HÍREK

Az aggszakállúak bölcsessége

2017. október 04., 20:53 | MMK | Fotó: L. M.

Kunkovács László Kossuth-díjas fotóművész és etnográfus Belső-Ázsia és Szibéria sziklarajzait és népéletét bemutató fotóiból Világjelek címmel nyílt kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A tárlatot és az alkotót Bicsák Eszter, a Kossuth Rádió munkatársa ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

A megnyitó közönségét köszöntve Juhász Zsófia, az intézmény igazgatója felidézte első találkozását Kunkovács Lászlóval az első Tűzzel-vassal Fesztiválok egyikén, amely még a Zichy ligetben volt, és társzervezőként a Fejér Megyei Művelődési Központ is részt vett benne. Bicsák Eszter ugyancsak az első találkozásra emlékezett vissza, és arra is, ahogy kislánya jellemezte a fotóművészt: "Ő az a bácsi, aki sokat és hangosan beszél, de okosakat mond". A kiállított munkákról beszélve azt is hangsúlyozta, hogy ahol ezek a képek készültek, nagy becsben tartják az "aggszakállút", a bölcs öreget, akit mindig középre ültetnek és úgy hallgatják.


Kunkovács László fotóművész, vizuális antropológus


A kiállítás közönsége is így hallgatta Kunkovácsot, aki több kép születésének körülményeit is felidézte, és kisebb tárlatvezetést tartva arról is beszélt, hogy melyik képen mire érdemes figyelni. Mint mondta, a sziklarajzok valójában egy képes történelemkönyv lapjai, abból az időből, amikor még nem létezett az írásbeliség, jól bemutatva az ember ősi világértelmezését.

Kunkovács László a hagyományos építészeti-, mesterségbeli- és szociokultúra fáradhatatlan kutatója, a vizuális antropológia úttörője. Egy-egy témán sokáig dolgozik, s ezután sorozatként állítja közönség elé régi korok vagy éppen a közeli múlt vizuális üzeneteit. Szibéria és Belső-Ázsia térségeiben is tíz éven át fényképezte az írott történelem előtti korok emberének hagyatékát, a sziklavéseteket. A sziklákon eredetmítoszokat és szertartásokat is megörökítettek: fölsejlik előttünk az ember ősgondolkodása és eredendő tisztasága. A Kunkovács-fotók egy része fölvillantja az ott élő népek számunkra oly tanulságos archaikus életmódját is.

A megnyitó keretében a közönség megismerhette a fotóművész hetedik, Világjelek című könyvét is. A kiállítás október 29-ig látogatható.

 

Programok

Jól értem a gyerekemet?

2018. február 27. (kedd) 18:00

Művészetek Háza, színházterem

Belső alkímia meditáció

2018. március 5. (hétfő) 17:30

Művészetek Háza, Lila terem

További programok »

 

 

Barátság mozi

 

Kiállítások 2016

 

Kreatív panel barokk