SZAKMAI HÍREK

Megszépült a szabadegyházi művelődési ház

2011. május 02., 21:57 | MMK |

Nem csak megszépült, hanem meg is újult Szabadegyházán a művelődési ház. Új terekkel, termekkel bővült az épület, melyet április 29-én ünepélyes keretek között avatott fel L. Simon László országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke.

 

Az átadáson jelen voltak a szomszéd települések polgármesterei és intézményünk igazgatója, Juhász Zsófia is meghívást kapott a jeles eseményre.
 
Az ünnepség kiállításmegnyitóval kezdődött, ahol Nagy László, a művelődési ház vezetője köszöntötte az alkotókat és a megjelenteket. Avatóbeszédében L. Simon László is kiemelte azt a szellemi és népművészeti gazdagságot, mellyel a település büszkélkedhet.


Nagy László,
az intézmény igazgatója

A rendezvény a színházteremben folytatódott, ahol elsőként egy fotóösszeállítást nézhetett meg a közönség az építkezés munkafolyamatairól. Ezután Schmitsek József polgármester köszöntötte a megjelenteket és beszélt a pályázat tartalmáról, céljáról.

Az Európai Unió és a magyar kormány az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott 42.842.474 forint támogatást. A pályázati támogatásnak köszönhetően a művelődési ház funkciói is bővültek, így integrált közösségi szolgáltató térről (IKSZT) beszélhetünk, mely természetesen megőrizte a hagyományos művelődési ház funkciókat is. Ezért továbbra is itt kapnak helyet azok a helyi alkotócsoportok, alkotóműhelyek, közösségek, akik korábban is itt működtek, de az új terek lehetővé teszik, hogy többletfunkciók befogadása es lehetővé váljék, így a könyvtár is itt várja az olvasni szerető polgárokat, és a XXI. század kihívásainak is megfelelő számítógépes terem is működik a házban.

 

 


L. Simon László és Schmitsek József

A polgármester a körzet országgyűlési képviselőjét, L. Simon Lászlót kérte fel, hogy avassa fel az épületet. A képviselő a tőle megszokott kellemes hangulatú, ám fontos témaköröket feszegető beszédében kitért a közművelődés fontosságára, a település kö­zös­ség­megtertó szerepére, a hagyo­mány­ápo­lás­ra és a pályázatokban rejlő lehetőségek további kihasználására.

Fejér megyében ez a második elkészült IKSZT. Az elsőt Úrhidán adták át, és a pályázatoknak köszönhetően egyre szaporodnak megyénkben.
 
Az avatóünnepség a hivatalos rész után gálaműsorral folytatódott, melynek keretében először helyi művészeti csoportok léptek színpadra, majd a testvértelepülésről, Korondról érkezett néptáncegyüttes is szórakoztatta a jelenlévőket.
 
Gratulálunk a szép új épülethez, legyen fiataloktól hangos a ház, szervezzenek sok szép rendezvényt és vigyázzanak erre a szép épületre!

Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk