HÍREK

Megnyílt az Amator Artium tárlata

2011. szeptember 02., 19:47 | MMK | L. M.

A kiállító alkotók jelenlétében Harka Ágnes festőművész nyitotta meg a XXI. Országos Amator Artium Képző- és Iparművészeti Tárlat Fejér megyei kiállítását, amelyen 61 amatőr művész 74 munkája látható.


Hárman a díjazottak közül:
Vay Krisztina, Lukács Balázsné és Czeglédy Anikó

A háromévente megrendezett meg­mé­ret­te­tés­re 61 alkotó 194 pályaművel nevezett be. A műveket a múlt héten zsűrizték, a tárlat pedig ma délután nyílt meg. A zsűrizés fő szempontja a hitelesség volt: fontos, hogy a művek mélyen átélt, saját élményeket tükrözzenek - hangsúlyozta Harka Ágnes festőművész, aki arról is beszélt, hogy idén főként festmények érkeztek az Amator Artiumra, alig akadt néhány iparművészeti alkotás.

A legjobb alkotásokat díjazták, a legkiválóbb alkotók műveit pedig beválogatták az Esszencia című országos bemutatóra. A festészeti díjat Vay Krisztina (Napraforgók, akril), az iparművészeti díjat Lukács Béláné (Vadkacsacsalád, foltvarrás), az Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus díját Horváthné Völgyi Rózsa (Munkanélküli, olajfestmény), az Art Stúdió díját Horváthné Elbert Mária (Falunk I-II., akril) kapta. Különdíjat nyert Balázs Gyula (Vitorlások, olajfestmény)  és Czeglédy Anikó (Városháza, akvarell). Az országos Esszencia tárlatra javasolt alkotások: Balázs Gyula: Vitorlások - olajfestmény, Horváth Péter: Szieszta - akril, Lukács Balázsné: Vadkacsacsalád - foltvarrás, Rózsavölgyi Ágnes: Pipacsos mező - kárpitszövés és Vay Krisztina: Napraforgók - akril.


A tárlatot Harka Ágnes nyitotta meg

A tárlatot Harka Ágnes a következő gondolatokkal ajánlotta a jelenlévők figyelmébe:

"Szeretettel köszöntöm az egybegyűlteket: az alkotókat, családtagokat, barátokat és érdeklődő művészbarátokat.

A kiállításra szép anyag gyűlt össze: 61 alkotótól 194 alkotás, mutatva a Fejér megyeiek alkotókedvét.

Már láthatják, a zsűri mindenkitől válogatott be munkát: az alkotások meggyőztek minket, hogy itt a helyük - elnézésüket kérem, hogy nem fogok mindegyikről külön-külön beszélni, csak általánosságban, s időnként említek meg egy-egy példát.

A munkákat sokszínűség jellemzi: kapott a zsűri sok tájképet, városképet, mesebeli tájakat, csendéletet, emberábrázolásokat; portrét és egész alakot.

A témák változatossága jelzi az alkotók érdeklődését a természet, a növényvilág, az emberek iránt. És technikailag is változatosak: akvarell, ceruza, pasztell, akril, olaj, szén, tollrajz, szobor, fafaragás és festett gipsz, gyöngyfűzés, foltvarrás, gobelin és kárpitszövés, kerámia.

Ezek a művek vizuális kultúránk részei: a kultúra szó művelést jelent, s ez a szellem művelése is egyben - benne foglaltatik, hogy az ember miként viszonyul környezetéhez. A művészet, az alkotás gyökerei az emberiség kezdetéig nyúlnak vissza, az ember szellemi igényei hozzák létre, önmaga és környezete alakításának vágyából fakad.

Az egyik művészetfelfogás szerint a művész az alkotás öröme miatt végzi tevékenységét, és ha nem alkothat, akkor szenved. Vagyis a művész szükséglete az alkotás: Dosztojevszkij szerint "A művészet ugyanolyan szükséges az ember számára, mint az evés és ivás."

A zsűrizés során a legfőbb szempontunk a hitelesség volt. Mit jelentett ez ebben az esetben, azaz hogyan fogalmazhatnám meg konkrétabban? Szerettük, ha mélyen átélt saját élményeket láthattunk a képeken. Nem kell átírni, idealizálni a témát, vagy korábbi művészetek kliséit, illetve a plázafestészet giccselemeit másolni.

Az amatőr művészetben, és tulajdonképpen a nagybetűs MŰVÉSZETBEN is a legfontosabb az önkifejezés őszintesége. Ez megnyilvánul a témaválasztásban, pl. a Munkanélküli, Zsíroskenyérosztás (Horváthné Völgyi Rózsa munkája), vagy Győrffyné Hesz Mária Advent című képén, ahol a saját szoba és a szeretett fotel volt a modell. Dr. Varga László Julcsi a kertben, s Lillával hazafelé című képein érdekesen felerősíti a témát az ábrázolásmód: unokáit gyermekien expresszív módon jeleníti meg az art bruthoz hasonlatosan. A kidolgozatlan, nyersen felrakott foltokkal intenzíven közvetít belső tartalmakat.

A hitelesség megnyilvánulhat a festés vagy rajzolás módjában, ahogyan egy táj egyre absztraktabbá válik, mintegy a látvány és a belső valóság határán - ilyen pl. Kratancsik Mihály Pince című alkotása. Ekkor már az absztrakció, az elvonatkoztatott elemek egyre inkább egy belső állapot kivetüléseként jelennek meg.

Balázs Gyula munkái a talált anyag apoteózisai: a szemünk láttára válik a szemétből műalkotás: vöröslő, fényben fürdő expresszív tájai régi, kopott alapanyagokra készülnek.

Bacsó Márta képei elindulnak egy képzelt mesevilág felé, Czeglédy Anikó visszafogott városképein átírt, torzított színekkel dolgozik, tiszteletben tartja a látványt, ugyanakkor decens visszafogottsággal és jó érzékkel szelektál.

Vay Krisztina csendélete lendületes, ugyanakkor alaposan megfigyelt kép, Szünderné Havasi Erzsébet munkáját pedig puha pasztell forma és színvilág jellemzi.

Nagyon kevés iparművészeti alkotás érkezett idén: főként dísztárgyak, gyermekszoba-díszítő elemek, ékszerek, lámpák; ezeknél a legfontosabb szempontunk a funkció-tartalom-esztétikum-forma egysége volt. Akkor hiteles egy tárgy, ha nem billen föl ez az egység. Feleljen meg a tárgy használati elvárásainak, és ugyanakkor legyen szép is. Ahogy iparművész kollégánk mondta: ha már csinálok valamit, az legyen olyan, amilyet boltban nem lehet kapni. Jó példa erre Lukács Balázsné vadkacsacsaládja: legyen szép, de ne legyen túldíszített.

Mindezek után hadd kívánjak Önöknek a továbbiakban is elmélyült és élvezetes munkát, hogy örömüket leljék benne ezután is."


Jobbra:
Vay Krisztina: Napraforgók

Horváthné Völgyi Rózsa:
Munkanélküli

Balázs Gyula képei
(balra a díjazott Vitorlások)


Lukács Béláné: Vadkacsacsalád

Czeglédy Anikó képei
(alul a díjazott Városháza)


A jelenlévőket Máhr Zoltán
köszöntötte


A megnyitó után adták át
a díjakat

  


Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk