel, két programmal csatlakozott a Nagy Rajzolás nemzetközi programhoz.

tovább »

Furfangos játékkészítők

Intézményünk Játszótárs Játékkészítő Műhelye is részt vesz a székesfehérvári Furfang Fesztiválon, amelyet október 5-én, vasárnap 10 órától rendeznek a Várkörút mellett, a Vasalóház mögötti parkban. Tartsanak velünk!

tovább »

Játszótárs a Fenntarthatósági Napon

A Játszótárs Játékkészítő Műhely kiállítóként vesz részt a 7. Fenntarthatósági Napon, szeptember 27-én a Millenárison.

tovább »

Hevesi Csillagvirágok a Rác utcában

Szeptember 12-én a Csillagvirág Népművészeti Egyesület és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet alkotóit fogadtuk a Rác utcában.

tovább »

Digitális Barátság

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Barátság mozi megújult vetítőjét. Egy sikeres pályázatnak és a város támogatásának köszönhetően a közel 20 millió forintos fejlesztéssel a filmszínház műszaki feltétele igazodott a nemzetközi paraméterekhez, valamint lehetőség nyílt a magyar és európai filmek hazai premierekkel egyidejű bemutatására is - hangzott el a csütörtöki átadáson, amelyen jelen volt Cser-Palkovics András polgármester is.

tovább »

Díjazták az Animonót

Általános iskolás kategóriában Alkotói díjat nyert a Diákfilmszemlén az Animono Animációs Filmkészítő Műhely Hétköznapok a barokk Székesfehérváron és A Vadkörte és a Sáros Sörte című animációs filmje.

tovább »

Sikerrel szerepeltek a Fejér megyeiek

Az augusztus 23-24-i hétvégén rendezték meg a XVIII. Egri Népzenei Gálát és Aranypáva Nagydíjas Versenyt.

tovább »

Virtuális műhelylátogatás a Fehérvári Szövőműhelyben

2014. július 25-27. között rendezték Hevesen a VIII. Nemzetközi Szőttes Konferenciát és XX. Országos Szőttespályázat és Kiállítást. Megyénkből nyolcan vettek részt a konferencián, ahol előadások hangzottak el a népi hagyományok továbbéléséről. A konferencia szakmai témája volt, hogyan felelnek meg a hagyományokból kiinduló alkotások a mai kor igényeinek, a mai divatirányzatoknak.

tovább »

Színes forgatag Szent István városában

Szent István ünnepén a csúcspontjához érkezett a 2014-es Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata, amelynek keretében egész nap a "Királyi városunk - Tele élettel!" színes eseményei csalogatták az embereket a Belvárosba. A Fő utca számos pontján kiállításokkal, játszóházakkal, interaktív játékokkal, zenés fellépésekkel, koncertekkel, akrobatikus bemutatókkal és számos egyéb érdekességgel várták a családokat.

tovább »

Indulnak a szakkörök és klubok

Szeptember elején zajlanak Művészetek Háza szakköreinek, klubjainak évadkezdő foglalkozásai, az új tagok is ekkor kapcsolódhatnak be a szakkörökbe.

tovább »

Királyi Városunk - Tele Élettel

A Székesfehérvári Királyi Napok keretében idén először egész napos családi programokkal várják az érdeklődőket augusztus 20-án a királyi koronázóvárosban. A Városház tértől a Magyar Király Szállóig, a Fő utca teljes hosszában többek között játszóház, élőszereplős társasjáték, sólyomröptetés, jelmezes trónfotózás és gólyalábasok előadása is lesz. A nemzeti ünnepen az óriásbábok menetét követően 18.00 órakor kezdődik az Díszközgyűlés. A "Királyi Városunk - Tele Élettel" programra sajtótájékoztató keretében invitálta a fehérváriakat dr. Cser-Palkovics András polgármester, Juhász Zsófia programszervező és Benkő-Igaz Krisztina, Koronázási Ünnepi Játékok fesztivál intendánsa.

tovább »

Színes programok a belvárosban

A Koronás Parktól augusztus 20-án 16.40 órakor induló történelmi felvonulás előtt, melynek résztvevői lesznek a nemzetközi néptánc fesztivál résztvevői is, a nap folyamán 10 órától 16 óráig minden korosztály számára szóló programokkal kedveskedik a város.

tovább »

Fejér megyei népművészeti szakmai alkotótáborok

2014. július 20-26. között szerveztük meg a VIII. Országos Bútorfestő és a III. Fehérvári kézműves alkotótábort. A táborok a Nemzeti Kulturális Alap és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége pályázatainak finanszírozásával valósultak meg.

tovább »

Játszani jó - alkotni jó! Napközis tábor

A Fonódás Kulturális Egyesület szervezésében 2014.07.28-tól 2014.08.01-ig a játéké és az alkotásé a főszerep a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Házban.

tovább »

XXI. Fehérvári Csipkehét

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága szervezésében a Fejér Megyei Művelődési Központban XXI. alkalommal megrendezett Fehérvári Csipkehét alkotótábor résztvevői a bányavárosok - Hont vármegye - vidékének csipkéivel ismerkedtek meg.

tovább »

Gyúrón járt a barokk

A Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés és Népművészet Kollégiuma támogatásával június 7-én nyílt meg a Barokk útja című utazó kiállítás Gyúrón, a művelődési házban. A kiállítás a Fejér Megyei Művelődési Központ Kreatív panel barokk programjának keretében működő Vizuális képzőművészeti szakkör anyagát mutatja be.

tovább »

Intenzív angol

A Fejér Megyei Művelődési Központ 60 órás intenzív angol nyelv gyakorló kurzust szervez 2014. augusztus 4-15. között. (hétfő-péntek 10.00-15.00 óra)

tovább »

Aktívan a neten

A Fejér Megyei Művelődési Központ AKTÍVAN A NETEN címmel kiscsoportos internetes-kézműves napközis tábort szervez 2014. augusztus 25-29. között alsó tagozatos általános iskolások számára a Művészetek Házában (Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.).

tovább »

Kiállítanak a Kreatív papír témanapok alkotói a Civil Házban

Óperencián innen - tanórán túl, Kreatív papír témanapok - kettős kiállítás megnyitón köszöntöm szeretettel az ifjú alkotókat, az István Király Általános Iskola 4.a. és 5.b. osztályos tanulóit, valamint a kreatív műhelyek vezetőjét, Sevella Zsuzsannát.

tovább »

Alapról Szabadhídvégre vándorolt a „Fejér megye népművésze” című kiállítás

2014. június 14-én a szabadhídvégi Református Parókia kiállítótermében nyílt meg a Fejér megyei és dunántúli népi kézműves alkotásokat bemutató vándorkiállítás. A tárlatot az Együtt Szabadhídvégért Egyesület elnöke, Benke Valéria ajánlotta a helyi közönség figyelmébe.

tovább »

Baracson és Móron kutattunk!

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ a Vidékfejlesztés Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával, Ismered? Ismerd meg településedet! címmel vetélkedősorozatot hirdetett. 2014. március 1-jén nagyszabású nyitórendezvényen kezdtük meg honismereti vetélkedősorozatunkat. Ez a program a települések történetének feltárásával foglalkozik.

tovább »

Míves munkák

Kerámiák, hímzett, faragott és fonott használati- és dísztárgyak és egyéb kézműves alkotások sorakoznak a Művészetek Háza kiállítótermében: az évad utolsó kiállítása hagyományosan a Megyei Művelődési Központban működő kézműves szakköröké.

tovább »

Találkozó és minősítő

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezte meg 2014. május 24-25-én a "Ne bánd édes virágom...!" című népzenei programsorozatot.

tovább »

Népzenészek találkoztak

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezte meg 2014. május 24-25-én a "Ne bánd édes virágom?!" című népzenei programsorozatot.

tovább »

Közlemény a helyi önkormányzatok 2014. évi közművelődési érdekeltségnövelő támogatásáról

9/2014. (II. 3.) EMMI rendelet
A könyvtári és a közművelődési érdekeltségnövelő támogatás, valamint a muzeális intézmények szakmai támogatásának 2014. évi szabályairól szóló 9/2014. (II. 3.) EMMI rendelet alapján a közművelődési támogatások

tovább »

Kecskeméten mutatkozik be a Játszótárs Játékkészítő Műhely

A Magyar Népművelők Egyesülete "Közművelődési szakmai innovációs pályázatot" írt ki a közművelődésben dolgozó szakemberek, művelődő közösségek, azok vezetői és tagjai számára.

tovább »

Újból útra keltünk 2014. első félévében: irány az Óperencia birodalma

2014. év első félévében is a játék és a mese a központi témája a Megyei Művelődési Központ Óperencián innen - tanórán túl című projektjének.

tovább »

Nagyvenyimen a „Fejér megye népművésze” című vándorkiállítás

2014. május 16-án népi kézműves alkotásokból nyílt vándorkiállítás a Nagyvenyimi Művelődési Ház és Könyvtárban A május 27-ig megtekinthető kiállítást Nagyvenyim polgármestere, Szabóné Lőrincz Ilona ajánlotta a helyi közönség figyelmébe.

tovább »

Balatonfüreden találkoztak a közép-dunántúli kézműves szakkörök

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által szervezett szakmai programnak - a Közép-dunántúli kézműves szakkörök negyedik konferenciájának - az Arácsi Népház adott otthont május 10-11-én Balatonfüreden. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően a rendezvényen bemutatkoztak a régiónkban dolgozó tárgyalkotó népművészeti szakkörök, amatőr kézműves körök.

tovább »

Huszonketten az országoson

A területi bemutatók után huszonkét színjátszó csoportot hívtak meg a XXIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztiválra, amelyet június 6-7-én rendeznek Szegeden.

tovább »

Emlékérmet adtak ki Ybl Miklósról az éremgyűjtők

A Művészetek Házában nyitották meg ma délelőtt a XXIX. Alba Regia Éremgyűjtő Találkozót. A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének hagyományos májusi programján bemutatták a "Fehérvári nagyjaink" éremsorozat második darabját, az Ybl Miklós-emlékérmet, amellyel a 200 éve Székesfehérváron született neves építész előtt tiszteleg a szervezet és a város.

tovább »

Négy arany is született

A Fonódás Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0537. azonosítószámú pályázatban az "ARTfaktor művészeti verseny" témanapok keretében ma zajlottak a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Fejér megyei bemutatói a Fejér Megyei Művelődési Központban.

tovább »

Elmarad a bábos bemutató

Az előzetesen meghirdetett XXI. Gyermekbábos Fesztivál Fejér megyei elődöntője jelentkezés hiányában elmarad!

tovább »

Húsvéti foglalkozás a Mesterségek Házában

Április 18-án, nagypénteken a Játékkészítő műhely és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága közös szervezésével húsvéti játékokat és tojásfestő foglalkozást tartottak a Fejér Megyei Művelődési Központ Mesterségek Házában.

tovább »

4. megálló a KÖNYV-TÁR

A Fonódás Kulturális Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ az NKA Közművelődés és Népművészet Kollégiuma támogatásával szakmai napokat szervez.

tovább »

Játékkészítők a néptánc minősítőn

Április 13-án, vasárnap a Játékkészítő Műhely vidám, tavaszi kézműves programot kínált a "Húzd keresztül!" Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál résztvevői számára a Művészetek Házában.

tovább »

Zámolyon vendégeskedtünk

A Fejér Megyei Művelődési Központ Utazó Barokk kiállításának megnyitóján 2014 februárjában, a Csanádi Imre Általános Iskola igazgatója, Csordásné Papp Ágnes meghívta a bemutatkozó Panel Barokk Vizuális szakkör vezetőit az iskola tavaszi játszónapjára.

tovább »

Újabb helyszínre érkezett a Barokk útja című utazó kiállítás

A Fejér Megyei Művelődési Központ az NKA Közművelődés és Népművészet Kollégiuma támogatásával a Barokk útja című utazó kiállítás programsorozatán sokoldalú élményt kínáltunk Gánton április 12-én a megnyitóra érkezőknek.

tovább »

Újra Éneklő Ifjúság

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottságának felhívása alapján a Fonódás Kulturális Egyesület által megvalósított TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0537. azonosítószámú pályázatban az "ARTfaktor művészeti verseny" témanapok részeként a Fejér Megyei Művelődési Központ Éneklő Ifjúság hangversenyeket hirdetett a megye iskolásai részére. A jelentkező kórusok április 15-én Székesfehérváron vehettek részt a minősítő hangversenyen.

tovább »

A székesfehérvári éneklő ifjúság

A mai napon a székesfehérvári kórusok mutatkozhattak be a szakmai zsűri előtt. Mind a 7 résztvevő kórus kérte minősítését, többségük "A" kategóriában.

tovább »

Reggeltől estig ropták

Huszonhárom hazai néptáncegyüttes részvételével zajlott a ?Húzd keresztül!? Gyermek és Ifjúsági Néptáncfesztivál április 13-án Székesfehérváron, a Művészetek Házában.

tovább »

Tavaszi hangulatban

Dr. Wollein Mária amatőr képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A május 4-ig megtekinthető látványos tárlatot Szentes Ottokár képzőművész ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Hárman lettek a megye népművészei

Április 4-6. között rendeztük meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák I. Országos Hétvégéjét a Mesterségek Házában.

tovább »

Játéktúrát rendeztünk

Március 10-én 3. állomásához ért a TÁR-TÚRA. Szakmai napunkon a játék témájával foglalkoztunk, kicsit eltérve a szokásos megközelítéstől.

tovább »

Gördeszkás Martinász a Diáknapokon

A Martinász szobra, Dunaújváros egyik jelképe állt az idei Fejér Megyei Diáknapok mellé. Még büszkébben tekinthet magára a gördeszkás lendülettel felturbózott acélöntő, mert hasonlítani kezdett a Diáknapok önkéntes csapatához, akik lazák, fegyelmezettek, kreatívak és megbízhatóak.

tovább »

Filmklub az iskolában?

?Filmklub az iskolában? címmel szerveztünk szakmai napot március 28-án a Barátság moziban. A felhívás szerint az alkalomra iskolai filmklubvezetőket, szaktanárokat, filmklubvezetés előtt álló kollégákat, középiskolai diákokat és már felsőoktatási intézményben tanuló volt tanítványokat egyaránt vártunk.

tovább »

Picinkék

A Fonódás Kulturális Egyesület a "Székesfehérvári fonódások" című, TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0537. számú pályázat keretében "Picinke óvodás és kisiskolás filmklubot" szervez 2 féléven keresztül, összesen 6 alkalommal a Fejér Megyei Művelődési Központban.

tovább »

Első találkozás az önkéntesekkel

Közösségfejlesztő játékokkal telt március 14-én a délután a dunaújvárosi Rudas Közgazdasági Szakközépiskolában, ahol is az áprilisi Fejér Megyei Diáknapokra készülve találkozott egymással húsz dunaújvárosi középiskolás, a leendő önkéntesek csapata, valamint a Fejér Megyei Művelődési Központ néhány szervező munkatársa.

tovább »

Diáknapok shopping

A rendezvény logójával ellátott pólókat már most megrendelhetitek a kedvenc színeitekben és a szükséges méretben.

tovább »

Időzenetengelyek

Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Házában. A tárlatot és az alkotót dr. Kiss Natália, a Dunaújvárosi Főiskola rektorhelyettese ajánlotta a közönség figyelmébe, a kiállítás április 6-ig látogatható.

tovább »

Szólj bele! – a szavazás állása

Azon gondolkodtunk, milyen szabadidős programokon éreznétek magatokat a legjobban a Diáknapok ideje alatt. A szavazás jelen állása szerint zenés-táncos programokat szeretnétek, azon belül is modern táncot. Ha Te másképp gondolod, még van időd változtatni, a szavazás március 10-ig tart!

tovább »

Játék a versenyen, vendégségben Rácalmáson

Rácalmáson, a Fejér Megye Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny döntőjén február 28-án a versenyzők nagy örömmel fogadták játszótársainkat, az MMK Játékkészítő Műhelyének vezetőit. Sevella Zsuzsa és Gonda Emma érdekes, új technikákat mutatva hívta játékba a gyerekeket.

tovább »

Otthon a megyében

A Fonódás Kulturális Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ 2013 őszén hirdette meg Ismered? Ismerd meg! címmel Fejér megyei honismereti versenyét a megye általános iskolásai számára.

tovább »

Rácalmáson zárult a népdaléneklési verseny

Hét előválogató után február 28-án Rácalmáson rendezte meg a Fejér Megye Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny döntőjét a Fonódás Kulturális Egyesület, a Fejér Megyei Művelődési Központ és Rácalmás Város Önkormányzata.

tovább »

A mesék élni segítenek

TÁR-TÚRÁNK 2. állomásán a mesék világába, a csodák és a fantasztikumok világába léptünk.

tovább »

Projektzáró sajtóközlemény

A Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza, a TÁMOP-3.2.3/A-11/1-2012-0046 azonosítószámú pályázata "Kreatív Panel Barokk" című projektjének indulásakor beszámoltunk a projekt céljairól és módszereiről, most annak megvalósult formájáról, eredményeiről, és folytatásáról szeretnénk hírt adni.

tovább »

Egyre több fiatal hímző és szövő vándorol velünk

A helyi amatőr kézműves alkotóközösségek és a kézművesség iránt érdeklődők számára több éve szervezünk szakmai előadássorozatot Fejér megyében. Rendezvényeinket nagy érdeklődés kíséri, mivel a hímzők és a szövő szakterület idősebb képviselői mellett egyre több fiatal is jelentkezik az előadásainkra.

tovább »

Pákozd szerelmese

Nagy Károly pákozdi amatőr képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A március 2-ig látogatható kiállítást Tóth-Hekkel Arany író, költő ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Közel félszázan a válogatón

Színvonalas, szemet és fület egyaránt gyönyörködtető délutáni koncert részesei lehettek, akik megtisztelték a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny székesfehérvári II. területi előválogatóját február 11-én 13.30-tól a Fejér Megyei Művelődési Központ színháztermében.

tovább »

Ettünk, ittunk, jót mulattunk...

Farsangi hangulatban ünnepeltünk második szülinapunkat a Mesterségek Házában, amiben éppen csak elfértünk, mert olyan sokan összegyűltünk. Mindkét helyiséget "belaktuk", minden asztalnál dolgoztunk, minden széken ült valaki. Sőt! Plusz asztalt és padokat is kellett behozni. Mondhatjuk: a "csilláron is lógtunk"! Persze mindez nagy örömmel töltött el bennünket.

tovább »

A művészeti élmények „házhoz mennek”

A Fejér Megyei Művelődési Központ az NKA Közművelődés és Népművészet Kollégiuma támogatásával az idei évben is megyeszerte viszi a kulturális programokat. A közel 2 millió forintos támogatásból három programblokkban, hét helyszínen folynak a programok.

tovább »

Erős mezőny a fehérvári válogatón

Zsúfolásig megtelt a Fejér Megyei Művelődési Központ moziterme február 7-én délután. A megyei településekről nevező versenyzők is időben érkeztek a Fejér Megyei Ifjúsági Népzenei és Népdaléneklési Verseny területi előválogatójára. A meglehetősen szürke és szomorkás idő ellenére jókedvű beéneklés és citerahangolás töltötte be a folyosókat, mindenfelé népviseletbe és ünneplőbe öltözött gyermekek és fiatalok gyülekeztek.

tovább »

Közeleg a döntő

A soponyai területi előválogatóval folytatódott az idei Fejér Megyei Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny. A soponyai művelődési házban kedves fogadtatásban volt része minden népdalénekesnek, felkészítő pedagógusnak és érdeklődő nézőnek január 31-én.

tovább »

Hírek az Óperencián innen és a tanórán túlról

Szinte hihetetlen, de már a harmadik tanítási félévben dolgozunk az Óperencián innen és a tanórán túl című program keretében a megyében.

tovább »

Megtettük az első lépéseket a TÁR-TÚRA útvonalán

Szakmai programsorozatunk első állomásán a vonallal, mint a kreativitás egyik nagyszerű eszközével ismerkedtek a résztvevők január 24-én a Művészetek Házában.

tovább »

Nyolcan jutottak tovább

A móri Radnóti Miklós Általános Iskolában folytatódott Fejér Megyei Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny előválogató-sorozata 2014. január 23-án.

tovább »

A szülőkkel együtt mulattunk a Magyar Kultúra Napján

A tordasi Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola évek óta rendszeres szervezője a Fejér Megyei Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny egyik területi előválogatójának. 2014. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján színvonalas népzenei koncerttel leptük meg magunkat és a kedves szülőket.

tovább »

Kiállítás a 18. Nemes Nagy Ágnes-héten

A székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban a névadó tiszteletére ebben a tanévben már 18. alkalommal rendezik meg hagyományos ünnepi Nemes Nagy Ágnes-hetet 2014. január 20-a és 23-a között.

tovább »

Nemezvirágok és ékszerek Mezőfalván

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében Elfeledett mezőfalvi mesterségek címmel szakmai előadásokat tartunk Mezőfalván, a Kiss Kálmán Művelődési Házban.

tovább »

Vándorolj velünk a dunántúli motívumok világába!

A Fejér megyei amatőr kézműves alkotóközösségek számára 2008-ban indítottuk el az első szakmai előadássorozatot. Célunk a szakköri hálózat továbbépítése és fejlesztése a megye falvaiban és városaiban.

tovább »

Konferencia a színházi nevelésről

Diákszínjátszó csoportok vezetőinek is ajánlják a Színház- Filmművészeti Egyetem Színházi nevelés a művészeti felsőoktatásban című szakmai konferenciáját, amely január 31-én és február elsején zajlik az egyetemen.

tovább »

Legyen a mecénásunk!

Munkánk színvonalának, hatékonyságának folyamatos emeléséhez szükség van anyagi forrásaink bővítésére is. Ha Ön egyetért céljainkkal, értékeli több mint 50 éve végzett munkánkat, kérjük, ajánlja fel befizetett jövedelemadója egy százalékát intézményünk részére!

tovább »

A tűz és a föld művészete

Ifj. Fazekas István nádudvari keramikus, népi iparművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Házában. A különleges fekete cserépedényeket, terrakottákat és mázas kerámiákat egyaránt felvonultató tárlat február 9-ig látogatható.

tovább »

Kétéves a Játszótárs Játékkészítő Műhely

Január 4-én, az újév első összejövetelén lakótelepi tervezőkké válhattak a program résztvevői. Készült klasszikus lakótelep, de a fantáziának köszönhetően lakópark és egyéb városi miliő is. Többen , a nappali környezet éjszakai változatát is elkészítették. A térben felállítható panelsorok utcáit a legügyesebbek be is népesítették.

tovább »

Családbarát programok a Szent István emlékév zárónapján

Családoknak szóló könnyed, vidám programjainkat kínáltuk 2013. december 20-án a Szent István Művelődési Házban.

tovább »

Nyert a Barátság mozi

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2013 novemberében pályázatot írt ki az art mozik szakmai tevékenységének támogatására. A pályázati program megvalósítása 2014. január és március közötti időszakra szól.

tovább »

„Érted?!” – Filmvetítéssel egybekötött beszélgetés

Egy népszerű filmklasszikus, ahogyan eddig még nem láttuk, avagy bevezetés a filmtörténetbe – nem csak filmbarátoknak. A hazai média legismertebb, sőt leghírhedtebb „megmondóembere”, Puzsér Róbert élőben teszi szigorú kritikája tárgyává a január 16-án, csütörtökön 18 órakor vetített A mások élete című, 2006-ban forgatott német filmdrámát.

tovább »

Készíts díszeket karácsonyra!

Képsorozatunkból megtanulható, hogyan készül a fonott csuhé karácsonyfadísz. tovább »

Elfeledett mezőfalvi mesterségek

A Balassi Intézet és a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal támogatásának köszönhetően a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Fejér Megyei Művelődési Központ közös szervezésében 2013. decembertől 2014. februárig szakmai előadásokat tartunk Mezőfalván, a Kiss Kálmán Művelődési Házban.

tovább »

Újabb tizenhét produkció a döntőben

Kedves fogadtatásban volt része a népdaléneklési verseny újabb előválogatója helyszínén a szervezőknek és a résztvevőknek. A lovasberényi Róna József Művelődési Ház 2013. december 12-én megtelt népzenével. A zsűri tagjai, Berki Lilla, Juhász Zsófia és Varró János az előválogatóról 17 produkciót juttattak tovább a döntőbe.

tovább »

Megkezdődtek a népdaléneklési verseny előválogatói

Még élénken bennünk él a 2013. februárjában lezajlott Fejér Megyei Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny 2013. évi döntője, és máris újra kezdődtek a területi válogatók Fejér megyében. Az egyik legrangosabb és a legnagyobb létszámot megmozgató versenyt intézményünk, a Fejér Megyei Művelődési Központ (MMK) szervezi és bonyolítja. Az idei 6 előválogató első helyszíne Dunaújváros volt: a fellépő 32 produkció a Széchenyi István Gimnázium aulájában versengett a továbbjutásért.

tovább »

Ünnepre hangolódva

December 1-jén a Játszótárs Játékkészítő Műhely szervezésében ünnepváró családi készülődést tartottunk a Mesterségek Házában.

tovább »

Játszótársakat találtak

Együtt a közösségekért, együtt a családokért címmel 2 napos szakmai programot tartottak a hétvégén a Fejér Megyei Művelődési Központban, az NKA támogatásával.

tovább »

A művész és a világ

A legkülönbözőbb technikákkal készült portrék, tájképek, absztrakt alkotások sorakoznak a paravánokon: megnyílt a Derkovits Képzőművészeti Kör hagyományos évzáró kiállítása a Művészetek Háza Nagy Ottó Sándor Galériájában. A tárlaton tizennégy alkotó mutatja be munkáit, melyek részben a móri alkotótáborban, részben az ottani vázlatok, valamint önálló projektek alapján valósultak meg.

tovább »

Adventi hangulatban

Megnyílt a hagyományos adventi nép- és iparművészeti kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A december 21-ig látogatható tárlatot L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke ajánlotta a megnyitó közönségének figyelmébe.

tovább »

Barokk pillanatok a Sziget utcai könyvtárban

A Fejér Megyei Művelődési Központ Kreatív Panel Barokk projektjének keretében működő Barokk vizuális képzőművészeti szakkör mutatkozik be Székes­fe­hér­vá­ron, a Sziget utcai könyvtárban november 19-től december 7-ig.

tovább »

Elnémult a citera

Hatvannégy éves korában elhunyt Nagy László népzenész, a Vass Lajos Népzenei Szövetség alelnöke.

tovább »

Ifjúsági értékőrök Fejér megyében

A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Fejér Megyei Irodája és a Fonódás Kulturális Egyesület szervezésében november 21-én Fejér megyében is megalakult az ifjúsági értékőr hálózat. Iváncsa, Alap, Seregélyes, Rácalmás, Daruszentmiklós és Igar települések érdeklődő fiataljai és önkormányzati vezetői, munkatársai vettek részt a Székesfehérváron tartott projektnyitón.

tovább »

Ismét megmozdult a kép

November 16-án ismét megmozdult a kép a Művészetek Házában: az Animóka című kreatív animációs szombatra gyerekeket és szüleiket egyaránt vártuk. A résztvevő gyerekek ezúttal is közösen készíthettek animációs filmet az egymásra épülő foglalkozásokon.

tovább »

Folyik a zsűrizés

Százötvenegy alkotás nevezése érkezett be a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által meghirdetett "Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt" című adventi nép- és iparművészeti kiállításra. 2013. november 19-én szerveztük a népművészeti alkotások minősítőjét.

tovább »

Hétköznapok a barokk Székesfehérváron

A Fejér Megyei Művelődési Központ képgrafikai és animációs műhelyének munkáiból nyílt kiállítás a Széna téri Általános Iskolában. A két szakkör bemutatja a TÁMOP pályázat programjában készített, a barokk Székesfehérvárt idéző rajzait, rézkarcait, és árnyjáték technikával készített animációs filmjeit. A kiállítás és filmvetítés sorozat az iskola aulájában november 22-ig látható.

tovább »

Jubiláló tanszak

A Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI fennállásának 100. évfordulóját ünnepli 2013-ban. Sok fehérvári család áll kapcsolatban az intézménnyel, hiszen a különböző hangszeres tanszakokon több száz fiatal tanul zenét.

tovább »

Munka vs. magánélet? – Összeférnek!

A munka és a magánélet összeegyeztetésének nehézségéről és lehetőségeiről hallhattak hasznos tanácsokat a legutóbbi Csajos est résztvevői. Az előadó Báthory Németh Andrea business coach volt, aki személyes tapasztalataival színesítette az előadást.

tovább »

Jubileumi minősítő

Ötéves a Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek Minősítő Fesztiválja: az idei fesztivált november 9-én a pusztavámi Művelődési Házban rendezte meg a Fejér Megyei Művelődési Központ és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület.

tovább »

Játék – korok és határok nélkül

16 településről - az egészen kicsi településtől a nagyvárosig - több mint 60 résztvevő érkezett a Fonódás Kulturális Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ által szervezett Korok és határok nélkül - Játszani jó! című közművelődési szakmai napra, amely november 8-án zajlott a Művészetek Házában.

tovább »

Mediterrán hangulatok

A nyarat csempészi a novemberi őszbe festményeivel Németh József: a nagykőrösi alkotónak a Művészetek Házában nyílt kiállítása. A színes tárlat december elsejéig látogatható.

tovább »

Ismét játékot készítünk

A Játékkészítő Műhely november 9-én, szombaton 16 órakor újból a Fejér Megyei Művelődési Központban (III. Béla király tér 1.) tartja következő foglalkozását.

tovább »

Sajtóközlemény

A 2011. évi rendelkező nyilatkozatok alapján 2012. évben átutalt adó 1%-ának felhasználásáról

tovább »

Új ismeretekkel és élményekkel gazdagodtak

Rendezői módszerekről, témaválasztásról, különböző bábtechnikai módszerekről szólt a Bábos szakmai nap, amelynek résztvevői új élményekkel, ismeretekkel és egy saját készítésű bábfigurával gazdagodva távoztak.

tovább »

Élőszereplős társasjáték

Te vagy, aki léphet! Legyél István király! című játékunkra alsó tagozatos diákokat invitáltunk; a társasjátékot hat csapat részvételével október 18-án játszottuk a Művészetek Házában.

tovább »

72 óra a Mesterségek Házában

2013. október 10-13-án a három magyar történelmi egyház felhívására jelentkeztünk a Fejér Megyei Művelődési Központtal. A "72 óra kompromisszum nélkül" elnevezésű rendezvény sorozat keretében a Rác utcában található telephelyünk, a Mesterségek Háza nyílászáróinak, kapujának és az udvar rendbetételére kértünk önkéntes segítőket.

tovább »

Fiatalok színházi szemléje

November 18-24. között rendezik meg a 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlét Budapesten, a Marczibányi Téri Művelődési központban.

tovább »

Sokszínű világ

San Franciso címmel Bukovácz Lajos festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlatot és az alkotót Román Károly irodalomtörténész ajánlotta a közönség figyelmébe, a kiállítás november 3-ig látogatható.

tovább »

Gyerekmunkákba zárt örömök

Gyerekmunkákba zárt örömök címmel látható kiállítás a Fejér Megyei Művelődési Központ gyermek táborainak munkáiból a Művészetek Házában. A kiállítás megtekinthető a művelődési ház nyitvatartási idejében november 8-ig.

tovább »

Digitális lehet a Barátság

Székesfehérvár képviselőtestülete támogatja a Fejér Megyei Művelődési Központban működő Barátság mozi digitális fejlesztését.

tovább »

Útmutatás és ötletbörze

Fejér megyei szakmai konzultációs napot szerveztünk a képző- és iparművészet ágaival foglalkozó amatőr alkotóknak és érdeklődőknek a Művészetek Házában.

tovább »

Ifjú kézművesek Székesfehérváron

A X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat szakmai találkozóján és kiállításán a szövés és nemez szakterület fiatal kézművesei találkoztak szeptember 21-én Székesfehérváron.

tovább »

Szakköri kalandozások István király korában

István király és udvara "ruhatára" címmel nyílt kiállítás a Hiemer-ház Lovagtermében. A tárlaton a Barokk vizuális szakkör munkáit láthatja a közönség.

tovább »

Őszi hangulatok

Horváthné Elbert Mária és Horváth Péter lovasberényi festők alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Házában. A tárlatot Hantos Balázs, a Magyar Állami Operaház magánénekese ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, közreműködött Veigler Bettina versmondó, hegedűn játszott Kun Virág. A tárlat szeptember 29-ig látogatható.

tovább »

Indulnak a szakkörök

Szeptember 2-től megkezdődnek a foglalkozások a Művészetek Háza szakköreiben, klubjaiban.

tovább »

Győrben barokkoltunk

Igazán fényűző napokat töltöttünk Győrben, a XXI. Barokk Esküvő című fesztivál keretében. A Széchenyi tér egyik legszebb épületében, a Lloyd Palotában kapott helyet kiállításunk és kísérő programjaként Lásd barokkban a világot! című játszóházunk.

tovább »

Bábos konferencia

2013 jubileumi év a honi bábjátékos társadalom életében. Szeretettel várjuk augusztus 24-én, szombaton az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Magyar Bábjátékosok Egyesülete megalakulásáról megemlékező konferenciára.

tovább »

Játszottunk a Mesterségek Házában

Közkívánatra nyáron sem zárta be kapuit Játékkészítő Műhelyünk, továbbra is tartalmas kikapcsolódást kínál a családoknak. Július első szombatján a Mesterségek Házában tartottuk összejövetelünket, melyen táblás játékokat készítettünk a matematikai műveletek gyakorlásához.

tovább »

Játszani jó - alkotni jó!

Csodás egy hetet töltöttünk festői környezetben a balinkai Tölgyes Táborban, ahol nyári bentlakásos alkotótábort szerveztünk gyerekeknek, családoknak, az NKA támogatásával.

tovább »

Helyi önkormányzatok 2013. évi közművelődési érdekeltségnövelő támogatása

A helyi önkormányzatok 2005-től igényelhetnek támogatást a települési közművelődési intézmények, színterek technikai, műszaki eszközállományának, berendezési tárgyainak megújítására, bővítésére. 2013-ban 553 önkormányzat jutott összesen 240 millió Ft támogatáshoz.

tovább »

Mozinet filmnapok

A budapesti Művész mozin kívül idén kilenc vidéki város, köztük Székesfehérvár artmozijában, a Barátság moziban is láthatja a közönség a Mozinet-Művész Filmnapok vetítéseit július 19-21. között.

tovább »

Jubileumi Fehérvári Csipkehét

A Fejér Megyei Művelődési Központban XX. alkalommal megrendezett Fehérvári Csipkehét alkotótábor résztvevői a bányavárosok - Besztercebánya, Körmöcbánya, Selmecbánya, Észak- szlovákiai Sóbánya - vidékének csipkéivel ismerkedtek meg. Az ország minden részéből érkezett tucatnyi mester az eredeti antik csipkeminták segítségével a bányai csipkevariációk készítését gyakorolta.

tovább »

Végre itt a nyár...

Aktívan a neten címmel rendeztünk internetes-kézműves tábort általános iskolások számára június 17-21. között.

tovább »

Délután a barokk jegyében

"Összbarokk" - vagy szakszerűbben szólva: szintetizáló - foglalkozást tartottak a Megyei Művelődési Központ Kreatív Panel Barokk projektjének ifjúsági, művészeti szakkörei június 12-én a Művészetek Házában. Kiállításokkal, film- és táncbemutatókkal, nyilvános koncertfelvételekkel mutatkoztak be egymásnak és az érdeklődő közönségnek.

tovább »

A Mákvirágok sikere Egerben és Debrecenben

A sárszentmihályi Zichy Jenő Általános Iskola Mákvirágok színjátszó és bábcsoportja a hét végén két országos fesztiválon képviselte Fejér megyét. A Gyermekbábosok XX. Országos Fesztiválján Egerben a csoport arany minősítést kapott Az árgyélusát! című előadásáért. Ugyanennek a mesének a színpadi adaptációjával meghívást kaptak a XXII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál gálaműsorára Debrecenbe.

tovább »

Gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek találkoztak

2013. június 9-én a Fejér Megyei Művelődési Központ - Művészetek Házában tartották az I. Fejér Megyei Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozót. A rendezvény az intézmény "Óperencián innen, tanórán túl" című pályázatának (TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0158) keretein belül, a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és az Alba Regia Táncegyesület társszervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhatott meg.

tovább »

Csajos est a gyermeknevelésről

A félév záró Csajos est ezúttal a gyereknevelés kérdéseivel foglalkozott. Az előadásra meghívott szakértő - Révész Renáta Liliána tanácsadó pszichológus, a Tábitha Ház munkatársa - a jelenlevők konkrét kérdéseinek megválaszolásával járta körbe a témát.

tovább »

Kézműveseink alkotásai

Kosarak, korsók, tálak, tányérok, szőttesek, csipkék, bőrből készült tárgyak, faragások és sok minden más ? a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában működő kézműves műhelyek hagyományosan nyár elején rendeznek éves bemutatkozó kiállítást az intézmény kiállítótermében. Az idei, július 7-ig megtekinthető tárlatot Pálfalvi András címzetes igazgató nyitotta meg.

tovább »

Vasvári Színjátszó Fesztivál

A Nagy Gáspár Kulturális Központ 2013. június 13. és 16. között rendezi meg a XII. Vasvári Színjátszó Fesztivált Vasváron.

tovább »

Mini kiállítás a Hiemer-házban

A Pesovár Ferenc VII. Országos Csoportos Népdaléneklési Verseny, illetve a "Hallgassátok meg, magyarim" Énekfesztivál kísérőprogramjaként május 17-én ideiglenes kiállítás nyílt a Hiemer-ház Lovagtermében.

tovább »

Gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek fesztiválja

Gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek fesztiválját rendezi meg a Fejér Megyei Művelődési Központ június 9-én, vasárnap 11 órától a Művészetek Házában.

tovább »

Kézműves értékeink a szakköri műhelyekben

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően a Fonódás Kulturális Egyesület szervezésével januártól májusig szakmai előadásokat, gyakorlati bemutatókat szerveztünk Fejér megyében. A foglalkozások a népi kultúra területén működő helyi alkotó közösségek és műhelyek szakmai munkáját is segítette.

tovább »

Bearanyozták a báltermet

2013. május 17-én a déli órákban folyamatosan érkeztek a Pesovár Ferenc VII. Országos Csoportos Népdaléneklési Verseny, illetve a ?Hallgassátok meg, magyarim" Énekfesztivál résztvevői a Hiemer-ház báltermébe, ahol Vakler Anna irányítása alatt közös daltanulással kezdődött meg a program.

tovább »

Pünkösdi minősítő

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendeztek Országos és Térségi Népzenei Minősítőt Dinnyésen, a Hagyományőrző Turisztikai Központban pünkösdvasárnap, 2013. május 19-én.

tovább »

A Mákvirágok az országos fesztiválon

Megszületett a döntés az Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztiválra bejutókról, megyénket a Mákvirágok képviselik a seregszemlén.

tovább »

Kézműves szakkörök találkoztak Bicskén

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága, a Fejér Megyei Művelődési Központ és a bicskei Petőfi Művelődési Központtal közösen szervezte meg immár harmadik alkalommal a kézműves szakkörök találkozóját.

tovább »

Minősítő pünkösdkor

A XVII. Országos és Térségi Népzenei Minősítőt 2013. május 19-én 10 órától rendezik meg a Dinnyési Templomkert és Hagyományőrző Turisztikai Központ régi iskolaépületében.

tovább »

Dalban elbeszélt történelem

A Pesovár Ferenc VII. Országos Csoportos Népdaléneklési Versenyt, illetve a "Hallgassátok meg, magyarim" Énekfesztivál I. Szent István királyunk tiszteletére című programot 2013. május 17-én rendezi meg a házigazda Motívum Kulturális Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ.

tovább »

Bálint és az irányított véletlen

Zsupkóné Viczkó Mária festő alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A június 2-ig látogatható tárlatot Szentes Ottokár képzőművész, a Derkovits Képzőművészeti Kör vezetője mutatta be a megnyitó közönségének.

tovább »

Újabb módszertani batyu az IKSZT-knek

A Fejér Megyei Művelődési Központ és a SZITI Szociális Egyesület 2013. május 8-án közösen szervezete meg a megyében működő Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek munkatársainak szóló szakmai workshopját. A találkozó helyszíne a frissen átadott lovasberényi Rónai József Művelődési Ház volt. A rendezvényt a település polgármestere, Szili Miklós is megtisztelte.

tovább »

Te is tudsz játszani! Legyél játékfejlesztő!

Május 4-én, szombaton 16 órától tartjuk a Játékkészítő Műhely következő foglalkozását a Művészetek Háza Kreatív szobájában. Mindenkit szeretettel vár Sevella Zsuzsanna fejlesztőpedagógus, játékfejlesztő.

tovább »

Szakmai előadások a megyében

A Fonódás Kulturális Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében a népi kultúra területén működő helyi alkotó közösségek és műhelyek hagyományőrző és alkotó tevékenységét segítjük előadásokkal, képzésekkel.

tovább »

Felkészültek, jöhet a minősítő!

A Fonódás Kulturális Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ felkérésére Berki Lilla, a Hermann László Zeneművészei Szakközépiskola tanára, és gyakorlott népzenei csoportvezető tartotta meg a népdalkörvezetőknek szóló szakmai konzultációs napot.

tovább »

Remekeltek a gyerekszínjátszók

Egy arany, négy ezüst és öt bronz minősítés született a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Fejér megyei fordulóján, és három csoport továbbjutott a regionális bemutatóra.

tovább »

Szép eredmények születtek

A Fejér Megyei Művelődési Központ, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottságának felhívása alapján április 23-án Éneklő Ifjúság hangversenyt rendezett a székesfehérvári Táncházban.

tovább »

Egyedi alkotások

Játékkészítő műhelyünk februári összejövetelén ünnepelte 1 éves születésnapját! A foglalkozáson dominóztunk, mátrixokat készítettünk, majd elfogyasztottuk szülinapi tortánkat, melyet ezúton is nagyon köszönünk a FMMK vezetőjének, Juhász Zsófiának. Márciusi alkalmunkkor húsvétra készültünk: színes indigóval készítettünk húsvéti tojásokat, majd ablakdíszeket állítottunk össze filcből. Április 20-án, e havi foglalkozásunkon alkotó- művésszé válhat kicsi és nagy különleges képzőművészeti technikák által.

tovább »

Kerekes Laci elment

Kollégánk, Kerekes László, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Bessenyei György-díjas népművelő, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Közművelődési Főosztályának nyugalmazott helyettes vezetője, grafikusművész, rajztanár, vezető szakfelügyelő 2013. március 29-én, életének 74. életévében elhunyt.

tovább »

Fafaragók találkoztak

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Fejér Megyei Művelődési Központ szakmai találkozót szervezett faművesek részére.

tovább »

Popper Péterre emlékeztünk

Április 16-án lesz három éve, hogy elhunyt Popper Péter, a méltán népszerű pszichológus, író.

tovább »

Gálával zárult a seregszemle

Az idei Fejér Megyei Diáknapok kiemelkedő produkcióiból válogatott gálaműsorral zárult az idei középiskolás kulturális seregszemle a Vörösmarty Színházban. Versek, komoly- és könnyűzenei produkciók, néptánc, népzene, kórusművek, színmű, utca- és showtánc egyaránt szerepelt a palettán, és a gálán adták át a Diáknapok kategória- és különdíjat, a települések díjait és a közönségdíjat is.

tovább »

A Diáknapok díjazottjai

A 2013-as Fejér Megyei Diáknapok kategória díjasai és különdíjasai. tovább »

Diákok a színpadon

A Diákszínpad kategória bemutatóival megkezdődött az idei Fejér Megyei Diáknapok: ebben a kategóriában tizenhat társulat áll a zsűri elé.

tovább »

Barokk életérzés

Mintha visszarepültünk volna a barokk korba 2013. március 24-én a Barokk Vizuális Képzőművészeti Szakkör (eddig elkészült munkáiból összeállított) kiállításának megnyitóján.

tovább »

Diákoké lesz a város

Három nap, negyvenegy középiskola, ötszáznegyven produkció és alkotás, több mint ezer résztvevő - április 5-7. között, a Fejér Megyei Diáknapokon a megye középiskolásai tizenegy művészeti kategóriában mérik össze tudásukat Székesfehérváron.

tovább »

Elmarad a bábtalálkozó

Jelentkezők hiányában elmarad a március 21-re meghirdetett megyei bábos találkozó.

tovább »

Festett üvegcsodák

Bartha-Dávid Klaudia, Kovácsai Gabriella és Székely Réka üvegfestők, ékszerkészítők alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Házában. A tárlatot Radetzky Jenőné népi iparművész ajánlotta a megnyitó közönségének figyelmébe.

tovább »

Úton a diákokhoz

A 2013-as Fejér Megyei Diáknapok szervezői tovább folytatták iskolalátogató körútjukat, a keddi napon a dunaújvárosi intézményeket célba véve. Az egyre közelgő jelentkezési határidő miatt négy középiskola diákjai is találkozhattak a szervezőket képviselő csapattal, akik nemcsak további jelentkezőkre leltek, de természetesen minden felmerülő kérdést és problémát megpróbáltak megválaszolni, illetve megoldani.

tovább »

Telt házzal zakatolnak

Tájékoztatjuk a Barátság mozi közönségét, hogy a Zakatoló zenemozi szombati előadására minden jegy elkelt, de terveink szerint, a nagy érdeklődés miatt ősszel ismét meghívjuk a népszerű mozizenekart.

tovább »

Minden, ami játék

Március 1-jén több mint hatvanan vettek részt a Játszani jó - a játék szerepe című szakmai napunkon. Ahogy már a cím is sugallta, ezen a napon a játéké volt a főszerep. A délelőtti elméleti előadások után a közművelődési szakemberek, óvónők, tanítók aktív módon vettek részt a gyakorlati foglalkozásokon, Mindenki azonnal játszóvá, játékossá vált.

tovább »

Műsorvezetők kerestettek

Lezajlott az idei Fejér Megyei Diáknapok szpíker castingja a Művészetek Háza színháztermében: a Diáknapok szervezői hét színpadi kategóriához kerestek műsorvezetőket 14-26 éves fiatalok személyében.

tovább »

Diáknapok - önkéntestoborzó

A Művészetek Háza színháztermében kezdték meg munkát a Diáknapok önkéntesei. Az első felhívásra 15 fiatal - többségében székesfehérvári - jött el, hogy megismerkedjen a rá váró feladattal.

tovább »

Ezren a válogatón, hatszázan a döntőn

Véget ért a Fejér Megyei Népzenei és Népdaléneklési Verseny 2012/2013. évi programsorozata. Hat előválogató után Sárkeresztúr volt a befogadója a közel 400 résztvevős záróeseménynek.

tovább »

Te is hallgasd meg!

A Diáknapok szervezői megkezdték iskolalátogató túrájukat a megyében. Céljuk, hogy minden diák ismerje meg a részleteket a rendezvénnyel kapcsolatban. A személyes találkozó első állomása a Teleki Blanka Gimnázium volt, ahol az osztályok képviselői közvetlenül tehették fel kérdéseiket.

tovább »

Kreatív, színes világ

A Start kreatív alkotócsoport foglalkozásain a gyerekek játszva fejleszthetik kreativitásukat és megtanulhatják színesebben látni a világot. Festünk, rajzolunk, ragasztunk, barkácsolunk, műveket hozunk létre.

tovább »

Diáknapi deszantos-kiképzés

A Művészetek Háza 2013. április 5-7. között a Fejér Megyei Diáknapok helyszíne lesz. A szervezők nagyon fontosnak tartják, hogy minden Fejér megyei középiskolás ismerje a rendezvény részleteit, ezért olyan kortárs segítőket képez ki, akik az iskolákban tartott bemutatókon ismertetik majd a rendezvény legapróbb részleteit is.

tovább »

Közeleg a döntő

A Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny területi előválogatói lezárultak. A szakmai zsűri által döntőbe juttatott 86 produkció résztvevői 2013. február 27-én 9.00 órától Sárkeresztúron mutatkoznak be a felújított Bella István Művelődési Házban.

tovább »

Egyéves a Játékkészítő műhely!

2012 februárjában gondoltunk egy merészet, és útjára indítottuk Játékkészítő műhelyünket. Küldetésünk, hogy megmutassuk a szülőknek, nagyszülőknek, hogyan lehet értékes időt tölteni gyermekükkel. Együtt készítünk játékeszközöket, melyek otthon is egyszerűen elkészíthetőek, tovább alakíthatóak.

tovább »

Véget értek a területi előválogatók!

A Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny székesfehérvári II. fordulója 2013. február 15-én zajlott az MMK-Művészetek Háza mozitermében. Ez az alkalom volt az előválogatók sorában az utolsó, hiszen most már a döntő következik, február 27-én Sárkeresztúron találkoznak ismét az énekesek.

tovább »

Diákokkal, diákoknak a Diáknapokat

A Fehérvári Diáktanács tréningnapján lehetősége volt a szervező Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatójának, hogy a Fejér Megyei Diáknapok Szent István király városában című rendezvény 2013. évi eseményéről tájékoztassa a fiatalokat.

tovább »

Időpontváltozás!

Az ékszerkészítő kurzus időpontja megváltozott: a következő foglalkozásokat február 19-én és március 5-én, kedden 17 órától tartjuk.

tovább »

Pesovár Ferencre emlékeztek

Zsúfolásig megtelt a Művészetek Háza színházterme a Pesovár Ferenc emlékestre érkező vendégekkel február 8-án este.

tovább »

Színek világában

Színek, fények, árnyékok; falusi és városi utcák, házak, életképek: Szünderné Havasi Erzsébet alkotásaiból nyílt tárlat a Művészetek Házában. A március 3-ig látogatható tárlatot Román Károly tanár, irodalmár ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

A népdalok soha nem mennek ki a divatból

Soponyán, a Gróf Zichy János Általános iskolában 2013. január 31-én zajlott a Fejér Megyei Népdaléneklési verseny következő előválogatója.

tovább »

Kultúrházak éjjel-nappal

Ebben az esztendőben február 8-10. között, farsang utolsó hétvégéjén rendezik meg az egész országot behálózó Kultúrházak éjjel-nappal című országos közművelődési akciót, amelyhez a Fejér Megyei Művelődési Központ idén is csatlakozott.

tovább »

Legyen a mecénásunk!

Munkánk színvonalának, hatékonyságának folyamatos emeléséhez szükség van anyagi forrásaink bővítésére is. Ha Ön egyetért céljainkkal, értékeli több mint 50 éve végzett munkánkat, kérjük, ajánlja fel befizetett jövedelemadója egy százalékát intézményünk részére!

tovább »

Hétköznapi veszteségek

Az év első Csajos estjén az elválásról tartott előadást Révész Renáta Liliána pár- és családterapeuta.

tovább »

A paszománykészítés titkai

Megkezdődött a Fonódás Kulturális Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ által szervezett szakmai előadássorozat a megyében működő kézműves alkotóközösségek számára. Elsőként január 25-én, Elfeledett régi mesterségek címmel tartottunk paszománykészítő foglalkozást Mezőfalván.

tovább »

Gyermekbábosok Országos Fesztiválja

A szakma legrangosabb amatőr gyermekbábos rendezvénye különleges, színvonalas produkciók felvonultatásával - a Gárdonyi Emlékévben, az író meséinek feldolgozásával: június 7-9. között rendezik meg Gyermekbábosok Országos Fesztiválját Egerben, az Egri Kulturális és Művészeti Központban.

tovább »

Tucatnyian jutottak tovább

A Fejér Megyei Gyermek és Ifjúsági Népdaléneklési Verseny soron következő előválogatójának házigazdája a tordasi Sajnovics János Egyesített Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény volt.

tovább »

Végzősök tárlata

Az Aranykéz Szakközép és Szakiskola végzős fényképész és fotótermék-kereskedő tanulóinak legjobb fotóból kiállítás nyílt a Művészetek Házában.

tovább »

Bérletek, zenemozi, fejlesztések

A Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma által kiírt nyertes pályázatai révén a Barátság mozi idén is változatos programokkal és vetítésekkel várja a látogatókat. A közeljövőben várható programok ismertetéséről sajtótájékoztatót tartott Brájer Éva alpolgármester, valamint Juhász Zsófia, a mozit üzemeltető Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója és Pisch Anikó, a mozi szervezője.

tovább »

Apa, anya, lánya: családi kiállítás

Szentes Ottokár képzőművész, Szentes Kata porcelántervező iparművész és Büki Zsuzsanna festő, grafikus alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállíótermében. A tárlattal az intézmény a hagyományos "Apa és lánya" sorozatot folytatja, és az apa és lánya mellett ezúttal az anyát, a feleséget is bevonta a kiállításba.

tovább »

Klasszikusok bérletben

Két bérletet indítunk útjára: az Art-Mozi Egyesület országos programsorozata keretében, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló "Art" bérletben négy, a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiumának támogatásával megvalósuló "NKA" bérletben pedig hat klasszikus magyar filmet vetítünk, rendkívül kedvezményes áron.

tovább »

Évzáró gyermektáncház

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület egy bejglipusztító évzáró gyermektáncházba várja a családokat, gyermekeket, szüleiket, nagyszüleiket december december 29-én, szombaton 15 órára a VOKE Vörösmarty Művelődési Házba.

tovább »

Új tehetségek tűntek fel

A székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium adott otthont a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny soron következő előválogatójának december 14-én.

tovább »

Hét produkció jutott tovább

"Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy ezen a vidéken is vannak tehetséges, jó torkú énekesek" - kezdte szakmai összefoglalóját Németh István népzenegyűjtő, a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny bicskei előválogatóját követő értékelésen.

tovább »

Mindent a bábról - Bábworkshop a Hepp Trupp Társulattal

A Fejér Megyei Művelődési Központ évek óta szervez megyei bábtalálkozókat, ahol a csoportok bemutatkozhatnak és minősülhetnek is a szakmai zsűri előtt. Elsősorban a csoportvezetők részére hirdettük meg az eseményt, segítve ezzel a tevékenységüket, fejlődésüket, szakmai ismeretük bővítését.

tovább »

Megint játszunk

Játékkészítő műhelyünk december 15-én, szombaton 16 órakor tartja e havi foglalkozását a I. emeleti 124-es teremben (Kreatív műhely). Foglalkozásvezető: Sevella Zsuzsanna fejlesztőpedagógus, játékfejlesztő.

tovább »

Megnyílt az adventi tárlat

Odakint épp hózápor tombolt, de intézményünk kiállítótermében adventi meleg hangulat fogadta a "Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt" című kiállítás megnyitójának vendégeit. A gazdag nép- és iparművészeti tárlaton többek között szőttesek, hímzések, csuhémunkák, bőrtárgyak, festett és faragott bútorok láthatók, emellett karácsonyfadíszekre is írtunk ki pályázatot.

tovább »

Népművészeti kiállítás a Büntetés-végrehajtási Intézetben

A társadalmi visszailleszkedés elősegítése jegyében november 30-án népművészeti kiállítás nyílt a székesfehérvári börtönben. Az intézetben a Fejér Megyei Művelődési Központ szövő- és kosárfonó műhelyének tagjai állították ki alkotásaikat.

tovább »

Megkezdődtek a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny előválogatói

Elsőként Dunaújvárosban, december 4-én mutatkoztak be az énekes szólisták és csoportok. A 35 produkció mintegy 300 fellépőt jelentett, ebben az évben a Munkásművelődési Központ fogadta be a rendezvényt.

tovább »

Képzőművészek évzárója

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a Derkovits Képzőművészeti Kör évzáró kiállítása a Művészetek Háza Nagy Ottó Sándor Galériájában. A műveket és alkotóikat Szentes Ottokár képzőművész ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

tovább »

Népi játszóház foglalkozásvezető képzés

A Fejér Megyei Művelődési Központ 2012 őszén Népi játszóház foglalkozásvezető képzést indított.

tovább »

Versenyben a filmeseink

A Megyei Művelődési Központban működő Animono animációs filmkészítő műhely és a Start kreatív alkotócsoport nyolc filmet nevezett a IV. Gyerekszem Filmfesztiválra, és ebből hét be is került a versenyfilmek közé. A hétből négy film a szakkörök idei nyári táborában készült.

tovább »

Új mesék születtek

Két film is született az Animóka rendezvényen:, amely november 24-én zajlott a Művészetek Házában. A programon résztvevő gyerekek és szüleik a Sárkányos mese és a A titkos doboz című filmeket közösen készítették Debreczeni Katalin, az Animono Animációs Filmkészítő Műhely vezetőjének irányításával.

tovább »

Nívós, minőségi munkák

Száznegyvennégy alkotás és tárgyegyüttes nevezése érkezett be a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Fejér Megyei Művelődési Központ által meghirdetett "Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt" című adventi nép- és iparművészeti kiállításra.

tovább »

Csajos est a hűtlenségről

A Csajos estek sorozata egy kevésbé vidám témával folytatódott, de annál érdekesebb előadásnak lehettek tanúi a jelenlevők. Ha nem is mindenki tapasztalta meg életében a hűtlenséget közvetlenül, a környezetében biztosan hallott már ezzel kapcsolatos eseteket.

tovább »

Jövőre Pusztavámra vándorol a minősítő

Lovasberény volt a IV. Amatőr Néptáncegyüttesek Fejér Megyei Minősítő Fesztiváljának. A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Művelődési Központ felhívására 12 együttes jelentkezett.

tovább »

Lezártuk adventi nép- és iparművészeti pályázat jelentkezését

Száznegyvennégy alkotás és tárgyegyüttes nevezése érkezett be a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Fejér Megyei Művelődési Központ által meghirdetett ?Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt? című adventi nép- és iparművészeti kiállításra.

tovább »

Filmes hetek novemberben

A Fehérvári Filmes Hetek rendezvénysorozat idén novemberben is várja a filmek kedvelőit, különböző helyszíneken, sokszínű programokkal.

tovább »

Szurkoljunk Nagylóknak és az Ördögtérgyének!

November 17-én rendezik meg a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjét Budapesten. A színvonalas esemény befogadója a Csepeli Munkásotthon.

tovább »

Színek és hangulatok

Roppant látványos és gazdag kiállítás nyílt a Művészetek Háza kiállítótermében, ahol Buki Ferenc amatőr festő mutatja be munkáit a közönségnek.

tovább »

Elkészült a „táncrend”

Tizenegy Fejér megyei és egy Tolna megyei csoport jelezte részvételi szándékát a Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek IV. Minősítő Fesztiváljára, amelynek elkészült a részletes programja.

tovább »

Lezártuk a néptáncos minősítő jelentkezést

A 2012. november 17-én Lovasberényben megrendezendő Amatőr Néptáncegyüttesek IV. Fejér Megyei Minősítő Fesztiváljára 11 Fejér megyei és 1 Tolna megyei csoport jelezte részvételi szándékát. A jelentkezési határidő lejárt, a felhívás alapján további jelentkezéseket nem fogadunk el.

tovább »

Újra játszunk!

Játékkészítő Műhelyünk szeptemberben vidám hangulatú nyomdázással kezdte meg nyári szünet utáni munkáját, következő összejövetelük pedig október 27-én, szombaton 16-18 óráig lesz a Kreatív szobában, mely alkalommal mindenki elkészítheti saját meseparavánját.

tovább »

Sajtóközlemény

A Fejér Megyei Művelődési Központ az 1997. évi CXL. törvény 84-85. §-ában előírt megyei közművelődési feladatokat látja el. Ennek keretében az intézmény alapfeladata: Közművelődési szakmai tanácsadó és szolgáltató tevékenység a megye települései, önkormányzatai, közművelődési intézményei, szervezetei és közösségei részére a közművelődési tevékenységek elősegítése és fejlesztése érdekében.

tovább »

Még jelentkezhettek!

Még várjuk általános- és középiskolás diákok jelentkezését ingyenes grafikai és animációs foglalkozásainkra!

tovább »

Igényes produkciók a minősítőn

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ október 13-án közösen szervezett népzenei minősítőt Dégen, a Dr. Kovács Pál Általános Iskolában.

tovább »

Tüskevár közönségtalálkozó

Nagy érdeklődés övezte a Tüskevár legújabb adaptációjának bemutatóját a Barátság moziban.

tovább »

Ég és Föld

Koppány Attila alkotásaiból nyílt tárlat a Művészetek Házában. Az október végéig látogatható kiállítást Izinger Katalin művészettörténész ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

tovább »

Megnyílt a Zene-Zoom tárlata

A Zene-Zoom 2012. fotópályázunkra érkezett alkotásokból nyílt kiállítás intézményünk folyosógalériáján. A tárlatot Járdány Bence fotós, a pályázat zsűritagja ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Nemzetközi találkozó Igaron

A hétvégén nyolcadik alkalommal rendeztek nagy sikerű népzenei találkozót Igaron, a Pákozdi Józsefné által vezetett Igari Népdalkör szervezésében.

tovább »

Miben különbözik a nők agya a férfiakétól?

E kérdést feszegettük legutóbbi Csajos estünkön, ahol meghívott vendégünk, Révész Renáta Liliána kellő részletességgel ismertette a különbségeket és azok okát.

tovább »

A Zene-zoom díjazottjai

Az idei Zene-Zoom fotópályázat eredményei a kéttagú szakmai zsűri döntése alapján.

tovább »

Milliókat nyert az MMK

A Fejér Megyei Művelődési Központ az elmúlt egy hónapban összesen 52 926 225 forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív program keretében.

tovább »

Erajos képei

Suszter Lajos festményeiből nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A képeit "Erajos" néven jegyző alkotót és műveit Pálfalvi András, a Megyei Művelődési Központ címzetes igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe, a tárlat a hónap végéig látogatható.

tovább »

Kubai salsa tanfolyam indul kezdőknek

A Salsa Fuerte Tánciskola szeptember közepén új kezdő kubai salsa tanfolyamot indít Székesfehérváron, a Művészetek Házában.

tovább »

Mi lesz az MMK-val?

Az elmúlt hetekben újra és újra ezt kérdezik tőlünk kollégák, barátok, képviselők. A napokban megjelent 1311/2012. (VIII. 23.) korm. határozat (a határozat teljes szövege megtalálható a M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y, 2012. évi 110. számában, 2012. augusztus 23.) nem csak a megyei múzeumok, könyvtárak esetében, hanem a megyei közművelődési intézmények, így a Fejér Megyei Művelődési Központ fenntartásával kapcsolatban is választ ad.

tovább »

Színjátszásról, színjátszóknak

Évadnyitó rendezői tréning címmel szervezett szakmai előadást a Fejér Megyei Művelődési Központ drámapedagógusok, színjátszó csoportok vezetőinek és minden érdeklődő részére, augusztus 25-én. Az előadást Kaposi László drámatanár, rendező, a Drámapedagógiai Társaság elnökségi tagja, a Drámapedagógiai Magazin szerkesztője tartotta.

tovább »

Szakköreink, klubjaink évadkezdő foglalkozásai

Szeptember elején újra benépesülnek szakköri termeink, műhelyeink: indul az évad klubjainkban és szakköreinkben.

tovább »

„Te úgy, én így”

Szeptember 13-án folytatódik a Csajos est, ahol ismét a hölgyeké a főszerep, de természetesen várjuk az urakat is, hiszen számukra is hasznos témákkal szolgálunk.

tovább »

Kész a BuSho versenyprogramja

Nyolcvanhat rövidfilm került be 8. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramjába. Szeptember 4. és 9. között 12 kísérleti film, 20 animáció és 54 fikciós alkotás lesz látható a mustrán.

tovább »

Talán nem elérhetetlen az Europa Cantat

A Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatójaként meghívást kaptam a XVIII. Europa Cantatra, melyet Észak-Olaszországban, Torinóban rendeztek meg.

tovább »

Rác utcai kézműves hét

A Fejér Megyei Művelődési Központ és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága egy időben két kézműves alkotótábort szervezett felnőttek számára.

tovább »

26. Mesterségek Ünnepe

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) augusztus 17-20. között immár 26. alkalommal rendezi meg a Mesterségek Ünnepét a Budavári Palotában. A hagyományos esemény az élő népművészet fóruma, így a kézműves kirakodóvásár mellett színes programok is várják az erre fogékony közönséget.

tovább »

Élménydús tábort zártak

Július 6-án zárt a Fejér Megyei Művelődési Központ Start Kreatív Alkotócsoport és az Animono Animációs Filmkészítő Műhely idei, közös nyári tábora.

tovább »

Velencei csipkék, csipkeékszerek

A modern csipkekészítő technikákkal ismerkedtek az immár 19. alkalommal megrendezett Fehérvári Csipkehét résztvevői a Művészetek Házában. Az ország minden részéből érkezett tucatnyi mester a velencei fonatok, a különféle velencei csipkevariációk készítését gyakorolta, csipke és papír kombinációjával alkotott különleges díszeket, ékszereket.

tovább »

A leghosszabb nap - képekben

Népzenei és néptáncos műsorok jegyében telt az idei Leghosszabb Nap Fesztivál, emellett számos egyéb program is várta a látogatókat a III. Béla király téren Szent Iván-éj előestéjén.

tovább »

Az intézmény évadzárója

A Leghosszabb Nap Fesztivál az intézmény reprezentációs, évadzáró rendezvénye; legfontosabb célja, hogy a városban gyarapodjék a népzenei rendezvények száma - mondta Juhász Zsófia, a Megyei Művelődési Központ (MMK) igazgatója a nagyszabású esemény mai sajtótájékoztatóján.

tovább »

Rendeljen vásárfiát!

A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabítottuk a fesztivál logójával ellátott póló és bevásárló táska rendelési lehetőségét: interneten és a fesztivál helyszínén is várjuk további megrendeléseiket.

tovább »

Leghosszabb nap 2012-ben is

Intézményünk, a Fejér Megyei Művelődési Központ az idén tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Leghosszabb Nap Fesztivált. Az első lépéseket a Fonódás Kulturális Egyesülettel közösen tettük meg, és az idén is mind a két szervezet más-más eszközökkel, de azon fáradozik, hogy színvonalas népzenei eseménynek lehessünk részesei.

tovább »

Elméleti és gyakorlati praktikák

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával ismét továbbképzésen és konzultáción vehettek részt a megyében működő népdalkörök, pávakörök és nyugdíjas éneklő csoportok vezetői június 9-én a Fejér Megyei Művelődési Központban.

tovább »

„Nem lehet mindenki népművész...”

Kosarak, faragások, szőtt kelmék, csipkék, bőrtárgyak, kerámia dísz- és használati tárgyak töltik meg a Művészetek Háza kiállítótermét: az intézményünkben működő kézműves szakkörök mutatják be munkáikat a Tekergetők zenekar muzsikájával megnyílt évadzáró kiállításunkon, amely július 8-ig látogatható.

tovább »

Bódog és Szomorilla

A Leghosszabb Nap Fesztiválon, június 23-án 16 órától a színpadon a Hepp-Trupp Társulat, az országszerte népszerű Bódog és Szomorilla című előadásukkal.

tovább »

Balázs Gyula (1928-2012)

84 éves korában meghalt Balázs Gyula, festő, költő, tanár. Az emberi végességhez szokottan mondhatnánk, bevégeztetett. De akik ismertük - és akik ismerték, azok szerették is őt nagyon -, megrendülten fogadtuk a szomorú hírt, hogy Gyula Bácsival már nem találkozhatunk többé.

tovább »

Átváltoztatva

Az arcformához illő új frizura, egy előnyös smink és persze a stílusos, alkathoz és típushoz illő öltözék szinte teljesen megváltoztathatja a hölgyek megjelenését, ahogy ez legutóbbi Csajos estünkön is bebizonyosodott.

tovább »

Gyereknap a táci oviban

Hangszerekkel ismerkedhettek, táncra kerekedhettek a táci óvodások a fehérvári Tekergetők Zenekar segítségével.

tovább »

Tucatnyian minősültek

Az Országos és Térségi Népzenei Minősítő XVI. Ciklusa 2012. június 30-án véget ér, így a Fejér megyében működő népdalköröknek, énekeseknek, hangszerkísérettel éneklő csoportoknak és szólistáknak még egyszer lehetőségük volt a megmérettetésre május 19-én a Nagylóki Művelődési Házban.

tovább »

De hol vannak a csóriak?

Vasárnap délutáni kikapcsolódásként május 13-án Csóron szervezett Tájoltató programot a Fejér Megyei Művelődési Központ.

tovább »

Játsszon velünk!

Május 26-án, szombaton 16 órakor negyedik alkalommal várja az érdeklődőket a Játékkészítő Műhely a Fejér Megyei Művelődési Központban.

tovább »

Megtelt az MMK színjátszós gyerekekkel

A Művészetek Házában május 10-én 19 produkcióval lezajlott a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Fejér megyei bemutatója. A délután 16 óráig tartó eseményen az összes jelentkező csoport előadását láthattuk, és egy iskola kivételével mindenki kérte a minősítését.

tovább »

Háromszáz színjátszó a találkozón

Tizenkilenc csoport jelentkezett a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Fejér megyei bemutatójára, amelynek május 10-én, csütörtökön 9 órától intézményünk ad otthont.

tovább »

Tavaszi bábos találkozó

A Fejér Megyei Bábcsoportok Találkozóján - 2012. április 27. - három iskolás csoport előadását láthatták a nézők, akiknek köreiben a Nefelejcs óvoda kiscsoportját is köszönthettük.

tovább »

Hímzők tárlata

Terítők, futók, párnák, falvédők, keszkenők és megannyi hímzett remekmű: az intézményünkben működő hímző szakkör tagjainak legszebb munkáiból látható válogatás a Művészetek Háza kiállítótermében.

tovább »

Formabontó csajos est közeleg

Látványos átváltoztatásnak lehetnek részesei - vagy csak szemtanúi - mindazok, akik részt vesznek a Fejér Megyei Művelődési Központ következő csajos estjén május 31-én, csütörtökön 18 órától az intézmény kávézójában.

tovább »

Vadászlesen

Az intézményünkben működő Start kreatív alkotócsoport foglalkozásvezetőjének alkotásaiból nyílik kiállítás a Csöp Galériában május 4-én, pénteken 18 órakor. Hegedűs Hanna Léna grafikusművész munkáit Nagy Zsófi ajánlja a közönség figyelmébe.

tovább »

Mert kell egy hely

A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete harmadik konferenciájának Magyarlukafa adott otthont április 19-20-án. A kézműves szakmák, a népi mesterségek megőrzése érdekében nagyon fontos az ország különböző megyéiben található alkotóházak zavartalan működése, működtetése - hangzott el a tanácskozáson.

tovább »

Éneklő Ifjúság 2012 - Székesfehérvár

Az idei tavaszi Éneklő Ifjúság Fejér megyei minősítő hangversenye Székesfehérváron zárult, április 25-én.

tovább »

Továbbképzés intézményvezetőknek

90 órás Közművelődési intézményvezető akkreditált továbbképzési program indult április 19-én a Fejér Megyei Művelődési Központban.

tovább »

Ismét játékot készítünk

Április 28-án, szombaton 16 órakor harmadik alkalommal várja az érdeklődőket a Játékkészítő Műhely a Fejér Megyei Művelődési Központban.

tovább »

Tájoltató Válon

Az izgalmas történelmi múlttal rendelkező Válra látogatott a Tájoltató programja.

tovább »

Éneklő Dunaújváros

A megyei jogú város vezetését büszkeséggel töltheti el, ha a mai nap beszámolóját elolvassa, de nem lehet elkeseredve a mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója és Mezőfalva polgármestere sem, mert a mai színvonalas koncert keretében gyönyörű eredmények születtek.

tovább »

Környezettudatos gyerekek

A Föld napja alkalmából (április 22.) óvodás és iskolás csoportoknak szervezett komplex programokat a Fejér Megyei Művelődési Központ április 17-19. között. A foglalkozásokat Futterer Juci iparművész vezette, aki az újrahasznosítás lehetőségét mutatta be a gyermekeknek, valamint együtt készített a gyerekekkel ékszereket és dísztárgyakat tejes dobozból, fémkupakból, szivacsból, papírmaséból.

tovább »

Éneklő Ifjúság 2012 - fellépési sorrendek

A KÓTA felhívása alapján idén is szervez Éneklő Ifjúság hangversenyeket a Fejér Megyei Művelődési Központ, két helyszínen.

tovább »

Tácra mész, te kis nyulacska?

Nagypénteken, április 6-án a táci óvoda fogadta a megyejáró program gyerekjátszó táncházát.

tovább »

Diáknapok after party

Az idei Fejér Megyei Diáknapok legjobb produkciói álltak újra színpadra a Művészetek Háza színháztermében április 13-án, pénteken.

tovább »

Ismét Juhász Zsófia az igazgató

Mátrahalmi Tibor, a Fejér Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője Juhász Zsófiát nevezte ki a Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatói posztjára. A régi-új igazgató április elsejétől, öt éven át vezeti az intézményt.

tovább »

Barangolás a Tiszától Zaláig

Karóczkay Ottó fehérvári festőművész, művésztanár alkotásaiból nyílt tárlat a Művészetek Házában. Az április 29-ig látogatható tárlatot Román Károly tanár, irodalomtörténész ajánlotta a közönség figyelmébe, a Szedtevette zenekar közreműködésével.

tovább »

Csajos est a harmónia jegyében

A legutóbbi Csajos esten dr. Riesz Mária pszichológus, örömtréner tartott előadást. A jelenlevők némi ízelítőt kaphattak az örömtréning menetéről, lényegéről.

tovább »

Gyermekjátszó táncház Pátkán és Zámolyon

Óvodásoknak tartott táncházat Pátkán és Zámolyon a Szedtevette zenekar és Kneifelné Laczkó Kriszta, akik a Fejér Megyei Népzenei Műhely képviseletében jártak a kis Fejér megyei településeken március 30-án.

tovább »

Ezren szórakoztak és szórakoztattak ezerrel

Közel negyven középiskola ezer diákja vett részt az elmúlt hétvégén rendezett Fejér Megyei Diáknapokon, amelynek ebben az esztendőben Dunaújváros adott otthont.

tovább »

Föld napja a Fejér Megyei Művelődési Központban

A munkanap áthelyezésre való tekintettel április 21-én, szombaton délelőtt is várjuk a csoportokat a programokra, előzetes bejelentkezés alapján! A kreatív foglalkozásokon a gyermekek újrahasznosított anyagokból készíthetnek tárgyakat, ékszereket, Futterer Judit iparművész segítségével.

tovább »

Vélemények a moziról

A Barátság mozi a város egyetlen hagyományos filmszínháza, és szeretnénk, ha az idejáró közönség elégedett lenne a mozival. A nézők elégedettségének, valamint szokásainak méréséhez kérdőívet használtunk, amit a mozi bejáratánál helyeztünk el, és tavaly szeptembertől idén januárig bárki kitölthette. Az öt hónap alatt összesen 138 fő néző töltötte ki a kérdőívet.

tovább »

Még várjuk a jelentkezőket!

Meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt a Közművelődési Intézményvezető akkreditált továbbképzésre.

tovább »

Gyöngyvilág

A Magyar Gyöngy Egyesület tagjainak munkáiból, gyöngyékszereiből nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. Az április elsejéig megtekinthető tárlatot Cz. Tóth Hajnalka népi iparművész ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, a megnyitón Gárdonyi Bálintné és Gárdonyi Bálint csömöri néptáncosok adtak műsort - a páros hölgytagja gyöngyfűző népi iparművész.

tovább »

Játékkészítő Műhely

Új alkotóműhely alakult február végén a Fejér Megyei Művelődési Központban: a Játékkészítő Műhely célkitűzése, hogy a szülőket, nagyszülőket megtanítsa a gyerekekkel együtt játszani, játékokat készíteni.

tovább »

Elfeledett böjti szokásaink

Manapság már nem sokat tudunk a böjtről. Pedig nagyon sok olyan szokás, hiedelem kapcsolódik a böjthöz, ami a mai ember számára érdekes lehet. A magyarok nem csak "böjtben" böjtöltek, a pénteki nap egész évben böjti nap volt. Minden péntek tésztanap volt, húsmentes étkezést előírva. Böjtöltek adventkor is, de természetesen a legfontosabb böjt a húsvéti volt.

tovább »

II. Országos Népi Bútorfestő Találkozó

Második alkalommal rendeznek országos népi bútorfestő találkozót. A rendezvénynek a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény ad otthont április 19-én.

tovább »

Tojásdíszítők találkoztak Fehérváron

Országos Tojás Triennálét rendeztek február 25-én, szombaton a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában.

tovább »

Minőség és mennyiség egyszerre

Tavaly decemberben, amikor a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny területi válogatói elkezdődtek, még olyan távolinak tűnt a döntő időpontja, mely 2012. február 24-én végre elérkezett.

tovább »

Újra vetít a Barátság!

Örömmel tudatjuk a Barátság mozi rajongóival, hogy az ismert nehézségek ellenére, a Megyei Művelődési Központ kollégáinak pénztámogatásával, csökkentett számú vetítéssel ugyan, de márciustól újra várjuk a közönséget!

tovább »

Nemzetközi fesztiválon is leszáll a Concord

Az intézményünkben működő Start kreatív alkotócsoport "A Concord végzete" című filmjét is beválogatták az Anifest Nemzetközi Animációs Fesztivál gyerekfilmes szekciójába. A fesztivál a csehországi Teplicében zajlik április 26. és május 1. között.

tovább »

Saját készítésű fejlesztő játék?!!

Játékkészítő foglalkozásokat hirdetünk felnőtteknek. Foglalkozásainkon utat mutatunk, hogyan lehet örömteli alkotással, élményekben gazdag időtöltéssel segíteni gyermekünknek, hogy türelmesebb, figyelmesebb, logikusan gondolkodó, jó problémamegoldó, kreatív, együttműködő személyiség lehessen.

tovább »

Harmóniában önmagunkkal

A Barátság mozi Csajos estjének március 29-i vendége dr. Riesz Mária örömtréner és pszichológus lesz, aki előadást és bemutató gyakorlatokat tart a pozitív énkép kialakításához.

tovább »

Közeledik a döntő

A Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny területi előválogatói már az elmúlt év végén megkezdődtek. Összesen hat helyszínen zajlott a versengés, a megyei településekről és a megyeszékhelyről is nagyon sok szólista, hangszerkísérettel fellépő és éneklő csoport mérette meg magát.

tovább »

Képzéseink 2012 első félévében

A Fejér Megyei Művelődési Központ 2012 első félévében három képzést, továbbképzést is tervez indítani. A képzések csak megfelelő létszám (15 fő) jelentkezése esetén indulnak!

tovább »

Ilyen még nem volt

A Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny döntője előtti utolsó előválogató helyszíne február 10-én a székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI volt.

tovább »

Az óceán bűvöletében

Vasné Katona Hajnalka festményeiből Férjem emlékére címmel nyílt tárlat a Művészetek Háza kiállítótermében. A tengert, óceánt, természeti tájat ábrázoló, többnyire fotórealisztikus képek március 3-ig láthatók a falakon.

tovább »

Országos Tojás Triennálé: elhalasztva

A Fejér Megyei Művelődési Központ és a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület 2012. február 11-ére tervezett Országos Tojásdíszítők Találkozóját a rendkívüli időjárás miatt elhalasztjuk. A találkozó új időpontja változatlan programmal: 2012. február 25-én, szombaton 10 órától a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában.

tovább »

Ovisokat szórakoztattak

A Tájoltató programban idén is kiemeltük az óvodás korcsoportot, és igyekeztünk minél több és színesebb programokat eljuttatni a pályázatban szereplő települések óvodáiba.

tovább »

Csajos est Rácz Zsuzsával

A Barátság mozi legutóbbi Csajos est programjára a meghívott vendég az Állítsátok meg Terézanyut! című sikerkönyv szerzője, Rácz Zsuzsa volt. Az est témája: A boldogság nyomában.

tovább »

Medve-nap a mányi óvodában

A Fejér Megyei Művelődési Központ "tájoltató" pályázatának keretében Mányon járt a Fejér Megyei Népzenei Műhely. Február 3-án, egy nappal a medve-nap után, medvét táncoltatott a mányi ovisokkal a Szedtevette zenekar és Kenifelné Laczkó Krisztina.

tovább »

Hóvihar nem, fiú annál több

Kellő izgalmak előzték meg a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny székesfehérvári elődöntőjét, hiszen mindenki a havazást várva bizonytalan volt, hogy elinduljon-e a versenyre vagy sem. Végül csak a megbetegedések miatt maradt el produkció, és nem a nem létező hóvihar miatt.

tovább »

Télen nagyon hideg van

Napok óta csak arról szólnak a hírek, hogy milyen hideg napok köszöntenek majd ránk. A Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny előválogatója azonban olyan gyönyörű napsütéses délutánon zajlott Tordason, hogy akik február 1-jén a Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény aulájában végigülték a koncertet, inkább azt érezhették, hogy itt a tavasz.

tovább »

Kedves Hűséges Látogatóink!
Tisztelt Nézők!

A Barátság mozit működtető Fejér Megyei Művelődési Központ költségvetési támogatása 2012. január 1-jétől olyan minimális, hogy a bevételeinket bérek kifizetésére kell fordítanunk, ezért nem tudunk vállalni semmilyen plusz kiadást, így a Barátság mozi esti vetítései február 1-jétől szünetelnek.

tovább »

Minőség a közművelődésben

A magyar kultúra napja alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett ünnepségen adták át a Fejér Megyei Művelődési Központnak (MMK) a Minősített Közművelődési Intézmény címet.

tovább »

„Jászol-díjas” kézművesek

Két székesfehérvári művész, Radetzky Jenőné bútorfestő népi iparművész és Tóthné Albrecht Anikó textiljáték-készítő is elismerést vehetett át a Magyar Kézművességért Alapítvány által meghirdetett "Betlehemi jászol" pályázatán.

tovább »

Minősített közművelődési intézmény lett az MMK

A Fejér Megyei Művelődési Központ képviseletében Juhász Zsófia igazgató az intézmény kiemelkedő közművelődési minőségfejlesztő munkájáért 2012. január 19-én veheti át a Minősített Közművelődési Intézmény Címet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterétől Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A cím viselésére három évig lesz jogosult az intézmény, a tényt jogosult dokumentumain is feltüntetni.

tovább »

Vegyes érzelmekkel a seregélyesi előválogató után

A Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny második területi válogatóját Seregélyesen rendezte meg a Fejér Megyei Művelődési Központ. Az általános iskolában szívélyesen fogadta a megye különböző településeiről érkező tanulókat, felkészítő tanáraikat és szüleiket, valamint a zsűri tagjait Mogyorósi Gyöngyi tanárnő, az iskola művészeti tagozatának vezetője.

tovább »

Tájoltató - Koncert Mányon

A Tájoltató program keretein belül a Motívum Kulturális Egyesület január 15-én, Mányon a református templomban adott komolyzenei koncertet a Mány-Zsámbék-Tök közös ökumenikus imahetének kezdő alkalmán.

tovább »

Legyen a mecénásunk!

Munkánk színvonalának, hatékonyságának folyamatos emeléséhez szükség van anyagi forrásaink bővítésére is. Ha Ön egyetért céljainkkal, értékeli több mint 50 éve végzett munkánkat, kérjük, ajánlja fel befizetett jövedelemadója egy százalékát intézményünk részére!

tovább »

Frissítsék saját adataikat!

A Fejér Megyei Művelődési Központ alapfeladatai közé tartozik, hogy a megyében működő öntevékeny művészeti csoportokról, alkotókról adatbázist állítson össze, és azt honlapján közzétegye, ezzel is segítve a megye településein működő önkormányzatok, közművelődési intézmények, munkáját.

tovább »

Apa és lánya: a két Farkas

Farkas Mihály és Farkas Éva Mária festőművészek alkotásaiból rendezett kiállítást a Fejér Megyei Művelődési Központ, az intézmény Apa és lánya című képzőművészeti kiállítássorozatának részeként.

tovább »

Csajos est - a boldogság nyomában

Filmvetítéssel egybekötött csajos beszélgetésre invitáljuk az érdeklődőket a Barátság moziba február 2-án, csütörtökön 18 órától. Az est témája: a boldogság nyomában, meghívott vendégünk: Rácz Zsuzsa író.

tovább »

Seregélyes a következő előválogató helyszíne

A Fejér Megyei Népdaléneklési verseny következő területi előválogatójának helyszíne Seregélyes, ahol az Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fogadja a rendezvény résztvevőit és az érdeklődőket, január 13-án, pénteken 14.00 órától.

tovább »

Az NKA új struktúrája

L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) bizottságának elnöke bemutatta a kulturális alap új struktúráját, a létrehozott kollégiumok vezetőit, ismertette a tagok listáját és az egyes kollégiumok idénre tervezett pénzügyi keretét is.

tovább »

A magyar közművelődésért - Fehérváron

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kulturális Államtitkársága a magyar közművelődés helyzetét áttekintő, társadalmi szerepét erősítő programsorozattal zárja a 2011-es évet, és egyben ezzel indítja a 2012-es esztendőt.

tovább »

Közművelődési programok tájoltatása az NKA támogatásával

A Fejér Megyei Művelődési Központ a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán 3.754.948 forintot nyert annak érdekében, hogy kulturális programokat vigyen a kistelepülésekre. Olyan színvonalas produkciókat, melyek az értékteremtő és értékközvetítő kultúra része.

tovább »

Megkezdődött a népdaléneklési verseny Fejér megyében

A dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola Gárdonyi Géza Általános Iskola Egysége fogadta be a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny 1. területi válogatóját.

tovább »

Este a Skanzenben

December 21-én, Tamás napján, a csillagászati tél első napján a fehérvári kézművesek jó hangulattal, sült gesztenyével és forralt borral várják a látogatókat a Rác utca kézműves alkotóházaiba 16-22 óra között.

tovább »

Szép jelen és szép jövő

Megnyílt a hagyományos adventi tárlat a Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában: három megyéből közel százötven kézműves munka érkezett az idei pályázatra.

tovább »

„Szép jelen, szép csillag...” – kézműves foglalkozások

December 6. és 15. között minden kedden és csütörtökön „Szép jelen, szép csillag...” címmel kézműves foglalkozásokat szervezünk iskolás csoportok számára.

tovább »

Patchwork karácsony

A Fejér Megyei Művelődési Központ Foltműhelyének alkotásaiból nyílik kiállítás december 1-jén, csütörtökön 10 órakor a Városi Könyvtár Zsolt utcai Tagkönyvtárában. A december 31-ig látogatható tárlatot Tolvajné Zalka Éva szakkörvezető ajánlja a közönség figyelmébe.

tovább »

Kalocsa virágai

A Fejér megyei amatőr kézműves alkotóközösségek szakmai előadássorozat szervezése közben ráébredtünk, mennyire hiányzik az összefogás a helyi közösségek számára. Az utóbbi időben több településen önszerveződés útján jöttek létre önálló hobbi kézműves csoportok, hímzés, szövés és gyöngyfűzés témában. A kis közösségek sokszor szakmai segítség nélkül dolgoznak lelkes irányítók segítségével.

tovább »

Nem versenyeztek, hanem táncoltak

Mint azt az egyik résztvevő megjegyezte, teljesen mindegy volt, hogy odakinn milyen ködös, szomorú az időjárás, az alapi Arany János Művelődési Házban egész nap forró volt a hangulat.

tovább »

Megmozdult a kép

Animóka címmel rendeztek kreatív animációs napot gyerekeknek az intézményünkben működő kreatív szakkörök. A "Székesfehérvári Filmes Hetek" pályázat keretében november 12-én megvalósult Animóka programja felejthetetlen élményt nyújtott a résztvevő gyermekeknek, és velük együtt a szüleik is betekintést nyerhettek az animációs filmkészítés titkaiba.

tovább »

Mi a véleménye a Barátság moziról?

Kérjük, töltse ki az alábbi anonim kérdőívünket, amellyel hozzájárulhat ahhoz, hogy még jobban nézőink igényeihez, szokásaihoz igazíthassuk a Barátság mozi kínálatát.

tovább »

Műsorváltozás a moziban

A Mokép-Pannónia által forgalmazott Animal Kingdom című film decemberi vetítése országosan elmarad, a forgalmazónál történt vezetőváltásra hivatkozva. A forgalmazó nevében is elnézést kérünk nézőinktől, és ajánljuk figyelmükbe az eredetileg meghirdetett film helyett az Instant dohány című svéd thrillert.

tovább »

Újra zumba

Szerdánként 19-20 óráig ismét várjuk a zumbázni vágyókat a Művészetek Háza Tükrös termébe.

tovább »

Nemes faragások

Nemes Ferenc faragó, népi iparművész alkotásaiból nyílt tárlat intézményünk kiállítótermében. A november 27-ig látogatható, gazdag kínálatú tárlatot Kovács György, a Megyei Művelődési Központ címzetes igazgatója nyitotta meg.

tovább »

Újra jönnek a Verdák

Kedvezményes filmvetítésre várjuk az óvodásokat és az iskolásokat november végén a Barátság moziba, ahol csoportoknak választható időpontban, féláron vetítjük a Verdák 2. című animációs filmet.

tovább »

Nőnek lenni

Ismét Csajos estre várjuk - nem csak - hölgy nézőinket, november 17-én, csütörtökön 18 órától. Az alkalom témája: "Nőnek lenni..."

tovább »

Lezajlott a minősítő

Harmincnyolc műsorszám nevezett a XVI. Országos Népzenei Minősítőre, amelynek a nagylóki közösségi ház adott otthont október 15-én: érkeztek csoportok Fejér, Somogy, Veszprém, Pest és Bács-Kiskun megyéből is.

tovább »

Freskók selyemből

Mesés ruhák, sálak, stólák, selyemparaván; freskókra emlékeztető faliképek: Liudmila Agafonova orosz textilművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlat október 30-ig látogatható.

tovább »

Újra Zene-zoom

A Fejér Megyei Művelődési Központ ismét hirdeti a Zene-zoom fotópályázatot, és két szakmai konzultációs előadás szervezésével segíti a pályázókat.

tovább »

Országos Ifjúsági Szakmai Találkozó

A 60 éves Várpalota jubileumi rendezvénysorozat keretén belül Országos Ifjúsági Szakmai Találkozót rendeznek a Várpalotai Ifjúsági Házban október 20-án, csütörtökön.

tovább »

Üvegfestő műhely indul a Mesterségek Házában

Új kézműves szakkört indítunk október 12-én, szerdán 17 órától a Mesterségek Házában (Székesfehérvár, Rác u. 20.). Az üvegfestő műhely szakmai programja elsősorban a képességek fejlesztésére és a gyakorlati tapasztalat megszerzésére irányul.

tovább »

Népzenétől lesz hangos a művelődési ház Nagylókon

Intézményünk a hagyományokhoz híven ősszel is rendez népzenei minősítőt a megyében. 2011. október 15-én, szombaton a megszépült nagylóki művelődési házban rendezzük meg a KÓTA - Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége felhívása alapján meghirdetett népzenei koncertet.

tovább »

Zenés filmek a Zene Világnapján

A Zene Világnapja alkalmából a Barátság mozi a Piaf és A látogató című filmeket tűzte műsorára: mindkét film szeptember 29. és október 1. között, valamint október 3-án látható.

tovább »

Felhívások tárgyalkotóknak

Hagyományosan az ősz elején adjuk közre pályázati felhívásainkat, amelyekkel a tárgyalkotó kézművesek és iparművészek számára hirdetünk meg bemutatkozási lehetőséget, illetve az alkotók munkáikat szakértő zsűri előtt mérethetik meg.

tovább »

Mesterségek őrzője Kulcson

Az idei nyári kulcsi "Mesterségek Őrzője" tábor a tavalyi elképzelésnek megfelelően zajlott. Csendes szakmai alkotás, és kissé dúsabb gasztronómiai élvezetek váltakoztak a forró nyári napokon.

tovább »

Idősek világnapja

Székesfehérvár önkormányzata műsoros délutánt szervez az Idősek világnapja alkalmából szeptember 23-án, pénteken 15 órától a Vodafone Sportcentrumban (volt ARÉV Csarnok). A műsorban közreműködik Bakonyi Csilla, a Vörösmarty Színház színművésze és Aradszky László táncdalénekes. A belépés díjtalan.

tovább »

Népzenei konzultációs nap

Intézményünk népzenei konzultációs napot szervezett szeptember 17-én, ezzel kívántunk segíteni azoknak a Fejér megyei csoportoknak, szólistáknak, akik ez év októberében Nagylókon szeretnének minősülni, de vannak kétségeik, kérdéseik a választott csokrokkal kapcsolatban.

tovább »

Megnyílt a Zene-zoom tárlata

Intézményünk idén is csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű országos programsorozathoz, amelyet a Kulturális Örökség Napjai részeként szeptember 17-én rendeztek meg. Rendezvényeink vezérfonala a vizuális és a tárgyalkotó kreativitás volt, így több tárlat, köztük a Zene-zoom pályázat kiállítása is megnyílt ezen a napon.

tovább »

Vándorlegények és vándorleányok találkoztak

Eredményesnek és sikeresnek értékelte a IX. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat szövés és nemez kategóriájának szeptember 17-i találkozóját és kiállítását F. Tóth Mária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nyugalmazott vezető főtanácsosa, a zsűri tagja. A pályázatra magyarországi, és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos szövés, vászonszövés, nemezelés tevékenységekkel foglalkozó 11-25 év közötti fiatalok nevezhettek.

tovább »

Mesterlegények találkozója

Az Országos Ifjúsági Népi Kézműves pályázatot 11-25 éves fiataloknak, felmenő rendszerű sorozat keretében, 1995 óta hirdetik meg. A pályázat szövés és nemez szakterületének találkozóját és kiállítását intézményük rendezi meg szeptember 17-én, szombaton.

tovább »

Táncvásár

Nemzeti táncunk megtestesítője, a csárdás áll a Hagyományok Háza a hétvégi programjának középpontjában, amellyel a néptánc-pedagógusok, néptáncot oktató szakemberek tanévkezdési szakmai feltöltődéséhez kívánnak hozzájárulni.

tovább »

Csajos est, nem csak csajok közt

A Barátság mozi szeptember 8-i, első, női témával foglalkozó vetítéssel egybekötött beszélgetős rendezvényét példátlan érdeklődés fogadta. A pozitív élmények hatására a szervezők a továbbiakban is fognak hívni női témákkal kapcsolatban előadókat, és ehhez várják a nézők javaslatait is.

tovább »

Népzenei konzultációs nap

A Fejér Megyei Művelődési Központ segíteni kíván azoknak a Fejér megyei csoportoknak, akik október 15-én Nagylókon szeretnének minősülni, de vannak kétségeik, kérdéseik a választott csokrokkal kapcsolatban, ezért számukra konzultációs napot szervezünk szeptember 17-én.

tovább »

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A 2009. évi rendelkező nyilatkozatok alapján 2010. évben átutalt adó 1 %-ának felhasználásáról.

tovább »

Fejér megyei amatőr kézműves alkotóközösségek szakmai előadássorozata

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az idén 4. alkalommal megrendezésre kerülő szakmai programra. Az előadások fő célja a speciális népművészeti formakincs bemutatása mellett a szakmai fogások megismerése, az egymástól tanulás és az elszigeteltség érzésének megszüntetése.

tovább »

IX. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat kiállítása

Az Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot 1995 óta kétévente hirdeti meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Kézműves Alapítvány, a Debreceni Művelődési Központ és a kézműves kategóriákat gondozó intézmények.

tovább »

Megnyílt az Amator Artium tárlata

A kiállító alkotók jelenlétében Harka Ágnes festőművész nyitotta meg a XXI. Országos Amator Artium Képző- és Iparművészeti Tárlat Fejér megyei kiállítását, amelyen 61 amatőr művész 74 munkája látható.

tovább »

Megszülettek a fotópályázat eredményei

A zsűri értékelte a Zene-zoom pályázatra beküldött fényképeket. A képeket szeptember 17-én, a Kultúrházak Éjjel-nappal rendezvényen kiállítás keretében mutatjuk be a közönségnek a Művészetek Házában, a zsűri által legjobbnak ítélt képek alkotói pedig koncertbelépőket nyertek.

tovább »

Ősszel induló kézműves műhelyeink

Egy kézműves műhely foglalkozásai - fantasztikus lehetőségek tárháza és megannyi öröm, élmény forrása. Emellett természetesen egy sor "hasznos" dolgot is nyújt. A kézműves szakma megtanulásával együtt, egy érdeklődési csoportot, baráti közösséget is.

tovább »

Díjat nyert a Start Kreatív Alkotócsoport

Az intézményünkben működő Start Kreatív Alkotócsoport által készített Különös utazás című film a legjobb általános iskolás animációs film díját kapta meg a Budapesten megrendezett Országos Diákfilmszemlén.

tovább »

Közel kétszáz alkotással neveztek

61 alkotó 194 pályaművel nevezett a XXI. Országos Amator Artium Képző- és Iparművészeti Tárlat Fejér megyei kiállítására. A műveket augusztus 25-én zsűrizték, a tárlat szeptember 2-án, pénteken 17 órakor nyílik meg kiállítótermünkben.

tovább »

Egri Népzenei Gála 2011

Augusztus 27-én és 28-án rendezik meg Egerben a XV. Egri Népzenei Gálát.

tovább »

A Fejér megyei fehérhímzés nagyasszonya

Idén a Mesterségek Ünnepén tizenegy kiválóság - a népművészet terén kimagasló teljesítményt nyújtó előadó és alkotóművész, köztük Párniczky Józsefné - vehette át a Népművészet Mestere címet. A díjakat Réthelyi Miklós miniszter (Nemzeti Erőforrás Minisztérium) adta át augusztus 18-án, a 25. Mesterségek Ünnepén.

tovább »

Filmszemlén az Animono

Augusztus 23-28. között zajlik a 18. Országos Diákfilmszemle Budapesten, az Aranytíz Kultúrházban. A szemlén a Fejér Megyei Művelődési Központban működő Animono animációs filmkészítő műhely öt alkotással vesz részt, ezek közül kettő az Animono nyári táborában készült.

tovább »

Indulnak a szakkörök

Hamarosan megkezdődik az új évad a Művészetek Háza szakköreiben, klubjaiban.

tovább »

Nyárvégi gyermek kézműves tábor

Zárd le a nyarat egy jó táborral a Mesterségek Házában! A résztvevők számára 8.30-15.30 óráig kínálunk programokat. Olyan 8-13 éves fiatalokat várunk, akik szívesen töltik szabadidejüket alkotással. Játssz velünk mesét és bábjátékot! Az sem baj, ha összekened magad.

tovább »

Országos Bútorfestő Alkotótábor 2011.

2011. július 25-től 29-ig már ötödik alkalommal szerveztük meg a Fejér Megyei Művelődési Központ Mesterségek Házában az Országos Bútorfestő alkotótábort. Évről évre más - a történelmi Magyarországon fellelhető - tájegység örökségét, stílusát ismerhették meg a jelentkezők. Célunk volt az Erdélyben és Magyarországon még élő bútorfestő kultúra mintakincs változatainak bemutatása, mind szélesebb körben való ismertetése.

tovább »

Újra ingyenes hastánc bemutató óra hölgyeknek

A hastánc a fitten tartáson kívül a kreativitást, a női mozdulatok kecsességét és a lélek művészi ambícióit is kibontakoztatja, ezért több, mint más fittness mozgásformák.

tovább »

Új évfolyam az Íróiskolában

A Magyar Írószövetség Íróiskolája szeptember végén új évfolyamot indít. A jelentkezési szándékot - az Íróiskola honlapjának fejlesztése miatt - egyelőre az Írószövetség titkárságán lehet jelezni, a titkarsag@iroszovetseg.hu címen. Augusztus végén mindenkinek személyre szólóan válaszolnak.

tovább »

Szemlére is nevezik a tábori alkotásokat

Véget ért a Fejér Megyei Művelődési Központ Start Kreatív Alkotócsoport és az Animono Animációs Filmkészítő Műhely közös nyári tábora.

tovább »

Nyári filmvetítés

A nyári szünet ellenére júliusban két alkalommal is vetített filmet a Barátság mozi.

tovább »

Székesfehérvári Bútorfestő Alkotótábor

A Fejér Megyei Művelődési Központ 2007 óta szervez bútorfestő alkotótábort a Mesterségek Házában. A táborra jelentkezők a történelmi Magyarországon fellelhető tájegységek örökségét, stílusát ismerhetik meg.

tovább »

Faragott boldogság

A Fejér Megyei Művelődési Központ 2008 óta szervez kézműves szakmai előadásokat Fejér megyében. Július 2-án Kulcson, a Császártanyán találkozhattak a fafaragók szakmai bemutató és előadás alkalmából. Az előadásra a Szigetújfalun élő Nemes Ferenc fafaragó népi iparművészt hívtuk meg, aki a pásztorfaragásokról tartott bemutatót.

tovább »

IV. Nemzetközi Monteverdi Fesztivál

Claudio Monteverdi és Liszt Ferenc tiszteletére a Budapesti Monteverdi Kórus július 14-17. között ismét megrendezi a nemzetközi kórustalálkozót , amelynek célja, hogy a hazai és európai kóruséletben ünnepi helyet kapjon a két géniusz vokális muzsikája. A résztvevő együttesek saját kórusirodalmuk legszebb darabjait is bemutatják.

tovább »

Nagyszüleink öröksége

A "Perkátáért" Közalapítvány megbízásából, Koczka Kata kiadásában és szerkesztési munkájával "Nagyszüleink öröksége" címmel DVD készült Perkáta hagyományairól, tárgyi és szellemi kincseiről.

tovább »

„Kézműves nyár” a Fejér Megyei Művelődési Központban

Intézményünkben 2011-ben a kézműves alkotótáborokat június utolsó hetétől augusztus utolsó hetéig szervezzük. Nyári alkotótáboraink sorát június 20-án a Művészetek Házában a 18. alkalommal szervezett csipkeverő szaktáborral, a Mesterségek Házában a 8. alkalommal szervezett szövő kézműves alkotótáborral nyitottuk meg.

tovább »

Szakmai előadás és továbbképzés Kulcson

A népi kultúra területén működő helyi alkotó közösségeknek és műhelyeknek szervez szakelőadásokat a Fejér Megyei Művelődési Központ 2011 nyarán Fejér megyében. Az előadások témája főleg a helyi hagyományőrző tevékenységet és az alkotóműhelyek munkáját segíti.

tovább »

Megyekorzó a Megyeháza udvarán

Megnyitja kapuit szombaton a Megyeháza, melynek udvarán, a Megyekorzón a Fejér Termék Programhoz kapcsolódó élelmiszereket és kézműves termékeket lehet megvásárolni. A vásárt kulturális programok is színesítik.

tovább »

Hátralévő országos népzenei események 2011-ben

A Fejér megyében működő népzenei csoportok figyelmébe ajánljuk a következő eseményeket. Ha van kedvük akár csak nézőként, vagy fellépőként résztvenni az eseményeken, keressék kollégáinkat a megadott elérhetőségeken.

tovább »

Megyei népzenei sikerek Ercsiben

A meleg ellenére is kellemes koncertnek lehettek részesei azok, akik 2011. június 4-én, szombaton 10 órakor ellátogattak az ercsi művelődési házba.

tovább »

Műhelymustra

A Megyei Művelődési Központban működő kézműves műhelyek munkáiból nyílt kiállítás az intézmény kiállítótermében. A július 6-ig látogatható kiállítást Varró Ágnes néprajzkutató ajánlotta a közönség figyelmébe.

tovább »

Június

A hónap elnevezését előbb a régi "Junius"- nemzetségéből eredeztették, leghíresebb tagjai a Brutus-fivérek voltak. Miután Marcus Junius Brutus a naptárt reformáló Caesar fia volt, lehetséges, hogy az új kalendáriumban róla nevezték el a június hónapot

tovább »

Vajta - Az idei Tájoltató utolsó állomása

A Fejér Megyei Művelődési Központ Tájoltató pályázatának keretében a vajtai óvodában járt a Fejér Megyei Népzenei Műhely a gyermekjátszó táncház programjával.

tovább »

Népzenei minősítő Ercsiben

Fejér megye 108 településén - a Fejér Megyei Művelődési Központ nyilvántartása szerint - ma több mint 80 népzenei együttes működik. Ezek többsége népdalkör, de már nem a hagyományos pávaköri keretek formájában, hanem képzett művészeti vezetővel, így valóságosan eredeti népdalokat szólaltatnak meg, és az előadásmód is igényes, a népdaloktatás igényeinek megfelelő.

tovább »

Kaleidoszkóp

A Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza és a Székesfehérvári Fotóklub szeretettel meghívja Önt és kedves családját június 6-án, 18 órára a Művészetek Háza Nagy Ottó Sándor Fotógalériájába, Michel Courtois-Denis és Joakim von Haefen Kaleidoszkóp című fotókiállítására.

tovább »

Szakmák színháza a Bartókban

Rendkívül érdekes műsornak lehettek szemtanúi a dunaújvárosi és Dunaújváros környéki iskolák diákjai, akik a Szakmák színháza című előadást megnézték. A Fejér Megyei Művelődési Központ és a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a Jordán Tamás által vezetett szombathelyi Weöres Sándor Színház társulata a fiatalok számára próbált a pályaválasztás terén segíteni a színdarabbal.

tovább »

„Folytatni kell!” – Pesovár is ezt szeretné

Rendhagyó módon Vakler Anna zsűritag záró gondolataival kezdjük a beszámolót, hiszen a megyeszerte és országosan is elismert népzenei szakember szerint „Ezt a találkozót nem bezárni kell, hanem megnyitni” – mondta. A május 20-ai, pénteki napon a Fejér Megyei Művelődési Központban éneklő csoportok bebizonyították, hogy szükséges és kellő, hogy az ország különböző részéről érkező csoportok megmutassák magukat egymásnak.

tovább »

Sokan bearanyozódtak

Május 20-án zajlott a Művészetek Házában a Pesovár Ferenc VI. Országos Csoportos Népdaléneklési Verseny, amelyen sokan kaptak arany és kiemelt arany minősítést, egy duó pedig arany különdíjban részesült.

tovább »

Megyei népzenei sikerek Szabadegyházán

A Vass Lajos Népzenei Szövetség a hagyományokhoz híven a 2011-2012-es esztendőkben megrendezi a IX. Vass Lajos Népzenei Találkozót és Versenyt, a Kárpát-medencében élő valamennyi magyar, s a határon belül élő nemzetiségi dalkörök, zenei csoportok, szóló énekesek, hangszeres szólisták számára, Hagyományos régiók, régiók hagyománya címmel.

tovább »

XXXV. Bárdos Lajos Zenei Hetek
2011. 05. 06 - 06.26.

A Bárdos Lajos Zenei Hetek Kórus- és Ifjúságnevelési Alapítvány május 6. és június 26. között 35. alkalommal rendezi meg a Bárdos Lajos Zenei Heteket Budapesten, valamint több vidéki és határon túli helyszínen.

tovább »

„Tisztes Ipar” emléke – a Vastuskó avatása

A céhes hagyományok, a legényvándorlás egyik ránk maradt tárgyi emléke a székesfehérvári Vastuskó, aminek egy eredeti példányát a Szent István Király Múzeum őrzi. Az új Vastuskót a Mesterségek Háza udvarán állítjuk fel május 20-án, pénteken 18 órakor: Nyitrai Mihály fafaragó és Diós Tibor kovácsmester alkotását Lukács László néprajzkutató avatja fel.

tovább »

Kulturális fesztivál a Megyenapon

A hagyomány, érték és minőség vezérgondolata jegyében rendezték meg a Megyenapot Fehérvárcsurgón, a Károlyi-kastélyban.

tovább »

Zsűrizték az alkotásokat

Fejér Megye Önkormányzata a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza közreműködésével pályázatot hirdetett a "Fejér megye amatőr iparművésze 2011", a "Fejér megye amatőr képzőművésze 2011" és a "Fejér Megye Népművésze 2011" cím elnyerésére.

tovább »

Fejér folt, színes foltokból

Fejér megyei foltvarrók, foltos közösségek alkotásaiból nyílt tárlat a Megyei Művelődési Központ - Művészetek Háza kiállító­ter­mé­ben. A hasznos, egyszersmind dekoratív munkákat felvonultató, "Fejér folt" című kiállítás május 29-ig tekinthető meg.

tovább »

Érték és minőség a Megyenapon

A hagyomány-érték-minőség jegyében rendezi meg az idei Megyenapot a felújított fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban a Fejér Megyei Önkormányzat. A május 14-i rendezvény a Fejér Termék Program nyitányául is szolgál - jelentette be a megyei közgyűlés elnöke az eseményről tartott mai sajtótájékoztatón.

tovább »

Május

A latin Maius hónapot Ovidius szerint a meglett korúak (azaz: maiores) tiszteletére nevezték el, ám valószínűbbnek tűnik, hogy a föld termékenységének istennője, Maia (vagy a férfi Maius) lehetett a névadó.

tovább »

Ismét Pesovár-verseny

Megyénkben a népdaléneklési versenyeknek nagy hagyománya van. A megyei népdaléneklési versenyeken szereplők száma egyre növekszik, s nem csak a szólisták, hanem az éneklő csoportok is igen magas színvonalú produkciókkal szerepelnek.

tovább »

Megyenap 2011

Idén Fehérvárcsurgó ad otthont a Megyenapnak, amely­nek keretében intézményünk szervezi meg a megyében működő amatőr néptáncegyüttesek, népzenészek, együttesek és énekesek ta­lál­ko­zóját. Ugyancsak a május 14-i Megyenap keretében adja át a közgyűlés elnöke az idén alapított művészeti díjakat, amelyekre május 5-ig lehet pályázni. A pályamunkákból kiállítás is nyílik a helyszínen.

tovább »

Hamarosan lezárul a tájoltatás megyénkben

A Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület április 30-án Mezőszentgyörgyön járt a tájoltató pályázat keretében, ami a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával január óta zajlik.

tovább »

Út a semmibe - Délelőtti filmvetítés

Az "Út a semmibe" című dokumentumfilm vetítésére elsősorban középiskolás diákokat várunk a Barátság moziba. A film 67 percben mutatja be az 1953-as hortobágyi kitelepítések történetét, az eseményt túlélők emlékezésein keresztül.

tovább »

A terror túlélői

A Barátság moziban tegnap este Aradi-Beöthy Péter Út a semmibe című dokumentumfilmjének zártkörű vetítésén vehettek részt a meghívottak. Az eseményen maga a rendező és a forgatókönyvíró, Sajthy Gábor is jelen volt, valamint a filmben szereplő, a hortobágyi kényszertáborok egyik túlélője, Bánhidy Gábor.

tovább »

Összeállt a fellépők névsora

Idén Fehérvárcsurgó ad otthont a Megyenapnak, amely­nek keretében intézményünk szervezi meg a megyében működő amatőr néptáncegyüttesek, népzenészek, együttesek és énekesek ta­lál­ko­zóját. A napokban összeállt a fellépők névsora.

tovább »

Az Éneklő Ifjúság eredményei

Az Éneklő Ifjúság hangversenysorozat székesfehérvári válogatóján idén 11 énekkar kérte a minősítését. A Vasvári Kicsinyek kórusán kívül mindenki "A" minősítésben kért fokozatot.

tovább »

A gyermekszínjátszók eredményei

Április 14-15-én zajlottak le a Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza színháztermében a 2011-es Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Fejér megyei csoportjainak bemutatói.

tovább »

Áprilisban is "Tájoltató"

A "Tájoltató" programsorozat Sáregresen és Mezőkomáromban folytatódott a hétvégén. A Salina Táncegyüttes és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület közös bemutatóját láthatták a sáregresi óvoda picinyei, április 8-án, pénteken.

tovább »

VI. Országos Népzenei Verseny

A háromévente megrendezett népzenei verseny döntőjét idén Gödöllőn tartották a szervezők, április 8-10. között. Több előválogató előzte meg az eseményt, melyre végül 46 iskola 105 produkciója jutott be.

tovább »

Az Animono Indiában

Az indiai Lucknow-ban rendezett 3. Nemzetközi Gyermekfilm Fesztiválon (3rd International Children's Film Festival) vetítették az Animono animációs filmkészítő műhely két alkotását, a Galaktikus kalandot és a Hétköznapi Superman című rövidfilmeket.

tovább »

Jótékonysági dumaszínház

Tizenhárom dumagép lép fel azon a jótékonysági esten, amelyen az agykárosodással született Ekker Zsolti gyógykezelésére gyűjtenek adományokat.

tovább »

Éneklő Ifjúság 2011

A Fejér Megyei Művelődési Központ a több évtizedes hagyományához híven idén is rendez Éneklő ifjúság hangversenysorozatot a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA Ifjúsági és Zenepedagógiai Szakbizottságának felhívása alapján.

tovább »

Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó - 2011

A Magyar Drámapedagógiai Társaság a megyei és a regionális szervezőkkel együttműködve ? huszadik alkalommal ? hirdeti és rendezi meg 2011. április 14-én és 15-én a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót, amelynek Fejér megyei bemutatóját hagyományosan intézményünk szervezi és rendezi meg. A találkozón a megyében működő általános iskolai gyermekszínjátszó csoportok mutatják be tudásukat.

tovább »

Gálával zárult a seregszemle

A Vörösmarty Színházban rendezett gálaműsorral zárult az idei Fejér Megyei Diáknapok eseménysorozata. A gála keretében adták át a kulturális seregszemle díjait is.

tovább »

Ízelítő a Diáknapokból

Galériánk segítségével az idei Diáknapok néhány produkciójába pillanthatnak be honlapunk látogatói.

tovább »

Buli és kultúra

Negyven megyei középiskola 1300 diákja vesz részt az idei Diáknapokon, amely Székesfehérváron zajlik április 1-3. között. A tíz művészeti kategória több mint négyszáz produkciójában 1246 diák szerepel, a többiek nézőként és kísérőként regisztráltak az eseményre.

tovább »

Lajoskomáromban járt a tájoltató

A Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiuma támogatásának köszönhetően tájoltató programunkkal ezúttal Lajoskomáromban jártunk. A kapott támogatásból két fellépőt tudtunk biztosítani a település iskolájában, a helyi óvodásoknak és szüleiknek megrendezett délutánon.

tovább »

Bábcsoportok találkoztak

2001. március 18-án, pénteken zajlott le a Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza színháztermében a Fejér Megyei Bábcsoportok Találkozója.

tovább »

Videoszpotok a tevékenységünk népszerűsítésére

Lezárult a Fejér Megyei Művelődési Központ 2011. február 28-ai határidővel meghirdetett videoszpot-készítő pályázata. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően lehetőségünk volt, hogy a tevékenységeinket népszerűsítő reklámfilmeket készíttessünk. Nevezhetett videostúdió, műhely, intézmény, magánszemély, közoktatási intézmény és egyesület is.

tovább »

Gyors statisztika a Diáknapokról

A Fejér Megyei Diáknapok jelentkezését lezártuk. Összesen 1246 diák jelezte részvételi szándékát a 10 művészeti kategóriában. A megye 52 középfokú oktatási intézményéből 43 regisztrált a rendszerben, ebből 24 fehérvári, 8 dunaújvárosi, 3 móri és 1 -1 agárdi, bodajki, velencei, pusztaszabolcsi, sárbogárdi, bicskei, enyingi és gárdonyi iskola.

tovább »

Tájoltatás Nagykarácsonyban

Nagykarácsonyban folytatódott a Fejér Megyei Művelődési Központ NKA által támogatott programja március 12-én, szombaton. Az Alba Regia Vegyeskar, a Besnyői Népdalkör és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület műsorának lehetett részese a közönség.

tovább »

Ercsi népdalok

A Hagyományok Háza kiadásában jelent meg Szabó Ágnes Ercsi népdalok Paczolay Irma gyűjtéséből című kötete. A CD-mellékletet is tartalmazó gyűjtemény egy oktatásra szánt, hétkötetes sorozat részeként látott napvilágot.

tovább »

Véget ért a szpotpályázat

Lezárult a Fejér Megyei Művelődési Központ videoszpot-készítő pályázata. A beérkezett alkotásokat március 16-án, szerdán 17 órakor vetítjük le a Barátság moziban, majd ünnepélyes eredményhirdetést és díjátadót tartunk. Mindenkit szeretettel várunk, a belépés ingyenes.

tovább »

A III. Gyerekszem Filmfesztivál programja

Mint arról már honlapunkon beszámoltunk, a Fejér Megyei Művelődési Központban működő ANIMONO műhely és a START kreatív alkotócsoport munkái közül három a versenyfilmek, egy pedig az információs filmek között szerepel a III. Gyerekszem Filmfesztiválon.

tovább »

Nem lesz nőnapi gála

Elmarad a március 12-re "Hölgyeknek Uraktól" címmel meghirdetett tavaszi gálaműsorunk. Terveink szerint a megyében élő hölgyeknek a Fejér megyei fiúk, legények, férfiak nyújtottak volna át zenei, irodalmi, vagy táncos produkciókból összeállított jelképes csokrot az iszkaszentgyörgyi művelődési ház színpadán, ám felhívásunkra kevesen jelentkeztek, ezért le kellett mondanunk a rendezvényt.

tovább »

Fejér megyei bábcsoportok találkozója

A Fejér Megyei Művelődési Központ idén is találkozót rendez a megyében működő bábcsoportok részére. Március 18-án, pénteken 10 órától a Művészetek Háza színháztermében öt csoport mutatkozik be a zsűri előtt, és két vendégtársulat produkcióját is láthatják a jelenlévők.

tovább »

Tiverőzés Mohán

Az egész országban maradtak fenn farsangi szokások, azonban Fejér vármegyében, Mohán a tikverőzés a falu életének egyik legjelentősebb eseménye lett ? igazi turisztikai látványosság. A Székesfehérvártól Mór irányában alig tíz kilométernyire található faluban a mai napig élő szokás a tikverőzés, amely idén március 8-án volt.

tovább »

Merre tart a népi kézművesség?

"Merre tart a népi kézművesség? II." - Modern törekvések a népi iparművészetben, népművészet a művészetben címmel országos konferenciát rendeztek Békéscsabán március 4-5-én.

tovább »

Tél- és nagybőgőtemetés Igaron

A hagyományőrző felvonulást március 5-én rendezték meg, és mint mindig, most is vidám hangulatban telt. A hívogató rendezvényt az alapi Mezőföld Néptáncegyüttes és a Szedtevette zenekar gazdagította műsorával, az NKA által támogatott programsorozat keretében, melyet a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezett.

tovább »

„Erre leltem földnek nyomát...”

Moser Zoltán Kodály Zoltán életéről, műveiről - a hagyományokról, a múltról és a történelemről szóló kötetének bemutatójára várják az érdeklődőket a budapesti Eötvös Collegiumba (XI. Ménesi út 11-13.), ahol március 14-én, hétfőn 17 órakor Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság társelnöke mutatja be a könyvet.

tovább »

Művészi szőttesek

Fodorné László Mária kéziszövő, a népművészet mestere munkáiból nyílt tárlat intézményünk kiállítótermében. A kiállítás március 27-ig tekinthető meg, vasárnap kivételével naponta 10-18 óráig.

tovább »

Minden kedden Zumba

Zumba Fitness Partyra várják az érdeklődőket minden kedden este fél héttől fél nyolcig a Művészetek Háza tükrös termébe, ahol folyamatos bekapcsolódási lehetőséggel zajlanak a foglalkozások.

tovább »

Néptáncosok, népzenészek figyelem!

A Gúnya Népi Viselet vállalja néptáncegyüttesek, dalkörök, népzenészek fellépő ruháinak igényes kivitelezését, tájegységeknek megfelelően.

tovább »

Tájoltatás Mátyásdombon

A "Közművelődési Programok Tájoltatása Fejér Megyében" című, NKA által támogatott rendezvénysorozat február 26-án a második helyszínére, Mátyásdombra érkezett.

tovább »

Nyári táborozási paletta 2011

Ezen a nyáron is várjuk a gyerekeket és a felnőtteket kézműves táborainkba, amelyeknek a Mesterségek Háza és a Művészetek Háza ad otthont június 20. és augusztus 26. között.

tovább »

Gazdag programkínálat a Megyenapon

Idén Fehérvárcsurgó ad otthont a Megyenapnak, amelynek keretében intézményünk szervezi meg a megyében működő népzenészek, együttesek és énekesek találkozóját. Ugyancsak a május 14-i Megyenap keretében adja át a közgyűlés elnöke az idén alapított művészeti díjakat, amelyekre május 5-g lehet pályázni.

tovább »

Hagyományok Háza Tábor

A népművészet iránt érdeklődőknek szervez tábort - immár ötödik alkalommal - az Élő Hagyomány Alapítvány és Hagyományok Háza 2011. július 10-16-áig.

tovább »

Szakmai előadások a megyében, 2011-ben

2009-2010-ben a Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében a népi kultúra területén működő helyi alkotó közösségek és műhelyek hagyományőrző és alkotó tevékenységét segítettük előadásokkal, képzésekkel.

tovább »

Együttműködés a megyei nyugdíjas szervezetekkel

A Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Fejér Megyei és Székesfehérvári Szervezete és a Megyei Művelődési Központ együttműködése már több sikeres évet tudhat magának. A szervezet február 15-én intézményünk színháztermében tartotta éves munkabeszámolóját.

tovább »

Hagyományőrző téltemetés Igaron

A Fejér megye délnyugati részén található településen 2011 március 5-én tél- és nagybőgőtemetéssel, jelmezes felvonulással és további programokkal várják az érdeklődőket.

tovább »

Versenyprogramban az Animono filmjei

A Fejér Megyei Művelődési központban működő Animono műhely filmjei közül kettő, a Hétköznapi Superman és a Galaktikus kaland bekerült a III. Gyerekszem Filmfesztivál versenyprogramjába, amit március 18-20. között rendeznek a Merlin Színházban.

tovább »

ANiFEST - Animono

A Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza Animono műhelye meghívás kapott az AniFest Animációs Filmfesztiválra, melyen a Galaktikus utazás című produkciójuk a versenyprogramban lesz látható.

tovább »

Művészeti díjak a Megyenapon

Fejér Megye Önkormányzata elismeri a megye amatőr alkotóinak méltán kiváló munkáját: három művészeti díj alapításával kívánja díjazni az alkotóművészeket. Ezért hagyományteremtő szándékkal, a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza közreműködésével pályázatot hirdet három művészeti kategóriában: képzőművészet, iparművészet és népművészet.

tovább »

Tájékoztató a helyi önkormányzatok közművelődési érdekeltségnövelő támogatásával kapcsolatosan

A helyi önkormányzatok közművelődési érdekeltségnövelő támogatásával kapcsolatosan a 3/2008. (II. 19.) OKM rendelettel módosított 4/2004. (II. 20.) NKÖM rendeletben leírtak szerint kell eljárni. A tévedések elkerülése érdekében érdemes az önkormányzatok figyelemét felhívni az alábbi pontosításokra.

tovább »

A Peron is támogatja a Diáknapokat

Intézményünk, a Fejér Megyei Művelődési Központ együttműködési megállapodást kötött, melynek részese lesz az a Fejér megyei zenekar, akit a zsűri a Fejér Megyei Diáknapokon kiemel és a döntőbe jutásra javasol.

tovább »

Képek és installációk

Horváth Lénárd képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlat február 27-ig tekinthető meg, vasárnap kivételével naponta 10-18 óráig.

tovább »

Szép sikerek a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny döntőjén

87 produkció részvételével január 28-án lezajlott a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny döntője Cecén: közel 250 gyermek és pedagógus érkezett a megye különböző településeiről. A döntő már nem tét nélkül zajlott, hiszen a zsűri minősítő okleveleket adott a résztvevőknek és megjelölte azokat a produkciókat, melyek Fejér megyét képviselhetik az Országos Népdaléneklési Versenyen 2011. áprilisában.

tovább »

„Hölgyeknek Uraktól”

A Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza a nemzetközi nőnap alkalmából tavaszi gálaműsorral kedveskedik a megyében élő hölgyeknek március 12-én Iszkaszentgyörgyön. A program a megyei fiúk, legények, férfiak számára kínál bemutatkozási lehetőséget: 9 éves kortól várjuk a nevezéseket, három kategóriában, március 4-ig.

tovább »

Igényes műsorokat tájoltat a megyében a Fejér Megyei Művelődési Központ

Intézményünk "Közművelődési programok tájoltatása Fejér megyében" címmel nyert pályázatot a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A programba népzenei- és néptáncegyüttesek, valamint világi műfajban jeleskedő kórusok produkciói kerültek.

tovább »

Soponyán énekeltek a népdalosok

A soponyai szervezők a tőlük megszokott módon rendkívül nagy szeretettel és készülődéssel fogadták a pénteki, január 21-ei népdaléneklési verseny résztvevőit, a gyerekeket és a zsűrit.

tovább »

Színes népdalos egyéniségek a bicskei előválogatón

A legszínesebb előválogató helyszíne volt Bicskén a Prelúdium Zeneiskola. Színes volt, hiszen a legtöbb település ezen az előválogatón képviseltette magát, változatos volt a teljesítmény színvonala, és a legszínesebb egyéniségeket láthattuk énekelni a színpadon.

tovább »

Ünnepre készül a „magyar kultúra”

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, amikor is Kölcsey Ferenc befejezte a Himnusz megírását - a kézirat szerint. Az esemény alkalmából Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és Fejér Megyei Önkormányzata 2011. január 22-én ünnepi megemlékezést tart a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, 17 órai kezdettel.

tovább »

Közös daltanulással indult a verseny

A seregélyesi Művelődési Házban tartottuk a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny következő előválogatóját. Mogyorósi Gyöngyi és Nagy László, a helyi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárai fogadták a vidékről érkezőket, a szervezőket és a zsűrit.

tovább »

Tordason is erős volt a mezőny

A Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny következő állomása Tordas volt. A helyi Sajnovics János Egyesített Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény nevében Kosaras Péter Ákos igazgató köszöntötte a nézőket és az énekeseket. Az esemény főszervezője Domak Anikó tanárnő volt.

tovább »

Ismét Diáknapok

A Fejér Megyei Diáknapok egy több évtizedes múltra visszatekintő tehetségkutató verseny, amelyet a megyében működő középiskolák számára hirdetünk meg. A verseny három napon át zajlik, és közel 1100 diák jut fellépési lehetőséghez, kulturált szórakozási lehetőséghez.

tovább »

Verseny, családias hangulatban

A Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny székesfehérvári elődöntőjét a Ciszterci Szent István Gimnáziumban rendeztük meg 2010. január 7-én. Ezúton kívánjuk kifejezni köszönetünket az intézmény vezetőségének, és különösen Vadányi Orsolya tanárnőnek, aki a házigazdák nevében fogadta a versenyzőket.

tovább »

Apa és lánya

Hegedűs 2 László filmrendező, képzőművész, fotóművész és Hegedűs Hanna grafikus munkáiból nyílt tárlat a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlat január 30-ig tekinthető meg, az intézmény nyitvatartási idejében.

tovább »

Kreatív évbúcsúztató

A Fejér Megyei Művelődési Központ és a Motívum Kulturális Egyesület Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával a hagyományokhoz híven az intézményben működő szakkörök közreműködésével rendezett évbúcsúztatót december 27-én.

tovább »

Indul a népdaléneklési verseny

Lejárt a Fejér Megyei Népdaléneklési Verseny nevezési határideje. A beérkezett jelentkezések alapján megkezdtük a területi válogatók összeállítását, a fellépési sorrendek tervezését.

tovább »

A Derkovits-kör tárlata

Az intézményben működő Derkovits Képzőművészeti Kör alkotásaiból nyílt tárlat a III. emeleti Nagy Ottó Sándor Galériában. Az alkotásokat Pálfalvi András, az MMK címzetes igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe. A tárlat 2011. január 3-ig tekinthető meg, az intézmény nyitvatartási idejében.

tovább »

Megnyílt az adventi tárlat

Igazi karácsonyi hangulatba csöppenhet az, aki betér a Művészetek Háza kiállítótermébe, ahol ma megnyílt a Fejér megyei kézműves egyesületek hagyományos adventi nép- és iparművészeti kiállítása.

tovább »

Kreatív évbúcsúztató az MMK-ban

A Fejér Megyei Művelődési Központ a hagyományokhoz híven az intézményben működő szakkörök közreműködésével rendez évbúcsúztatót december 27-én, hétfőn 15 órától.

tovább »

Telt ház a minősítőn

Zsúfolásig megtelt a Pázmándi Művelődési Ház, ahol a Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek II. Minősítő Fesztiválja zajlott november 20-án. A fesztiválra 14 együttes nevezett, közülük 13-an kértek minősítést.

tovább »

Animáció, gyerekszemmel

Szerdán kezdődik az Anilogue 2010 Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Budapesten, amelyen mintegy száz film lesz látható. November 28-án az Uránia Moziban a 2007-es és 2009-es Gyerekszem Fesztivál válogatott animációs filmjeit is vetítik, köztük az intézményünkben működő Animono két alkotását is.

tovább »

Ékszerek gyöngyből

2010. november 11-én ünnepélyes keretek között nyílt meg a Hermann László Zeneiskola Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a Juhászné Vadász Erzsébet gyöngyfűző alkotásaiból rendezett ékszerkiállítás.

tovább »

Mozifilm óvodásoknak

A nagy érdeklődésre való tekintettel november 29-30., hétfő-kedd, és december 1-3., szerda-péntek 9 és 10.15 órai kezdettel a Barátság Mozi ismét vetíti a Bogyó és Babóca - 13 mese című animációs filmet. Az óvodás csoportoknak kedvezményes 300 forint/fő jegyárat biztosítunk, a kísérő pedagógusok részére a film megtekintése térítésmentes.

tovább »

Faragott álom, mások által kidobott szemétből

A Fejér Megyei Művelődési Központ egyik feladata a megyében működő mesterek, kézművesek szakmai támogatása. Fontos célnak tekintjük, hogy felkutassuk azokat az idős alkotókat, akik a régi, hagyományos, mára elfelejtett szokásokat, életképeket jelenítik meg alkotásaikban.

tovább »

Napozz holddal - a Kispálfilm

November 24-én 20.00 órakor a Barátság Moziban vetítjük a Napozz holddal koncertfilmet. Ezen az egy napon az ország több mint két tucat városában, azonos időpontban lesz látható az augusztus 9-i búcsúkoncertről készített dokumentum-alkotást.

tovább »

Angyalszárnyak

Stekly Zsuzsa tűzzománcaiból nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A megnyitó vendégeit Juhász Zsófia, az intézmény igazgatója köszöntötte, a tárlatot és az alkotót Kubanek Miklós tanár, újságíró ajánlotta a közönség figyelmébe. A kiállítás november 26-ig látogatható.

tovább »

Tizenhárman a minősítőn

November 20-án, szombaton 10 órától  a   pázmándi Művelődési Házban rendezzük meg a II. Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek Minősítő Fesztiválját. A fesztiválra tizenhárom csoport adta le a nevezését.

tovább »

Utórezgések Székesfehérvárott

Az Animáció Világnapjához tartozik, bár technikai okokból egy bő héttel később kerül sor az idei film csereprogram legizgalmasabb válogatásainak vetítésére a Fejér Megyei Művelődési Központban november 6-án, szombaton 18 órától éjfélig.

tovább »

Művelődési házak az újjáépítésért

A Magyar Népművelők Egyesülete (MNE) október közepén, Szombathelyen tartott XXVII. Vándorgyűlésén a Népművelők Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete kezdeményezésére felhívással fordult, a kultúra képviselőihez, hogy rendezvényeik bevételével támogassák a vörösiszap károsultjait.

tovább »

Élő népművészet

XV. Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítás címmel nyílik tárlat a Néprajzi Múzeumban. A Fejér Megyei Művelődési Központ az országos tárlat előtt regionális kiállítást szervezett, melynek megnyitója 2010. május 28-án volt a Közép-dunántúli Régió három megyéjének részvételével.

tovább »

Nyílik az Ajka Tárlat 2010

Október 22-én, pénteken 17 órakor nyílik meg az Ajka Tárlat 2010. országos képző-és iparművészeti kiállítás Ajkán, a Városi Könyvtár és Szabadidő Központ kiállítótermében. A tárlatot Csabai Tibor grafikusművész ajánlja a közönség figyelmébe, közreműködik Őri Jenő zongorán. A kiállítás november 12-ig tekinthető meg, munkanapokon 9-16.30 óráig.

tovább »

Chopin-koncert a Művészetek Házában

A Lengyel Kisebbségi Önkormányzat és a Klub Polonia által rendezett Chopin-esten, október 9-én kiváló zeneiskolás növendékek mutatták be zongoratudásukat Fryderyk Chopin tiszteletére.

tovább »

Fess a falra állatokat!

A Magyar Festészet Napja - október 18 - alkalmából a Fejér Megyei Művelődési Központ idén is közös festésre invitálta az érdeklődőket: október 11-én állatkerti témában díszíthették az épületet.

tovább »

A profi amatőr

Kiss Ildikó alkotásaiból nyílt tárlat a Művészetek Háza kiállítótermében. Az amatőr festő-rajztanárt és alkotásait Pinke Miklós képzőművész ajánlotta a szép számban összegyűlt közönség figyelmébe, a tárlat október 31-ig látogatható.

tovább »

Szépkorúak ünnepe

Az "Életet az éveknek" Nyugdíjas Szövetség a hagyományokhoz híven ünnepelte az Idősek Világnapját intézményünk színháztermében október 7-én. A műsoros rendezvény keretében a Móri Kistérség nyugdíjasai léptek fel, főként népzenei és néptáncos produkciókkal.

tovább »

Magyar félmúlt - Törvénytelen szocializmus - Ávósok

A hatvanperces történelmi filmet a középiskolás korosztály részére ajánljuk. A film segítségével betekinthetnek a múltba, és tanulmányaik során jobban megérthetik a kor történelmi eseményeit.

tovább »

Újabb Aranypávával büszkélkedhet Fejér megye - Aranypávás az Iglice

Több megyei népzenei együttes és szólista után immáron a dinnyési Iglice Népdalkör is kiérdemelte a legrangosabb elismerést, az Aranypáva Díjat a hétvégén rendezett XVI. Térségi és Országos Népzenei Minősítőn.

tovább »

Ecsettel mondom el

Kiss Ildikó amatőr festő alkotásaiból nyílik tárlat a kiállítóteremben október 8-án, pénteken 17 órakor. A kiállítást és az alkotót Pinke Miklós festőművész ajánlja a közönség figyelmébe. A tárlat október 31-ig tekinthető meg.

tovább »

Nyilatkozattal zárul a vándorgyűlés

Közös nyilatkozat kiadásával zárul majd a Magyar Népművelők Egyesületének XXVII. Vándorgyűlése, amely október 12-14. között zajlik Szombathelyen, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban. tovább »

Múzeumpedagógiai műhelyfoglalkozások

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum rendezésében szeptember 27-én lezajlott múzeumpedagógiai évnyitó keretében műhelyfoglalkozásokat is tartottak.

tovább »

Múzeumpedagógiai évnyitó

A Csók István Képtárban szeptember 27-én tartották meg a Múzeumpedagógiai Évnyitót. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központja, valamint a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága által szervezett programsorozatra a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében került sor.

tovább »

Tanfolyam közművelődési szakemberek számára

A TIT Fejér Megyei Szervezete a TÁMOP 3.2.3./08/2009-0045 számú pályázat keretében Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment képzést indít októbertől. A tanfolyam ingyenes. tovább »

Tízéves az Igari Népdalkör

Hetedik alkalommal rendeztek népzenei találkozót Igaron. A találkozó a szokásosnál ünnepélyesebb volt, hiszen a házigazda, az Igari Népdalkör idén ünnepli tizedik születésnapját.

tovább »

Éjszakai kulturális kínálat

A Fejér Megyei Művelődési Központ idén is csatlakozott a "Kultúrházak éjjel-nappal" című programsorozathoz, amely a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódik. Az országos rendezvényekhez hasonlóan a megyei intézmény is nyitott kapukkal és ingyenes programokkal várta a látogatókat.

tovább »

II. Fejér Megyei Amatőr Néptáncegyüttesek Minősítő Fesztiválja

November 20-án, szombaton tíz órától Pázmándra, a Művelődési Házba várjuk a megyében működő amatőr néptáncegyütteseket. A minősítőre november 2-ig lehet jelentkezni, az együtteseket szakavatott zsűri véleményezi.

tovább »

I. Fejér Megyei Amatőr Néptánc Együttesek Minősítő Fesztiválja

2009. november 7-én Szabadbattyánban rendezték meg a Fejér Megyei Amatőr Néptánc Együttesek I. Minősítő Fesztiválját. A 10 órakor kezdődő esemény 2 felvonásában minden együttes maximum 20 percben mutatkozhatott be.

tovább »

Pezsgő és erotika

Champagne címmel Juhász Tibor festőművész erotikus képeiből nyílt tárlat a Művészetek Háza földszinti kiállítótermében. A művészt és alkotásait Juhász Zsófia, az intézmény igazgatója ajánlotta a közönség figyelmébe, Dj. Elf, Dj. Zöld és a Méhkas Diaproject közreműködésével.

tovább »

Fotósünnep

A Magyar Fotográfia Napja alkalmából a Székesfehérvári Fotóklubnak három kiállítása is nyílt a Nagy Ottó Sándor Galériában és a 119-es teremben. A szeptember 22-ig megtekinthető tárlatokat Juhász Zsófia, az intézmény igazgatója ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

tovább »

Megyei alkotók a filmszemlén

A Fejér Megyei Művelődési Központban működő Animono Animációs Filmkészítő Műhely és a Start Kreatív Alkotócsoport is részt vesz az augusztus 24-29. között zajló 17. Országos Diákfilmszemlén: alkotásaikat az első napon vetítik.

tovább »

Szakköreink, klubjaink évadkezdő foglalkozásai

Szeptember 1-től beindul az élet az intézmény szakköreiben és klubjaiban: a Művészetek Házában és a Mesterségek Házában is várjuk a régi és az új tagokat a foglalkozásokra.

tovább »

Kultúrházak éjjel-nappal

A Fejér Megyei Művelődési Központ idén is csatlakozik a Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvénysorozathoz: szeptember 18-án, szombaton éjjel tíztől hajnali egyig várjuk a közönséget. Ennek keretében táncbemutatót is tartunk, amelyhez sztepptáncosok jelentkezését várjuk a megye minden részéről, bármilyen nemzet (amerikai, kelta, ír...) sztepptáncaival.

tovább »

Segítség az árvízkárosultaknak

Gonda Emma kolléganőnk kezdeményezésére a Fejér Megyei Művelődési Központ, a Fejér Megyei Népművelők Egyesülete, valamint a Fejér Megyei Népzenei Műhely összefogott, hogy a Hernádszentandráson élő árvízkárosultak számára segítséget adjon.

tovább »

Élő népművészet

Élő népművészet Közép-dunántúli Tárlata címmel nyílt kiállítás Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyei alkotók munkáiból. A népművészeti és népi iparművészeti alkotások a Fejér Megyei Művelődési Központ kiállítótermében volt látható 2010. május 28-tól június 30-ig.

tovább »

Országos és Térségi Népzenei Minősítő Pázmándon

A Fejér Megyei Művelődési Központ a Pázmándi Népdalkör közreműködésével, a KÓTA felhívása alapján, június 26-án térségi és országos népzenei minősítőt rendezett Pázmándon, a Művelődési Házban.

tovább »

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk