MESTERSÉGEK HÁZA

Faragott álom, mások által kidobott szemétből

2010. november 10., 13:04 | MMK | Komendó Gabriella

A Fejér Megyei Művelődési Központ egyik feladata a megyében működő mesterek, kézművesek szakmai támogatása. Fontos célnak tekintjük, hogy felkutassuk azokat az idős alkotókat, akik a régi, hagyományos, mára elfelejtett szokásokat, életképeket jelenítik meg alkotásaikban.


Sáricz Gyuláné és Viderman István

Intézményünk földszinti aulájában 2009-ben indítottunk el egy kiállítás-sorozatot, ahol megyénk települései adhatnak ízelítőt  kulturális életükből, turisztikai látványosságaikból. Erre a sorozatra hívtuk meg Csór községet is, kiállításuk rendezése során figyeltem fel Viderman István alkotásaira.

2010. szeptemberében Sáricz Gyuláné seregélyesi fafaragó hívta fel újból a figyelmemet István bácsi alkotásaira, november 5-én vele együtt látogattunk el a Csór Iszka Szőlőhegyen lakó Viderman Istvánhoz, a naiv fafaragóhoz.

István bácsi 74 éves, és még mindig szenvedélyesen farag fát, követ, de fémből is készít alkotásokat.

Nagy örömmel fogadott bennünket, a váratlanul betoppant látogatókat, és azonnal beinvitált a háza melletti kis fészerbe, ahol kisebb-nagyobb alkotások sorakoztak a polcokon, az asztalokon. Távolabb, a fészer legbelső sarkában a bányászoknak állított emléket.  Nyugdíjazása előtt ő is bányász volt a kincsesbányai bányánál, faragni csak a nyugdíjas éveiben kezdett el.

Elmondta, ő csak a mások által kidobott szemetet szedi össze - a köveket, fát is az árokba kidobott szemét között találta, és ezekből készítette el a szobrokat.


Kövek a kertben

István bácsinak nincs műhelye sem, minden alkotást az ölében farag, a maga által készített szerszámok segítségével.

Alkotásai tükrözik: ezt a mesterséget nem tanulta, szenvedélyből, elhivatottságból farag. Munkája során nem követi a faragás technikai, iskolai szabályait, sőt minden szabályt felrúg, igazi naiv alkotások születnek kezei között.

Szobrai egyszerűen megformált életképek a vallásról, ünnepeinkről, a környéken lakókról, emberekről munka közben.

Viderman István naiv alkotásai közül a betlehemi jászolt és botot beajánlottuk a Szabadművelődés Háza betlehemi pályázatára, kiállítására.

Jó szívvel ajánlom, ha a Csór Iszka Szőlőhegy környékén kirándul, térjen be Viderman István portájára és tekintse meg ezt az egyedülálló kiállítást, gyűjteményt a kertben és a fészerben.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk