HÍREK

„Összegyűjteni és egybegyúrni a tudásmorzsákat”

2017. június 15., 21:25 | MMK | Fotó: I. B. és L. M.

A Fejér Megyei Művelődési Központban működő kézműves műhelyekben született alkotásokból látható kiállítás a Művészetek Házában. A szakkörök évadzáró tárlatát Szabó Zoltán, a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum vezetője nyitotta meg, aki beszédében a mesterek tudásának összegyűjtésének és továbbadásának fontosságát hangsúlyozta.

Szőttesek, díszpárnák, hímzett terítők, faragott és fonott dísz- és használati tárgyak, kerámiák sorakoznak a Művészetek Háza kiállítótermében: a látványos kiállítás anyagát az évad során a Művészetek Házában és a Mesterségek Házában működő kézműves műhelyek anyagából válogatta össze Komendó Gabriella, az intézmény népművészeti referense. A kiállításban néhány, a kézműves remekek készítéséhez használatos eszközt is megcsodálhatnak a látogatók: gyalupadot, fazekaskorongot, szövőszéket, fonópadot...


A kiállítást Szabó Zoltán nyitotta meg

A tárlatot megnyitó Szabó Zoltán, a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum vezetője felidézte gyerekkori emlékeit: Abán nevelkedett, ahol ezekkel a kézműves mesterségekkel nap mint nap találkozott, és persze többet ki is próbált. Mint mondta, nagyon fontos összegyűjteni és egybegyúrni a régi mesterek tudásmorzsáit, és ezt továbbadni az utánunk jövő generációknak is. Emlékeztetett arra, hogy bár az elmúlt 50-80 évben számtalan szakkönyv született ezekről a népi kézműves mesterségekről, a fogásokat mégsem lehet könyvből megtanulni, a tudás csak személyesen adható át: pontosan meg kell mutatni a faragókés használatát, az égetőkemence megrakásának módját és elmagyarázni annak miértjét.

Összesen hét műhely munkáit láthatja a közönség: a Fehérvári Szövőkör (vezetők: dr. Gulyás Antalné és Sereg Mátyásné), a Hímző műhely (vezető: Gerebics Lajosné), a Kosárfonó műhely (vezető: Tolvaj Csaba), a Bőrtárgykészítő műhely (vezető: Sipos Tamás), a Fafaragó műhely (vezető: Láng György), a Kerámia műhely (vezető: Keller Petra) és a Csuhé műhely (vezető: Bárány Mara) legszebb munkáit felvonultató tárlat július 1-jéig látogatható, vasárnap és ünnepnapok kivételével 10-18 óráig. A megnyitón közreműködött Berki Lilla népdalénekes és Varró János népzenész.

 

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk