MESTERSÉGEK HÁZA

Szövőhét a torontáli jegyében

2010. augusztus 26., 22:55 | MMK | Komendó Gabriella

A Fehérvári Szövőhét alkotótábort 2010. június 21-25. között szerveztük a Mesterségek Házában. Idén a tábor alaptémája a torontáli szőttesek technikai fogásainak, készítésének elsajátítása volt.

Több mint húsz éve működik intézményünkben szövőműhely és a műhely munkáját támogató alkotótábor. Egy-két éves kihagyás után immár hetedik éve szerveztük újra a szakmai táborokat a szövőmesterek számára.

Az eleinte csak a megyében dolgozó alkotók számára szervezett mesterképző, továbbképzési lehetőség ma már országos népszerűségnek örvend, ismerik és keresik a szomszéd megyék alkotói is.

Munkánk során azt tapasztaltuk, hogy egyre kevesebb a szövő szakkör a régiónkban. Budapest kivételével az érdeklődőknek nincs lehetőségük továbbfejleszteni tudásukat, ugyanakkor a kisebb falvakból nehezen járnak el az oktatásokra, ezért egyre nagyobb az igény a helyi továbbképzések iránt.

2010-ben a Szövőhét programja az előző év táborának szakmai munkáit bemutató kiállítással kezdődött.

A képzés eddigi sikerét mindig magas szakmai színvonalának köszönhettük.Egyedi, különleges továbbképzést nyújtottunk az érdeklődőknek, jól felkészült szakoktatók segítik munkánkat. Az alkotótábor során szakmai és művészeti tapasztalatcserére volt lehetőség, közben egy témát mélyebben is megismerhettek a táboron résztevő gyakorlott szövők

Idén a tábor alaptémája a torontáli szőttesek technikai fogásainak, készítésének elsajátítása volt. A szakmai képzést kísérő előadásban a résztvevők foglalkoztak a mai lakások textiles lakberendezésével, és ezen belül a modern színek szerepével a népi kultúrában, valamint a tervezés menetének folyamatával

A szakmai előadást és tervezést Lőrincz Etel textiltervező iparművész, tanár irányításával szerveztük, a gyakorlati szövés és tervezés egyhetes képzés szakmai folyamatának vezetésére Sereg Mátyásné népi iparművészt és dr. Gulyás Antalné népi iparművészt hívtuk meg.

A szövőmesterkurzuson 11 felnőtt alkotó vett részt, akik Veszprém, Fejér, Komárom-Esztergom, Baranya, Tolna és Pest megyéből érkeztek.

Az alkotótábort 100 ezer forinttal támogatta a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Szakmai Kollégiuma.Programok

Dumaszínház

2018. január 30. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Best of L’art Pour L’art

2018. február 1. (csütörtök) 19:00

Művészetek Háza, színházterem

Kultúrházak éjjel-nappal

2018. február 3. (szombat) 10:00

Művészetek Háza

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk