SZAKMAI HÍREK

Szakmai kirándulás Európa kulturális fővárosába

2010. október 11., 14:35 | MMK | Gonda Emma

A Fejér Megyei Népművelők Egyesülete szervezésében szakmai kiránduláson vettünk részt szeptember 30-án: Pécsre utaztunk, a „Pécs2010” kulturális évad programjaira.

Az utazók között nemcsak az egyesület, hanem a Fejér Megyei Könyvtárosok Egyesületének tagjai és a Városi Képtár dolgozói is, valamint civil egyesületek képviselői is ott voltak. A szakmai utat Székesfehérvár Megyei Jogú Város Ön­kor­mányzatának Közgyűlése Civil Bizottsága és a Nemzeti Civil Alap is támogatta.

Délelőtt több közös program volt a társaság részére. Első állomásunk a még épülő Zsolnai Negyed és „A Zsolnay Aranykora” című kiállítás megtekintése volt. A kiállítást az Amerikában élő dr. Gyugyi László műgyűjtő magán­gyűj­te­mé­nyéből hozták létre. A közel 600 kerámiatárgyat bemutató tárlatnak a kifejezetten e célra át­ala­kított szecessziós épület, a Sikorski-villa ad otthont. A gyűjtemény darabjai a Zsolnay-gyár 40 évét átölelő (1870-1910), főként historikus és szecessziós korszakából származnak, s jellemzői, hogy minden forma-, dekor- és technikai színvariációból csak néhány darab készült. A kiállítás 2010. december 31-ig tekinthető meg.

Fél tizenkettőre érkeztünk a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontba.

A Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár három pécsi nagykönyvtár, a Csorba Győző Megyei és Városi Könyvtár, a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtára és az egyetem jogi és közgazdasági szakkönyvtárának össze­vo­ná­sá­val jött létre. Összesen egymillió dokumentum, könyv, folyóirat, hanglemez és kazetta került új helye, a méreteiben és szolgáltatásaiban is impozáns épületkomplexumba.

 

A 13 ezer négyzetméter alapterületű új intézmény a legkorszerűbb könyvtári szolgáltatások mellett kulturális, közösségi és szabadidős progra­mokkal is várja látogatóit. Kimerítő és részletes szakmai ismertetést kaptunk a már részleteiben üzemelő könyvtár munkájáról. A középső szinteken elhelyezkedő egyetemi könyvtárak már működnek, de az intézmény ünnepélyes megnyitója október 22-én lesz. Az addigi működés próbaüzem jellegű, hiszen a modern technikai lehetőségekkel és meg­ol­dá­sokkal nem csak a látogatóknak, hanem a könyv­tá­ro­sok­nak is meg kell ismerkedniük.

A délelőtti közös programok után szabadprogram következett. Sokan választottuk „A művészettől az életig – Magyarok a Bauhausban” című kiállítást. Az eddig együtt sosem látott, mintegy félezer darabból álló Bauhaus műtárgy-együttes 2010. augusztus 15. és október 24. között te­kint­he­tő meg a Pécsi Janus Pannonius Mú­ze­um­ban.

A kiállítás hosszan tartó kutatások ered­mé­nye­ként 50 német és magyar köz- és magán­gyűj­te­mény agyagából állt össze és 400 oldalas reprezentatív katalógus kíséretében kívánja felmutatni a magyarok eddig kevéssé hangsúlyozott hozzájárulását a modern művészet ezen alapvető, sokat vitatott tendenciájához.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum fő partnere a dessaui és weimari Bauhaus Múzeumok mellett a berlini Bauhaus-Archiv, Museum für Gestaltung.

Egyedülálló jelenség, hogy a modern formakultúrát meghatározó német főiskolában a magyarok jelentős szerepet játszottak. A tanárként híressé lett Moholy-Nagy Lászlón és Breuer Marcelen kívül ott indult Pap Gyula pályája a fémműhelyben, s tanított később Berger Otti a szövőműhelyben. Az is ritkaság, hogy Pécsről heten indultak el Weimarba: építészként szerzett később hírnevet az USA-ban Breuer Marcel, Svédországban Forbát Alfréd, Weininger Andor a festő-grafikus, tervező és színházi szakember New Yorkban telepedett le, míg a hazatértek alig ismertek, mint pl. Molnár Farkas budapesti villái, Stefán Henrik és Johan Hugó festményei és üvegablakai.

A Bauhausban megvalósult alkotómunka sokrétűségét jól mutatják a kiállított tárgyak: a képzőművészeti alkotások (festmények, grafikák, szobrok), valamint építészeti tervek, makettek, fotók, bútorok, színpadkép- és jelmeztervek, nyomdai termékek, fényképes és szöveges dokumentumok, filmrészletek. Az építészet, dizájn, bútorkészítés, tipográfia, reklám, színház, fotó, film, festészet és plasztika területén jelentkezett újítások mellett az ünnepek és a hétköznapi élet bemutatásával a Bauhaus transznacionális szemlélete is megelevenedik a kiállításon.

Sétánk során többen választottuk még:

 • A pécsi ókeresztény sírkamrákat
  A régészeti bemutatóhely Pécs belvárosának északnyugati részén, a pécsi székesegyház környékén található, a 4. századból fenn­maradt nekropolisz, ahová a város óke­resztény lakói temetkeztek.

 • A Csontváry Múzeumot
  A múzeumot Gerlóczy Gedeon gyűjte­mé­nyé­ből alapították 1973-ban. A festő életművének döntő része ide került.

 • A Vasarely Múzeumot
  Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1908-97) világhírű művész több művét Pécsnek ado­má­nyozta, múzeuma 1976-ban nyílt meg.

 • A Munkácsy Mihály: Krisztus trilógiáját
  Helyszín: Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium Díszterme (Széchenyi tér)
  Debrecen és Pécs együttműködése ke­re­té­ben Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája, azaz a Golgota, az Ecce Homo és a Krisztus Pilátus előtt című képek, Pécsre a Déry Múzeum gyűjteményéből érkeztek. A kiállítás kuriózuma, hogy a Krisztus szenvedését bemutató nagyméretű festményeket maga Munkácsy Mihály sem látta így egyben. A három kép együtt már nem sokáig látható, ugyanis a Krisztus Pilátus előtt című alkotás a kanadai Hamilton Galéria tulajdona, és csupán 2012-ig maradhat Magyarországon.

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk