Szakmai hírek

Jogszabályváltozások a kultúrában

Több, kulturális szolgáltatást érintő jogszabály módosult még decemberben. A kormány módosította a szakmai továbbképzésről, a kulturális szakértői tevékenységről és a szakmai képesítésekről szóló rendeleteket. Módosult a kulturális alaptörvény, valamint új szabályok vonatkoznak januártól a kulturális közalkalmazottakra is.

tovább »

Megyei módszertani referens álláspályázat

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. álláspályázatot hirdet közművelődési feladatok ellátására módszertani referens munkakörben az ország több megyéjében.

tovább »

Fiatalok bevonása és ifjúságfejlesztés a kistelepüléseken

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. szervezésében az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának támogatásával ingyenes 40 órás akkreditált továbbképzés indul Tatabányán.

tovább »

Kulturális intézmények vezetőinek képzése indul a BMK-ban

A 60 órás képzés célja, hogy lehetőséget kapjon a résztvevő arra, hogy a képzés teljesítése után a 150/1992 (XI.20.) Kormányrendeletben előírtak szerint kulturális intézményben magasabb vezetői állást megpályázzon. A képzés célja még, hogy segítse a kulturális területen tevékenykedő középvezetőket életpályájuk kiteljesítésében, egy kulturális intézmény magasabb vezetői pozíciójának betöltésére.

tovább »

Közművelődési szakemberek 2017. évi támogatott továbbképzési programja

Országosan 600 közművelődésben dolgozó számára nyújt lehetőséget ingyenes szakmai továbbképzéseken való részvételre az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. 2017. második felében az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának 60 millió forintos támogatásával.

tovább »

Nyugalmazott Népművelők IX. Országos Találkozója

A Magyar Népművelők Egyesülete idén is megrendezi a nyugalmazott népművelők országos találkozóját 2017. szeptember 20-21-én, Martfűn.

tovább »

Minősített Közművelődési Intézmény Címre és Közművelődési Minőség Díjra

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdet az idei Minősített Közművelődési Intézmény Cím és Közművelődési Minőség Díj elnyerésére.

tovább »

Néptáncosok szakmai alkotótábora

NÉPTÁNCOSOK SZAKMAI ALKOTÓTÁBORA A LAKITELEKI NÉPFŐISKOLÁN, 2017. július 02. - július 09.

tovább »

Citerások versengenek...

Az Óbudai Népzenei Iskola Országos Citeraversenyt hirdet fiatal zenészeknek, három korcsoportban.

tovább »

XII. Vass Lajos Népzenei Találkozó és Verseny

A Vass Lajos Népzenei Szövetség, a hagyományokhoz hűen, a 2017-2018-as esztendőben is megrendezi az immár XII. Vass Lajos Népzenei Találkozót és Versenyt a Kárpát-medencében élő valamennyi magyar, s a határon belül élő nemzetiségi népdalkörök, zenei csoportok, szólóénekesek, hangszeres szólisták számára "Hagyományos régiók, régiók hagyománya" címmel.

tovább »

Tessedik Sámuel Kollégium indul

Az öntevékenység ösztönzése, a közösségi művelődés gyakorlati ismereteinek, tapasztalatainak, jó példáinak elterjesztése érdekében a Lakiteleki Népfőiskola és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. 2017. márciusában Tessedik Sámuel Kollégiumot indít.

tovább »

Statisztikai beszámoló: meghosszabítva

Meghosszabbították a közművelődési tevékenységekről benyújtandó statisztikai jelentés határidejét március 10-éig.

tovább »

Karvezetők konferenciája és versenye

A KÓTA, a Magyar Kodály Társaság és a Zeneakadémia Művészet és tudomány címmel rendez tudományos konferenciát Kodály Zoltán emlékére 2017. március 24-25-én. A Zeneakadémia, a Lantos Rezső Alapítvány és a KÓTA 2017. március 26-án rendezi meg a Fiatal Karvezetők Versenyét egyetemi és főiskolai hallgatók részére, Lantos Rezső emlékére a Zeneakadémia Kupolatermében.

tovább »

Közösségszervezés egyetemi alapszak indul

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. tájékoztatása szerint 2017 szeptemberétől a kultúra, közművelődés, ifjúságügy és felnőttképzés területén új, hiánypótló, diplomát adó szak indul közösségszervezés alapszak (BA) néven. Ez a korábbi népművelő, közművelődési előadó, művelődési és felnőttképzési menedzser, művelődésszervező szakok folytatása új szakmai hangsúlyokkal.

tovább »

Statisztikai jelentés a közművelődési tevékenységekről

2017. január 9. és március 1. között van lehetőség a közművelődési tevékenységekről benyújtandó statisztikai jelentés elektronikus benyújtására a kulturális statisztikai rendszer felületén.

tovább »

Regionális népzenei továbbképzés Öskün

A Vass Lajos Népzenei Szövetség, valamint az ösküi Forrás Népdalkör és a Hajnal Citeraegyüttes regionális népzenei továbbképzést rendez 2016. október 29-én, szombaton Öskün.

tovább »

Nyugalmazott népművelők találkoznak

Szeptember 20-21-én Tamásiban rendezik meg a Nyugalmazott Népművelők Országos Találkozóját. A jelentkezési határidő augusztus 25.

tovább »

Hagyományok Háza-nap Rév-Komáromban

Az élhető hagyományról, a kézműves oktatás jelene és múltja, népmese, népzene és sok minden más szerepel a Hagyományok Háza Rév-Komáromba kihelyezett szakmai napjának programjában.

tovább »

Felnőttképzési felhívás

Elkészült a Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2016 évi felnőttképzési felhívása. Az egyesület jó szívvel ajánlja valamelyik népi kismesterség mélyebb megismerését, elsajátítását, illetve OKJ végzettség megszerzését.

tovább »

Aláírták a IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Program hatósági szerződését

Február 29-én délelőtt a Nemzeti Művelődési Intézetben aláírták a IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Program megvalósításáról szóló hatósági szerződést. A Budapest Főváros Kormányhivatala és a Nemzeti Művelődési Intézet között létrejött szerződés a Belügyminisztérium által a Kulturális Közfoglalkoztatási Program folytatásához nyújtott támogatás felhasználásának részleteit rögzíti.

tovább »

Hamarosan indul a IV. Kulturális Közfoglalkoztatási program

A Belügyminisztérium elfogadta a Nemzeti Művelődési Intézet IV. Kulturális Közfoglalkoztatási Program indítására benyújtott kérelmét, így az országszerte több ezer álláskeresőnek a kultúra és közművelődés területén átmeneti foglalkoztatást nyújtó program várhatóan 2016. márciusban újra elindul.

tovább »

Közművelődési szakember I.

240 órás, OKJ szerinti "Közművelődési szakember I." szakképesítést adó képzést indít a Nemzeti Művelődési Intézet Országos Felnőttképzési Szakmai Központja.

tovább »

Fonó-szövő szakmai nap

A szövött szélek összevarrása témájában rendeznek fonó-szövő szakmai napot 2016. február 27-én 10 órától a Rác utcai Kézművesek Házában.

tovább »

"Ami él, annak meg kell újulnia"

Regionális tanácskozást és kiállítást rendeznek a népi kézművességről 2016. február 20-án 10 órától a zalagerszegi Keresztury Dezső VMK-ban.

tovább »

Statisztikai jelentés a közművelődési tevékenységekről

2016. január 5. és március 1. között van lehetőség a közművelődési tevékenységekről benyújtandó statisztikai jelentés elektronikus benyújtására a kulturális statisztikai rendszer felületén.

tovább »

Palócgála Egerben

November 20-22. között rendezik meg az idei Palócgálát, Eger város rangos, nagy tradíciójú kulturális eseményét, amely a hazai és felvidéki, kárpátaljai és erdélyi folklór legjavából ad ízelítőt 40-50 népzenei együttes fellépésével.

tovább »

Palócgála Egerben

A CantusAgriensis Kulturális Egyesület, az Egri Kulturális és Művészeti Központ a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA támogatásával 2015. november 20-22-én, "Palócgála" címmel Népzenei Fesztivált rendez.

tovább »

A Vass Lajos Népzenei Szövetség őszi programjai

A Vass Lajos Népzenei Szövetség az ősz folyamán országszerte több találkozót, képzést is szervez népzenei csoportoknak, dalköröknek, citerásoknak.

tovább »

Közművelődési vezetőképző

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) akkreditált, 90 órás, közművelődési, vezetői továbbképzést indít Államháztartási, gazdasági, vezetési ismeretek címmel 2015. szeptemberétől.

tovább »

"Arra van egy kőhíd rakva..." - A Hortobágy népzenéje

A Vass Lajos Népzenei Szövetség és a Szentesi Művelődési Központ szeretettel meghívja önt, önöket egy jó hangulatú továbbképzésre Szentesre.

tovább »

Még lehet jelentkezni a vándorgyűlésre

A szervezők 2015. május 6-ig meghosszabbították a Magyar Népművelők Egyesülete XXXII. Vándorgyűlésének regisztrációját.

tovább »

Közösségfejlesztés és nemzeti összetartozás

Szakmai konferencia

tovább »

A német nemzetiség viselete Észak-Kelet Dunántúlon

A KÓTA Nemzetiségi Bizottsága 2015. március 23.-án hétfői napon délután 15 órai kezdettel Ismeretterjesztő előadást szervez Tatabányán, A Vértes Agorája épületében található Tatabányai Múzeumban.

tovább »

Népi Kézműves Közösségek a Közép-Dunántúlon - konferencia

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Hagyományok Háza támogatásával 2015. március 21-én "Népi Kézműves Közösségek a Közép-Dunántúlon" címmel regionális konferenciát szervez.

tovább »

Táncos szakmai fórum

Túl vagyunk az idei minősítőn. A beszámolót itt olvashatják azok is, akik nem jöttek el.

tovább »

IX. "Fülemüle" népzenei fórum

2014. november 22-én ismét fölszáll a Fülemüle Etyeken. A fórumra továbbra sincs jelentkezési díj, viszont mindenki kap ajándékot, finomságot, és szokás szerint lesz kézműves játszóház Lakatos Lillával, valamint táncház Kiss Zsuzsannával és Sándor Istvánnal. A talpalávalót Tóth Luca Réka és zenekara húzza majd. Jelentkezési határidő: november 15., péntek.

tovább »

HOLMI novemberben

1994 óta, évente rendezik meg a regionális művészetpedagógiai módszervásárt, a HOLMI-t a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban. A műhelyprogramokra bábos, színjátszó, drámajáték csoportok vezetőit és a szakterületek közművelődési szakembereit várják 2014. november 7-én és 8-án.

tovább »

Ingyenes képzőművészeti műhely

A Nemzeti Művelődési Intézet Képzőművészeti Műhely címmel elméleti és gyakorlati programot hirdet nem hivatásos képző- és iparművészek számára Atlasz Gábor festőművész vezetésével.

tovább »

XVIII. Egri Népzenei Gála

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg az Egri Népzenei Gálát és Aranypáva Nagydíjas Versenyt augusztus 23-24-én Egerben, a Bartakovics Béla Közösségi Házban (3300 Eger, Knézich K. u. 8.)

tovább »

Dóri Éva a szemesi művelődési ház új igazgatója

Mint a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeum új vezetője köszöntöm Önöket. Bár ismeretlenül jöttem, nem vagyok idegen ezen a tájon: balatonbogláriként magam is a Balaton és Somogy tündérkertjének szülötte vagyok.

tovább »

Közművelődési díj Fehérvárnak

A Magyar Népművelők Egyesülete XXXI. Vándorgyűlésén az "Önkormányzatok a közművelődésért 2014" díjat - megyei jogú város kategóriában - Székesfehérvár kapta, a Fejér Megyei Népművelők Egyesülete felterjesztésére. A díjat Nagykanizsán Brájer Éva, Fehérvár kulturális alpolgármestere vette át, akit elkísért Pálóczy Renáta, a Közművelődési Iroda vezetője is.

tovább »

Felhívás a 2014. évi Bessenyei György-díj felterjesztésekre

Az emberi erőforrások minisztere által adományozandó közművelődési díj az államalapítás ünnepe alkalmából kerül felterjesztésre.

tovább »

TÁMOP szakmai műhely

Ezúton tisztelettel meghívunk a TÁMOP szakmai műhely május 29-én, 10.00 órakor, Sajószentpéteren, illetve május 27-én 10.00 órakor, Pakson tartandó következő rendezvényére.

tovább »

MANE Vándorgyűlés

Május 13-15. között rendezik meg a Magyar Népművelők Egyesülete XXXI. Vándorgyűlését Nagykanizsán.

tovább »

Az Év Kulturális Plakátja 2013

Az MNE XXXI. Vándorgyűlése alkalmából a Magyar Népművelők Egyesületének támogatásával a Népművelők Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete és a Zala Megyei Népművelők Egyesülete meghirdeti az Év Kulturális Plakátja 2013 című pályázatot és kiállítást.

tovább »

Közösségfejlesztés Magyarországon

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztálya 2014. május 7-én rendezi meg a Közösségfejlesztés Magyarországon című konferenciát a Budai Vigadóban.

tovább »

Kulturális Közfoglalkoztatási Program

A Nemzeti Művelődési Intézet Kulturális Közfoglalkoztatási Programja záróeseményére különleges környezetben, komoly publicitás és államtitkári jelenlét mellett a Mediawave-en kerül sor 2014. május 3-án (szombaton) 13-19 óráig, Komáromban, a Monostori Erődben.

tovább »

Egyesületeink és a Ptk.

Először a kétségbeesés lesz úrrá rajtunk, ha belegondolunk, hogy a 2013. évi V. törvény alapján át kell dolgozni alapszabályainkat. Mielőtt nekilátnak a civil szervezetek, hadd ajánljuk szíves figyelmükbe néhány cikket.

tovább »

Fejér megyei ifjúsági értékőr hálózat

A Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Irodája és a Fonódás Kulturális Egyesület szeretettel vár minden érdeklődőt a Fejér megyei ifjúsági értékőr hálózat harmadik rendezvényére.

tovább »

Statisztikai adatszolgáltatás

2014-ben a Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Irodája (Székely Gabriella) látja el a Közművelődési Statisztikai adatszolgáltatás megyei koordinálását.

tovább »

Regionális Népzenei Továbbképzés

A Vass Lajos Népzenei Szövetség, valamint a nagylóki citeraműhely Zala népzenéjéről szervez továbbképzést február 9-én, vasárnap 10 órától a nagylóki művelődési házban.

tovább »

Kultúrházak éjjel-nappal 2014

A Magyar Népművelők Egyesülete a Közösségfejlesztők Egyesületével és a Nemzeti Művelődési Intézettel együttműködve, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával hirdette meg a 2014-es Kultúrházak éjjel-nappal országos akciót. A február 28-tól március 2-ig zajló program kezdeményezői várják a közművelődési feladatot önállóan vagy integráltan ellátó intézmények és szervezetek csatlakozását.

tovább »

Közösség Konferencia 2013.

Gyakran megfogalmazott állítás, hogy a közösségfejlesztés szakmaközi tevékenység, s csak más szaktevékenységekkel, szereplőkkel együttesen, azokkal összehangoltan tud hatékony szerepet vállalni a helyi közösség fejlesztésében. Hogyan látják ezt azok a szereplők - szakmák, intézmények, szervezetek és szakemberek -, akikkel összeér, akikhez kapcsolódik a településeken, városrészekben végzett közösségi munka?

tovább »

A kultúrafinanszírozás nemzetközi gyakorlata

Szakmai konferenciát szerveznek a Nemzeti Kulturális Alap fennállásának 20. évfordulója alkalmából a Parlament Felsőházi termében október 18-án 10 órától.

tovább »

Egy gyékényen árulunk

Az előadás-sorozat a vessző, gyékény, szalma, csuhé, sás megmunkálását vállaló szakembereknek és érdeklődőknek szól. Szükségesnek tartjuk a mesterségek képviselőinek, elméleti és gyakorlati szakembereinek találkozását, párbeszédek kezdeményezését, konzultációk biztosítását és viták lehetővé tételét, hogy a mai tárgykészítés aktuális kérdéseivel és problémáival foglalkozhassanak az egybegyűltek.

tovább »

Nemezelők előadás-sorozat

A Hagyományok Háza által 2013 tavaszán indított előadás-sorozat kedvező visszhangra talált. Ezen felbátorodva folytatjuk őszi programunkkal, melyre a nemezelőkön kívül textileseket, szövőket, bőrösöket is szeretettel várunk, hiszen a nemez alapanyagából adódóan nagyon sokféle technikát birtokol és sok más természetes alapanyaggal kombinálható.

tovább »

Hungarikumok, helyi értéktárak

A Nemzeti Művelődési Intézet Fejér Megyei Irodája és Úrhida Község Önkormányzata meghívja Önt a Hungarikumok, helyi értéktárak című szakmai napra. Időpont: 2013. szeptember 12. (csütörtök) 10.00 óra, helyszín: 8142 Úrhida, Kossuth u. 66., Közösségi Ház

tovább »

Mezítlábas dráma 2013

2013. augusztus 21-23. között a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központban (Budapest II. kerület, Marczibányi tér 5/a) régről ismert és fiatal szakemberek részvételével szervezik meg a módszertani rendezvényt, amelynek fókuszában az idei esztendőben a dráma a kerettanterven belül, illetve a színjátszó eszköztár fejlesztése áll; emellett a résztvevők betekintést kaphatnak a Párizsban lezajlott IDEA konferenciát kísérő tréningbe is.

tovább »

Metszetek - Konferencia a közösségi művelődésről

Metszetek - Civilek és intézmények szerepe a közösségi művelődésben címmel országos konferenciát rendez a Nemzeti Művelődési Intézet június 18-án a Budai Vigadóban.

tovább »

Hasznosnak bizonyult a szakmai nap

Fejér megyei szakmai konzultációs napot szerveztünk a képző- és iparművészet ágaival foglalkozó amatőr alkotóknak és érdeklődőknek május 30-án.

tovább »

Hungarikumok és nemzeti értéke

A Hungarikum Bizottság konferenciasorozat szervez, amelynek az a célja, hogy ismertesse a megyei önkormányzatok és a települések vezetőivel, a művelődési intézmények vezetőivel, szakembereivel a nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényt, illetve a 114/2013.(IV.16.) Kormányrendeletet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról, a Magyar Értéktár létrehozásának a folyamatát, a nemzeti értékek gyűjtésének módszerét.

tovább »

Szakmai workshop

A Fejér Megyei Művelődési Központ és Sziti Szociális Egyesület szakmai workshopot rendez május 8-án 14 órától a lovasberényi Rónai József Művelődési Házban.

tovább »

Tisztújítás a szövetségben

A Kulturális Központok Országos Szövetsége 2013. április 17-18-án Pakson tartotta tavaszi konferenciáját és tisztújító közgyűlését.

tovább »

Új irányok és tartalmak

Szakmai megújulás a Nemzeti Művelődési Intézettel: új irányok és tartalmak a közösségi művelődésben címmel rendeznek szakmai konferenciát április 25-én 10 órától Tatabányán, a Vértes Agórájában. A tanácskozásra Fejér megye közművelődési szakembereit, kulturális civil közösségek vezetőit, az önkormányzatok kulturális szakembereit és a gazdasági élet szereplőit is várják.

tovább »

Cél: az eszközök gyarapodása

Közeleg az önkormányzatok érdekeltségnövelő támogatásának beadási határideje.

tovább »

Statisztikai adatszolgáltatás

2013. március 15-éig meghosszabbították a közművelődési tevékenységekről benyújtandó statisztikai jelentés határidejét.

tovább »

Statisztikai adatszolgáltatás

Felhívjuk az érintettek figyelmét arra, hogy a központi költségvetésből elnyerni kívánt támogatásoknál, így a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés és Népművészet Kollégiuma által kiírásra kerülő pályázatoknál előfeltétel lehet a statisztikai regisztráció és adatszolgáltatás!

tovább »

Új logó az NKA-nál

Megjelent, és a Nemzeti Kulturális Alap honlapjáról letölthető az NKA új logója. Kérjük, hogy a kiadványokban már az új logót használják.

tovább »

Évnyitó és évértékelő

L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, a Fejér megyei 4. számú választókörzet országgyűlési képviselője tart évértékelő, évnyitó sajtótájékoztatót január 3-án, csütörtökön 9 órakor Székesfehérváron, a Megyeháza Címertermében (Székesfehérvár, Szent István tér 9.). A sajtótájékoztatón Törő Gábor, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő is részt vesz.

tovább »

Kulturális Központok Országos Szövetségének konferenciája

A százhalombattai Barátság Kulturális Központban rendezik meg a Kulturális Központok Országos Szövetségének konferenciáját november 27-28-án.

tovább »

Változások a közművelődésben

Változások a közművelődésben címmel rendeznek konferenciát a közművelődési paradigmaváltás tartalmáról 2012. november 21-én 12.00 órától a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus székhelyén. Jelentkezési határidő: 2012. november 19.

tovább »

Az aktív időskor és a közművelődés

"Az aktív időskor és a közművelődés" címmel rendez szakmai konferenciát 2012. november 22-én 10 órától a TEMI Fővárosi Művelődési Háza, melyre közművelődési intézmények munkatársait és a téma iránt érdeklődőket szeretettel várják. A konferenciával az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évéhez csatlakoznak.

tovább »

Fiatalodó közművelődés

Őszi közművelődési szakmai napot szerveztünk október 24-én Sárkeresztúron, a Bella István Művelődési Házban. A nap főtémája az a TÁMOP-3.2.3.B-12/1 pályázat "A" komponense volt, melynek keretében az IKSZT-ek pályázhatnak közművelődési fejlesztéseket szolgáló közösségi programokra.

tovább »

Őszi közművelődési szakmai nap Sárkeresztúron

A Fejér Megyei Művelődési Központ szakmai napot szervez október 24-én, szerdán 10 órától a sárkeresztúri Bella István Művelődési Házban. Téma: közművelődési fejlesztéseket szolgáló közösségi programokra pályázhatnak az IKSZT-k, emellett részletesen bemutatjuk a TÁMOP-3.2.3.B-12/1 tervezett "A" komponensét is.

tovább »

Új közgyűjteményi és közművelődési rendszer vidéken

"Közművelődési célokra 1 milliárd 100 millió forintot szeretnénk fordítani, amennyiben megszavazzák a költségvetési törvény tervezetét. Ez az összeg arra szolgál, hogy húsz év küszködés után megszervezzük a tényleges megyei feladatellátást megyeszékhelyenként legalább négy fővel, illetve a hozzánk átkerülő intézmények, kft.-k és más szervezetek működtetését is ebből kívánjuk finanszírozni mindaddig, amíg a rendszert teljes egészében ki nem tisztítjuk, és fel nem áll az egységes megyei közművelődési szakmai tanácsadó és szolgáltató feladatokat ellátó rendszer a Magyar Művelődési Intézet utódszervezetében" - hangzott el L. Simon László kultúráért felelős államtitkár a CXL tv. módosításának előterjesztési expozéjában, melyet 2012. szeptember 18-án a Parlamentben mondott el.

tovább »

A hangképzési technikáktól a színpadi külsőségekig

A közelgő országos és térségi minősítő értékelési kritériumai, a népdalkörvezetés ?kihívásai?, valamint a folyamatos szakmai fejlődés szempontjából is hasznos és értékes információkat kaptak azok a csoportvezetők és felkészítő tanárok, akik részt vettek a Fejér Megyei Népzenei Műhely és a Fejér Megyei Művelődési Központ közös, Népdalkörvezetők Regionális Szakmai Továbbképzése című programján.

tovább »

A szépség a finomságokban, az arányokban, a részletekben rejlik

A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelye nyílt vitanapot tartott szeptember 28-án Budapesten, melyen az alkotók elmondhatták véleményüket, megoszthatták ötleteiket a zsűrizés szempontrendszerének megújításával kapcsolatban.

tovább »

Szín(e)változása

A tartalmában és arculatában megújult Szín Közösségi Művelődés folyóirat 17/4-es lapszámát is kézhez vehették szeptember 25-én a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus (MMIKL) szakmai tanácskozásán a résztvevők.

tovább »

Működési pályázat nélkül is folytatják

A Sárvíz Többcélú Kistérségi Társulás meghívására közel harminc fő érkezett a Sárvíz Közkincs Kerekasztal 2012. évi őszi szakmai tanácskozására.

tovább »

Nyílt nap a Hagyományok Házában

Nyílt napot rendeznek pedagógusoknak és közművelődési szakembereknek a Hagyományok Házában szeptember 14-én, pénteken 9.30-16.00 óra között.

tovább »

Tisztújítás a KÓTÁ-nál

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége - KÓTA tisztújító közgyűlést tart 2012. szeptember 28-án, pénteken 15.30 órakor az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar "F" épületében, a Zenei Tanszék Kodály termében (Budapest, Múzeum körút 4-8.)

tovább »

Ülésezik a kerekasztal

A Sárvíz Közkincs Kerekasztal szeptember 19-én, szerdán 15 órakor tartja következő ülését Sárkeresztúron, a Bella István Művelődési Házban (Szent István u. 1.).

tovább »

Nyugalmazott népművelők találkoznak

A Magyar Népművelők Egyesülete megjelentette a Nyugalmazott Népművelők 2012. évi Országos Találkozójának programját és jelentkezési lapját. Az idei találkozó helyszíne Komárom városa. A jelentkezési lapot 2012. szeptember 13-áig kell visszaküldeni.

tovább »

Átadták a közművelődési és közgyűjteményi díjakat

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár augusztus 20. alkalmából adta át a díjakat csütörtökön a Néprajzi Múzeumban.

tovább »

IX. Kodály Szaktábor

A veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet - az előzetes felhívásnak megfelelően - augusztus 25-29. között 9. alkalommal rendezi meg a Kodály Szaktábort Magyarpolányban. A szakmai programra várnak minden kedves érdeklődőt, óvónőt, tanítót, éneket tanító vagy szerető kollégát, karnagyot, népdalkör-vezetőt, zenetanárt.

tovább »

Online regisztráció az NKA-nál

A Nemzeti Kulturális Alap honlapján olvasható a közlemény az internetes pályázati rendszer bevezetéséről. A tájékoztató szerint a 2012. augusztus 28-án megjelenő pályázatoknál már él a rendszer, de nagyon fontos, hogy a pályázat beadása előtt megtörténjen a regisztráció.

tovább »

Sürgős adatkérés a megyében dolgozó kollégáktól

Juhász Zsófia, a Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója ma levélben fordult a megyében dolgozó kollégákhoz, mindenkihez, aki a településeink kulturális, közművelődési feladatellátásában részt vesznek, hogy segítsék a megújuló Magyar Művelődési Intézet munkáját azzal, hogy gyorsan válaszolnak a minisztériumi háttérintézmény honlapján olvasható adatkérésre.

tovább »

Ülésezett a KÁÉT

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának kezdeményezésére július 16-án ülést tartott a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanács. Napirenden szerepelt a jövő évi költségvetés, az államtitkárság idei, II. féléves munkaterve, a megyei múzeumok és könyvtárak konszolidációjára vonatkozó törvény tervezett módosítása, valamint a Magyar Művelődési Intézet átszervezéséről szóló beszámoló.

tovább »

A kép és a valóság

Fejér megyei szakmai konzultációs napot szerveztünk a képző- és iparművészet ágaival foglalkozó amatőr alkotóknak és érdeklődőknek július 12-én a Művészetek Házában, Dóri Éva, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus szakreferense közreműködésével, aki előadást is tartott.

tovább »

Új vezető a Magyar Művelődési Intézet élén

Állománygyűlést tartottak a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátuson, ahol L. Simon László kultúráért felelős államtitkár az intézet új feladatainak ismertetése mellett bejelentette: a jövőben Závogyán Magdolna irányítja megbízott főigazgatóként az intézetet.

tovább »

Közművelődés a 2013. évi költségvetésben és a fejezeti indoklásban

A kormány 2012. június 15-én benyújtotta a jövő évi költségvetésről szóló törvénytervezetet a parlamentnek, melynek elfogadását októberre prognosztizálta a miniszterelnök.

tovább »

Átvette kinevezését L. Simon László

Áder János köztársasági elnök az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárává nevezte ki L. Simon Lászlót a Sándor-palotában. L. Simon László Szőcs Gézát váltja a poszton, aki még a múlt héten kérte felmentését a miniszterelnöktől.

tovább »

A pályázat lezárul, de a mentori szerep marad

A Fejér Megyei Művelődési Központ az Albensis Ifjúsági Szakmai Módszertani Központtal közösen konzorciumi partnerként pályázott, hogy részt vegyen az IKSZT ifjúságügyi mentorprogramban. tovább »

L. Simon László lesz a kultúráért felelős államtitkár

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere L. Simon Lászlót kérte fel a kultúráért felelős államtitkárnak. L. Simon László a felkérést elfogadta - közölte a minisztérium. L. Simon a kulturális bizottság fideszes elnöke.

tovább »

Lemondott Szőcs Géza

Felmentését kérte az emberi erőforrások miniszterétől Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár.

tovább »

Szakmai nap az IKSZT-ek szerepéről

A Fejér Megyei Művelődési Központ tisztelettel meghívja Önt és munkatársait az IKSZT - KÖZÖSSÉGI ÉS SZOLGÁLTATÓ TEREK SZEREPE A TELEPÜLÉSEKEN című szakmai napra a Móricz Zsigmond Művelődési Ház (8151 Szabadbattyán, Árpád utca 10.) nagytermébe, 2012. június 18-án (hétfő) 9 órára.

tovább »

Új közművelődési referens

A Sárvíz Többcélú Kistérségi Társulás által elnyert Közkincs pályázat szerződése keretében vállalt közművelődési referensi feladatokat a "Sárvíz" Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsának 25/2012. (IV.26.) számú határozata értelmében a Munkaszervezet dolgozója, Ortner Aliz látja el kapcsolt munkakörben 2012. áprilisától.

tovább »

Magyar Népművelők Vándorgyűlése 2012. Eger

Huszonkilencedik alkalommal rendezték meg idén a Magyar Népművelők Vándorgyűlését május 15. és 17. között. Az évenként megszervezett háromnapos találkozóra, melynek házigazdája ez évben Eger városa volt, 190 szakmabeli érkezett. Az előadások nagy része a szakma jelenkori változásairól, átalakulásáról szóltak.

tovább »

Miért támogassa az állam a kultúrát?

A Magyarságszolgálati Alapítvány szervezésében folytatódik a "Miért támogassa az állam a kultúrát?" című beszélgetéssorozat.

tovább »

Miért is vagyok én itt?

Az "Albensis - IKSZT ifjúságügyi mentorprogram Fejér megyében" című műhelykonferencián tartott előadást munkatársunk, Gonda Emma április 26-án a Székesfehérvári Civil Központban.

tovább »

Szakmai nap: elhalasztva

Az IKSZT - közösségi és szolgáltató terek szerepe a településeken címmel április 24-re meghirdetett szakmai napot elhalasztjuk, az időpontról később tájékoztatjuk az érintetteket.

tovább »

Tisztújítás a népművelőknél

A Fejér Megyei Népművelők Egyesülete ritkán hallatja hangját, pedig vannak és működnek. Tegnap tisztújítás volt az egyesületben. Bóka Máriát, a Fejér Megyei Művelődési Központ volt munkatársát Simon József, az ALCOA-KÖFÉM Oktatási és Közművelődési Klubház igazgatója váltotta az elnöki poszton.

tovább »

Albensis - IKSZT ifjúságügyi mentorprogram Fejér megyében

Az ECHO Innovációs Műhely, a Sziti Szociális Egyesület, a VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet és a Fejér Megyei Művelődési Központ ezúton meghívja Önt az "Albensis - IKSZT ifjúságügyi mentorprogram Fejér megyében" című műhelykonferenciára.

tovább »

Miért támogassa az állam a kultúrát?

Éppen most, válság idején is keresni kell a tudományosan megalapozott válaszokat - mondják a témáról vitát szervezők.

tovább »

Szakmai nap az IKSZT-ek szerepéről

Az IKSZT - Közösségi és szolgáltató terek szerepe a településeken címmel rendez szakmai napot a Fejér Megyei Művelődési Központ április 24-én, kedden 10 órától Szabadbattyánban, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház nagytermében.

tovább »

Meghosszabbították a közművelődési adatszolgáltatás határidejét

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kulturális Szervezési és Statisztikai Osztály kulturális statisztikai referense, Lukáts Melinda közlése alapján tájékoztatjuk Önöket, hogy a 1438 közművelődési és a 1442 könyvtári statisztikai adatszolgáltatások elektronikus kitöltési lehetőségét 2012. március 14-ig meghosszabbították az adatkitöltők számára a kulturális statisztikai rendszerben.

tovább »

A magyar közművelődés szakpolitikai koncepciója

Szakmai konzultációra kerül a Magyar Közművelődés Szakpolitikai Koncepciója. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Kultúráért Felelős Államtitkárságának célja ezzel a dokumentummal a magyar közművelődés helyzetének áttekintése, társadalmi szerepének erősítése.

tovább »

Statisztikai adatszolgáltatás a közművelődési tevékenységekről

A Fejér Megyei Művelődési Központ, mint megyei közművelődési szakmai tanácsadó és szolgáltató szervezet, minden évben részt vesz a szakminisztérium megbízásából az éves közművelődési statisztika megyei összegyűjtésében, összegzésében, elemzésében.

tovább »

Közművelődési stratégia

A Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet évnyitó szakmai értekezletet tart Soltvadkerten február 15-én, szerdán 10 órai kezdettel a Bács-Kiskun megyében működő önkormányzatok és egyéb szervezetek közművelődéssel foglalkozó irányítói, vezetői és szakemberei részére.

tovább »

A magyar kultúra napja Ózdon

A magyar kultúra napját Ózdon A magyar közművelődésért országos programsorozat ózdi rendezvényének keretében tartják január 20-án, pénteken.

tovább »

Továbbképzés és tapasztalatcsere

A Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében január 14-én, szombaton 10 órától kezdődött a népdalkörvezetőknek szóló szakmai nap Bakonycsernyén, a Béketelepen található Klubkönyvtárban.

tovább »

Párbeszéd a magyar közművelődésért

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Hegyvidéki Önkormányzat, valamint a MoM Kulturális Központ szervezésében, a magyar kultúra napja alkalmából Párbeszéd a magyar közművelődésért címmel rendeznek ünnepséget és szakmai találkozót január 22-én, vasárnap a MoM Kulturális Központban.

tovább »

A válság és a magyar kultúra
Kultúrpolitikai panoráma a magyar kultúra napja alkalmából

Szeretettel várjuk az érdeklődőket A válság és a magyar kultúra. Kultúrpolitikai panoráma a magyar kultúra napja alkalmából címmel 2012. január 19-én és 20-án (csütörtökön és pénteken) rendezendő kétnapos konferenciára.

tovább »

Népzenei továbbképzés

A Vass Lajos Népzenei Szövetség és a Nagylóki Közösségi Ház 2011. december 10-én szombaton 9.30 tól 12.30-ig népzenei továbbképzést tart. Az előadás témája: Zobor-vidéki lakodalmas dalok és balladák.

tovább »

A magyar közművelődésért - szakmai nap

A Fejér Megyei Művelődési Központ és a Szabadművelődés Háza tisztelettel meghívja Önt és munkatársait "A magyar közművelődésért" országos programsorozat székesfehérvári kerekasztal-beszélgetésére.

tovább »

"Már minálunk, babám..." - a vidéki közművelődési intézményrendszer helyzete

Juhász Zsófia, intézményünk igazgatója a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottság Állapotfelmérés: A hazai kulturális ágazat helyzete című szakmai nyílt napján tartott előadást 2011. október 28-án a Parlament Felsőházi termében.

tovább »

„ART? Használ!”

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Művészeti Tanácsa - az országos hatókörű művészeti társadalmi szervezetek közreműködésével - konferenciát szervez a nem hivatásos/amatőr művészeti ágak jelenlegi helyzetéről, a kreatív művészeti aktivitások társadalmi jelentőségéről, szerepvállalásáról, hasznosságáról és hatásáról.

tovább »

A magyar közművelődésért

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kulturális Államtitkársága a magyar közművelődés helyzetét áttekintő, társadalmi szerepét erősítő programsorozatot indít útjára. Székesfehérvárra, a Megyei Művelődési Központba december 14-én érkezik a sorozat.

tovább »

Haza és haladás

"Haza és haladás" címmel a magyar nemzeti identitás, kultúra és közösség témakörében rendez konferenciát az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága az Országház Felsőházi Termében 2011. december 2-án 9.00 órától.

tovább »

Közművelődési szakmai nap

2011. október 20-án tartottuk meg közművelődési szakmai napunkat Székesfehérváron, a Fejér Megyei Művelődési Központ színháztermében. A szakmai napra az önkormányzatok közművelődésért felelős szakembereit, a közművelődési intézményekben dolgozó szakembereket és a közművelődési célú civil szervezetek tagjait hívtuk meg.

tovább »

Állapotfelmérés: A hazai kulturális ágazat helyzete

Szakmai nyílt nap az Országház Felsőházi Termében október 28-án 9 órától. A felkért hozzászólók (előadók) a hazai kulturális élet egy-egy területének aktuális helyzetét, az adott területen jelentkező legfontosabb feladatokat és kihívásokat mutatják be konferencia-előadások keretében a meghívott vendégeknek.

tovább »

Új helyzetek, kihívások, lehetőségek Baranya kulturális életében

A Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár 2011. október 27-én közművelődési-könyvtári szakmai napot rendez.

tovább »

A magyar ének-zene tanítás bibliográfiája

A nyár végén elkészült és immáron online hozzáférhető A magyar ének-zene tanítás bibliográfiája.

tovább »

Társadalmi Felelősségvállalás és Közművelődés

Kedves Kolléga!

Szeretettel meghívunk az Nemzeti Kulturális Alap által támogatott szakmai konferenciánkra, melyet a közművelődési intézmények szakemberei számára rendezünk meg.

tovább »

Közművelődési szakmai nap

A Fejér Megyei Művelődési Központ tisztelettel meghívja Önt és munkatársait következő közművelődési szakmai napjára a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza (volt Barátság Háza) Lila-termébe, október 20-án, csütörtökön 9.30 órára.

tovább »

Közművelődés Határok Nélkül IV. konferencia

A Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Közművelődés Határok Nélkül IV. címmel konferenciát szervez 2011. október 14-15-én, Békéscsabán, az Ibsen Házban (Békéscsaba, Andrássy út 3.), melynek témája a vizuális művészetek szerepe a helyi társadalomban.

tovább »

Kulturális Központok Országos Szövetségének Konferenciája

Október 12-13. között Sárospatakon rendezik meg a Kulturális Központok Országos Szövetségének Konferenciáját.

tovább »

Nagytérségi közművelődési tanácskozás

A Művelődési Intézmények, Megyei és Regionális Kulturális Szerveződések Országos Szövetsége (MIOSZ), a Tolna Megyei Általános Művelődési Központ (TMÁMK) és Tamási Város Önkormányzata meghívja Önt és minden érdeklődő kollégáját, ismerősét a szervezésében sorra kerülő nagytérségi közművelődési tanácskozásra.

tovább »

Meghívó a TÁMOP szakmai műhely soron következő fórumára

A Budapesti Művelődési Központ, a Magyar Népművelők Egyesületével, illetve a Széchenyi Programirodával együttműködve tisztelettel meghívja Önt és kollégáit a TÁMOP szakmai műhely soron következő rendezvényére.

tovább »

A Hagyományok Háza aktuális tanfolyamai

Magyar népdal-mesterkurzust, népi játszóházi foglalkozásvezetői és oktatói tanfolyamot indít az ősz folyamán a Hagyományok Háza.

tovább »

KultúrPont információs nap a Kultúra Programról

A KultúrPont Iroda 2011. szeptember 7-én 10.30 órai kezdettel információs napot tart a Kultúra Program 1.1-es és 1.2.1-es területei (Hosszú- és rövidtávú együttműködési projektek) témájában.

tovább »

Közművelődési intézményvezető továbbképzés

A Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ másodszor is meghirdeti 90 órás közművelődési intézményvezető akkreditált továbbképzését (Vezetési, pénzügyi és államháztartási ismeretek közművelődési intézményvezetőknek).

tovább »

Megváltozott a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet

Felhívjuk a kollégák figyelmét, hogy megváltozott a zenés, táncos rendezvények szervezésével kapcsolatos jogszabály, amely változtatást már 2011. június 16-i szakmai napunkon az előadó jelzett!

tovább »

Önkormányzatok érdekeltségnövelő támogatása

Megjelent az önkormányzatok érdekeltségnövelő támogatására beadott döntések listája, amely az alábbi linken érhető el: http://www.erikanet.hu/oldal.php?menupont_id=6644&cikk_id=27817

tovább »

Sikeres volt a szakmai nap

Intézményünk nagy sikerű közművelődési szakmai napot tartott 2011. június 16-án a Művészetek Háza színháztermében. A szakmai napon 64-en vettek részt Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye önkormányzatainak, közművelődési intézményeinek, közművelődési célú civil szervezeteinek képviseletében.

tovább »

Minősített Közművelődési Intézmény Cím - 2011

Intézményünk, a Fejér Megyei Művelődési Központ elküldte előjelentkezését a Minősített Közművelődési Intézmény Cím - 2011 pályázatára, amit a Szakmai Minősítő Testület elfogadott, így a 2011. szeptember 10-i határidőre el kell készítenünk aspirációnkat, a megtisztelő cím elnyeréséhez szükséges dokumentációval együtt.

tovább »

Közművelődési szakmai nap

A Fejér Megyei Művelődési Központ közművelődési szakmai napot rendez június 16-án, csütörtökön 10 órai kezdettel a Művészetek Háza Lila-termében.

tovább »

Pénzügyi és államháztartási ismeretek intézményvezetőknek

A szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Könyvtár és Művelődési Intézettel és a Hajdú-Bihar Megyei Méliusz Juhász Péter Könyvtár és Művelődési Központtal együttműködve 90 órás képzést szervez közművelődési intézményvezetőknek vezetési, pénzügyi és államháztartási ismeretekből.

tovább »

Kulturális sokszínűség - európai érték

Nemzetközi konferenciát rendeznek Kimlingben (Paks-Dunakömlőd), a Faluházban június 27-én, hétfőn 10 órától. A sok izgalmas témát felvonultató konferencián való részvétel ingyenes, jelentkezni június 10-ig lehet.

tovább »

Könyvtárosok a Vajdaságban

A Fejér Megyei Könyvtárosok Egyesülete kirándulást szervez a Vajdaságba augusztus 5-7. között.

tovább »

„Debrecenbe kéne menni...”

XXVIII. alkalommal gyűltek össze a közművelődési szakemberek a Magyar Népművelők Egyesülete Vándorgyűlésére. A rendezvényt - az előző évek gyakorlatával szakítva - az őszi időszak helyett májusra hirdették meg a szervezők.

tovább »

Megkezdődött a Magyar Népművelők Egyesülete XXVIII. Vándorgyűlése Debrecenben

Színes és hasznos szakmai előadásokon és programokon vehetnék részt azok a megyei kollégák, akik Debrecenbe utaztak, hogy az évente egyszer összehívott országos eseményen találkozzanak.

tovább »

Magyar Népművelők Egyesülete XXVIII. Vándorgyűlésének programja

Debrecenben tartja következő vándorgyűlését a Magyar Népművelők Egyesülete.

tovább »

Törvényjavaslat a digitális archívumról

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) létrehozásáról szóló képviselői önálló indítványt nyújtott be hétfőn a parlamentnek L. Simon László, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlament kulturális bizottságának elnöke.

tovább »

Megszépült a szabadegyházi művelődési ház

Nem csak megszépült, hanem meg is újult Szabadegyházán a művelődési ház. Új terekkel, termekkel bővült az épület, melyet április 29-én ünepélyes keretek között avatott fel L. Simon László országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke.

tovább »

Móron találkoznak a népművelők

A Szent György-heti Vigasságok keretében "Ha jó bort érezek, betérek..." címmel április 15-én, pénteken 14 órától rendezik meg a Fejér Megyei Népművelők Egyesületének szakmai találkozóját a móri Lamberg-kastély olvasótermében.

tovább »

Szerzői jogdíjat fizetni: kell

Művelődésszervezőként tudjuk, amikor műsort szervezünk - koncertet, előadói estet, táncházat, bábszínházat, vagy bármi mást - a rendezvény kiadási oldalára be kell kalkulálnunk a várható jogdíjat is.

tovább »

Kevesebb pénz az NKA-nál

Kormányhatározat született a stabilitási tartalék létrehozására, mely az intézmények és minisztériumok számára befizetési vagy zárolási kötelezettséget ír elő.

tovább »

Bukovinai nyílt nap a Zeneakadémián

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke 2011. január 15-én rendezendő nyílt napjának énekes programjai középpontjában a bukovinai székelyek állnak.

tovább »

Nyílt hétvége a Cantemus műhelyében

Közkívánatra ismét Nyílt Hétvégét rendez Nyíregyházán a világhírű Cantemus Kórus és a Kodály Zoltán Általános Iskola 2011. április 13-17. között.

tovább »

Évkezdés 2011 - a kulturális területet érintő változások az áfa-törvényben

Az évkezdés elején szeretnénk segítségükre lenni a kollégáknak, hogy mi változott az áfa-törvényben a kulturális, művészeti, tudományos, oktatási, szórakoztatási és sportszolgáltatások terén.

tovább »

Népzenei rendezvények

Népzenei rendezvények és a XVI. Országos és térségi minősítő pávakörök, népzenei együttesek, citerazenekarok és hangszeres énekesek részére, 2011. január 1 - 2011. augusztus 31.

tovább »

Népzenével foglalkozóknak

A Fejér Megyei Művelődési Központ szervezésében megvalósuló népdalkör vezetőknek szóló továbbképzéseken előadóink többször felhívták a megyében működő népdalkörök, pávakörök, népzenei együttesek vezetőinek figyelmét, hogy napjainkban egyre több forrás akad segítségünkre akár könyv, akár hanglemez, akár online formában.

tovább »

Kiadványok népzenészeknek

Népművészettel, népi gyermekjátékokkal, népzenével kapcsolatos kiadványok kaphatók most rendkívül kedvezményes áron.

tovább »

Népdalkörvezetők szakmai továbbképzése

A Fejér megyében működő népdalkörök vezetőit és tagjait szakmai napra várta a Fejér Megyei Művelődési Központ 2010. december 4-én (szombaton) 10.00-15.00 óráig a Dinnyési Turisztikai és Hagyományőrző Központba. A programon több mint ötven érdeklődő vett részt, ők a megye nyugdíjas egyesületeinek, klubjainak dalköreit, a településeik népdalköreit, citerazenekarait képviselték.

tovább »

A megye kultúrájáért

A megyében, a közművelődés és kultúra területén tevékenykedő kollégáknak tartott szakmai napot a Fejér Megyei Művelődési Központ december elsején. A rendezvény megszervezése mellett az MMK az esemény helyszínéül is szolgált.

tovább »

Elnöki sajtótájékoztató

A Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Házában Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke 2010. december 3-án 8 órakor az "Építő közösségek Fejér megyében" programsorozat 2009-2011 második évi programjairól tart sajtótájékoztatót.

tovább »

Lehetőségeink a jövő alakításában az élethosszig tartó tanulás ösztönzésével

Meghívjuk Önt és Munkatársait 2010. november 29-én 10.00 órától LEHETŐSÉGEINK A JÖVŐ ALAKÍTÁSÁBAN AZ ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁS ÖSZTÖNZÉSÉVEL (Alternatívák, lehetséges utak) című konferenciára.

tovább »

Dunántúli kapkodós citerajáték

A Vass Lajos Népzenei Szövetség és a Szabadegyházai Citeramühely november 27-én 10-14 óráig továbbképzést tart citerások részére.

tovább »

Egészségügyi szervező alapszak (BSc) - Egészségturizmus-szervező szakirány

Magyarország gyógyászati-, szállodai- és wellness kínálata hatalmas turisztikai lehetőség. Ennek kihasználása és fejlesztése új szemléletű, korszerű tudású munkatársakat igényel. Ezt kínálja a Szent István Egyetem Egészségügyi szervező alapszak (BSc) - Egészségturizmus-szervező szakiránya, amely a kialakuló "egészségipar", a gyógyturizmus szakembereit képezi.

tovább »

A NEFMI Közművelődési Főosztály konferenciájának programja

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közművelődési Főosztálya 2010. november 25-26-ára összehívja a közművelődés feladatellátás országos szakfelügyeletének konferenciáját. E gyűlés helyszínéül a Magyar Kultúra Alapítvány székháza szolgál.

tovább »

Konferencia és emlékülés

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar (PTE FEEK) 2010. november 18-19. között "Kulturális valóságismeret és EKF 2010 - 35 éves a pécsi kultúraközvetítő képzés" címmel nemzeti konferenciát és emlékülést rendez.

tovább »

A Magyar Népművelők Egyesületének Vándorgyűlése

Szombathelyen rendezték meg a Magyar Népművelők XXVII. Vándorgyűlését október 12. és 14. között. Az évenként megszervezett háromnapos találkozóra 350 szakmabeli érkezett az ország különböző pontjairól.

tovább »

Emlékplakett munkatársunknak

A Magyar Népművelők XXVII. Vándorgyűlésén Gonda Emma kollégánk a Magyar Népművelők Egyesületének emlékplakettjét kapta.

tovább »

Szakmai kirándulás Európa kulturális fővárosába

A Fejér Megyei Népművelők Egyesülete szervezésében szakmai kiránduláson vettünk részt szeptember 30-án: Pécsre utaztunk, a „Pécs2010” kulturális évad programjaira.

tovább »

Közösség konferencia

A Civil Kollégium Alapítvány, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus Közösségfejlesztő Osztálya és a SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért Egyesület a Varga A. Tamás emlékére rendezendő ez évi Közösség konferenciát az általa alapított Civil Kollégium Közösségi Házban tartja, Kunszentmiklós-Kunbábonyban, 2010. november 4-5-én.

tovább »

Közművelődési feladatellátók tanácskozása

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus (MMIKL) 2010. szeptember 29-én Tanácskozásra hívta össze a megyei közművelődési feladatellátókat és a tisztelt érdeklődőket. Székely Gabriella, az MMIKL Közép-dunántúli Regionális Kulturális Iroda vezetője ott járt és készített egy beszámolót, hogy akik nem vehettek részt az eseményen, tájékozódjanak az ott hallottakról.

tovább »

Rendszeres táncházak
a Fejér Megyei Népzenei Műhely közreműködésével

Intézményünk 150 ezer forint támogatásban részesült a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiumának pályázatán. Ennek köszönhetően október, november és december hónapokban intézményünk közreműködésével zajlanak majd a családi programok a VOKE Vörösmarty Művelődési Házban, havonta egy alkalommal.

tovább »

Magyar Népművelők Egyesülete XXVII. Vándorgyűlése

Szombathelyen, a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központban tartja XXVII. Vándorgyűlését a Magyar Népművelők Egyesülete 2010. október 12-14. között. A résztvevőket izgalmas szakmai előadások és programok várják, a kirándulások célpontjai között pedig ott van az egykori vasfüggöny területe, továbbá Burgenland és az Őrség is.

tovább »

Pécsre látogat a Népművelők Egyesülete

A Pécs 2010 kulturális évad programjaira látogat a Fejér Megyei Népművelők Egyesülete 2010. szeptember 30-án, csütörtökön.

tovább »

Amatőr alkotók elméleti és gyakorlati tudásának gyarapítása

Intézményünk, a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza eredményesen pályázott a Művészeti és Szabadművelődési Alapítványnál, és 80 ezer forintot nyertünk egy előadássorozat megszervezésére. A sorozat 6 előadásból tevődött össze, melyek 2009. októberétől 2010. áprilisáig zajlottak.

tovább »

Minőségfejlesztés a közművelődésben

A Fejér Megyei Művelődési Központ 2010. július 6-tól augusztus 3-ig közművelődési intézmények szakemberei számára 30 órás szakmai továbbképzést, tanfolyamot szervezett a Budapesti Művelődési Központtal együttműködve "Minőségfejlesztés a közművelődésben I. modul: Önértékelés a közművelődési szervezeteknél" címmel.

tovább »

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk