Hírek

Este a Skanzenben

December 21-én, Tamás napján, a csillagászati tél első napján a fehérvári kézművesek jó hangulattal, sült gesztenyével és forralt borral várják a látogatókat a Rác utca kézműves alkotóházaiba 16-22 óra között.

tovább »

Kalocsa virágai

A Fejér megyei amatőr kézműves alkotóközösségek szakmai előadássorozat szervezése közben ráébredtünk, mennyire hiányzik az összefogás a helyi közösségek számára. Az utóbbi időben több településen önszerveződés útján jöttek létre önálló hobbi kézműves csoportok, hímzés, szövés és gyöngyfűzés témában. A kis közösségek sokszor szakmai segítség nélkül dolgoznak lelkes irányítók segítségével.

tovább »

Kézműves nyitott műhely - ide érdemes betérni

A Fejér Megyei Népművészeti Egyesület csuhé- és bőrműves alkotói mesterség-bemutatót tartanak a Fejér Megyei Művelődési Központ Mesterségek Házában október 15-én, szombaton 10.00-tól 14.00 óráig.

tovább »

Üvegfestő műhely indul a Mesterségek Házában

Új kézműves szakkört indítunk október 12-én, szerdán 17 órától a Mesterségek Házában (Székesfehérvár, Rác u. 20.). Az üvegfestő műhely szakmai programja elsősorban a képességek fejlesztésére és a gyakorlati tapasztalat megszerzésére irányul.

tovább »

Szövő szakmai előadás Igaron

A Fejér Megyei Művelődési Központ a népi kultúra területén működő helyi alkotó közösségek és műhelyek hagyományőrző és alkotó tevékenységét segíti előadások, képzések szervezésével. A kézműves alkotóközösségek szakmai előadássorozatának második állomásaként szövő képzést tartunk Igaron, (Faluház és Községi Könyvtár, Igar, Fő utca 1.) a helyi és a megyében működő szövőszakkör tagjainak és a gyapjúszövés iránt érdeklődők számára 2011. október 19-én 17 órakor a Faluház és Községi Könyvtárban.

tovább »

Fejér megyei amatőr kézműves alkotóközösségek szakmai előadássorozata

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az idén 4. alkalommal megrendezésre kerülő szakmai programra. Az előadások fő célja a speciális népművészeti formakincs bemutatása mellett a szakmai fogások megismerése, az egymástól tanulás és az elszigeteltség érzésének megszüntetése.

tovább »

IX. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat kiállítása

Az Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot 1995 óta kétévente hirdeti meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Kézműves Alapítvány, a Debreceni Művelődési Központ és a kézműves kategóriákat gondozó intézmények.

tovább »

Ősszel induló kézműves műhelyeink

Egy kézműves műhely foglalkozásai - fantasztikus lehetőségek tárháza és megannyi öröm, élmény forrása. Emellett természetesen egy sor "hasznos" dolgot is nyújt. A kézműves szakma megtanulásával együtt, egy érdeklődési csoportot, baráti közösséget is.

tovább »

Nyárvégi gyermek kézműves tábor

Zárd le a nyarat egy jó táborral a Mesterségek Házában! A résztvevők számára 8.30-15.30 óráig kínálunk programokat. Olyan 8-13 éves fiatalokat várunk, akik szívesen töltik szabadidejüket alkotással. Játssz velünk mesét és bábjátékot! Az sem baj, ha összekened magad.

tovább »

Országos Bútorfestő Alkotótábor 2011.

2011. július 25-től 29-ig már ötödik alkalommal szerveztük meg a Fejér Megyei Művelődési Központ Mesterségek Házában az Országos Bútorfestő alkotótábort. Évről évre más - a történelmi Magyarországon fellelhető - tájegység örökségét, stílusát ismerhették meg a jelentkezők. Célunk volt az Erdélyben és Magyarországon még élő bútorfestő kultúra mintakincs változatainak bemutatása, mind szélesebb körben való ismertetése.

tovább »

Székesfehérvári Bútorfestő Alkotótábor

A Fejér Megyei Művelődési Központ 2007 óta szervez bútorfestő alkotótábort a Mesterségek Házában. A táborra jelentkezők a történelmi Magyarországon fellelhető tájegységek örökségét, stílusát ismerhetik meg.

tovább »

„Kézműves nyár” a Fejér Megyei Művelődési Központban

Intézményünkben 2011-ben a kézműves alkotótáborokat június utolsó hetétől augusztus utolsó hetéig szervezzük. Nyári alkotótáboraink sorát június 20-án a Művészetek Házában a 18. alkalommal szervezett csipkeverő szaktáborral, a Mesterségek Házában a 8. alkalommal szervezett szövő kézműves alkotótáborral nyitottuk meg.

tovább »

„Tisztes Ipar” emléke – a Vastuskó avatása

A céhes hagyományok, a legényvándorlás egyik ránk maradt tárgyi emléke a székesfehérvári Vastuskó, aminek egy eredeti példányát a Szent István Király Múzeum őrzi. Az új Vastuskót a Mesterségek Háza udvarán állítjuk fel május 20-án, pénteken 18 órakor: Nyitrai Mihály fafaragó és Diós Tibor kovácsmester alkotását Lukács László néprajzkutató avatja fel.

tovább »

Nyári táborozási paletta 2011

Ezen a nyáron is várjuk a gyerekeket és a felnőtteket kézműves táborainkba, amelyeknek a Mesterségek Háza és a Művészetek Háza ad otthont június 20. és augusztus 26. között.

tovább »

Hagyományok Háza Tábor

A népművészet iránt érdeklődőknek szervez tábort - immár ötödik alkalommal - az Élő Hagyomány Alapítvány és Hagyományok Háza 2011. július 10-16-áig.

tovább »

„Akarsz-e mindig, mindig játszani”

A Megyei Művelődési Központ Mesterségek Házában már tíz éve működő programsorozat, a 6-10 éves korosztályú gyermekek részére szervezett bemutatók és előadások. A foglalkozásokon maximum 35 fős csoportokat tudunk fogadni, előre egyeztetett időpontokban.

tovább »

A grillázstorta

Nagy Miklós székesfehérvári mestercukrászt kértük fel a Fejér Megyei Művelődési Központ Mesterségek Háza "Grillázstorta készítés" című bemutató foglalkozásának megtartására. A november 10-én megtartott foglalkozáson megyénk településeiről érkező gyermekek vettek részt, s kaptak ízelítőt az édesség elkészítésének fortélyaiból.

tovább »

Kézműves foglalkozások általános iskolás csoportok számára

December folyamán főként karácsonyi témájú kézműves foglalkozásokat tartunk a Rác utcai Mesterségek Házában.

tovább »

Faragott álom, mások által kidobott szemétből

A Fejér Megyei Művelődési Központ egyik feladata a megyében működő mesterek, kézművesek szakmai támogatása. Fontos célnak tekintjük, hogy felkutassuk azokat az idős alkotókat, akik a régi, hagyományos, mára elfelejtett szokásokat, életképeket jelenítik meg alkotásaikban.

tovább »

Kézműves foglalkozások általános iskolás csoportok számára

Október és november folyamán a legkülönbözőbb műfajokban tartunk hasznos kézműves foglalkozásokat a Rác utcai Mesterségek Házában.

tovább »

A Művészetek Háza szakköreinek, klubjainak
évadkezdő foglalkozásai

Szeptember 1-től beindul az élet az intézmény szakköreiben és klubjaiban: a Művészetek Házában és a Mesterségek Házában is várjuk a régi és az új tagokat a foglalkozásokra.

tovább »

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk