Szövegíró, blogger! Minden témában tőlem neked!

Tokaji Furmint Ilk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Hogyan készül a Tokaji Furmint?


A Tokaji Furmint a Tokaji borvidék egyik legfontosabb fehér szőlőfajtája, amely a híres Tokaji aszú bort is alkotja. A Furmint fajtájú szőlők általában október közepén érik el a megfelelő érettségi szintet, és ezt követően kezdődik a szüret.Az első lépés a szőlő szüretelése, majd a szőlőszemek kíméletes préselése. Az így kinyert mustot tisztítják, majd tartályban vagy hordóban erjesztik, ahol a természetes élesztők által végzett alkoholos erjedés zajlik. Az erjedés során a cukor átalakul alkohollá, és kialakulnak azok a karakteres aromák és ízek, amelyek a Furmint bort jellemzik.

Az erjedés befejeztével a borász különböző technikákat alkalmazhat a bor kifinomultabbá és komplexebbé tételéhez. Ez lehet például az érlelés tölgyfahordókban, az aszúsodás vagy a botritisz eljárások alkalmazása. Az aszúsodás során az érett szőlőszemeket különleges körülmények között, például a napos szárazság vagy a hosszan tartó köd hatására hagyják a szőlőtőkén, hogy a szőlő megszárítsa őket. Ezután a szárított szőlőszemeket hozzáadják a Furmint musthoz, és hagyják, hogy a cukor koncentrálódjon és a botritisz gomba által előállított aromák és ízek fokozódjanak.

Az elkészült Tokaji Furmint bor általában átlátszó színű, magas savtartalmú, gyümölcsös és ásványos jegyekkel rendelkezik. Az aszúborok esetében pedig az édes ízű aszúsodott szőlőszemeknek köszönhetően különleges íz- és aromavilág jellemzi őket.

<-- Vissza aTokaji Furmint Ilk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye blog oldalra!