MESTERSÉGEK HÁZA

A grillázstorta

2010. november 23., 12:00 | MMK | Komendó Gabriella

A grillázs, vagy más néven pörkölt cukor, mely gyógyszerként kezdte pályafutását, hamar az esküvők, házassági évfordulók, vagy nagyobb családi ünnepek tortájának alapanyaga lett.

Nagy Miklós székesfehérvári mestercukrászt kértük fel a Fejér Megyei Művelődési Központ Mesterségek Háza "Grillázstorta készítés" című bemutató foglalkozásának megtartására. A november 10-én megtartott foglalkozáson megyénk településeiről érkező gyermekek vettek részt, s kaptak ízelítőt az édesség elkészítésének fortélyaiból.

A bemutatón a megismerkedhettünk a grillázstorta történetével, az elkészítés folyamatának mesterfogásaival.

Fejér megye több településén a díszes, tornyos grillázstortát elsősorban lakodalmakra készítik. Elfogyasztása szertartásos formák között történik: a díszt széttörik és a násznép minden tagja kap egy darabot belőle. Vidéken a mai napig is igen kedvelt a lakodalmi grillázstorta. Készítése nagy gyakorlatot és gyors munkát igényel, mert a grillázsanyag munka közben gyorsan dermed, és törékennyé válik.

A grillázstorta csillogó, aranybarna színű, díszítőelemeket és figurákat toronyszerű elrendezésben tartalmazó, esztétikus külső megjelenésű, többemeletes dísztorta. A grillázsból készült díszítőelemeket íróka segítségével díszítik, melynek alapanyaga tojásfehérjéből készült fehér, vagy színes máz.A grillázstorta elkészítéséhez az alábbi eszközökre van szükség:

1 fémlap

1 sodrófa

1 felfőző edény

1 keverőedény

a felvágáshoz egy éles késA cukrot eleinte nem szabad keverni, mert csomósodik, és nem lesz szép sima karamellizált alapanyagunk. A cukor teljes felolvadása után szabad bekeverni a darált magvakat.


Grillázskészítéshez durvára darált magokat: diót, mandulát, mogyorót használjunk. Mindig be kell tartani a cukor és a magőrlemény arányát: 100 rész cukorhoz 80 rész magőrleményt keverjünk.
A kinyújtott és már megdermedt grillázslapokat tegyük jól megtisztított és olajozott, hideg sütőlemezre. Ezen kell az anyagot újrakeverni annyira, hogy nyújtásra alkalmassá váljék.Vigyázat, a grillázs nagyon meleg!

A cukor 120 fokra melegítve válik formázhatóvá, gyermekek csak szülői felügyelet mellett dolgozhatnak vele.
Az esküvői grillázstorta megrendelhető a Mikulás Cukrászdától (Székesfehérvár, Batthyány utca 8.), a kész grillázstorták megtekinthetők a  http://www.mikulascukraszda.hu/ oldalon.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk